Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

[DISKUZE] Šachy - hrajete, baví vás, chcete si o nich povídat?

29. 12. 2021
5
13
295
Autor
Kamamura

Hrál jsem už s Majaksem (nevím, ale, jestli si se mnou ještě někdy zahraje), takže otvírám téma pro všechny, které zajímá. 

Na freechess.org, chess.com (zde momentálně hraju aktivně), a lichess.org jsem k dispozici kdykoliv k partii v jakémkoliv tempu (ID stejné jako zde - "Kamamura").

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolil bych si hned otevřít diskuzi divokou partií, která mě vlastně k založení tohohle diskuzního threadu přiměla, kterou se podařilo vyhrát proti nominálně silnějšímu soupeři přesto, že jsem hrál špatně a roztržitě (místo 5. a3 hrávám standardně 5. Jge2, a dál už jsem se snažil v rozbité pozici vlastně jen kalit vodu taktickými léčkami). Rozhodně nikomu nedoporučuji, aby takhle hrál; na turnaji bych s podobným přístupem zřejmě pohořel a byl včas doma na večeři, ale do internetové "blicky" kde místo přesnosti a encyklopedických znalostí rozhodují hlavně pevné nervy, se to jak se zdá docela hodí. Zajímavé na partii je i to, že postmortem analýza ukázala, že soupeři partii prohrály samozřejmé tahy jako dobírání figur po výměnách (14... Bxg2?, 16... Kxf8?, a hlavně ale 17. ... Bxh1??)

Zřejmě je pravda, co řekl kdysi Tartakower"Šachovou partii zpravidla vyhrává předposlední chyba!"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Technická poznámka - zdá se, že ačkoliv Písmák dovoluje vkládat obrázky do kritik (které musíme používat místo odděleného prostoru pro diskuze, protože ten pro změnu neexistuje), tak je po vložení z nějakého mě neznámého důvodu nezobrazí [FACEPALM]. Budeme se tedy muset spokojit s linkováním obrázků z externích zdrojů prostřednictvím standardního odkazu (jako link, nikoliv jako obrázek). Kdybyste někdo přišli na způsob, jak vložit obrázek do kritiky a nejen do "díla" samotného, dejte mi pls vědět, díky. 


13 názorů

Lili.
31. 12. 2021
Dát tip

Málokdo to o mně ví,neboť já jako Francis M.R.C. jsem mimo jiné rovněž mimořádný šachista.Častokrát bývám na tahu...


Kamamura
30. 12. 2021
Dát tip dievča z lesa

Květoň - moment, moment, kam ten spěch? Ty hraješ go, a fakt to umíš? Já jsem to v dětství hrával s otcem, a neuměli jsme to ani jeden. Pravidla si pamatuji, zahrál by sis i se začátečníkem? BTW zahrál bych si i japonské Shogi (ty jsem zkoušel v rámci počítačové série Yakuza, spolu s Mahjongem, obě jsou to naprosto šílené hry) nebo čínské XianQi (přivezl jsem si dokonce šachovnici a figurky ze zájezdu do číny v roce 2006, a viděl jsem to hrát důchodce v Pekingu v parku, ale moc mi to taky nejde). 

Dievča - díky, míval jsem kolegu šachistu, přestoupil jsem za ním do vysočanského klubu, a hrávali jsme v kavárnách a hospodách - někde nás vítali, a někde nás hnali. Za Igora Němce (primátor, co v roce 2002 vytopil pražské metro) existoval projekt "praha kavárenská", nebo tak něco, a v kavárnách byly šachovnice. Sám Igor Němec je celkem silný šachista, a hrají i všechny jeho dcery (dvě jsem porazil, a ta jedna mi to pak po roce vrátila. Byla dobrá, ale já se nedal, a kolegové, co s ní prohráli, mi pak děkovali, protože chlapi prohry se ženskými těžko snášejí. Mě to nikdy nevadilo). 


Prosecký
29. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Byl bych ti špatným soupeřem. Já mám na chess.com jen 975. Tak nic. Musím se přiznat, že mě ani neláká nabídka, že o mně napíšeš povídku. Já si jsem si jic o sobě napsal dost sám. Takhle kdybys nabídnul literární tah nějakým lákavým cílem ...


Květoň Zahájský
29. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Před léty jsem hrával soutěžně GO (jiná desková hra, neplést s golfem). Šachy neumím ani špatně. Sakra, zase jsem mimo mísu.


dievča z lesa
29. 12. 2021
Dát tip Kamamura

milujem ten s drevenými figúrkami na drevenej šachovnici ... iný spôsob neovládam

Kamamura, želám ti súperov a príjemné šachové chvíle***


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

Kdo mě porazí v zápase na pět partií s libovolnou časovou kontrolou, na toho složím oslavnou ódu, nebo napíšu povídku libovolného žánru s jeho osobou v hlavní roli - ale jen pokud bude ten dotyčný chtít, abych neodradil ty, kteří mě nemají rádi jako autora nebo člověka, ale šachy by si zahráli. ;-D

Come on, somenone, anyone, let's play! Don't make me beg!


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

supizmus - tak si pojď zahrát! Teda jestli není hra s individuem jako já pod tvojí úroveň - Majaks se musel hodně přemáhat, a nakonec to stejně nevydržel. ;-D


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

Prosecký - málo, nějakých 16xx, tak něco. FIDE Elo jsem měl nejvíc 2034, ale to bylo v roce 2008, od té doby jsem se troufám říci zlepšil. S tebou bych si celkem zahrál, tuším, žes mě někde utřel s nějakou šachovou metaforou, nebo co, tak házím rukavici - ovšem předpokládám, že jako správný pragmatik si ji nasadíš, a budeš čekat, až hodím druhou, aby se daly prodat na Aukru. ;-) Anebo se mýlím. Panebože, ať se mýlím... 


supizmus
29. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Na lichess hraju level 4 a dostávám docela naloženo, ačkoliv poslední dobou mám i světlé chvilky, kdy uhraju remízu


Prosecký
29. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Kolik máš na chess.com bodů?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru