Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Astrokolaps

30. 12. 2021
7
14
252
Autor
Kamamura

Pro Evu.

Pustím si jazz, 

z akustikomárů

ukovám nebozez. 

 

Tím nebozezem

navrtám mořskou pěnu,

a když mi to půjde, 

tak i noční oblohy stěnu.

 

Do vesmíru se dírou vevalí

vůně vlhkého pískoviště, 

u kterého jsme se potkali.

 

Co mohlo, se ve mě rozechvělo,

až přetlakem mi puklo čelo.

Z kebule mojí je supernova,

tak nazdar, měj se... někdy snad znova!


14 názorů

Aru
08. 01. 2022
Dát tip

no a konec je ten, že jsem si to přečetl i já;... dokonalá asymetrie :D

nevím, nevím, vnímal jsem silnou asymterii v životě už dávno, škola mi to rvala přímo před obličej, no a dneska tomu můžu být rád, nakonec silnici a vozidlo jsem si vybral sám, takže není nad čím naříkat a vůbec je to zbytečný ;)

to je cesta životem, jen roztříštěné vzoomínky napůl mizející v bažinách s čímž jsem nespokojen a rozhodně se s tím nehodlám smířit, zapomínat je nesmysl :D


Kamamura
08. 01. 2022
Dát tip

To je zase zklamání. Proto tahle citová vzepětí převážně nedoporučuji. Co je pro jednoho planeta plná velbloudů, to je pro druhého mlhavá vzpomínka, rozpitá počtem dioptrií a jařmem manželského života. A to bývala vzduchem, který jsem dýchal, zemí, po které jsem chodil, a lesem, pod jehož majestátně se kývajícími jehličnatými velikány jsem snil za bílého dne o dosud nepoznaných tvářích, místech a vjemech. 

A teď ze všeho zbýva jen rozšláplá hliněná figurka indiánů kmene Navajo. To je ona rozdílnost perspektiv, kterou v mládí člověk nepochopí, předpokládá symetrii, a ošklivě si potrhá vnitřnosti. Ještě, že se to dá vždy zachránit na nějaký vděčný eintopf - stačí kořenka plná sentimentu, a láhev plná mlhy zapomnění. 

Tedy do dna, přátelé - níž už se spadnout nedá!


Kamamura
08. 01. 2022
Dát tip

Tak jsem to nakonec otevřel, většina z 1022 bytů byla moje báseň, odpověď byla typicky stručná, viz níže:

"Pěkný, ale úplně nevím. Kratkozrakost, díry v paměti, energie vložena do děti? Indicii malo, kazatelen a piskovist mnoho :). Každopádně hezky nový rok ⚘."


Aru
06. 01. 2022
Dát tip

tys člověk mnoha identit a tváří :))


Kamamura
06. 01. 2022
Dát tip Lady de Winter

Tak jsem si dodal kuráže a normálně jsem jí to poslal, jakože normálně, tak nějak lidsky, mailem. Ani falešnou identitu jsem tentokrát příliš nemaskoval - sice jsme se sedmnáct let neviděli, ale musí jí snad dojít, že Kropivoj nemůže být nikdo jiný, než já! A dokonce mi přišla odpověď, a má celých 1022 bajtů (nejkratší, co mě napadá, by se vešla do šesti), ale je to kódováno v base64, takže nevím, co se tam píše, a poštovního klienta nemám odvahu otevřít! To je zas jednou drama! ;-D


Lili.
31. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Nyní odborná kritika,prosím za prominutí,že se rozepíšu trochu vědecky,takže bude tato stať někomu připadat nudná,ale zde je dílo,které musím podrobit vědečtějšímu rozboru.Tak tedy:

"Tvl!To je boží!Tip!"

 


Aru
30. 12. 2021
Dát tip

samozřejmě, v komickém(/satirickém) díle je dovoleno vše, tak jsem taky psal povídku o panu Vánočkovi :D

ironie a satira vůbec nejenom že patří do fejetonu, ale fejeton bez toho není ani fejetonem, takže tam by se na tebe mohl někdo těžko zlobit, když takové prostředky ve fejetonu použiješ a svědčilo by to jen o neznalosti komentujícího co vlastně fejeton je a co je pro něj charakteristické ;)

i když četl jsem tu i ty fejetony co nebyly vůbec fejetony, např. když píše fejetony bixley, tak to je vážně masakr, nejen že to postrádá vnitřní logiku v textu, ale i to postrádá atributy nezbytné pro fejeton :D:D


Kamamura
30. 12. 2021
Dát tip

Aru - jistou pompéznost bych i připouštěl, ovšem hlavně tehdy, když se jedná o satiru. A se satirou opatrně - ta lidi dráždí víc, než červený šátek býka v koridě. Tak je snad lepší poprosit souseda, jestli by to jako on neposlal jako za sebe. Soused, to se ví, nechce riskovat, pošle manželku. Manželce se zdá, že něco nehraje, tak brnkne kamarádce. Kamarádka štrikuje, tak to dá do zobáku kanárovi, kanára ale po cestě zadáví kočka, té urazí hlavu řeznický pes, psa namele řezník do salámu, salám si koupí určitá jistá, dávno zapomenutá, beznadějně zestárlá osoba, v návalu žravosti ho slupne, a dostane pochopitelně škytavku, jako všichni žrouti. 

A tak tam škytá a škytá, a správně si říká... někdo na mě asi myslí. 


Aru
30. 12. 2021
Dát tip

výborně Kamamuro, to je báseň ;)

za mě banální konec je geniální, není nic horšího, než se snažit cokoli zakončit pompézně


Kamamura
30. 12. 2021
Dát tip

Antiklimax se tomu odborně říká, už jsem si vzpomněl. Jako literární kritik bych patrně nestál za nic! ;-D


Kamamura
30. 12. 2021
Dát tip

Samozřejmě, čtenáře zklamávám nerad - nemusí se podruhé vrátit! ;-D

Tenhle kousek je jedno z těch dobrodružství, u kterého nevíš, co přijde na další řádce. Ale hele - ten konec je tam naprosto schválně, je schválně civilní a banální, a je to kryptický vzkaz konkrétní osobě. Tak. A už to dělám taky - vysvětluju, ačkoliv jsem si umiňoval, že to dělat nebudu. Čas na novoroční předsevzetí! ;-D


Má to některé úplně skvělé momenty, hlavně ze začátku - akustikomáři!!! Vůně vlhkého pískoviště! Ta pointa mě subjektivně trochu zklamala, ale to nevadí, tip si to bohatě zaslouží stejně. :) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru