Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fridrich Falcký

31. 12. 2021
7
16
373
Autor
Kamamura

Nakonec to vždycky odskáče nějaký pluk Moravanů u nějaké zdi. Prostý člověk v láptích musí hledět, aby nevyžíral panské "fuck-upy". 

Chceš oblékat hermelíny?

Potom nebuď chlapče líný!

Kdo se chce stát vladařem,

nesmí jezdit s trakařem.

Stratégii, rétorice,

uč se zavčas, a co více:

šerm a jízdu na koni

v stáří těžko dohoníš.

Historií, etiketou,

zmůžeš víc, než ohněm, mečem,

jen se nežeň s vlastní tetou -

- nakonec se shodnem (v něčem). 


16 názorů

Kamamura
03. 02. 2022
Dát tip

Prosecký - opravdu nebyla? No, je vidět, že mě nakonec poslechne alespoň někdo!


Prosecký
03. 01. 2022
Dát tip

Friedrichova žena Alžběta nebyla jeho tetou.


Kamamura
03. 01. 2022
Dát tip

No právě, proč? Třeba je ta báseň svéráznou formou sociologického průzkumu. Co si konkrétně tvoje hypotéza, máš nějakou? Vždycky mě víc bavili autoři, kteří ve čtenářích indukovali otázky, než ti, kteří se na cizí otázky snažili často dost vehementně odpovídat, a tak se snažím mezi tu první skupinu vehementně nacpat. 


Prosecký
02. 01. 2022
Dát tip

Ale proč zrovna Friedrich Falcký? Text se může vztahovat k libovolnému monarchovi.


Kamamura
02. 01. 2022
Dát tip

Prosecký - stejně, jako vnější podoba tváře s lidským charakterem. 


Prosecký
02. 01. 2022
Dát tip

Jak souvisi název díla s jeho obsahem.


Aru
02. 01. 2022
Dát tip

F.M.R.C., to přesně Češi udělali a proto je dneska v Germánským Sasku :D

Kamamuro, tys viděl někoho, že by se ČD někam dostal? přesná definice zní Čekej Dlouho a Času Dost, já jsem byl v létě na trati, vím jaký to je peklo :D:D

voják nastoupivší v Brně by se v žádném případě nemohl dostat do Prahy na Bílou horu včas a proto se nemohli Moravané ani bitvy u Bílé Hory účastnit, protože stále seděli ve vlaku někde mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, když bylo po bitvě, tak to ještě stačili strategicky otočit, aby vůbec stihli bitvu se Švédem :D


Kamamura
02. 01. 2022
Dát tip

Rozumná řeč. Kdybys tam tenkrát byl, mohli se to odbýt v klidu a Moravané se nemuseli trmácet českými dráhami až k Práglu!


Lili.
01. 01. 2022
Dát tip Kamamura

Horní Lužici bych nechal nahoře,Dolní Lužici dole...:-D

 


Aru
01. 01. 2022
Dát tip

:D

ano, v odpočívání se rodí světotřasné myšlenky, na přetřes by pak mohla přijít (v případě úspěšného samo-se-rozpadnutí Germánie) otázka co s Horní a Dolní Lužicí :))


Kamamura
01. 01. 2022
Dát tip

V tom případě je Aruův revoluční potenciál přímo světotřasný! ;-D


Lili.
31. 12. 2021
Dát tip Prosecký

Povstání které rychle ulehlo...a pak se poklekalo na pódiu na náměstí,někde se šlo sedět,někde se utíkalo,někde plazilo pro odpuštění...

...důkaz že revoluce je strašlivě namáhavý počin!

Co z toho vyplývá?

Před tím,než se vzbouřím proti nějakým (ne)pořádkům,musím si řádně odpočinout!!!

 

 


Aru
31. 12. 2021
Dát tip

možná tam byli nějací moravané, ale rozhodně tam byl kdokoli kdo dorazil a byl ochotný se naverbovat, v té době se jelo na žoldáky, jak u protestantů, tak u katolíků, katolíci ale narozdíl od Čechů svoje armády platili, proto vyhráli a to přesto, že používali starší bojovou techniku, bylo to vítězství profesionálně vedené armády, oproti diletantům.

obrozenci dost obrázek dějin pozměnili, rozumněj vylepšili pro Čechy.

Fridrich Falcký byl (korunovaný) pitomec, zahodit slibně se vyvíjecí kurfiřtskou kariéru za nejistou krounu uprostřed války, to může učinit jen buď pitomec, neprozíravý člověk, nebo člověk bez zkušeností.

"Ti stateční Moravané, to byli jen vojáci najatí za peníze moravských stavů. Přes všechno pátrání v domácích i cizích archivech se nepodařilo najít žádný doklad o tom, kde a jak byli naverbováni. Šlo však určitě o vojáky nejrůznějšího původu, většinou veterány předchozích válek, armádní profesionály, kteří se hlásili pod prapory moravských stavů. Jistě mezi nimi nechyběli rodilí Moravané, ale stejně jistě tam sloužilo mnoho cizinců. Nejvíc asi německých lancknechtů. Hrdinná obrana moravského pluku onoho 8. listopadu 1620 byla do značné míry vynucena vývojem situace na bojišti i postavením Šlikova pluku u zdi obory. Ano, my to přece víme – se zdí za zády se dalo jen těžko uprchnout." Odkaz zde, takže takhke se to mělo se statečnými moravany, kteří nebyli ani Moravané, ani stateční.

všímám si že historický i Evropský rozhled je to co Čechům chybí dodnes :D

Češi by se konečně měli smířit s tím, že stavovksé povstáni až Bílé hoře bylo zcela nepromyšlené, diletanské a bez ochoty se rozumně domluvit s Vídní


Kamamura
31. 12. 2021
Dát tip

Cože? Pluk Moravanů podle tebe nebyl složený z Moravanů? Proč se o tom tedy psalo v knize "Obrázky ze starých českých a pověstí", ze kterých zná historii celá moje generace? ("Pozor, šutráky!", "Hida, hida, Kiraly!!!", "A stejně jsi liška ryšavá!" "Vzdej se! Nikdy, Hynku Ptáčku!" "Jó sekaná, to je moje" - přímo Fridrichův výrok). 

Tak Moravané prý nebyli Moravané. To be mě zajímalo, s čím přijdeš příště; nakonec ještě začneš tvrdit, že neexistují ani skřítci, víly a draci!


Aru
31. 12. 2021
Dát tip

Kamamuro, o moravský pluk vůbec nešlo, navíc to nebyli žádní Moravané, ale žoldáci naverbovaní z různých zemí střední Evropy.

Čechové prohráli už dávno před tím, než došlo k bitvě u Bílé hory, když je začali zatlačovat zpět od Vídně, kde mimochodem jim byl nabídnut smír, ještě když se jim dařilo, ale Češi jako pořádní pitomci ho odmítli, protože si neviděli na špičku nosu a měli velký oči, s jídlem roste chuť, jenže situce se rychle se obrátila a mazali do Prahy. ono když velitelé jednotek defraudují peníze na jednotky do vlastních kapes a vedou v jednotkách, které mají na starost černé duše, tak to se pak špatně válčí, nepřípomíná ti to něco z českého charakteru? :))

Bílá hora byla plně zasloužená, Češi ačkoli dostávali značnou finanční pomoc od luteránských spojenců je absolutně neuměli efektivně využít, dále to byla žoldácká armáda, rozhodně neverbevovali místní obyvatelstvo, ale kdokoli byl ochotný vzít do ruky zbraň za peníze, taková armáda byla silně neukázněná, přičemž bylo zvykem vyplácet žoldákům polovinu mzdy před bitvou a polovinu po bitvě, aby se logicky ušetřilo, jak jsem psal, velitelé vedli mrtvé duše, to jest, po bitvě shrábli těmto nebožtíkům peníze sami pro sebe, jako bonus vůbec měli Češi problém svým žoldákům problém platit a často jim peníze zadržovali, jak bys chtěl s takovou armádou a velením něco vyhrát?

Bílá hora byla plně zasloužená, Češi se ukázali jako naprosto neprozíraví lidé, kteří pouze bažili po penězích a titulech s chybějícím evropským rozhledem, tím pádem si nedokázali dát dohromady souvislosti, už s tím že hledali spojence kdesi v tramtárii, kteří jim tězko mohli jít efektivně na pomoc, když je potřebovali.

za mě Bílá hora je ukázkou sledu chybných úsudků, mamomení, špatně vedené amrády a přecenění vlastních cílů. Češi měli uzavřít mír s Vídní, jakmile jim byl nabídnut, čímž si mohli naprosto s přehledem zajistit budoucnost a k Bílé hoře by nikdy nedošlo


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru