Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

[Naga Zen-gi Dó] Lars von Limmerick radí a (do)poručuje

06. 01. 2022
2
8
225
Autor
Kamamura

Dnes v noci jsem měl podivný záchvat úzkosti původně obtížně určitilné příčiny. Posléze mi došlo, že můj strach má (jak už to ostatně většinou bývá), zcela banální a prozaickou příčinu. Někdo se bojí smrti, někdo bolesti, někdo že mu uteče žena s prodavačem vysavačů (proč právě prodavači vysavačů? zvláštní...), a já se prostě bojím toho, že slavní, staletí bezpečně mrtví autoři (na to si dávám dobrý pozor) nějakým zázrakem nebo kletbou obživnou, najdou si mě, a pěkně mi zmalují hřbet. Nevím, jestli jste viděli třeba filmy jako Dawn of the Dead, Shawn of the dead, nebo Zombieland I a II (všechno doporučuju, Woody Harrelson je boží, a zombie si už své stálé místo v klasickém filmu a literatuře dávno vysápali - holt, když jde někdo za slávou doslova přes mrtvoly, mívá úspěch; Hollywood i filmové studio Barrandov by mohly vyprávět...), tedy pokud jste tyhle filmy viděli, tak dobře víte, že výprasku od zombie je nejlépe se vyhnout, protože i když máte pocit, že se bez mozku v běžném životě obejdete (a leckdo takovým dojmem suverénně působí), považuji za vysoce pravděpodobné, že fyzická absence mozku v důsledku jeho sežrání po dvou tisicích letech obživlou hvězdou aramejské pop music je, jak říkají patologové ve svých nekrolozích, stavem neslučitelným z další fyzickou existencí. Prostě exitus, šlus, konec. 

A proto (zde se vracím opět k jádru pudla, chudáček už mezitím také zombifikoval a pomrkává na mě krhavým červeným očkem semiumrdlence), a proto jsem se rozhodl, že cizí autory budu překládat jen občas a s nejvyšší opatrností, a že jistotu získám tím, že začnu překládat sám sebe - i když i to je řehole a kříž, protože se mi stává, že mě něco napadne nejdřív v angličtině, a český překlad není úplně takový, že bych s ním byl spokojen, takže člověk může při psaní jednoho díla selhat hned dvakrát - jako autor, i jako překladatel (mnozí to znají ze života - lze selhat jako milenec, a následně pak jako otec, a ještě se s vámi utrhne oprátka, pojišťovna vám odmítne proplatit resuscitaci, následkem toho se dostanete do dluhů, začnete pít, přijde bankrot, opustí vás i to dítě, co jste ho původně ani nechtěli, a které jste měli se ženou, jejíž jméno si zaboha nedokážete zapamatovat, jako ono to bylo... Světlana, Zlatava... něco jížního a východního, ale určitě Slovanského...) ... tak to zkusíte znova, tentokrát chcete mít jistotu, tak se střelíte do hlavy na špičce  petřínské rozhledny v okamžiku, kdy dole prochází ochranka našeho vzácného hradního vladaře, a ono to vyjde, náboj se sice zasekne v hlavni, ale zrovna se na vás vykadí holub, vy ztratíte rovnováhu, a padáte, dole si přerazíte páteř a levou nohu, strašná bolest, ale žijete, až teprve ty gorily od Zemana dole vytáhnou svoje Desert Eagle .45, nebo co je to dnes v módě za zbraně, a prostřelí vám vše prostřelitelné střelami s tříštivou špicí typu "hollow point", takže je už konečně definitivně po vás, blikblak, světlo na konci tunelu není, je tam veliká hala, ale není to ani Valhala, je to čekárna před jednací síní Posledního soudu, samozřejmě každý musí čekat, soud je jen jeden, mrtvých jsou denně milion, vše se musí zapsat, zaevidovat, ale pro vás to samozřejmě neplatí, službu konající anděl vám kyne, račte tudy, vašnosti, vy nemusíte s plebejci čekat ve froně, ó né, sebevrazi mašírují rovnou do pekla ve skráceném řízení, tak chete namítat, že příčina smrti jsou mnohočetná střelná zranění, ale anděl najednou říká americkou angličtinou se silným jižanským přízvukem (opravdu mluví andělé jako kovbojové odněkud z Arizony?): "Semantics. Down to the pits of hell you go, stranger!" ... a už vás vlečou k jámě, co vypadá jako výheň třineckých železáren, a tam stojí dlouhá řada stejných chudáků, kteří taky jdou do ohně z rozličných příčin (ateismus, liberalismus, heliocentrismus, racionalismus, skepticismus, polyteismus, a další zvěrstva), a v tu chvíli teprve dostáváte strach, protože to jsou všechno autoři, které jste "poctili" svými překlady, Ballard, Blake, Gibson, Lord Lars von Limmerick, všichni členové kapely Dead Can Dance, účastníci různých focus groups jedné pražské reklamní agentury, a další a další, a úplně na konci vy sám, a jak se spatříte, neváháte ani vteřinu, a otvíráte dobře mířeným hákem na sanici a výkřikem: "Ty neřáde, takhle se překládá limmerick?!"

Ahhhhh.... Naga Zen-gi Dó... je  to jako si opět zaběhnout maraton, a přitom zapomenout, že jste už deset let na kolečkovém křesle (promiňte, pane doktore, omlouvám se i přítomným pejskařům, je to opravdu eklhaft běhat po parku s uřezanýma nohama, ano, vypadal jsem zřejmě jako džin z pohádky o Ali Babovi, jen méně roztomile. Slibuji, že už to nikdy neudělám, když to není, jak říká tady pan profesor, fyzikálně možné).

---===EOP===---

---===BOF===---

Fragment torza korespondence lorda Larse von Limmerick, původně adresovaná jistému Benetkovi:

The purpose of dating is fun,

or at least to laugh to a pun.

when everything fails,

you suffer and wail,

that's how you know love has begun!

----------------------------------------------

Láska je v převleku sranda,

básní jim to všem pak nandáš,

když už jsi na umření,

tak se dej na umění,

vždyť i hrabě Masoch byl fanda!

----===EOF===---

8 názorů

Aru
07. 01. 2022
Dát tip

vím, žes to nevymyslel, leč v komentáři jsi tomu vdechnul život, to zas neříkej že ne ;))

Kamamuro, určitě, všechno se dá změřit přístroji,... až na to že ty přístroje třeba ještě nebyli vymysleny, jako kdyby jsi tvrdil člověku v 15. století o letadlu, létat se samozřejmě i v té době dalo, akorát nebyli ještě letadla :D

hmmm, to já jsem si vždycky myslel, že i když nikdo nevidí padající strom, že ten strom přesto existuje, nejsem zastáncem videoherního pohledu na svět, že existuje jen moje vědomí a že kolem mě i za mnou je černá díra, ale že i ten strom má svou vlastní formu vědomí na úrovni stromu a proto ho nikdo nemusí pozorovat při pádu a dokáže tak spadnout úplně sám ;D:D

promiň, mám nějakou vtipnou notu ;)


Kamamura
07. 01. 2022
Dát tip

Aru - já ale jsem nic z toho nevymyslel, všechno to jsou už dávno existující konvence z oboru, který fungoval dávno předtím, než my dva jsme se narodili. Kdyby fyzika místo termínu "hmota" používala slovo "bumerang", budu tvrdit, že "všechno je bumerang". Jak už jsem jednou psal, jsem jenom mixážní pult, a snažím se rozhýbat další zrezlé páčky a čudlíky, abych měl víc funkcí a mohl mixovat nápaditější tracky. 

On je tu totiž problém s dalším postulátem (dogmatem), který se často objevuje v myšlenkových konstrukcích tzv. "duchovních" lidí, a totiž tvrzení, že  "ne všechno, co existuje, se dá vědeckými přístroji změřit". To je ale podle  mého názoru pouze vžitý omyl. Pokud by třeba existovali duchové/poltergaisti, kteří by řekněme dokázali být neviditelní a shazovat v domě obrazy a skřípat schody, atd, ať už by byla podstata jejich existence jakákoliv, tak shodit obraz ze stěny můžeš jen pomocí hmotné interakce - vytvoříš proud vzduchu, termodynamickou, nebo gravitační anomálii (to by šlo asi dost těžko), magnetické pole, nebo něco podobného, prostě hmotnou interakci, co ten obraz shodí - a to už se vždycky měřit dá. A každá hmotná interakce má svou příčinu, a ta zase svojí příčinu, takže pokud by duchové reálně existovali, dali by se zkoumat vědeckými metodami jako naprosto všechno ostatní.

A pokud existuje nějaká "realita", nebo plán existence, se kterým náš svět vůbec neinteraguje, tak je to stejné, jakoby neexistoval(a) ("Strom padá v lese, ale nikdo ho nevidí ani neslyší.")


Aru
06. 01. 2022
Dát tip

jo jo, určitě, všechno co existuje je hmota; ty jsi geniální s tím třetím odstavcem, že "energie je pouze jednou z mnoha manifestací hmoty", tak vidíš, že se shodujeme ;)


Kamamura
06. 01. 2022
Dát tip

Nojo, Aru, a to jsme oklikou u našeho věčného sporu - tuhle situaci už jsme spolu přehrávali mnohokrát, je to akt IV "scéna s hruškou a vidlemi", a já mám teď v textu repliku... moment... jo, tady to je:

"Aru, slovotepče písmácky, pomni, že chceš-li se zpytáky zákonitostí přírodních item konstruktéry systémů ryze abstraktních, jež jsou též známi pod alternicky "fyzici a matematici", disputace vésti,  jest záhodno četbou definicí počíti. 

Ergo - hmota. Slovo, jež v ústa svá béřeš zhusta a s gustem, však akurátní sytnax jazyka tvého daleko za sebou sémantiku zanechala, ke škodě všech - autora i čtenářů či posluchačů. Hmota jest totiž ve fyzice souhrnný pojem všeho, co existuje, a dále se dělí na energii a látku. Jinými slovy, to, co ty nazýváš hmotou, fyzikové nazývají látkou, protože z pohledu fyziky je energie pouze jednou z mnoha manifestací hmoty, a kvantivativní vztah mezi látkou a energií dobře popisuje ona profláknutá Einsteinova rovnice E=mc^2, kterou mnohý zná, ale které málokdo rozumí.

Z pohledu fyziky není hmota ani živá, ani neživá, záleží pouze na složitosti její organizace a na definici toho, čemu jsme si zvykli říkat život. Dnes už věda poskytuje prostředky, díky kterým může člověk vytvářet živé organismy podle vlastní libosti a zaměru."


Aru
06. 01. 2022
Dát tip

čet jsem a mám na to jiný názor. i vědci se shodují v tom, že energii zničit nejde, tudíž já budu vždy s východními filozofy, kteří tvrdí, že duch tvoří hmotu a může do takové hmoty vstoupit a i z ní vystoupit, ač (nebo právě proto) je i hmotou samotnou. ostatně dřívější filosofové zastávali ten názor, ze vše je živé, než se prišlo s přesvědčením, že hmota je mrtvá a proto ji lze drancovat, což nás dovedlo až tam, kde jako lidstvo jsme


Kamamura
06. 01. 2022
Dát tip

Aru - přečti si dílo "Bůh a Člověk", určitě tomu naprší "zlatý déšť" redakčních výběrů. Pověry jsou v módě, protože racionální myšlení nutí člověka respektovat fakta, což často vynucuje změnu pojmového aparátu a aktuálně používaného modelu okolního světa. 


Aru
06. 01. 2022
Dát tip

pořád nechápu to vzhlížení ke katolickým systému peklu-nebi, vždyť jsi to sám slyšel od Rowana Atkinsona, že do nebe jdou jenom židi, takže se svou biblí asi moc daleko nedojdeš :D

- když jsi na umření,

dej se na umění.

Lord Limmerick je geniální, např. takový skoroumrlec bude po čtyrnásobném infarktu a zatouží se stát sochařem, nic mu nebrání vzít do ruky majzlík a majzlíkovat s ním šutrokvádry :))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru