Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slunce

19. 01. 2022
2
9
245
Autor
Bubulína

Nevím proč to tak je, ale vím, že to tak je.

Slunce je smrt. Bez smrti by život neměl sexappeal. Konec je začátkem. Smrt jednotlivého člověka je přerod, zrod. Duše se přerodí a pokračuje životem dál - zpočátku pro velkou dávku nových vjemů a zážitků nemá čas přemýšlet o minulosti. Až když si v novém životě zvykne, začne se rozpomínat. A strach se transformuje na zvědavost. Zvědavost na úžas a úžas na pokoru. E pluribus unum ve své skutečné podstatě, nikoli jako prázdné heslo. V každé kapce moře lze najít jeho příběh, ale z pouštního písku dům nepostavíš. Větrem dohladka omletá zrníčka nemají plochy, díky kterým by se o sebe mohla opřít a vytvořit strukturu; a nemají ani vazby, aby se mohla spojit dokopy jako kapky vody a vytvořit mohutný oceán s jeho silou či velkou louži rtuti místo jednotlivých kapiček.


9 názorů

Lenochod
04. 04. 2022
Dát tip

Možná ani nevíš, jak hluboké pravdy jsi se dotkla prvními třemi větami... Také vím, že to tak je. A vím, proč nevíš, proč. Protože žádné proč není. Tohle vím já od Slunce (osobně).


Lili.
02. 02. 2022
Dát tip

Takové malé vědecko-filosofické pojednání.Myslím že jsou tam skryta určitá východiska,ale diskutovat o nich může přinést odlišný názor,což značí mé nepochopení.

Zdržím se proto lovu na funkční výrazy"čas" a "kruh" a udílím tip za myšlenkově bohaté zpracování.


Bubulína
20. 01. 2022
Dát tip

K3, a co když je to koule? Pokud držíš směr při pohybu po povrchu koule, můžeš mít dojem, že se pohybuješ v kruhu. A co čas? I při pohybu v kruhu se zároveň pohybuješ po časové spirále, protože i když zdánlivě dorazíš do stejného místa, je zároveň jiné, protože je posunuté v čase.


Aru
19. 01. 2022
Dát tip

K3, Citadela je jeho poslední a vrcholné dílo, ač ji nikdy nedokončil a vyšla až po jeho smrti po válce.

Bubulínko, co jsem četl Citadelu přišla mi vždy vyjímečná a dnes zvláště do této doby vhodná, Exupéry ji nepsal v mírových časech. on je to takový návod, že to co nabízí musíš zahlédnout sama :D


Bubulína
19. 01. 2022
Dát tip

Aru, jsme v Čechách. Čech napřed vyzkouší všechny varianty, které ho napadnou a teprve až mu dojdou všechny nápady a stále se nedaří, čte návod.  Ostatně všechny návody jsou psány tak divně, že je lze pochopit jen velmi zřídka. Osobně to mám tak, že vyzkouším prvních pět nápadů a potom jdu shánět někoho, kdo má s daným problémem zkušenosti. Případně pokud mám daného člověka po ruce, poprosím ho o vyřešení problému rovnou. Možná, že čtení návodů je na stejné úrovni jako čtení map tj. vyzná se v nich jen omezené množství lidí.


K3
19. 01. 2022
Dát tip

Nevím jestli zrovna Citadelu. Ale asi 10 povídek. Měl rád život a měl rád lidi.


Aru
19. 01. 2022
Dát tip

už nevím v jaké kultuře a zemi, ale jsou lidé, kteří smutní, když se narodí člověk sem a radují se, když umírá.

líbila by se ti kniha, jménem Citadela od Exupéryho, co jsem sondoval, tak ji v podstatě nikdo nezná a nečetl. je to těžká kniha, ale je to v podstatě návod na život


K3
19. 01. 2022
Dát tip

To proto že žijeme v kruhu.


Bubulína
19. 01. 2022
Dát tip

Možná to tak je proto, že žijeme v kvantovém světě, a tam to ani jinak nejde.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru