Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhovor - Poetický klub

01. 02. 2022
21
48
1091
Autor
atkij

Milí Písmáci, pokud by měl někdo čas, chuť, zájem se zaposlouchat do rozhovoru,  který se mnou vedl za Poetický klub příjemný, empatický Roman Rogner, stačí kliknout na link nad fotkou. 

...prokládáno přednesem několika mých básní...

...hovořím i o Písmáku..., přičemž bych si přála, abych toho bývala řekla mnohem víc, jmenovala víc z vás, kteří mě zdejším prostředím trpělivě provázeli a otevírali obzory. 

Buďtě, prosím, shovívaví...

 

 

 

 

 

Jitka Fialová - rozhovor Poetického klubu

                             (klikni na text)

 

 

 

 

 


48 názorů


Ale Majaksi a to jsem slyšela jaký jsi prý milý a sympatický chlap.


Silene
27. 02. 2022
Dát tip

(errata: A promiň tedy, atkijko, měla jsem ti poslat víc pěkných kluků; no stejně je na ně blbě vidět. Kdyžtak tedy sem si klikni, až dojdeš. Furt lepší než ňáký z kůže stáhlý mňoukání, co akorát škodí dobrému zažívání.) 


Silene
27. 02. 2022
Dát tip

(atkijko, jakožto velká kočka si mohu dovolit vyseknout ti poklonu. Pusť si písničku, Klap-tónku.) 


Gora
27. 02. 2022
Dát tip

S.K.R.Ettine, jsi trapný.


Mimochodem, ta paní na fotografii má moje sympatie, protože má strašně špičatý a zvláštně zahnutý nos. Řeknete si - na nosu nezáleží, důležité je to sluníčkové uvnitř, očím neviditelné, jak kdosi rád opakuje. 

Ale to byste se zmýlili! Žít s takovým nosem, to je jako běžet marathon po jedné noze. Myslím tím obtížné - nikoliv však nemožné pro dvojnožce ryzího charakteru, pevných zásad a jinak solidní anatomie, a vším tím se ta paní očividně honosí. 

Jistě i ten rozhovor bude náležitě poučný, ale nevím - nerozumím mu, protože jsem si vzpomněla, že kočky lidskou řeč asi neznají. Asi.

Mňauuuuíííííííí!!!!


Samé lidské pletichy, plány a obezličky. Co asi mají společného s Poezií? Mňauuuuu!


atkij
08. 02. 2022
Dát tip

Helen, díky. Tak snad...:)


Blahopřeji. Rozhovor jsem si zatím neposlechla, jen Tvůj hlas. Vrátím se, až budu mít více času a pohody. Moc děkuji za sdílení! :-)


atkij
05. 02. 2022
Dát tip

Díky moc, Pavle.


PavelK
04. 02. 2022
Dát tip Gora, atkij

Literární web je skvělá věc, je to široký prostor, každý si tu může psát co chce. To je dobře i špatně. Vydat oficiálně sbírku, je něco jiného. Vyžaduje to velkou odpovědnost a vůli. To, že Tě pak někdo povzve na rozhovor je naprosto v pořádku. Je to ocenění té odpovědnosti a vůle.  Blahopřeji. Pěkný rozhovor.


Silene
04. 02. 2022
Dát tip atkij

(A moc děkuji. Trochu nesouvisle, ale vyzpovídám každého, kdo ochoten odvyprávět, jak konkrétně, příp. konkrétně ne/intenzivně konzultoval vznik své knížky s příslušnými spolutvůrci, libovolně pojmenovanými.) 


Silene
04. 02. 2022
Dát tip atkij

Chybky jsou skoro vždycky. Myslím, že dřív vznikly třeba aspoň při sazbě, občas mě v knihách pobaví pootočené písmenko, gramaticky správné! (v kolmici k ostatnímu textu) a tak. Tomu dnes unikneš, ale šotek si tě vždycky nalezne. Bez něj nejsi knížka. 

I Radek Malý je ve svých má. 

(Briti, to je teoretická práce. Tím jsem tě neměla plést, omlouvám se.)

Ještě ti tu dám, co míním, pěkně postaru... Makety, pokud jde o ilustrovanou knížku. Potom jsem samozřejmě viděla dělat Malého prince Markéty Vydrové. To je povinnost. 

https://www.jankudlacek.cz/ukazky-z-atelieru/


atkij
04. 02. 2022
Dát tip

... ale já si všímám vždy a moc ráda...stejně jako šlehačku i s... anebo do kafe. Bez korektorky by to rozhodně nešlo, tedy ne u mě, i když o některých "novotvarech" jsme diskutovaly. Přesto - i tak jsem chybu našla. Ostatní kroky byly věcí rad a kompromisu a vlastního posledního slova. Ale domnívám se, že jsem dost tvárný materiál, takže se mnou je řeč, co se týká podstaty věci. 

Jaký Brity?:)) Jsem mimoň:(

 

 


Silene
04. 02. 2022
Dát tip

(Rozdíl mezi ideálním konceptem a konkrétní praxí/praxemi, abych to upřesnila. Ten poptávám, víš.

Selfmade upytlíkování je pochopitelně výchozí stadium.)


Silene
04. 02. 2022
Dát tip

Samozřejmě chápu, k čemu se váží jednotlivé odpovědi. Ano, tak míním. U subtilní poezie o "nic" nejde, autor je většinou dost vzdělán, aby nebyl samá chyba (potud korektura), 

editor zasáhne do podoby, doporučí uspořádání/vyřazení/zařazení,redaktor odpovídá za komplexní výstup (po grafice?). 

Asi. (To jsem mínila. A že to může patrně splývat dle velikosti a konceptu nakladatelství.)

To si jen tak spřádám rozsáhlé cíle obřích děl. (Vůůbec si mě nemusíš všímat.) Jen taková šlehačka, maximální objem bublin. 

Kdyžtak si mě odmaž, mrk. Dostuduji ty Brity. 


atkij
04. 02. 2022
Dát tip

Ono to vypadá, že odpovídám na něco jiného, než se ptáš, Silene, jelikož jsem o krok pozadu:))

Předěl? Nerozumím přesně k čemu odkazuješ - editorská/redakční práce?


Silene
04. 02. 2022
Dát tip

Prosím tě, co blázníš, určitě nejsem zastáncem jediné možné recitátorské cesty. Ctím všemožné školy, otázka subjektivního ztotožnění je rozhodně individuální. (Není to náhodou blbost? Dnes jsem poněkud... inspirována.) 

Když jsi tak zmínila pana Skácela, to prý byl metr na přednes vlastních veršů druhými interprety. Legrace s ním. A sám? No, prostě pan Skácel. 


atkij
04. 02. 2022
Dát tip

Silene, co se týká recitace... když si mě vezme někdo do parády...přivítám:))  To, co předvádím jsou (zatím) moje maxivýkony. Přičemž, kdybych četla desetkrát, pokaždé to bude trochu jinak. Rozhodně se nemám přesně nadrilovanou:)) Zatím jsem měla odvahu si rozhovor pustit jen jednou, bezprostředně po jeho zveřejnění... Je tam vše, jak proběhlo, jaká jsem, jak mluvím, i s těmi plevelnými slovy  - realita:)) Ale zas na druhou stranu - i ze svého vnitřního světa jsem měla příjemnou odezvu a to je pro mě také důležité. 


Silene
04. 02. 2022
Dát tip

Ach, malým rybníčkem je z podstaty věci česká řeč/jazyk český. Od čehož se odvíjí naprosto vše, potenciální trh, zdvojená vydání nákladnějších ilustrovaných věcí s překladem do některého z výnosnějších jazyků a komplexní (tedy ještě vstup uměleckého překladu a další kolečko?), u nás dost šizená trojpéče: korektorská/editorská/redakční práce. Upřímně předěl mezi posledními dvěma mi vlastně v dopadu není prakticky jasný. 

Znám než britskou teorii, a to ještě možná. 


atkij
04. 02. 2022
Dát tip

Dobrý den, Romane, je pravda, že jsem byla taky překvapená z uvedení jen této přístupové cesty (ani nevím, jestli jsem se tam kdy dívala:) A je jasné, že jste v rámci příprav zapátral a k tomuto "objevu" došel. 

Přestože dostupnost sbírky je v mnoha knihkupectví. Ale vím podle sebe. Když mám o nějakou knihu zájem, zadám do vyhledavače a ona už se mi ukáže. Tak nějak to zaznělo i v rámci rozhovoru, tak si myslím, že je vše v naprostém pořádku.

Silene, samozřejmě, že doma několik paklíků také mám pro případ soukromých zájmů, výměny mezi autory, radostná rozdávání přátelům a případná čtení. Propagace je věc druhá, ale ta se mi tak nějak průběžně děje, z čehož mám radost, přičemž "malý rybníček" je oblast poezie stále. Navíc, když sebeprosazování, vystavování se není má silná stránka. Přitom vím, že samo od sebe se nic nestane, ani zázrak:) 

Dotační jsem zkoušela pouze na dětskou sbírku, ale jsou různé cesty a možná ještě v budoucnu naberu dost energie v některé z nich pokračovat. Domnívám se, že našlápnuto i je...:)


Silene
04. 02. 2022
Dát tip

R: Jeví se, že tak je nastaven v zásadě celý web u Klikových, tudíž asi vlastní eshop neprovozují. Jiný koncept. 

Třeba Jitka ještě poví.

atkijko, konkrétně, ano? Bezva realizace Trojloku (krásné zpomalení, aby se ta přízvučná a šmodrchavá monosylaba vzájemně nepotloukla, chci říci nedala si přes tácek) a taktéž Zmizelé kočky. To mi utkvělo. 


Rogner
04. 02. 2022
Dát tip

Silene: ptal jsem se, protože na webu Nakl. Klika je pro objednání odkaz na e-mail autorky s textem "Objednat přímo u autorky", což mě překvapilo :-)


atkij
04. 02. 2022
Dát tip

Lady..., ukrytá..., black...,díky, považuji si, holky moje:)

Luzz, ach ty tečky, které taky tak ráda používám... :) Však díky velice, má zatečková nevědomost mi nechává alespoň naději, že je myšleno tak, jak si přeji:))

Silenko milá, Tebe si nechám až na odpoledne pro širší odpověď...nejde jen tak jednou větou, to bych si neodpustila:)


Silene
04. 02. 2022
Dát tip

To jen, že mně osobně připadl položený dotaz jako nahrávka na příslušné téma, ale samozřejmě vůbec netuším, proč se RR tázal. 

A také, má-li autor svou kupičku výtisků, již byl zavázán sám odebrat, přímá objednávka je jednou z cest, kterak je udat. Ovšem asi dost nepohodlná, spíš mít s sebou vždy na čteních, řekla bych. 


Silene
04. 02. 2022
Dát tip

Ještě na něco jsem si vzpomněla. Dotaz na objednávání knih: u koho. Mohla by tam být příčinná souvislost s provizním systémem. On ten přeprodej přes velké knižní eshopy není k malým nakladatelstvím zrovna kdovíjak milosrdný. Na druhou stranu kdo externí si přímo od nakladatele nebo autora (pokud nejde o podpis) objedná samojediný výtisk vč. poštovného, navíc bez katalogové či jiné propagace, podpory distribuce atp. V zásadě opět jen altruistický nadšenec.    

K tématu články, rozhovory, v novším i starším Tvaru, podobný nešvar našeho knižního trhu jako s korekturami, redakční prací, kvalitou překladu, honorováním uměleckého překladu a vůbec. Malý rybníček. Ale to asi víš, když jste pokoušeli dotační proces. 


se zájmem jsem si poslechla................


Silene
03. 02. 2022
Dát tip

(Jo, ještě k vlastní tvorbě, vidím to jednou na pěkný velkoobjemový kontejner na suť, cena vč. DPH, a profesionální vyklízecí služby, které se s odkazem nemažou a jednají účinně a rychle. Neboť svět se točí až do erupce a jeden má odcházet, jak se patří. A tuhle představu si užívám zase já.

Nedej se ode mne zkazit!) 


Silene
03. 02. 2022
Dát tip

atkijko, 

gratuluji k odhodlání, které ti do života přináší, co tě těší a co potřebuješ, šlo ti to ve studiu ok, myslím si,   

velmi ráda jsem vyslechla tebou nabízená hravá řešení, občas si zaprskala, co mi to ten autor dělá, pročpak mi to nepřečte podle mé vlastní dosavad platné mapy údolí (sem tam větev, kmen) a tak,

ale to jen, že jsem porezlá konzerva, která celkem trpělivě čeká na rozpad vlastních stěn. 

V rámci diplomatického písmáckého třídění jsem se potom promptně zařadila do příslušné škatule. 

A co bych tak ještě na svůj účet rozložila... víš jak, nerušte solanku mezi vidličkami, je to sajrajt, ale ono to nějak dopadne. 

Užívej si. 


Luzz
02. 02. 2022
Dát tip

fajn. a je milé, jak jsi mluvila o písmáku.... skoro bych řekla, že... ale to je jedno.


Hezký rozhovor, blahopřeju :)


atkij
02. 02. 2022
Dát tip Gora, annnie

Iri, díky moc, ... právě to kempování v blízkosti úchvatných měst také mohlo zaznít...na ČK bez turistů vzpomínáme často a kluci to berou jako lokalitu z nejzábavnějších (hodně zeleně na fotbal, rafty...kromě památek a muzeí:)) a že jsme se u vína nasmály, co?

Theo, díky...:)

aleši, považuji si, považuji, těšíš.

annnie, dobrá duše, děkuji...

Evži, ty víš, jak mě "rozsekat":)

Norsko, no, to jsem tomu dala, viď?

KK, není zač a ...:)

 


vďaka za avízo


Norsko 1
02. 02. 2022
Dát tip

A všichni to musíme vědět. To je narcismus !


Velká gratulace. Sluší ti to :-)))


annnie
01. 02. 2022
Dát tip

Přidávám se k chvále a gratulaci! a.


pěkný, klidný, civilní rozhovor...pochutnal jsem si.

 


Thea v tramvaji
01. 02. 2022
Dát tip blacksabbath

Taky jsem si tě poslechla a bylo to i docela inspirativní! Díky že ses tu s tím podělila :)


Gora
01. 02. 2022
Dát tip

Jitko, právě jsem doposlouchala, ráda vyslechla tvé básně od tebe i dalšího recitátora a vzpomněla na jeden letní večer v Krumlově, kdy jsem tě slyšela číst haiku... tvé zaujetí poezií je velmi znát a ona ti to v dobrém vrací jako zmíněný bumerang. Ušla jsi velký kus cesty, aspoň mně to tak připadá a jistě nejsem sama.

Díky za odkaz...


atkij
01. 02. 2022
Dát tip

Lubošku, ty jsi prostě nejhodnější...:)


Kočkodan
01. 02. 2022
Dát tip

Jitko, shovívavost nebyla (jak jsem i předpokládal) vůbec zapotřebí. Rád jsem tě nechal projít sluchovody a zaklepat na kovadlinku.


atkij
01. 02. 2022
Dát tip

... ještě že jsem schovaná:) Díky an.


annnie
01. 02. 2022
Dát tip

Ohó! Tak to jsem zvědavá!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru