Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zimní závěje

02. 02. 2022
9
40
702
Autor
Kamamura

Když zimou sistrum smutně zní,

i buben se přidá (poslední).

Život sám ke svému konci spěje,

jak do snu vetkané mámivé snění;

člověk se sám ani nenaděje;

a jednoho dne ani on už není.

 

Pak od těch, co nebyli před ním a po něm,

ho Holmes ni Poirot nepozná,

neb stanou se tímtéž, co Bajaja s koněm,

Robin Hood, Sauron i princezna. 

 

Tak sejdem se všichni (už dnes to víme), 

a pak se snad konečně domluvíme.


40 názorů

Kamamura
07. 02. 2022
Dát tip Aru

Blíží  se půlnoc, a s ní i čas, který jsem sám sobě vyměřil k formulaci odpovědi tadyhle Goře. Ještě zbývá zhruba dvacet minut, ale domnívám se, že už během nich nic zásadního nevymyslím. 

Tedy, jestli jsem všemu rozuměl správně, tak Gora nás poctila svou přítomností z důvodů vznesení jediného požadavku: totiž aby kdokoliv, kdo zmíní její jméno, jí o tom informoval

Pátral jsem v pravidlech serveru pismak.cz, a žádné pravidlo, které by takové chování vynucovalo, jsem tam nenalezl. Jelikož předpokládám, že i pro tento server platí obecná zásada obvykle platná v právních státech, a totiž že co není zakázáno, to je povoleno, došel jsem k závěru, že z mého statutu uživatele serveru žádná taková povinnost nevyplývá

Pátral jsem dále ve svém vědomí i svědomí, a žádný imperativ - kategorický, etický, emoční, nebo jiný, který by mě pudil této žádosti vyhovět jsem rovněž neobjevil. 

Na tento server chodím ve svém čase čistě proto, abych se bavil. Pokud bych přistoupil na Gořin požadavek, znamenalo by to implementaci režimu, ve kterém bych se musel neustále hlídat co kam napíšu, abych při zmínění Gořina jména pamatoval také na zaslání Avíza, a tento režim z mého pohledu nabízí místo zábavy hlavně a především námahu a jakýsi neurčitě opresivní pocit (nikomu se nelíbí jednat nedobrovolně podle cizí vůle). Jelikož by takový stav dříve nebo později stejně vedl ke konfliktu, rozhodl jsem se, že žádosti prozatím nevyhovím

Toto rozhodnutí ovšem není konečné (konečná rozhodnutí představují ve své rigiditě jen další formu nezábavnéhi břemene) - pokud by Gora našla argument, který by mě přesvědčil, že vyhovění jejímu požadavku je buď zábavné, nebo prospěšné něčemu jinému než jakémusi osobnímu vrtochu, je možné, že své rozhodnutí v budoucnosti změním. 

Tak jsem rozhodl, neboť taková je má vůle. 


Lili.
07. 02. 2022
Dát tip

Kawasaki Hirošima Nagasaki Honda,

Kamamura v Tókjó bušidó Bonda...

...no dobře, ten kodex z toho vynechám...ale podle mého(a nelezu do řiti nikomu, je to pravý a nefalschovaný obdiv s měkkým i)by ti měli postavit sochu...no,napřed ji musí vytesat a pak postavit...ale ne ve smyslu kultu osobnosti jako u komunistických pohlavárů...ale ve smyslu uctívání uměle c. k. y obdivuhodné persony jakou svět neviděl-protože jsem tě neviděl.

Vzhledem k mým vlohám,to bude žádat profíka,

Vzhledem k mým financím...radši si dám šlofíka.

No ale i tak, socha by měla být, jen najít mecenáše.


Aru
05. 02. 2022
Dát tip

Goro, stále platí, že neexistuje povinost posílat někomu avíza, zvlášť pokud není zpráva jemu adresovaná a pouze ho zmiňuje.

vím, že za nikoho neodpovídáš, protože v redakcích patrně co předpokládám nemáte žádný zavedený systém, který by říkal, jak přistupovat k uživatelům a tak redaktoři přichází hodnotit jen ty ke kterým redaktory pojí známost, nebo si hodnotíte díla navzájem, nebo u takového autora, který už je populární, vím že ty jsi vyjímka, ale pouhé ukázání se redaktora prózy u povídek, nebo próz na pokračování je poměrně tristní.

samozřejmě, že mi můžeš namítnout, že redaktor dělá redaktora dobrovolně, nezištně a ZADARMO, což je samozřejmě pravda, ale já se ptám, jaký je tedy účel redakce, která se zaobírá z větší části sama sebou a svými oblíbenými autory a nehodnotí nestraně a objektivně texty napříč celým Písmákem?


Gora
05. 02. 2022
Dát tip

Já o tobě ani Kamamurovi žádné zmínky nepronáším, v tom je zásadní rozdíl, Aru.

Mnohokrát jsem se ke tvým textům vyjadřovala, oficiálně i ve zprávách. 

Za jiné redaktory neodpovídám, každý hodnotí koho chce.


Aru
05. 02. 2022
Dát tip

Goro, nemusím ti a nejsem povinován ti posílat avízo o každé zmíňce o tobě, kterou pronesu, stejně jako ty nejsi povinna mi posílat avízo na každou poznámku, kterou kdy proneseš o mě, protože nic takového v pravidlech Písmáku není a já ti nijak nejsem podřízen, abych ti posílal avíza na každou poznámku o tobě, stejně to platí i naopak pro tebe.

avíza posílám jen těm, kterým je určena konkrétní zpráva, ne těm všem jichž se zpráva týká.

snad bys nechtěla, aby se posílali hromadné avíza všem, jak Kamamura psal, že je na Písmáku 51. tisícíc uživatelů při vyslovení toho, ze Písmak je takový, nebo makový, případně kdybych mluvil např. obecně o básnících na Písmáku, snad bys nechtěla abych dohledával všechny básníky Písmáku a posílal tisíce avíz, že ne Goro?

navíc nechápu proč se zajímáš o to co o tobě já, nebo Kamamura zmíníme, když tě ani moje, ani Kamamurova tvorba nezajímá, stejně jako nikoho z obou vašich redaktorských klubů nezajímá moje prace. vídíš, podle tebe bych měl teď poslat oběma redakcím, jak prozaické, tak básnické sekci avízo, to je tak trochu nesmysl co Goro? když zpráva je výhradně určena jen tobě s příšlušným avízem, jestli dojde, není ovšem v mé moci, ale v technické stránce Písmáku.


Gora
05. 02. 2022
Dát tip

Kamamuro, kdyby se vaše debata nepromítla nahoře v Kritikách, nevěděla bych...

Nerada se vyjadřuju k dezinformacím všeho druhu, jde mi jen o slušný přístup. Slovo - promiň - asi neznáš.

Provozovatel Olda měl na své autorské straně nějaké dílo, kam bylo možné psát názory, nápady, požadavky, nebo lze poslat zprávu, že chcete s Aruem zavést nové kategorie, a také v záhlaví Písmáku býval na Oldu email. 

 


Kamamura
05. 02. 2022
Dát tip

Gora - mluvili jsme i o prezidentu Spojených států amerických, a avízo jsem mu neposlal, protože jsem usoudil, že dvě zrnka prachu vyměňující si v závětří nepatrná kvanta statického náboje jsou pod jeho rozlišovací schopnost. Nakonec se k tobě informace stejně dostala, takže myslím, že nevznikla žádná škoda - Ten, jenž sladí datle a fíky na Tebe nezapomněl a dal ti nějakým způsobem vědět, a já Mu tímto děkuji. 

Když už tedy máme tu čest, táži se tě zdvořile a přátelsky - chceš k diskutovanému cos poznamenat, nebo je se Tvá návštěva týká jen protokolárních formalit? 


Gora
05. 02. 2022
Dát tip

Když už si tady splétáte divoké teorie o jisté Goře, nebyla by slušnost poslat jí avízo?

Takhle je to "o nás bez nás".


Aru
05. 02. 2022
Dát tip

zase jsem nedostal aviiiiiiiiizooooooooooooooooooooooooooooooooooo, Kamamuroooooooooooooooooooooooooooooooooooo, aspoň mě ho posileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej, NEBO uvidíš tyhle šíleně dlouhý slova deněeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ;D

tak to si určitě nemyslím, že to tak je, protože to je tak triviální vysvětlení, že to mohl vymyslet jenom někdo kdo má slepičí mozek, chceš snad tvrdit že Platon měl slepičí mozek, aby vymýšlel naprosto triviální příměry k pobavení lidí bez mozku?

to je jako kdybys Buddhovo učení vysvětloval jako kratochvilný prostředek k ukrácení nudy, nemající jiný účel, než zhánění pravě zahánění nudy, Kamamuro, triviálním lidem a lidem, kteří nepřemyšlí, nikdy nedávej prostor ke mluvení, protože vždycky vymyslí něco co je naprosto dementní, nemůžeš jim sice zakázat mluvit, ale oni tě nemůžou donutit je poslouchat.

Platonova jeskyně je zcela určitě příměr k tomuto světu, jako ke světu iluzí, který nahlížíme jen skrze naše omezene smysly, které nejsou schopny vnímat oheň, ale pouze odraz ohně, opustění jeskyně je pak mystický žážitek mimo tento svět. já myslím že Platon si byl zcela vědom, že toto je jedna velká iluze a proto přišel s takovým příměrem, aby ho mohli pochopit i ti co mystickým zažitkem neprošli, ale jsou hledající


Kamamura
05. 02. 2022
Dát tip

Alternativní vysvětlení ovšem je to, že onen mystický zážitek je prostě jen nasvícení ideí v onom nedostupném světě světlem jiné barvy a svítícím v jiném úhlu, takže pak vrhají jiné stíny, které vypadají odlišně od těch prvních. Na neodstranitelnosti oné interpretační vrstvy to ale nemění nic.

Jestliže má někdo dojem, že schopností onoho "přímého kontaktu" oplývá, tak ať demosntruje v laboratorních podmínkách, že má přístup k informacím nebo interakcím, které jsou ustatním nedostupné. Zatím se nic takového nestalo, a to nikoliv pro nedostatek snahy někoho takového najít. 


Aru
05. 02. 2022
Dát tip

já bych to četl Kamamuro, o to se nemusíš bát ;)

já vím komunita, jen předávám tamtamy co se šíří Písmákem, kdo tu vlastně řídí :)

myslím, že jsou pravdivá obě tvrzení jak Platonova jeskyně, tak mystický zážitek, což nijak nejde proti Platonovi, naopak vystoupení z té jeskyně je onen mystický zažitek, pokud bereme jeskyni jako tento svět, pak vystoupení z jeskyně je právě je ten zážitek mystiků, nátvrat do tohoto světa/jeskyně je možný, ale nikdo pak samozřejmě takového člověka nemůže chápat díky vlastnímu chybějícímu prožitku - jelikož naše smysly jsou nám vězením, tedy Platonovou jeskyní, hezké že? :D


Kamamura
05. 02. 2022
Dát tip

Ad přímé vs. zprostředkované poznání světa - teď jsme se posunuli od Sokrata k Platónovi a jeho představě jeskyně, na jejíž stěně vidíme jen stíny ze světa idejí v podobě hmotných instancí těchto idejí. Nicméně gnostici jako třeba Bačkovský nebo myslím i tadyhle annnie věří, že svět lze nazírat přímo skrz nějakou mystickou zkušenost, nebo kontakt s nějakou transcendentní bytostí. Já osobně, stejně jako ty, jsem agnostik - dokonce jsem chtěl psáto o agnosticismu úvahu, ale kdo by to četl, že? ;-)

Nechám si to do hospody s Bačkovským... on mě vyslechne, pokýve hlavou, napije se piva, a řekne, že každý to prostě vysvětluje jinak. Na což vzásadě není už dál co říci. ;-)


Kamamura
05. 02. 2022
Dát tip

Jenže, Aru, písmák není ta softwarová ruina, pod jejíž mělkými základy chrápe mechem porostlý obr "Olda". Písmák, to je komunita lidí ochotných tu trávit čas a generovat content. A ta žije vlastním životem, a Goře rozhodně nepatří. Vytvořit portál řádově lepší je celkem triviální, ale dostat tam lidi, to triviální není. 


Aru
05. 02. 2022
Dát tip Al Jal Úd

no vidíš, já ti to říkal, že pokud Gora nedovolí, tak se na Písmáku nepohne ani list, že jí Písmák vlastně patří :D

buď rád, že jsem nedorazil, ono je něco jinyho psát a sesumírovat si myšlenky, dát si pauzičku k přemyšlení při psaní odpovědi, případně mrsknout do toho pár odkazů a diskutovat naživo, pak je to o dost zmatenější a víš, že jsem zmatenej dost i tady v písemné formě :D

v podstatě si myslím, že osobní setkání působí jako takové kouzlo sblížení a čím víc takového jedince pak takovým způsem znáš, tím máš pro něj o to větší pochopení, pokud samozřejmě se nepřesytíš jeho přítomnosti a tím se uzavře kruh k odporu o takovém člověku... lidi jsou vlastně docela srandovní a svět, který si stvořili nedává moc smysl :))

to já beru, že všechno co říkám je jen subjektivní, snad jsem nikde netvrdil, že to co vidím je objektivní? ostatně pokud vše přijímáme jen přes naše smysly, pak jak může být něco objektivního, když jsou to jen zprostředované vjemy, to mají mnohem lepší spiriti bez těl, těm odpadá vnímání světa právě přes smysly těla, ale bůhví, jak to celý funguje.

beru, to co jsi měl dřív na profilu, že jsme avataři, tedy sobě vlastní zprostředkovatelé, protože přímo se dívat do tohoto světa asi nelze.

- annie, Kamamuro, asi je jedno, jestli se mýlíme, ale důležitější je patrně co si odsud jednou odneseme, možná že všechno je jinak, jak říká ten žid na smrtelný posteli v tom vtipu, ale možná, že na tom až tak moc nezáleží, že je vlastně všechno jinak ;)

kdo ví annie, co si duše přála, i když něco sem tam zahlídnu


Kamamura
05. 02. 2022
Dát tip Al Jal Úd

Je stejně tak možné, že se mýlíme všichni, a je zrovna tak možné, že tu přes to, že se sami sobě tak usilovně zdáme, vůbec nejsme ani my sami - třeba jsme ranním snem někoho, komu právě zvoní budík.... uááááá...

-----------------------------------------------------------------------

Zas ráno,

na chodníku před domem nas...tláno

v novinnách hledá pán radu

kudy se dnes vydat do úřadu,

před odchodem ještě do mísy čůrá

a s ranní ospalostí mizí

(jak listy zbavené mízy)

Aru, annnie i Kamamura! 


annnie
05. 02. 2022
Dát tip

Aru: myslím, že kdybys to (kdysi pradávno) nechtěl, tak bys tu nebyl... Ale je velmi možné, že se mýlím :)


Kamamura
05. 02. 2022
Dát tip

Ptáš se, Aru, co jsem se dozvěděl? No, spoustu věcí, bohužel ale jenom zlomek toho, kolik bych se dozvědět mohl, kdybych tolik nežvanil, jenže já jak zavětřím spřízněnou duši, která mi ukáže vlídnou tvář, tak se začnu chovat jako děcko o Vánocích; možná proto, že takovým děckem skutečně jsem.

Možná ale pan Bačkovský umí nějaké "Jedi mind tricks", minimálně vypadá dost podobně jako Qui-Gon Jinn. Takovému vysvětlení dám, asi přednost, neboť varianta v odstavci výše mě vykresluje jako dětinského pitomce, a to mi není tak příjemné, jako romatizující stylizace do Star Wars světa - protože když nejsi zrovna Gungan, co zmůžeš proti Jediům a jejich Síle?!

Ať už je to jak chce, dozvěděl jsem se, co to jsou Dendriméry, a kdo ví, možná o nich jednou napíšu nějakou básničku. Jedno vím ale skoro jistě, Aru - to spíš jsme mimo já, ty, nebo my oba dva, než on. Je to vědec, má udělané všechny důležité domácí úkoly, ví, co je Konfirmační zkreslení (na to ty ses pořád ještě ani nepodíval, že? No jasně - vědci jsou pitomci, Aru ví všechno nejlépe na světě - znám to, znám, taky bývám takový). 

Jo, tlumočil jsem mu tvoje přesvědčení, že by měl složit redaktorskou funkci, tak prohlásil, že máš možná pravdu, čímž mě přesvědčil, že by jí rozhodně skládat neměl, protože mě pořád připadá jako jediný rozumný "admin" na tomhle serveru. Kategorie "dada" a "epigramy" prý budou, ale všechno musí jít přes Goru... tady mi trochu poklesla nálada, ale kdoví, třeba nám pomůže zásah shůry - tolik lidí tu věří, tak co by taky jednou Boží mlýny nenamlely mouku na houstičku pro nás, noné? ;-)

Na teologické a ontologické otázky nedošlo, nechtěl jsem rušit kouzlo okamžiku, které bylo pro mě sladší než opium, a tíhnul jsem k tomu, co nás spojuje, nikoliv k tomu, co nás rozděluje - a to je láska k vědě, ta především, a potom láska k literatuře, jakož i podobnost metody a vidění světa. Ale já uznávám, že ač věkem starší, jsem já ten mladší z nás dvou, takže když přišla na konci Colombovská otočka: "Jo a abych nezapomněl, taková drobnost nakonec..." tak jsem se ani nedivil, že jsem odcházel s domácími úkoly... které si hodlám udělat, protože když jsem se naposledy vyflákl na domácí úkoly od podobně vzdělaného člověka, tak mě vyrazili z vysoké školy. Není moudré opakovat stejnou chybu dvakrát.

A ještě nakonec - litoval jsem, že jsi nedorazil, protože jsem si pořád říkal, jak by to asi dopadlo. A říkal jsem si, že ti nějak pokud možno co nejsmířlivěji napíšu tohle - přišel jsem na to, čemu se my dva můžeme naučit od křesťanů, Aru (protože taoista se učí od celého světa, především pak od svých nepřátel, a naučit se dá hodně i z chyb ostatních). 

Od křesťanů (a theistů obecně) se můžeme naučit laskavosti. Protože uvnitř granfalónů typu "Američané, křesťané", atd. jsou často větší rozdíly, než napříč mezi nimi, a je jasné, že když je někdo fakt zlý, tak je to zlé, a je jedno, jakého je vyznání. Ale když se křesťan povede jako pecen správně kynutého chleba... tak je laskavý způsobem, který jsem jinde viděl snad jen u hippies. 

A hippies, jak známo, měli pravdu - to je něco, s čím se dá jen obtížně polemizovat. 


Aru
04. 02. 2022
Dát tip

ty možná, já tedy ne :D

můj problém je, že jsem lidi na téhle planetě nikdy nechápal, proc dělají to co dělají :))


annnie
04. 02. 2022
Dát tip

Proč jsme odcházeli??? Asi proto, že jsme chtěli věci jako individuální vědomí, ego, duální svět, sexuální život, války a jiný radosti :)


Aru
04. 02. 2022
Dát tip

laskou? tak proč jsme vůbec odcházeli z bodu, kdy vše bylo jedním? jaký by mělo smysl vrátit se oklikou tam, odkud nebylo nutno nikdy odejít?

zdá se mi spíš že hrajeme jakousi podivnou divadelní hru na... je otázkou na co?

:/


annnie
04. 02. 2022
Dát tip

No přece abychom se mohli stát Láskou samou... Dosáhnout bodu, kdy vše bude jedním.


Aru
04. 02. 2022
Dát tip

a co ses dozvěděl od Backovského? mě přišel tak trochu mimo Kamamuro


Aru
04. 02. 2022
Dát tip

něteří tuší annie, jsou prý šamani na sibiři co se dokáží měnit ve zvířata, matrix je vystížné slovo, říká se, že zde jenom spíme, abychom se jako mohli učit, ale proč? :))


Kamamura
04. 02. 2022
Dát tip

A jsme zpátky u toho Sokrata! Děláte mi radost, přátelé, děláte mi radost. Včera jsem si opravdu parádně popovídal s panem redaktorem Bačkovským, a trochu jsem se uklidnil - dokud bdí on, můžu si klidně hodit šlofíka, což jsem hned udělal, spal jsem přes osm hodin (na mě rekord), a dnes se cítím o deset let mladší. Není ten život nádherný?


annnie
04. 02. 2022
Dát tip Aru

Ano. Mně není třeba přesvědčovat :) Jediný, co k tomu dodávám, je, že nikdo NEVÍME, co je to tady vlastně za matrix :)

Myslím, že si rozumíme :). Tak pá, kolego! a.


Aru
04. 02. 2022
Dát tip annnie

to já ale s tím souhlasím, že až natáhnu bačkůrky, že bude třeba všechno jinak ;)

zjišťovalo se to u dětí kterým bylo do 5. let a popisovali věci, které nemohly ještě vědět. ono to není vůbec neobvyklé, ale veskrze v materiální společnosti se o tom rodiče takových dětí často bojí mluvit, aby se jim nedostalo výsměchu, jelikož už od první třídy jsme učeni, že existuje jen to co se dá změřit, zvažit a spočítat, plus je tu stále víra, že jiný, než tento život neexistuje


annnie
04. 02. 2022
Dát tip Aru, Al Jal Úd

Ano. Dá se to takto předpokládat. Ale zda to má obecnou platnost a zda je to tak doopravdy, to se dozvíme až jednou... nebo několikrát... nebo mnohokrát :) Je velký rozdíl mezi přesvědčením a věděním.

A s regresní terapií je to stejně. Zda ty obrazy vyvoláme z naší minulosti, z podvědomí či fantazie nebo z nějakého literárního či uměleckého zdroje, na který jsme stačili zapomenout, to není jisté - a ani zkoumání toho není účelem terapie. A probleskující dětské vzpomínky? Ano, vypadají velmi průkazně - ale pouze u velmi malých dětí.

Já sama tomu všemu věřím, připadá mi to logické a je to součástí mý životní filosofie a zdrojem útěchy a naděje. Regresní terapii jsem kdysi absolvovala (asi třicet hodin) a velmi mi pomohla. Ale to vše neznamená, že VÍM :)


Aru
03. 02. 2022
Dát tip Al Jal Úd

co jsem tak zaslech z doslechu a dává to celkem smysl, tak zůstává jak informace, tedy paměť, tak zkušenosti a nevypadá to, že sem duše hned vtrhne zpátky, že to může trvat x století, zvlášt na tuhle Zemi mi to přišlo, že je to spíš z donucení získat zkušenost, než vyloženě těšení :D

ale pořád do toho moc nevidím, je to dost zastřené, chybí ta vlastní zkušenost.

jo a jsou děti co si pamatují minulý život, ale pak zapomenou, je jen málo lidí co to udrží, ale existuje tzv. regresní terapie jak nahlídnout do minulých zivotů, i když někomu se to otevře samo, ale nevím jestli bych chtěl řešit defakto problémy minulých vtělení :D

... i když pamatovat si xy století mezi lidma, kteří to tak nemají by byl těžký kalibr a trumf v rukávu ohánět se s děsivou přesností historií :))


annnie
03. 02. 2022
Dát tip

Aru, to pravděpodobně ano, ale nebudeme s tím moci nijak naložit... A pak šup sem zpátky - a to už zas budem vědět prdlajs. Holt: počítaj se činy, nikoli vědění...


Aru
03. 02. 2022
Dát tip

myslím, že takové ve kterém jde o vnitřní rozvoj a hledání pravdy, nikoli v naservírování pravdy a věření v dogmata, která jsou v rámci církevní komunity nezpochybnitelná


Kamamura
03. 02. 2022
Dát tip

Co je to "normální náboženství"?


Aru
03. 02. 2022
Dát tip

křesťan a katolík zvlášť ma být informovaný o historii své církve!!!!! :D

v podstatě se divím, že neexistuje úsloví: "Za vším hledej Theodosiuse", protože bez něj by to křesťanství bylo docela normální náboženství :))


Kamamura
03. 02. 2022
Dát tip

Aru, Aru... plašíš mi zbývající čtenáře! ;-D


Aru
03. 02. 2022
Dát tip Al Jal Úd

plus naprosto klíčová postava je Thedosius I., v podstatě si z křesťanství udělal mocenksý nástroj pro Římske impérium a křesťanství zreorganizoval tak, aby to skrze křesťanství bylo možné. křesťan který to netuší, tak je dokonale oblafnut proč byl spolknut. v podstatě každý věřící pod vatikánem je takový voják v záloze čekající na aktivaci :))


Aru
03. 02. 2022
Dát tip Al Jal Úd

ale annie po odhození těla přece budeme vědět zase všechno, já na to v podstatě čekám, kdy budu moct odejít :D

Kamamuro, v roce 325 tehdejší císař svolal ty jejich biskupy a uspořadal koncil který hodil kresťanství na novou kolej, gnostický směr od té doby vyrazil do paďous, byly vybrány do nového zákona ty čtyři základní spisky jako marek, matouš, atd., ostatní přestaly být tolerovány (např. jidášovo evangelium nenajdeš v bibli i kdyby ses na hlavu stavěl, přesto že jeho vznik je řazen někam do r. 180 - 200) a později byly zakázany, v podstatě pokud jsi nešel podle oficiální doktríny, tak jsi byl heretik a později jsi neměl v nové církvi ani co dělat a mohlo začít vesele v plné míře vymývání mozků - to sem dávám ve velmi zjednodušené a bulvární verzi ;)


annnie
03. 02. 2022
Dát tip

Nehlásím se k žádné konfesi. Prošla jsem si katolickým obdobím, sympatizuju s evangelíky a velmi s buddhisty a jsem smířená s tím, že skutečnou podobu Boha možná nikdy nepoznám. Nicméně nijak mi to nebrání v denní čilé a živé komunikaci s ním :) a v lásce k němu i všem živým bytostem...


Kamamura
03. 02. 2022
Dát tip

annnie - takže jsi hinduistka, buddhistka, neoplatonistka, nebo prostě surfuješ na vlně zvané New Age? ;-) Pokud vím, v křesťanství se snad od Nicejského koncilu učení o reinkarnaci nevyskytuje, bylo nahrazeno údajně metodicky vhodnějším konceptem nebe a pekla. 

Ptám se zcela v přátelském duchu, večer mě pravděpodobně čeká diskuze na podobné téma, tak se rozcvičuji. ;-)


annnie
03. 02. 2022
Dát tip Bačkovský, Al Jal Úd

Bohužel ale pouze do té doby

než naši duši nové tělo ozdobí...

 

Velmi povedený kousek, Kamamuro. Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru