Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Boží stáhnutí do sebe

08. 02. 2022
4
9
316
Autor
Danny

svět je založen na lži
že existuje ještě něco jiného
než Bůh


9 názorů

Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip

Když se všechna světová náboženství hodí do velkého kotle a zamíchá se to vařečkou všudypřítomných analogií, vždycky se uvaří něco kouzelně vzrušujícího. Sám mám tuhle hru v oblibě. 


Diana
10. 02. 2022
Dát tip

Díky za to vysvětlení, Danny, ano, už rozumím, jak jsi to myslel a souhlasím.


Štírka
09. 02. 2022
Dát tip

...když to promyslím... vlastně se to dá přijmout...


Danny
09. 02. 2022
Dát tip

neznámé termíny z mého vysvětlujícího písnutí doporučuji googlit :)


Danny
09. 02. 2022
Dát tip zvedavec

pro všechny: takhle... netvrdím, že mám patent na rozum, taky jenom hledám, filosofický pohled z této miniaturky (básně by se vysvětlovat neměly, ale beru, že toto není tak úplně báseň, spíš takový mini-filosofický traktát) se nejvíce blíží židovskému panenteismu z kabaly, která byla odtajněna, takže se o ní už může psát: boží sebe-omezení se tam označuje hebrejským termínem "cimcum" a liší se to od křesťanského pohledu (ze kterého píše výtku právě Diana) právě tím, že pod Boží kontrolou je tam úplně všechno a i ty negativní věci jsou tady vlastně od toho, aby nás k něčemu dokopaly a pomohly k vývoji, i třeba v rámci několika inkarnací, které kabala připouští. Ad Štírka: pokud bude lež prohlédnuta, tak nastane něco, co se v křesťanské tradici nazývá apokatastasis panton, v židovské tikkun ha olam obojí znamená něco ve smyslu "náprava všech věcí" - koncový stav, v němž je všechno v pořádku, ale jaksi už není co řešit :) - pokud budeme sledovat spíše východní filosofii, pak skončí Brahmův den a začne Brahmova noc, zkusím mezi tímto stavem a tikkunem položit rovnítko, ale obojí vychází trošku z jiných premis, tak nevím, jestli si to úplně mohu dovolit :) v té miniaturce jsem si dovolil opravdu velmi stručnou zkratku, proto se někteří nechytáte a proto tento traktát :) - ale disclaimer, jak jsem uvedl na začátku, nemám patent na rozum, celé to může být úplně jinak a nejlépe je asi žít běžný život tak jak jde, ovšem člověk by nebyl člověkem, kdyby se občas neohlédl po tom celkovém obrazu, i když ho třeba plně pochopit nedokáže :)


Štírka
09. 02. 2022
Dát tip

Když je na té lži založen – tak kdyby ta lež padla – padne taky – co by bylo dál?


fjorda
09. 02. 2022
Dát tip

Takovej svět je dost omezenej


Diana
08. 02. 2022
Dát tip

Bůh je podle tebe i každé zlé slovo? Pocit závisti? Nenávist? Opravdu asi přeháníš...


Norsko 1
08. 02. 2022
Dát tip

Neříkej. To už ale opravdu přeháníš


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru