Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Všem znalcům rytmu z obce literární

19. 02. 2022
2
6
315
Autor
Kamamura

Na kolik dob je Florica? Pls do pošty, ať nekazíte radost z luštění ostatním!


6 názorů

Silene
19. 02. 2022
Dát tip

Not Enough Indians (for you)

Jako kotě si příst (pro mě)

A ta hádanka je moc těžká, ani se nebudu pokoušet. 


Silene
19. 02. 2022
Dát tip

Hlavní přízvuk je na první slabice. V případku spojení slabičné předložky se slovem na příslušné přidružené předložce, přičemž při běžné mluvě se může přenést ze slabičné předložky na první slabiku slova, což se obvykle prakticky děje u slov čtyř a více slabičných. Čím pomaleji mluvíš a pečlivěji artikuluješ, tím spíš se projeví i vedlejší přízvuky. Mnohoslabičné slovo pronesené zcela bez vedlejších přízvuků se realizuje dost těžce. Odskandovat si potom můžeš přízvuky, kde jen se ti zachce. O to asi jde.  


Lili.
19. 02. 2022
Dát tip

Nepřeháníš to, naopak trochu té odbornosti neuškodí. Něco se dozvím, je vedlejší, zda-li a hlavně jak to pochopím, protože jde o rozumné věci, nikoli o výklad politického spisu, nebo víry, ale důležité je, že se tu dá i něco pochytit.


Kamamura
19. 02. 2022
Dát tip

F.M.R.C. - vím, že to s kryptickými hříčkami přeháním, ale odpověď je tentokrát prostá, správné přirozené číslo. 

A i když člověk tu odpověď zná, měl by si tu skladbu (a jiné, mraky, spousty jiných) poslechnout, a zeptat se sebe sama upřímně - slyším opravdu n dob, nebo se mi to jen zdá?

Některé skladby jsou totiž polyrytmické, tzn. prolíná se v nich několik rytmů. I obyčejný osmidobý rytmus :

4 - 4

Po-lo-bot-ky pro robotky

se dá frázovat třeba jako 

3 - 3 - 2

To-čí se; tan-cu-je. Ko-čí.

Obojí je stejný, osmidobý rytmus, ale netrénovaný člověk dá často odpověď, že ten druhý je na tři doby. 

Mě trvalo opravdu docela dlouhou dobu celkem opravdu usilovného tréninku, než jsem se naučil slyšet složité skladby tak, jak je slyším dneska. 

Proto se prostě občas rozčílím, když mi někdo bez diskuze řekne: "Hapruje ti tam rytmus."

Protože rytmů existuje obrovské množství, a ačkoliv má pravdu Silene, že v češtině je přízvuk vždy na první slabice, a že díky tomu je "legální" jen omezená skupina rytmů, člověk odchovaný kapelami jako Cypress Hill se bude takovými "předpisy" nutně cítit svázaný. 

Proto jsem tu agitoval, že je třeba se učit cizí jazyky a poslouchat a číst cizí autory, a vnímat jejich projev pokud možno v originále (sám to dokážu jen v angličtině a pasivně v ruštině a polštině, ale rytmická a melodická krása například španělštiny nebo japonštiny ke mě omezeným způsobem promlouvá už teď, i když umím fakt jen pár frází). 

Prostě - poezie, a literatura je živá, stále se měnící bytost, a pravidla někdy z devatenáctého století dnes nutně a zákonitě nemohou stačit, naopak, pro mnoho lidí jsou obtížným břemenem, jako sádra blokuje již zhojenou končetinu, a je třeba se jí zbavit, aby se člověk mohl zase svobodně rozběhnout, kam ho fantazie vábí. 

Tímto také reaguji na nedávnou stížnost, jak ti lidé neposlouchají "starší, co mají přece pravdu". 


Lili.
19. 02. 2022
Dát tip

...toto není humour, to je jen hokus pokus.


Lili.
19. 02. 2022
Dát tip Aru

Úkol je neřešitelný. Florica je na mnoho dob. Každý potřebuje jinak dlouhou dobu, s níž řeší tento úkol...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru