Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

slzy z cibule sú iné ako z pohrebu

24. 02. 2022
8
23
407
Autor
ysslandia

.

situácia sa zhoršuje

musíme opustiť kritické miesta

rozdrobiť oheň a hluk bijúcich

túto noc veci neuschli, nikoho to neštve

prekričí nás pohľad na zmenenú krajinu

kdesi za horizontom

vybuchuje svetlo- záplavy, ktorým chýba voda

odmietame riskovať

 

plánovali

to roky

 

 

2.

už to vypuklo

podľa pokynov v návode tento problém

nevieme odstrániť

je zložité definovať sa

v tejto úrovni tečúca voda zodpovedá 

pohybujúcim sa nábojom

v tejto úrovni sme nerovnováha

nemáme možnosť

obrátiť sa na technickú podporu

nemáme možnosť kontrolnej otázky

 

 

plačeme už od čias kedy sme stratili  srsť

 

 

 

 


23 názorů

ano. rusko napadlo ukrajinu. a moze za to kto? usa. akoby kosovo, irak alebo ine zhovadilosti ospravedlnovali inu.


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Na rozdíl od práva mít odlišný názor. 


ysslandia
28. 02. 2022
Dát tip

Nikto ti neberie právo mlčať


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Když nechceš nic říci, proč nejsi zticha?


ysslandia
28. 02. 2022
Dát tip

S prepáčením,príde mi že si z hovna urobil vesmír a ideš si tam teraz vyvesiť hviezdičky. Nech sa páči,ale mimo mňa.Čitanie s porozumením vysvetlí.Ako inak charakterizovať fakt,že na ukončený rozhovor reflektuješ slovami o dehonestácii, cenzúre atď.Nie si trocha viac premotivovaný? 

K úvodzovkám v skratke-v tomto priestore som zvažovala nad slovom chat,prípadne mi to prišlo vkusné,rovnako ako tebe príde vkusné mať nutkavù potrebu cikať v každom komente. /Žltá farba/ 

K rozhovoru sú potrební dvaja,to nevydupeš,ako som avizovala,nie som adept na dlhé debaty,v tomto priestore mi to príde ako strata času. Spätnú väzbu na prvotnú otázku si dostal a pokračovanie mi neprišlo nijako motivujúce. Snáď niekedy nabudúce.

Akákoľvek otázka v mojom komentár má rýdzo rečnícky charakter. 


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip

ysslandia - jestli musíš nasazovat psí hlavy těm, co mají odlišný názor, budiž - každý máme nějaké ty koníčky. Jen je mi vždycky smutno, když slyším žvásty o demokracii a pluralitě v dobách míru a dostatku, a když z lesa zavyje vlk, tak se měšťáci podělají do kalhot, semknou se do vyděšeného stáda, a kdo nejde s nimi, jde proti nim. Co získáš tím, že budeš křičet na svět tam venku, aby hrál podle tvých pravidel? Nic. Pravidla hry existují nezávisle hráčích. Buď je člověk ovládá, a pak je hráčem, nebo křičí, kope kolem sebe a stěžuje si, a pak je obětí. 

A nevím proč píšeš "debatu" do uvozovek, já se s tebou bavím naprosto otevřeně, ale ty máš zřejmě šok z toho, mohou existovat odlišné pohledy na svět, že?

Tím, že dehonestuješ, cenzuruješ nebo zastřelíš názorového oponenta, se debaty nevyhrávají. Počítají se pouze validní argumenty, nikoliv ad hominem útoky. 

Ergo se do příště ona pravidla nauč, a nebudeš muset mít pocit, že diskutuješ "v uvozovkách".

So, enough bullshitting, okay? 


ysslandia
27. 02. 2022
Dát tip

Posledných šesť riadkov má teda ohromilo.Myslim to bez akejkoľvek irónie.Dokonca zvažujem povedať,že si to napísal úplne ľudsky a úprimne. A keďže som sa vymačkla na maximum / už len tým komplimentom / tak sa poďakujem za "debatu" a pôjdem si prelakovat nechty. Čisto ženská záležitosť. 


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip

Proč bych měl "jednoznačně označovat agresora"? To je zcela sysifoská práce. 

Když byly konány experimenty se zvířaty, zjistilo se, že jejich agresivita roste, když jim ubývá životního prostoru a potravy. Globální ekonomika, jak existuje, je ve své podobě "globalizovaného konzumního kapitalismu" neudržitelná, zvykli jsme si na enormní energetické výdaje díky fosilním palivům, rozběhli jsme změny klimatu, které činí planetu stále hůře obyvatelnou a výrobu jídla stále obtížnější, a instalovali jsme vlastně gigantický stroj, který stále rychleji mění suroviny na odpadky. Výsledkem bude pochopitelně živoření na hromadě odpadků, ale ještě předtím se pořádně porveme o tenčíc se zdroje. 

Epizoda Rusko versus USA, díl miliontý pátý pod názvem ukrajinská občanská válka je jen marginální částí celého procesu, a nějaká "vina" je jenom konstrukt. Agresorem je každé impérium, protože chce co nejvíce zdojů a prostoru pro sebe - americké, čínské, ruské, všechna jsou si velmi podobná. Mrzí mě, že se lidstvo nedokázalo spojit a pomocí vědy vyřešit své existenční problémy, ale už jsem se s tím smířil. Živý se stejně ze života nikdo nedostane, a jestli mám umřít pomalu v nemocnici na nějaký pěkný nádor, nebo jestli mi má spadnout na hlavu atomová bomba, to je pěšky jako za vozem. 


ysslandia
27. 02. 2022
Dát tip

Prvé čo ma napadlo bolo či je to kohút alebo sliepka,evidentne som prepracovaná.Milá vsuvka,pobavilo...dik,zatiaľ nie,včera som luxovala,zasa toľko drieť nemusím..Sa teraz budem škeriť no..


Silene
27. 02. 2022
Dát tip

Nepotřebuješ tu vytřít, yss? Třeba zrak? 

Přinesla jsem ti vědro. (Kvalifikovaní pracovníci již se, koukám, dostavili.)


ysslandia
27. 02. 2022
Dát tip

Trufaš si teda vystrieť ukazovák a označiť jednoznačne agresora? Nie z pozície "štát “, predpokladám / možno správne /,že nie si hovorca,ale z pozície tvojho úsudku a presvedčenia na základe politického diania...Mňa skôr zaujíma,čo bude ďalej, ktorá cesta sa ukáže viac efektívna,či sa podarí pritiahnuť stôl,alebo "provokovať " atómovým kufrikom /vypnutie Swift / sankciami,dodávkami zbraní voj.pomocou atď. Diplomacia alebo hejterstvo... Bežný človek neovplyvní,môže tak akurát nabaliť tašky,pridať éčka,odviezť a zbierať informácie, ktoré aj tak sú niekedy rozporuplné.


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip Benetka

Ruský útok nebyl "nevyprovokovaný", byl vynucený, stejně jako byla vynucená reakce Ameriky, když si v době Kubánské krize chtěli Rusové rozmístit na Kubě rakety. Putin řekl zcela jasně, že další rozšiřování NATO směrem ke svým hranicím nepřipustí, a přesto USA zorganizovaly v roce 2014 v Kyjevě puč, který uvrhl zemi do chaosu občanské války (ruská menšina na východě chce patřit k Rusku). 

Když měla právo na sebeurčení Albánie, a bylo možné kvůli tomu rozbombardovat Srbsko, proč nemá ve stejné situaci právo na sebeurčení Donbas a Luhan?

Protože "my můžeme, ale vy nesmíte"?


ysslandia
27. 02. 2022
Dát tip

Určite nie som správny kandidát na politiku ani na siahodlhé debaty. Rusko zahájilo nevyprovokovaný útok,takže z tohto pohľadu ho ako agresora vnímam.Vy máte morálku,my zasa vraj pokojný spánok,aspoň nás týmto momentálne čičikajú.Najmå ak idú do hry tlačítka

..Zhodou okolností som dnes počúvala / započula/ besedu,kde zaznela otázka,či peniaze vyčlenené na pomoc Ukrajine budú použité na obranné alebo útočné zbrane ..Takisto dosť hlúpa otázka,určite si domysliš kvôli čomu. Takže asi toľko .


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip Benetka

Otázka je ovšem, kdo je v tomto konfliktu agresorem. Rusko tvrdí, že USA, USA tvrdí, že Rusko. 

Náš stát se přidal na stranu USA, protože si s následováním této velmoci spojujeme vidinu blahobytu, dostatku konzumního pohodlí a plných břich, a říkáme tomu poněkud pitoreskně "morálka". 


ysslandia
27. 02. 2022
Dát tip

Samozrejme vďaka za prečítanie a reakciu.


ysslandia
27. 02. 2022
Dát tip

S mierom a normálnym životom súhlasí asi každý,nie som výnimka. Agresia je vlastná ľuďom aj zvieratám, bohužiaľ..záleží od formy a rozsahu akým sa prezentuje.Od tej naoko malichernej,až po extrémny vrchol..ale  to nebol ten hlavný motív môjho textu,aj keď to možno takto /?/ vyznelo.. 


Štírka
27. 02. 2022
Dát tip

Vse je otaznik... jen to, ze agrese je vzdy agresí... a kdo ji kdy chtel...???!!!- z normalnich lidi... mir a normalni zivot: vsem lidem


lawenderr
25. 02. 2022
Dát tip

:) trezor otevřen ... nechtěj vidět, co tam je :D


ysslandia
25. 02. 2022
Dát tip

ale no..možno v druhej časti šlo iba o  otvorenie elek.trezora..ktovie../vďaka /


lawenderr
25. 02. 2022
Dát tip Gora

přemýšlím nad svou srstí ... nebo čím to bude, že se zvířata taky bojí


ysslandia
24. 02. 2022
Dát tip

a toľko snahy som si dala s tým ukrajinským nadpisom !!! super, tie otázniky môžem tak vyzobať....jasné, budeme sa snažiť..


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru