Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vepřové po židovsku

25. 02. 2022
11
6
499
Autor
Danny

Probral jsem se a nad mou postelí, jak se dalo očekávat, se skláněl muž v bílém plášti a povídá:
"Pane Cohen, vnímáte mě? Před třemi sty lety jste se nechal zmrazit, protože jste trpěl nevyléčitelnou nemocí a chtěl jste se dožít doby, kdy nemoc bude léčitelná. Mám pro vás dobrou zprávu: ta doba nastala. Podrobíte se tady v jeruzalémské nemocnici terapii ohledně té nemoci a pak vás převezmou vaši potomci. Terapie bude trvat asi měsíc."
Takže zmrazení opravdu k něčemu bylo, měl jsem velikou radost. První hodiny nového života jsem strávil na kapačkách a přístrojích a pak přišel čas oběda.
Dostal jsem nějaké těžko identifikovatelné maso, tak jsem se zeptal sestřičky, která oběd přinesla, co to je.
"Vepřové," usmála se.
Vepřové v jeruzalémské nemocnici? To sekularizace postoupila až tak daleko, že ani ve státních zařízeních nenabízí košer jídlo?
"Dám si jenom nějakou zeleninu, jestli máte," odvětil jsem.
"Ano, šetřící dietu," řekla sestra.
Druhý den byly na oběd mořské plody. Stejná písnička. Ale postřehl jsem, že pacient, který leží vedle mě na pokoji, se modlí před jídlem a přitom mořské plody snědl, ani okem nemrkl. Že by nějaká náboženská reforma? Přestaly se dodržovat zákony co se týče jídla? Cítil jsem, že mi do skládačky chybí nějaký další kamínek.
Další den bylo k obědu maso se zadělávanou omáčkou. Opět zakázaná kombinace. Poté, co jsem opět požádal pouze o zeleninu, za mnou přišel doktor.
"Vy držíte nějakou dietu, pane Cohen? Abyste se zotavil ze zmrazení a nemoci, bude vaše tělo potřebovat co nejvíce živin..."
"Dietu... asi by se to tak dalo říct. Víte, jsem ortodoxní. Jím pouze košer. A tady vepřové a mořské plody..."
"No jasně," svitlo lékaři, "vy jste z jednadvacátého století a tohle jsme vám zapomněli vysvětlit: jak víte, v Tóře je přikázáno, ze kterého zvířete se nesmí jíst maso. Ale my dnes už dávno žádná zvířata pro maso nechováme: maso pěstujeme na živných půdách a toto vepřové opravdového vepře nikdy nevidělo. Rabíni se v dvaadvacátém století shodli, že zákaz masa se v takovém případě nedá aplikovat. Je tedy menšina lidí, kteří nejí vepřové, ať již pochází odkudkoli, ale je to opravdu jen menšina."
Oddechl jsem si. Konečně je tedy možné ochutnat vepřové po židovsku.


6 názorů

lastgasp
01. 03. 2022
Dát tip Gora

Dany tleskám. To je úžasná představa, dokonce realizovatelná. Řešení problému je v čase. Tipuji a díky.


dík, Danny


Danny
28. 02. 2022
Dát tip

ahoj, nominuji tohle dílo na PM za únor 2022


Benetka
27. 02. 2022
Dát tip

Hezké.

A hned si mi vybaví Star Trek a ty jejich s(t)imulátory jídla a nápojů...


annnie
26. 02. 2022
Dát tip

:) Tip a.


Kdyby to tak šlo se vším.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru