Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Suši blues

28. 02. 2022
1
66
856

Tuto suši básničku věnuji Majaksovi, věčnému hrdinovi.

Sedím v bambusovém háji

v čekání na své suši,

myslím na Majakse.

Několik žabek v tůňce kuňkne

a Francouz naproti mlsně se olízne.

Ach mé suši,

musím si tě sama dát,

bez mého rytíře ve stříbrné zbroji.

Večer při západu slunce nad vrcholky hor,

když suši mi v žaludku kručí,

musím na tebe myslet,

můj hrdino.


66 názorů

Silene
01. 03. 2022
Dát tip

Na Český Krumlov si nemůžu stěžovat, Kuchtíku. Tam sem tam za vlahých letních nocí sehrají nějaký ten můj kus na kruháči, ochotně a v reprízách.

Celkově máš ale samozřejmě pravdu, jsem politováníhodná. Na některých mých pseudonymech už mi nechtějí nakladatelství absolutně nic publikovat, aby zbytek české i světové kultury vůbec měl co do úst při všem tom umění nakladatelského krachu pod patronací osvícených ministerstev a plastových misek plných nudlí. 

Policejní hrozby jsou obvykle k smíchu jen o kousek méně než má poezie. Děkuji za starostlivost. 


Silene - věřím, že neúspěšnými básněmi bys mohla zásobovat celou subsaharskou Afriku, a ještě by zbylo na recitály v Českém Krumlově. Mohly by se tak rozhánět punkové koncerty, kdyby policejní hrozby pro ožralost už nepůsobily. 


Luzz - proč si tak strašně podezřívavá? Kdybych chtěl podvádět, budu podvádět tak, že na to nepřijdete. A díky za to vádí - to jsem kdysi věděl asi správně, ale zapomněl jsem to. Jinak - pro účely básně je to putna, ale to ty víš, že? 


Silene
01. 03. 2022
Dát tip

Luzz, granodiorit je moc hezký nick, ten si ponechej. Mám nějaké neúspěšné básně skladem, případně tedy mohu poskytnout k publikaci, pokud bys nestíhala sama obstarat dostatečně rychle produkci a sběrnu, že bys snad měla i něco skutečně podstatného na práci a programu. Váhám, zda se osmělit a oslovit jinou výsostnou autorku, vyškemrat si její blahosklonný soucit, aby mi dovolila prolomit autorská práva k její miniatuře, koketuji totiž s akutní smyšlenkou, že bych si rovněž něco založila. Alespoň výkop. 

Odpověď není zapotřebí, vyhodím se sama. 


Realita bývá hlubší a vícevrstevnatější, než si myslíte Silene a Luzz, ale když chcete mít svoje představy, jsou vaše.


Luzz
01. 03. 2022
Dát tip

jasně, kamamuro, nikoho na světě kromě tebe nenapadne si komentář předchystat a pak jen kliknout, že ano.


Silene
01. 03. 2022
Dát tip

Měli jsme tu borce, co to dávali pod patnáct zcela s přehledem, tedy než jej začali ztrácet, Kamamuro. Vše je otázkou výbavy.

Na šňůrce etikety navlečený Jarkovský, Majorová, Špaček, Hašková by tě jistě poučili o servítku, zdravení na plovárně, setrvalém šovinismu i nevhodnosti imperativu v omluvách či promluvách. 

Pokrm zkonzumován nebyl, reklamace vznesena, avšak oslyšena, vyúčtování tedy předkládáno neprávem. Hygiena má bohužel asi spoustu práce s administrativní kontrolou používání plastových misek, a tak ti na tu šlichtu výše ani žádný posudek nevyměřila, co už tak. 

Také trávíš noci v brožurkách geologie pro nedomykavé? 

Mimochodem, děkuji ti za účastná avíza i SZ. 


Luzz, sama jsi vyvrátila svůj nesmysl, doporučuju komentáře mezi 11:23:03 a 11:24:12, vážně ti přijde, aby jeden člověk během minuty stihnul tři komentáře v takové délce v takovém obsahu? Jenom potrzuješ, že nedokážeš změnit názor, který sis udělala a uděláš pro jeho potvrzení cokoli, aby ses mohla v něm o to víc utvrdit. Já nebudu Kamamura, i kdyby ses na hlavu stavěla.


Luzz
01. 03. 2022
Dát tip

ne, já nejsem granodiorit! vůbec ne, jak vás to mohlo napadnout?


Luzz
01. 03. 2022
Dát tip

kdo já? já jsem já? anebo je to někdo jiný?


Luzz
01. 03. 2022
Dát tip

sakra, objevil se tady nějakej granodiorit, to je zvláštní,m nevíte, kdo to je?


Luzz
01. 03. 2022
Dát tip

těch 15 vteřin... ehm, odborník na IT promluvil... počkej, taky si popovídám sama se sebou, myslím, že to stihnu i dříve jak za 15 vteřin


Ale Mystický kuchaři, vždyť je tady tak krásně, sice se teď na Písmáku hodně válčí, myslím tím váléčně-mediálně-neinformační-online-básničky, ale jinak je tu celkem fajn.

Písmák je tak inspirativní! Asi taky udělám nějakou tu válečně-zpravodajní básničku, abych byla In a lidi mě měli rádi.


Koukám, že si mě pořád pletete s Kamamurou, i když máme komentáře i 15 vteřin po sobě, ale z toho si nic nedějete lidičky, ignorování reality je bězná lidská vlastnost, mňauky, vaše kočička.


Luzz - it takes one to know one, I guess!


Tak, panstvo se na cizí účet napapalo, až se mu teřichy spokojeně lesknou, nastal čas platit, protože zrovna zavíráme. Kamamura už je dávno v trapu, takže kdo "zapomněl", že žádná žranice není zadarmo, toho osobně profackuji sám! Tohle je výběrový restaurant pouze pro vzdělané literáty, kteří vědí, jak se chovat, takže až se budete chtít příště zase naládovat, doporučuji do knihovničky zařadit i Gutha Jakrovského, a bude třeba se ještě naučit psát, což může být pro vás tři celkem obtížné. Moc toho tam ve svých dílech nemáte, možná proto, že si je z nedostatku sebevědomí sami mažete, možná proto, že tušíte, že nic pořádného napsat neumíte - nebo si to škudlíte pro nějaké knižní vydání, kteřé bude mít čtenářů, kteří by se dali spočítat na prstech opičí tlapy, to je celkem jedno. 

Luzz měla jeden granodiorit protkaný sideritem sebelítosti, zdobený malachitem melancholie a oričalkem osamění, a zaplatí šesti promarněnými léty. 

Majaks měl jako obvykle mísu kysela s pelyňkovou esencí, a dnes to má grátis, protože je mi ho fakt líto.

Silene zaplatí svým vlastním životem (až přijde čas). 

Kočka je tu domácí, hubí obtížné hlodavce, takže je v této krčmě vždy vítána jako člen personálu.


Luzz
28. 02. 2022
Dát tip

kamamuro, už se konečně profackuj. ale na druhé straně tě asi chápu - už nevíš kudy kam, tak označuješ ostatní za ubožáky... ukaž mi jedinej příklad, kde tě v této "diskuzi" někdo cenzuruje.

jinak jistě, skvělá básnička to je, zcela určitě. my jsme ti to tady pokazili, že. ale víš co, pozvi sem redakci, určitě se najde nějakej aktivní redaktor, kterej ti lípne výběr, aby ukázal, jak je charakterní a jak umí oddělit dílo od autora.

 


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Kdo ti co zcenzuroval? Myslíš ty říkačky na nick druhého uživatele? Ty máš ve skrytých, což jasně není práce cenzora. Maximálně chabý pokus o manipulaci. 

Potřebuješ-li na takové vědění zejména své kamarády, asi to o čemsi svědčí, leč obapolná škoda času vést řeč dál. 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Ubožáka vždy poznáš podle toho, že se místo diskuze uchyluje k cenzuře, protože diskutovat neumí. Naštěstí, Silene - i já mám kamarády, kteří narozdíl od tebe vědí, co je to Umění. A s tímto bonmotem se loučím i já!


Ok, tak si tu povídejte beze mě. Stejně si myslím, že to je skvělá básnička, ale naprosto fatálně nebyly doceněny její kvality.


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Tím to nebude.

Dotaz jsi vznášel sice k Luzz, ale když už jsme u těch širších úsudků, vyhlašme klidně anketu (konec autorského plurálu).

Ne, nebylo by mi líto smáznutí malého literárního Putina. Tolikerým všesměrným soucitem zase nedisponuji. 


Vyplašili jste mi Majakse, teď se nechce přihlásit k lásce ke mě.


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

V rámci vyváženého přístupu potom: opomněla jsem Mobelovku. I tu si můžeš užít. Jak je ctěná libost. 


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Ještě by tě tedy zájem o literární vědu mohl poučit o principu a zázemí Nobelových cen. 

Minerálky, výbušniny, exploze Zlatých výběrů. 

= Ráda ti všechny přenechám. Enjoy. 

Má marginální tvorba není v těchto intencích absolutně podstatná. Stačí? 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Luzz - víš, mohl bych lhát (nic mi v tom nebrání, stejně jako Putinovi), ale já to (teď) nedělám. Proč? Protože i počítačové hry hraju vždycky na nejvyšší obtížnost. Je to prostě zábavnější. 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Silene - jistý půvab tvé trucovitosti přiznat musím, jinak bych se zpronevěřil vlastním zásadám. Teď ještě zapracovat na technice a hlavně cítění toho, co odlišuje živou báseň od mrtvé, a nobelovky se ti budou sypat jak ryngle do sadařova čepce!


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Kamamura: Stále tentýž problém s porozuměním psanému textu? 

Ad verbalizace zjevného: Není zapotřebí. Obsah kýžené verbalizace příliš predikovatelný. 

Samozřejmě ti upřímně a ze srdíčka blahopřeji, připojuji též několik smajlíčků, tipíčků a jiného reklamního zboží. Oplátkou ponechám si své právo rozhodnout se, jaké četbě se budu na písmáku věnovat zase já. Pro tvůj literární kariérní růst by hlas od Silene byl naprosto bezvýznamný. Svůj uvolněný čas potom raději zúročím jinak. 

Not Enough Indians. 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Luzz - snažím se držet měřítek, ve kterých se dokážu orientovat, jak řekl jistý nesmrtelný boháč jedné z hrdinek výtečného románu Idoru od Williama Gibsona (mimochodem, vřele doporučuji! Jestli Gibsona znáš, můžeme si o něm někdy popovídat). 

Kdybych chtěl dobýt celý svět, narazím nutně na zlosyna Putina, který by mě smázl nukleární hlavicí - a to by vám bylo přece líto! Jste přece samé dobré, empatické, umělecky založené duše, nemám pravdu, Luzz?


Luzz
28. 02. 2022
Dát tip

tak to je skvělý úspěch, kamamuro, srdečně blahopřeji, tys byl nominován do soutěže!

ale nějak se mi nezdá, že se spokojíš jen s prózou měsíce - nebyla by lepší nominace na magnesii literu anebo rovnou na nobelovu cenu za literaturu?


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Přátelé, nechci rušit skvělou zábavu, ale zrovna jsem byl nominován na Prózu měsíce, tak si říkám, co kdybyste pro mě zvedli ruku? Nerad to říkám, ale nepíšu špatně! ;-)

Pan kuchař vám to tady zabalí, o žádnou laskominu nepřijdete, a helejte - vystoupíte ze své komfortní zóny, rozšíříte si obzory, a uděláte pro změnu dobrou věc. Co vy na to, kamarádi zlatí? ;-)


I dřevěná miska ví, že 

celý svět je vlastně rýže.

A když nemáš chuť na rýži,

je tu Majaks ve spíži!


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Kamamuro, asi by to chtělo ještě odvodit něco o setrvalých hodnotách takových žebříčků. Ano, dovolím si bez poukázání odcitovat jednoho skutečně vyzrálého autora, a to zejména z těch příčin, že příslušný výrok se již dávno stal etalonem písmácké pravdy.

Už sis toto umístění, tento zářez na pažbě své lovecké zbraně zanesl do svého strukturovaného životopisu, kočičko? 

Za sebe bych však raději na písmáku čítávala a četla více děl od autorů, jejichž styl se dá konzumovat bez závažných žaludečních komplikací a kteří nemají problém pochopit i vyspělejší roli tohoto serveru, jež je žel mnohdy a leckým upozaďována na úkor žebříčků ve skleničkách s rosničkami.  


Luzz
28. 02. 2022
Dát tip

vtip dne, kamamuro. a stejně tak nejsi ani literární kritik, a nevím, kdo ještě.

co to včerejší smazané bezmyšno? tam ses nějak zamotal do těch svých alterů, že ano... škoda, že původní verze je pryč.

takže pohádky o tom, kdo jsi a nejsi, povídej někde jinde. prostě logika malýho děcka - když já nevidím tebe, tak ty přece nemůžeš vidět mě. skvělé...

jinak ano, ach ano, žebříček autorů na první stránce! a o to jde! věčná sláva na písmáku... ty vole, tohle je tedy tvoje meta?


Kež by Majaks přišel

za svitu Luny

za mnou


Luzz, Kamamura je možná smutný, ale já jsem taky smutná.


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Luzz jsem trvale v top žebříčku na první stránce, když ubereš trochu na odborném výrazivu, takže bude tvá báseň srozumitelná i pro laickou veřejnost, třeba se tam někdy potkáme! To platí i pro ostatní dnešní hosty! 

Thank you for your patronage, dear fellow writers!


Ale přátelé, nač hádky a spory? Každý spor se dá vyřešit nad rýžovým vínem.


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Luzz - tvoje dedukce má jednu vadu - já nejsem Shalquir K. R. Ettin


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

No, na nájem to stačit bude, co říkáte, pane hostinský?


Luzz
28. 02. 2022
Dát tip

ano, kamamuro. máme tě rádi. tajně tě obdivujeme pro tvoji neutuchající energii, nadšení, prostě hotový ohňostroj nápadů, gejzír originálních myšlenek. jen jsme to protě doteď nedokázali dát náležitě najevo.

 

silene, obávám se, že se bohužel tady vždycky najde nějakej idiot, kterej bude obdivovat a rozebírat kamamurovy blitky.


Majaksi, tobě se nelíbí má skvělá báseň pro tebe? Nemáš rád lidi obecně, nebo jen ženy?


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Luzz, i vidím. Viz výše. 

Příspěvek mě ovšem stál un caffe corretto alla sambuca. 

Víc investovat nehodlám a předem chápu, že ani nikdo jiný. 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Silene - nechtěj, abych verbalizoval zjevné. 


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Zkus si své výplody splácat do úměrného literárního útvaru, který si bude ochoten přečíst a seriózně okomentovat někdo s lepšími kognitivními schopnostmi, než jakými disponuješ coby autor. To za předpokladu, že opravdu chceš psát, nacházíš-li se v akutní fázi takového chtění. 

Silně však o tom pochybuji. 

Klidně zkysnu, seženeš-li někoho takového, kdo se následné četbě oddá dobrovolně. 

Silně však o tom pochybuji. 

Fascinuje mě, to máš pravdu, k jak zákeřným praktikám tě nutí uchylovat nedostatečnost jiných kvalit. 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Hahaha... tolik obecenstva, takový "fanklub", já se snad naučím červenat!


Luzz
28. 02. 2022
Dát tip

silene, majaksi, copak nevidíte, jak je kamamura smutný? jak na vás upírá ta nešťastná očka a prosí - všimněte si mě, povídejte si se mnou, mějte mě rádi! on přímo křičí, naříká... pláče svými výlevy i básněmi... a vy jste na něj pořád takoví! to vám ho není ani trochu líto?


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Tak nashledanou na konci času, Silene. Snaž se z octa nezkysnout na vitriol!


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Až ti skončí písmácká puberta spolu s handicapem evidentního nedostatku  sebereflexe, dojde ti to samo, Kamamuro. Takže asi nikdy. 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Řeknu ti to, až mi odpovíš, proč svá díla vlastně píšeš.


Silene
28. 02. 2022
Dát tip

Jen se tě ptám, proč opět musíš obtěžovat pod cizími díly se svými offtopic, systolický tlaku. 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Konečně! Tleskám, madam, jste sice predikovatelná, ale aspoň se držíte na nohou. 


Silene
28. 02. 2022
Dát tip Kamamura

Jistě. Inzerát: Vyměním deset palet Kamamurových neumětelských vepřovic za jednu štibořickou zvonivku. 

Spálená jíška, tenhle zblitý hrnec. 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

To znělo až nevychovaně... kde je obvyklý šarm, elegance a výřečnost? Skoro bych řekl, že nemluvím s mistrem pera, ale s nějakým podavačem vepřových půlek...


Uřízlá hlava neznámého hrdiny s oblohou tuňáka modroploutvého, to je jídlo pro válečnou vřavu jako stvořené!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru