Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kultúra?

04. 03. 2022
10
14
375
Autor
zvedavec

 

 

Bojím sa, a nielen blízkej vojny.  Aj tej. Tá určite nemala prísť, ale aj všeličo, čo bolo pred ňou. 

 

Ale. 

Stačí zapnúť večer televízor.

Aj keď máme minimálne stovku kanálov, darmo hľadám: Strieľačka, lúpež, kriminálka, vojna, podlosť, vraždy, násilie, hromada dokumentov – o vojne, o krutostiach, o nacistoch, bezvýchodiskové a zvrátené vzťahy, aj v športe sankcie – a všade sankcie!

Vysielanie veľmi jednostranné, čo sa týka pôvodu. Viem oveľa menej o tvorbe okolitých štátov, ako za socíku. Prečo nemám takmer možnosť uvidieť poľský, maďarský, ukrajinský, bulharský, srbský, chorvátsky... film? Koľko štátov je na svete? 

Propaganda – tá sa stupňuje už roky.  Buduje nenávisť, nie dobro, všetko vysielanie posilňuje v divákovi zlobu a pocit bezvýchodiskovosti. Je prepchaté násilnou reklamou. Pomer reklamy a vysielania – možno 1:1. Už aj pre reklamu - odmietam.

To sa nedá nájsť  pri toľkých kanáloch ani jediné vysielanie, ktoré by človeka pomáhalo budovať, posilňovať  a zušľachťovať?  

Je toto kultúra, alebo je to tiež forma zničujúcej vojny?


14 názorů

Entropia
12. 06. 2022
Dát tip

Ale jo, občas se objeví kvalitní film nebo pořad, ale ne náhodou se jim říká tvorba pro "menšinového diváka", stanice či kanály pro "menšinového posluchače". 


jak napsala Janina....."jsou chvíle, kdy to chce metal..."


Yanari
05. 03. 2022
Dát tip

existují streamovací platformy bez reklam a vyběr filmů z nabídky dle vlastní nálady/vkusu/zaměření


zvedavec
04. 03. 2022
Dát tip

Áno, aj za socíku boli strieľačky.  Aj napr. taká moja vtedajšia srdcovka Winettou bola strieľačka.


Janina6
04. 03. 2022
Dát tip

Jak říká Alenakar a K3, jsou kanály, kde se dá najít i něco jiného než střílečky. Ale určitě souhlasím, že např. těch filmů okolních evropských států je v TV minimum. 

Sama si mnohem radši něco přečtu, na TV koukám jen kvůli zprávám, předpovědi počasí a sem tam sportovním přenosům. Filmy se dají najít i na netu, aspoň si člověk vybere sám. Nikdy jsem neměla ráda takové to "zapni to, však ono tam něco bude". Ale takových nás holt je menšina :-)

Jo, a ještě jsem chtěla upřímně přiznat, že i já se občas podívám na nějakou dobrodružnou klasiku, třeba zrovna Batmana nebo pitomej Den nezávislosti, je to pro mě druh relaxace, nejspíš si potřebuju odreagovat nějaké nahromaděné stresy. Klidná hudba a meditace na mě nezabírají, ty mě vždycky spíš rozčilovaly. Mám to tak ale se vším - hraju a poslouchám Chopina nebo Janáčka, ale jsou chvíle, kdy to chce metal...


dievča z lesa
04. 03. 2022
Dát tip Alegna, blacksabbath

nemám telku***


K3
04. 03. 2022
Dát tip Janina6, Alegna

Nediv se, je to komerce živená reklamou a středním proudem. Dobré filmy na jaké se ptáš bývají na dvojce a na artu.


aleš-novák
04. 03. 2022
Dát tip Alegna

televize je jako oheň: dobrý pomocník ale zlý pán.


Alenakar
04. 03. 2022
Dát tip

I za socíku byly v Tv střílečky a v kinech dobrodružné západní filmy. A těch západních filmů bylo v kinech docela dost, což by dnešní mladé asi překvapilo. Československo bralo hodně filmů z Francie a z Itálie, rozhodně víc, než se bere dnes. Možná u nás byli Alain Delon nebo Lino Ventura mnohem populárnější než major Zeman. A veř tomu, že ti charismatičtí pánové stříleli  ve filmech hodně a Delon měl dokonce reálné kontakty s mafií.  Násilí bylo za socíku všude kolem nás...  Já si myslím, že ten největší rozdíl mezi sedmdesátými a osmdesátými lety a dneškem je právě v tom, že fantasy už přestala být okrajovým žánrem a filmové plátno ovládly komixové postavičky jako Superman, Spider Man a Batman.


Alenakar
04. 03. 2022
Dát tip

Lidé nepochybně chtějí dobrodružné filmy a střílečky. Jinak by se netočily filmy jako současný trhák The Batman. Lidé chtějí superhrdiny, zachránce světa a už jim ani nevadí, že to jsou v současné době komixové postavy zcela mimo realitu...

Jednou ze sankcí proti putinovskému Rusku má být to, že se tam nesmí promítat nový americký film The Batman. Když jsem to četla v Tv, nemohla jsem uvěřit vlastním očím.

Když se tady ptáš: lidé, chcete střílečky, neobracíš se na průměr populace ale na specifickou skupinu, velmi nepočetnou, která má zájem o básničky a o povídky, dalo by se tedy říct o kulturu( i když tím bych si po osmi letech zde nebyla až tak jistá). Mezi lidmi na Písmáku má nepochybně mnohem méně jedinců zájem o střílečky než v celkové populaci.  


zvedavec
04. 03. 2022
Dát tip

Dodatok k slobode výberu: 

Narodila som sa do socíku. Mojou túžbou bolo stať sa učiteľkou. Ale úlne  slobodne som si vybrala: zvolila som si iné povolanie, pretože povinne šíriť ideológiu, o ktorej som nebola presvedčená, proti svojej vôli, som nechcela. 

Bola to (v inej oblasti) približne rovnaká sloboda, ako je sloboda výberu druhu programov v našich televíziách. 


zvedavec
04. 03. 2022
Dát tip

ľudia, chcete strieľačky? 

Alenakar, občas sa niečo nájde aj na našej káblovke. Tie Tebou spomínané stanice nemáme. Ale to percento bezduchých (či zlo možno aj propagujúcich) výtvorov je tak, či tak zarážajúce. 

Ľudia chcú strieľačky.  Naozaj? Nič iné BY si nepozreli? No ale vyber z desiatich modrých guličiek jednu zelenú, skús  to!

Áno, mám na výber nepozerať, nepočúvať. Fíha, ale je to sloboda. Sloboda výberu. 


Alenakar
04. 03. 2022
Dát tip Janina6, Alegna

Na Prima ZOOM jsou většinou naučné pořady, na Tv art umění, na šlágru béčkové hudební projekty... Řada rozhlasových stanic se věnuje pouze hudbě, některé pouze vážné hudbě. Všude nejsou střílečky. Kdo se na ně nechce dívat, nemusí.

Žijeme v kapitalismu. Kapitalističtí tvůrci točí to, co se prodá, co jim přinese peníze. Dávají tedy lidem, co chtějí a lidé chtějí střílečky.          Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru