Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Glosa o jistotě

05. 03. 2022
13
8
369
Autor
zeleda

Pokaždé, když si v současné době pročtu zprávy na webu, přemýšlím o tom, co je to vlastně jistota, nejistota, štěstí nebo zmar. Válek ve světě totiž přibývá, jednu máme už i v Evropě a doslova za rohem, ekonomické problémy se s velkou chutí snoubí s  problémy zdravotními, a tak získávám jistotu, že nám vládne spíš nejistota. Jisté jsou jedině další očekávané problémy. To slovo jistota se v této chvíli stává spíše oxymoronem.

Podíval jsem se, co si o pojmu jistota myslí lidé daleko moudřejší než já. Velmi mne zaujala myšlenka amerického herce Keanu Reevese, který říká:

„Nemáme žádnou jistotu, že zítřek opravdu přijde, tak pojďme žít hned dnes!“

Protože nemám jistotu, jestli bude zítra lépe než dnes, dávám tomu americkému herci za pravdu. Po obědě si vychutnám svůj obvyklý hrnek kávy a pak se slušně obléknu. To vše je moje domácí jistota (Na jak dlouho ale?). A odpoledne vyrazím, s velkou chutí, do našeho malého světa, do kavárny na náměstí za přáteli. Podle rady toho herce – ještě žít!

Publius Vergilius Maro, starověký římský básník, vyslovil tehdy o pojmu jistota také jedno moudro:

„Lid, jenž jistoty nemá, se rozštěpí v mínění různá.“

To je sice pravda, ale onen starověký mudrc však netušil, že ta mínění různá mohou mít i pozitivní dopad. Jak už jsem psal ve své jiné úvaze, řešení rozporů nás většinou posouvá vždy o kousek vpřed.  Pokud ovšem ty rozpory nepřekročí rozumnou mez. Pak se už vyřešit nedají. Každá válka ale znamená, že ta rozumná mez byla překročena. Tím spíš se to týká té války současné.

Mám takový dojem, že i když dnes nemáme skutečně žádnou jistotu brzkého klidu zbraní, jistotu míru, kromě jistoty nejistot, je všeobecné mínění o současném šíleném válečném tažení našich bývalých a hodně dávných „přátel“, zcela jednotné. Přesto, že ne vždy jsme se v různých svých názorech na dění ve světě i doma, shodli. Zaplaťpánbůh za tuto jistotu. Alespoň něco!

 

„Jen mrtví viděli konec války; jen mrtví vědí,
co to znamená žít.“

 Platón

 


8 názorů

Andělka1
06. 03. 2022
Dát tip

Stále tvrdím, nejen já - máme jediné Jistoty:

Změnu, Smrt a prapředky, předky - ty už nezměníme!!!

:-))...:-))


bixley
05. 03. 2022
Dát tip

Ano, zeledo, moc hezké citáty, dobře jsi to vystihl, jistota je v tom, že jsme názorově jednotní.

Napadl mě ještě citát z Wericha: Nikdo nic nikdy nemá míti za definitivní... Teď myslím Putinovu jistotu. :-))


zeleda
05. 03. 2022
Dát tip

Jo, kamaráde, dnes bych místo fleretu potřeboval spíš ostřelovací flintu. Byl jsem nejlepší střelec na praporu. Nečekal jsem, čeho se ještě na konci života dočkám.


zeleda
05. 03. 2022
Dát tip

Dokud to ještě jde! Díky. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru