Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na misce vah

19. 03. 2022
0
4
246
Autor
Viol

V připravované sbírce NA MISCE VAH se používá žánr poezie v próze. Sbírka neobsahuje jednotlivé básně, ale kniha se čte od začátku do konce. Sbírka vypráví příběh potomka Trůnu obdarovaného modrou krví, který cestuje prostorem a časem jako vzácný gen kolující mezi generacemi po staletí. Najde dědic Trůnu cestu do Nové Země?

NEBESA 

Nebesa, jež jsi prstem maloval,

dílo člověka, jež si pamatuješ.

 Všechny žaly člověka

pro jeho důstojnost a slávu poznání

jen syn člověka

ve vzpomínkách na mrtvé,

v jejich radosti

může najít.

 Tam kdesi v zemském ráji,

kde u nohou mu leží svět. 

Tys na něj pamatoval

a své dílo svěřil do jeho rukou,

aby jej pojal a zanechal tvé stopy po životě.

                     Stopy pro budoucí generace.

 To naučí se být

víc než žal a bolest,

odmítán a jindy přijat.

Tak jak nebesa jdou

a srdce jeho je jiná síla.

Je perla.

 


4 názory

Viol
17. 05. 2022
Dát tip

Ahoj Silene. Tvoje básně se mi líbí. Hledala jsem možnosti na Písmáku, jak se seznámit více s autory. V odkaze Kluby, jsem našla Tebe, jako majitelku. Napiš mi prosím, jak postupovat, abych se mohla stát také členem. Myslím, že bychom si mohly rozumět. Vydáváš také knihy? Odkud jsi? Já docházím často do Prahy na různé akce. Třeba bychom se mohly seznámit, pokud bydlíš někde kolem Prahy. Já jsem od Berouna. Mohly bychom si vyměnit zkušenosti. Napiš prosím, jak se stát členem klubu. Předem děkuji. Viola


Silene
03. 05. 2022
Dát tip

Ach tak, narativní poezie tedy. Pravda. 


Viol
03. 05. 2022
Dát tip

Můsíte číst každou jednotlivou báseň od začátku knihy jednu za druhou.  V tom ja ta podstata. Básně mají děj, jedna na druhou navazují a vytváří ucelený příběh Dědice Země, který nese vzácné poselství a dar předává generacím. To pozornému čtenáři (knihy) neunikne. Na začánku knihy (v první básni) je položena otázka a v knize se na ni odpovídá. Na konci cesty budoucnost pro něj přestává být tajemstvím.


Silene
17. 04. 2022
Dát tip

(Jak může chystané vydání neobsahovat jednotlivé básně/texty, i když pravděpodobně navazující a související, tedy vzájemně provázané, a zároveň být sbírkou? Jelikož je zde předložený ukázkový text opatřen svým samostatným názvem poněkud coby oddělitelná jednotlivost působí.) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru