Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD Detektivní schůzky se smrtí II

20. 03. 2022
12
19
384
Autor
bixley

Tematický den - Přišel jsem, viděl jse, zvítězil jsem.

MIMO SOUTĚŽ

Zhruba před rokem jsem se tu zaobírala jednou detektivkou od Agathy Christie s názvem Schůzky se smrtí. Konfrontovala jsem knižní předlohu s filmovou verzí.

Dnes na nás útočí informace o obětech na Ukrajině,to je skutečná smrt, nic vymyšleného. Je to hrůzné a příliš bolestné. I když jsem přispěla finančně na Člověka v tísni a zanesla potravinovou pomoc pro uprchlíky v Praze do Domova svaté rodiny, trhá mi srdce, že toho nemohu pro tyto lidi ve válečných útrapách udělat víc.

Prchám proto do jakéhosi ireálného světa detektivek Agathy Christie. Tam je totiž vše tak komplikovaně vymyšlené, že to vypadá naprosto nepravděpodobně. Jsou to jakési pohádky pro dospělé. Ostatně v pohádkách bratří Grimmů jsou také zlé víly, čarodějnice a ježibaby pojídající děti. Paralela s detektivkami Agathy Christie, která se mnohokrát inspirovala dětskými říkankami, je nasnadě.

Zaměřila jsem se tentokrát na detektivky se slečnou Marplovou, konkrétně Mrtvá v knihovně a Není kouře bez ohýnku. Opět jsem začala porovnávat literární a filmovou verzi.

Nebudu zabředat do podrobností a prozrazovat děj, jen nastíním hlavní věci. V Mrtvé v knihovně je vše zaměřeno na rodinu, která zahynula při leteckém neštěstí. Při katastrofě  se zachrání jen otec, kterému musejí amputovat obě nohy, jeho manželka, syn a dcera neštěstí nepřežijí. Naživu však zůstanou partneři jeho dětí, tedy snacha a zeť, kteří s tchánem nadále žijí ve společné domácnosti. Když dojde k vraždě, přesněji ke dvěma vraždám, jsou tito dva příbuzní mezi podezřelými. Ukáže se, že oba potřebují peníze. Slečna Marplová nakonec vypátrá, že vrahy jsou zeť tohoto invalidy a jeho druhá žena, se kterou se tajně oženil. To je u Agathy Christie naprosto logické, často pracuje s komplikovanými rodinnými vztahy a utajenými milenci či milenkami. Ale filmová verze? Tam je vyústění naprosto překvapivé. Vražedkyněmi jsou snacha tohoto muže a její milenka. To je v přímém rozporu se záměrem Agathy Christie, navíc o lesbickém vztahu by ve své době asi sotva mohla psát.

Další detektivka Není kouře bez ohýnku se odehrává na malém městě a vše se točí kolem anonymních dopisů, které dostávají jeho obyvatelé. Jak slečna Marplová v závěru upozorní, ty jsou jen jakousi kouřovou clonou pro chystanou vraždu, jejíž obětí má být manželka místního právníka. Opět jde tedy o milostný poměr. Tento právník miluje vychovatelku svých synů a chce se tudíž zbavit manželky. To je řekla bych typický rukopis Agathy Christie. Dojde ještě k vraždě jedné jeho služebné, protože ta tuší, že v den takzvané sebevraždy jeho ženy nebylo něco v pořádku. Tedy nakonec dvě oběti. Nikoli však ve filmové verzi. Ta začíná pohřbem jistého plukovníka, který se údajně zastřelil v důsledku jednoho z pomlouvačných anonymních dopisů. Jsou tu tedy tři oběti.V závěru filmu se ukáže, že plukovník nebyl zavražděn, jak by se dalo na základě vyšetřování očekávat, ale zastřelil se proto, že miloval jednoho muže z městečka. Tedy opět vztah dvou jedinců stejného pohlaví.

Nabízí se tedy otázka, co vedlo tvůrce této série k podobnému odklonu od literární předlohy. Někdo z tohoto týmu musí mít nepochybně homosexuální orientaci. A snaží se vší silou tento světonázor šířit i prostřednictvím podobných úprav.

Zřejmě vychází z hesla starých latiníků „veni, vidi, vici“ neboli „přečetl jsem, předělal jsem a nad Agathou zvítězil jsem.“


19 názorů

bixley
20. 03. 2022
Dát tip

Abakus, díky. Jak jsem už napsala Karlovi, pro film je vždycky knihu třeba upravit, dost často určité věci vypustit apod., je možné i něco přidat, ale ne tak, aby to bylo proti autorovi, třeba jako kdyby v případě série o Sherlocku Holmesovi případ najednou zčistajasna vyřešil doktor Watson.


Abakus
20. 03. 2022
Dát tip

Ja som si to doteraz nevšimla, možno je to dané tým, že nepozerám detektívky. Na druhej strane - film nikdy nie je o tom, že sa vezme kniha  a  spraví sa od slova do slova. Ak k tomu príde, je to obvykle nepozerateľné.  mimochodom je ešte chránená ako autor, ale to nebráni tomu, aby niekto nafilmoval niečo mizerne. Nie je to trestné, nanešťastie.


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

Díky, blacki.


Janina6
20. 03. 2022
Dát tip

Ať slouží! :-)


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

Tak na zdraví! :-)


Janina6
20. 03. 2022
Dát tip

A jo, mně ty příbuzenské vztahy nedošly :-) už jsem dneska vypila moc dobrého červeného merlotu :-)


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

janino, vražednicí  sice zůstala příbuzná, tedy snacha,  podobně jako v tom literárním originále, ale kdyby měla za komplice muže, byl by tedy ten milostný poměr celý otočený (v originále zeť a jeho žena), tak bych to snad ještě zkousla...


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

Karle, samozřejmě, je třeba možné nějakou postavu vynechat, je také nutné děj trochu zhutnit atd., ale asi by to nemělo být v rozporu se záměrem autora.

janino, díky za tip


Janina6
20. 03. 2022
Dát tip

Už hodně let se na filmy moc nedívám a o to víc čtu knížky, takže se ráda poučím ohledně filmových verzí. Docela jsi mě šokovala, hlavně dějem filmu Mrtvá v knihovně. Chápu, že při adaptaci se může přikročit k určitým úpravám, ale změnit v detektivce osobu vraha, to snad ani není možné?! Tak to je skutečně smutné "vítězství", ovšem čeho, to radši nebudu říkat... :-)


K3
20. 03. 2022
Dát tip

Nemyslím si, že přepis díla musí být jeho kopie. Může a nemusí, především záleží na úrovni zpracování.


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

mrk :-))


Kočkodan
20. 03. 2022
Dát tip

Renato, copak by na tvou větu asi říkal například takový Karel Darwin...


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

To jsi můj člověk, Kočkodane.


Kočkodan
20. 03. 2022
Dát tip

Za vtipný závěr si spokojený mruk neodpustím. (zrovna v těchto dnech poslouchám „Vlak z Paddingtonu“)


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

Díky za tip. alegno.


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

Milane, díky za tip.


bixley
20. 03. 2022
Dát tip

Ireno, máš pravdu, je to způsob, jak na sebe upozornit.

Jamardi, tys na to kápla, je to určitě obecnější problém.


Jamardi
20. 03. 2022
Dát tip

Něco otočit je nejjednodušší. Pro lenochy lákavé. Lenoši bývají nejen chytří, ale i bezohlední, třeba vůči Agátě Christie.


Gora
20. 03. 2022
Dát tip

zajímavá dedukce,Renato... myslím lesbickou komunitu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru