Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Dopis Annnie z literárního serveru

20. 03. 2022
7
55
1174

... na tomto místě jsem přestal psát a opřel jsem se pohodlně ve svém polstrovaném křesle, a zahleděl jsem se na situační mapu postupu našich vojsk Ukrajinou, která mohla být dnes bezpečnou součástí nové, hrdé, hlavu zvedající a obrozené Rusi. Kdyby totiž v roce 2014 Janukovič postřílel demonstranty na Majdanu, jak jsem po něm chtěl, žádná válka by dnes na Ukrajině nebyla - Ukrajina by byla součástí ruské sféry vlivu, postavil bych do latě místní oligarchy, a vymetl ten Augiášův chlív - zrovna jako to udělali Američané v Jugoslávii. Možná, že by byla jiná válka, ale možná taky, že ne. Takhle jsme prohráli všichni. 

Hrůza, čirá hrůza čišela z toho dopisu, hrůza prostého člověka, který nechápe, že zdánlivě bezpečný svět, ve kterém bylo možné každý den jezdit trolejbusem do zaměstnání, cestou domů koupit v obchodě něco k snědku, a pak se dívat na televizi, psát, nebo snít, že tenhle pohodlný hobitín už pěknou řádku let hoří dračím ohněm, který přeskakuje ze státu na stát, a pranic se nestará o to, kdy a kde si v kterém hobitíně místní vystrojili veselku. 

Jak to říkali v tom strhujícím americkém filmu "Don't look up." (americká propaganda prostě nemá ve světě sobě rovného, stejně jako belužský kaviár nebo skotská whisky), který by mohl být klidně epitafem celé lidské rasy, která promeškala svou šanci stát se hodna svého přídomku "Sapiens"? 

Lifestyle idealists. Fucking lifestyle idealists... 

Jako ten jejich Václav Havel, legrační loutka na dřevěném houpacím koníku falešné morálky v rukou místní stranické oligarchie, která ho jednohlasně zvolila svým oblíbeným prezidentem-revolucionářem, a všichni to zbaštili a tleskali. Staré číslo - kejklíř přiláká pozornost davu osvědčeným číslem, zatímco kapsáři zatím zručně odřežou vykuleným měšťkám nadité měšce. Pes vrtí ocasem, ocas je vrtěn psem, vlk dáví svou kořist, a bohatí a mocní se stávají bohatšími a mocnějšími... 

A tihle lidé, kteří nevědí nic o obtížných volbách, které se kterými se musí potýkat ti, kdo musí opravu vládnout. Francis Drake musel na svých zámořských plavbách potlačit nejednu vzpouru; buď ustřelíš hlavu vzbouřenci vlastní rukou, a zbytek se postaví do latě, a přežije aspoň těch jedenáct, co se tenkrát stalo doživotními boháči, nebo zaváháš, a tvoje vlastní posádka tě hodí žralokům, aby pak zahynula na nějakých útesech, nebo se pozabíjela navzájem, a nepřežije nikdo. 

Dvě misky vah, obě plné lidské krve. Pochopitelně, že jsem psychopat. Na takovou volbu je psychopat stavěný - je třeba vzít v úvahu všechna kritéria, a rozhodnout s chladnou hlavou - obětovat divizi, zastřelit vzbouřence, financovat povstání v cizí zemi. První císař dynastie Čchin nechal zasypat do země osm set vzdělanců, kteří protestovali proti stavbě Velké zdi - argumentovali správně, že statické obranné prvky jsou k ničemu (dnešní příručky vojenské taktiky a strategie jim daly za pravdu) a že stavba zemi vyčerpá - měli pravdu, ale stejně museli zemřít, protože dokud má čínský císař Mandát Nebes, je mu dovoleno cokoliv. Dnes je Čína světovou velmocí číslo jedna, protože dokáže plánovat na desetiletí dopředu, zatímco Západ běhá zleva napravo a zpět, podle toho, co poručí rozmarná paní Burza. 

Ale i na konzumem zdevastovaném Západě ("revoluci" ze šestého ledna minulého roku, kdy si Američané rukama své méně vzdělané a inteligentní části populace málem zapálili sídlo vlastní vlády na Capitol Hill jsem sledoval s živým zájmem, to jsou věci po Fukuyamovském "Konci historie") se už objevují hlasy rozumu - slovutný panu profesor Mearsheimer (podivně německé jméno, že by byl potomkem německých konstruktérů raket, které USA narekrutovali ve druhou světovou válkou zdevastovaném Německu) se nechal slyšet, že za válku můžou "sebeklamy západních liberálů". No shit, Sherlock! Ukrajinská klimatoložka Světlana Krakovská je dokonce přesvědčena, že tato válka je válkou o fosilní paliva, což bude zřejmě správný postřeh, protože všechny americké vojenské agrese byly proti malým, relativně bezbranným státům bohatým na ropu (Irák, Libye), případně proti státům, přes které vedou důležité ropovody a plynovody (Afghánistán). Jenže v Afgánistánu si vylámal zuby kdekdo, včetně chrabré Ruské armády, protože z Afghánců svět vychoval bijce, kterým není rovno, a takové lidi těžko srazit na kolena - stejně jako potomky záporožských kozáků, kteří ostatně v druhé světové válce bojovali na straně Hitlera, což jsem hrubě podcenil, a teď už se s tím nedá nic dělat. Naštěstí je tohle válka, která se nelíbí nikomu, kdo v ní bojuje - nám, Ukrajině ani Západu, který zásobuje mé nepřátele zbraněmi, zpravodajskými informacemi a nejnovějšími technologiemi, jinak by už bylo dávno po válce, a na mapě by byly zakreslené nové hranice, a ti Ukrajinci, kteří mluví rusky, by nemuseli čelit kyjevské šikaně ("jazykový zákon" vydaný po majdanském puči byl pěkné svinstvo, co si budeme vyprávět). Tak se snad podaří přemluvit Čínu, aby zjednala pořádek, ale to se ví, Čína to zadarmo dělat nebude (zřejmě bude žádat územní nároky v zemích, které považuje za svou historickou součást, podobně jako Američané považují za svou historickou součást Texas, i když ho ukradli ve vyprovokované válce Mexiku, nebo Srbové Kosovo pole, i když ti prostě měli smůlu...). 

Nicméně odvahu je třeba ocenit, a proto ti píšu, Annnie z malé zemičky uprostřed Evropy, a mám takovýto návrh. Navlékni si ty své maskáče, vezmi zbraň, která ti jistě bude připadat těžká a děsivě studená na dotyk, a přijeď mě zabít. Taková je přece romantická představa o válce - stačí utnout hlavu zlému králi, stačí nacpat Kadáfího do mrazícího boxu, stačí oběsit Sadáma Husajna, stačí ukřižovat Spartaka, nebo koho dalšího bude potřeba, a tím je se "zlem" ámen. 

Tak přijeď a vykonej sama, co ti srdce poroučí - zabij zlo, které ti krade v noci klidné spaní v hobití noře, a bude zase dobře. Musíš si ale pospíšit, protože tradice stará jako lidstvo samo velí, že monarcha, který přivede svou zemi do zkázy, je obětován bohům, a silovčici z FSB neradi říkají svým šéfům špatné zprávy. Myslím, že to bude něco v jídle, omylem špatně podaná dávka léků, případně kulka z pistole jednoho z mých osobních strážců - místo a čas nerozhoduje, ale cítím, že písek v mých hodinách se téměř přesypal. 

Neváhej tedy, a překuj své odhodlání v čin - ale musíš mě zabít postaru, mačkat spoušť nebo házet bomby, a pak si číst v novinách o počtu mrtvých, to umí každý zbabělec. Chceš-li mě zabít, musíš to udělat postaru, zblízka - nožem, šavlí, nebo bajonetem, na tom nezáleží, ale musíš sebrat sílu k úderu a zabít - a dívat se mi přitom do očí, vidět, jak se rána pod čepelí rozevře jako květ růže (a vsázím Kadáfího zlatou cihlu proti slábnoucímu rublu, že se při tom pozvracíš, každý se pozvrací, když poprvé zabije), jak se z ní vyvalí krev, a jak se oči Tvé oběti zoufale chytají hasnoucích paprsků světla jako tonoucí rákosů na břehu jezera. 

A až mě zabiješ, tak v tom jediném, hrůzném okamžiku, který spojí vraha a jeho oběť červenou řekou krve stékající po čepeli a jílci zbraně, tehdy poznáš co vím i já, a poneseš tajemství mrtvého muže po zbytek svých dní. Nejenže přijdeš a zvítězíš, ale co je nejdůležitější, v tom okamžiku spatříš svět takový, jaký skutečně je, bez mejkapu sebeklamu a falešné morálky. 

Protože i ty jsi mrtvá, Annnie, bez ohledu na to, jestli ti zbývá ještě sto let spokojeného života v dokonalé hobití spokojenosti, nebo jestli společně všichni shoříme v ohni jaderných bomb a raket, libovolně dlouhý časový okamžik se nakonec měří jen hloubkou vzpomínek lidské paměti, a každá paměť časem bledne a vytrácí se jako malba na nástěnném gobelínu, až z ní zbyde jen stín, a pak pouhé nic. 

A jsme-li všichni mrtví, ty, já, otroci v Thajsku, kteří plní konzervy s rybami, které si můžeš koupit v supermarketu, a kteří za svou práci dostávají jen kopance a rány místo platu, nebo otroci Nového světa, přivezení v řetězech v nelidských podmínkách, aby z vlastní krve a potu postavili kapitalistickou kvaziutopii, která se dnes sama velkohubě nazývá "Zemí Svobody", nebo somálští piráti, kteří bývali rybáři, než jejich ryby vyhubila chamtivost nadnárodních koncernů, nebo ty nesčetné stovky zvířat a rostlin, které jsme zabili toxickým a neudržitelným růstovým paradigmatem, jestliže je celá historie jen tancem nekonečného davu kostlivců různých tvarů a podob, jejichž rej ve slábnoucí paměti našich dětí jednou vybledne v beztvarý šum, kde se pak bere oheň, který živí Tvé odhodlání? Pokud nemohou žít všichni lidé na světě stejně komfortně jako hrstka vyvolených, která se cítí povolána krmit svůj blahobyt surovinami a otrockou prací z celého světa, jsme skutečně tak "morálně na výši", jak bychom si o sobě rádi mysleli? Je jistě možné hodit kamenem, ale co když tvář, kterou zasáhneme, je naše vlastní?


55 názorů

Janina6
před 6 měsíci
Dát tip

Jinys: to jsem věděla už na základce, že neexistuje správný a špatný názor, jen můj a toho druhého... Ale někdo si to asi nedokáže představit nikdy.


Jinys
před 6 měsíci
Dát tip Janina6

Jiný názor než je ten správný, a jekot jako v dámské šatně, když do ní vběhne myš.
Smutné.
Ne, je to tragické... 
:-(


Janina6
10. 04. 2022
Dát tip

Já je nečtu.


Luzz
08. 04. 2022
Dát tip

za to na tebe, kamamuro, nikdo ve třetím světě nepracuje, ty určitě nekupuješ žádný levný zboží a nežiješ v blahobytu, že ano. naopak, sám vlastníma rukama dobýváš nerostný suroviny kdesi v africe, abychom si my tady na písmáku mohli psát básničky.

z toho tvýho morálního pokrytectví je fakt jednomu na zvracení.


annnie
08. 04. 2022
Dát tip

Vladimíre Invadere Putine,

omlouvat přepadení jedné země jakýmikoli výboji kohokoli za celou historii lidstva je nepřípustné a zcela neoprávněné.

Annnie


annnie - nejdřív si, děvče, udělej domácí úkoly. Koloniální výboje spojených států amerických mají na svědomí od druhé světové války desítky milionů mrtvých - konzervativní údaje uvádější 20, Noam Chomsky 30 - 50. Aby sis mohla žít privilegovaným životem "vyspělé" části světa, od rána do večera na tebe v třetím světě pracují miliony lidí, kterým musí stačit za mzdu jeden dolar denně, nebo třeba dostávají místo platu jen rány a kopance. Tento stav nepřijal žádný z nich dobrovolně, byl jim vnucen násilím. Nevíš zjevně vůbec nic o historii světa, zvláště pak o historii posledních sta let. Tvoje "spravedlivé rozhořčení" je falešné, a tvoje nasazování psí hlavy Rusku hloupé a kontraproduktivní. Tady si přečti, jak vypadá střízlivější hodnocení situace od iránského profesora literatury. Irán je země se starobylou kulturou, kterou Spojené státy americké a Britské impérium zcela zdevastovaly, jen aby lidé jako ty mohli mít levné zboží a žít v blahobytu. Jenže ty asi neumíš anglicky, nebo jiný světový jazyk, a posloucháš jen to a toho, co se Ti hodí do krámu, viď?


annnie
23. 03. 2022
Dát tip

Na to bohužel opravdu nemám ani čas ani chuť. Ale pokud vím, na počtu sebraných lopatiček má Rus dost slušnej podíl. A sečtu-li počet států, které k dnešnímu dni jsou schopny kooperovat a porovnám jej s počtem těch agresorských, stále mi vychází (evropsky i celosvětově), že těch slušných je víc.


annie - zkus si otevřít učebnici historie libovolného národa nebo etnika, a spočítej počet půjčených a sebraných lopatiček. A pozor na ty liberální sebeklamy, o kterých píše a mluví pan profesor Mearsheimer!

Luzz, Silene, a další - sorry, fakt nevím, o čem to píšete, bylo by dobré citovat zdroje (podle mě to budou zas nějaké spekulace a pomluvy). A hele - novinový článek - food for thought...


Luzz
23. 03. 2022
Dát tip

jenže to je právě tvůj problém, milý kamamuro, ty si myslíš, že hraješ různé role, že střídáš masky - ale ve skutečnosti nejsi schopen hrát nikoho jinýho než sebe.


Silene
23. 03. 2022
Dát tip

Bezva argumentace, Kámmo-Vláďo. 

Ty se potřebuješ věnovat podstatnému, zatímco ve své velkorysosti typicky omezený písmácký uživatel není s to investovat svůj čas do pofidérních rychlokvašek. Veliké zklamání, další veliký alter.    


annnie
23. 03. 2022
Dát tip

Nikoli. Pouze NĚKTERÉ děti si myslí, že mají právo vzít těm druhým jejich kyblíčky a lopatičky. Většina si je navzájem půjčuje.


annnie - Ostatní děti na pískovišti hrají podle pravidel, která se ti nezamlouvají. Co s tím? Buď si uvědomíš, že pískoviště je starší než tvoje naivita a naučíš se pravidla hry, nebo ostatním vnutíš ty svoje. Existenci kategorických imperativů, podobně jako univerzální vztažné soustavy, ještě nikdo nikdy neprokázal.


Gora
22. 03. 2022
Dát tip K3

Jak jsem letmo prolétla konverzaci, mně se zdá nick V.P. mírně řečeno nechutný a nehumorný /pokud to ovšem měl být vtip/. I kdyby text byl jakkoli dobrý, nějak se mi nedaří jej pod takovýmto nickem v klidu počíst...


annnie
22. 03. 2022
Dát tip aleš-novák, Gora, K3

Vladimíre Invadere Putine,

všechna tvrzení, která uvádíte

ve své obšírné odpovědi

na můj dopis,

mají pro mne stejnou váhu,

jako Vaše někdejší tvrzení,

že Rusko nenapadne Ukrajinu.

Obhajovat rozpoutání války tím,

že jiné státy se řídí vlastními pravidly

namísto těmi Vašimi,

je nehoráznost.

Dokázal jste toho ve svém textu

splácat obdivuhodné množství

a jistě Vám mnozí zatleskají,

jak neohroženě jste to při tom ještě

vytmavil Václavu Havlovi,

já – jak jistě tušíte – nikoli.

Takže ke svému původnímu dopisu dnes dodávám:

jste lhář,

a navíc zřejmě grafoman.

P.S.:

Čirou hrůzu ze ztráty svého bezpečného světa

zatím neprožívám,

je to jen naštvání, strach a smutek.

Čirou hrůzu si ponechávám na dobu,

kdy Vaše vojsko vtrhne do mé země.

A ještě:

děkuji za nabídku,

ale zabít Vás nemám zájem.

Jednak jsem proti zabíjení

a pak – svůj dopis jsem adresovala Vám

nikoli jako jedinému viníku,

nýbrž jako tomu, kdo nese

hlavní zodpovědnost.

Nepochybuji, že za Vámi již stojí

minimálně jeden Váš důstojný následník.

Sláva Ukrajině.

 


Aru
22. 03. 2022
Dát tip

problém je že z textu prostě necítím tu ruskou duši, kterou jsem cítil, ať jsem četl, díval se na filmy, nebo hrál tu hru Metro Exodus, kde mimochodem byl příběh mistrně vyprávěn, tudíž se nemohu ztotožnit s tím, že by tento text napsal někdo, kdo se narodil a žil v Rusku, to je jako chtít upéct led v troubě a očekávat, že neroztaje. pokud jsi na to neměl dost času, měls vybrat jméno někoho ze západu, či našeho středozápadu, tak by to bylo uvěřitelný, zvlášť když jsi psal, že jsi zvyklý myslet v angličtině, to se ale prostě příčí tím víc, čím víc se pohybuješ na východ od našeho středozápadu. 

něco na inspiraci :D


Vladimír Putin
22. 03. 2022
Dát tip Jinys

Jak už jsem řekl tisíckrát - nepoužívám nová ID, abych se schovával, ale jako masky na divadle. Machiavelli (snad to byl on, nechce se mi Googlovat) kdysi napsal, že pokud se chcete dozvědět, co si někdo opravdu myslí, tak mu musíte dát masku, aby se nebál to verbalizovat v obavě z následné perzekuce. Komunismus, udavači typu Bretschneider ze Švejka a další jevy nikam nezmizely. Literární pseudonymy byly "fair game", tak nechápu proč někteří lidé tak vyšilují. Navíc - jak jsem četl, i na středověkých teologických fakultách byl tzv. "advocatus diabolli", který presentoval "kacířské názory", aby je studenti mohli v disputacích vyvracet.

Bez disentních názorů není dialogu, bez dialogu není poznání a vnitřního růstu.

BTW nemyslím si, že by tenhle text byl nějak zvlášť dobrý, ale potřeboval jsem ho napsat (a vím jen částečně proč), zrovna jako si ho třeba někdo potřeboval přečíst (třeba ne), a nejméně vy, moji milí literární přátelé, o něm potřebujete diskutovat, jak se zdá. Ano, Aru, mohl jsem si dát víc práce se stylizací, ale měl jsem ještě rozepsaný další text, a je třeba cvičit na bubny, diskutovat s dcerou o všem možném, utírat prach, chodit na procházky, vařit (prefabrikáty jsou fakt svinstvo!), a spousta dalších věcí, takže když někdy nedám do nějakého textu tolik, kolik by si vaše oprávněná náročnos zasloužila, tam mi to prosím promiňte. Třeba si o tom všem jednou popovídáme s chladnou hlavou u dobře vychlazeného piva v nějaké dobře vytopené hospodě, do které ta strašná ruská zima neprofoukne - pokud se toho dožijeme.

Nante Yie!


ysslandia
22. 03. 2022
Dát tip

Vy tu máte súťaž? Niečo v zmysle,že ktorý jeho alternick je lepší a vôbec najlepší? Teda a tak zákulisne to realizujete...


Aru
21. 03. 2022
Dát tip aleš-novák

Je to víc Kamamurovské, než Putinovské, nějak mi text nepřijde ruský, ani že by ho psal rodilý rus, Putina osobně neznám, takže těžko mohu soudit co by napsal. doporučuju před vžitím se do Rusa skouknout aspoň nějaký film Nikity Michalkova, přečíst Vojnu a Mír od Tolstoje, romány od Dostojevského, něco od Čechova, zahrát si hru Metro Exodus v ruštině, jinak to nemá cenu a vyhodil jsi peníze a přečíst Mistra a Markétku od Bulgakova, jinak se prostě nerus nemůže vžít do ruské kůže, to prostě není možný k pochopení jejich mentality ;))


K3
21. 03. 2022
Dát tip

Já jsem to nečetl, momentálně nemám chuť, jenom k té poznámce, oddělit dílo od autora. Je to umění, které tu postrádám i já, a přece by to měla být samozřejmost. Taky jsem párkrát narazil, zvlášť když jsem psal v první osobě:).


Silene
21. 03. 2022
Dát tip

Jo promiň, Vláďo. Tak ď za dvě řecké amfory. To bylo teda dílo, se musí uznat.  

A prosím tě, jsi-li nějak přemrštěně rozehranej, nevyčerpávej tolik své altery, k jedinému mustru jediný nick stačí. Není třeba přepálené hnojení zaměňovat mylně za koncept literárního pseudonymu. 


Let_it_go..
21. 03. 2022
Dát tip

 

Neuvěřitelné, dojemné: Hlavně oddělit autora a „dílo“.

 

A oslovování Ančete už v názvu nic? Myluju thothem.

 


Janina6 - bingo! Pro mě je tohle na Písmáku asi největší zklamání (neschopnost oddělit dílo a osobu autora), asi proto tu už tolik nejsem, když to na mě jde, vydávím sem text, reakce si přečtu, ale srdeční hovory vedu se svými přáteli, kteří mi poskytnou reflexe, jež jsou užitečné pro další iterace věčného procesu sebezdokonalování. Více v poště - rozehrál jsem tolik partií na tolika šachovnicích, že nemám čas psát ani těm, kterým psát chci, a to mě mrzí. Tebe ale vždycky rád vidím, a vždycky Ti naslouchám velmi pozorně. Nante Yie!


Vladimír Putin
21. 03. 2022
Dát tip aleš-novák

Luzz & Majaks - Just let it go...

Aleš - To je snad to jediné, co je mi fakt líto, že jsme čtyřmi staletími poddanství tak zubožený národ, že se bojíme napsat text, který je evidentní fikcí, a bojíme se o něm svobodně diskutovat. Svoboda slova buď není, nebo je. Pokud je člověk kriminalizován za verbalizaci svých názorů, tak se nedá o žádné svobodě slova mluvit.

Mohl bych citovat Magora Jirouse, skutečného českého disidenta, jak reagoval, když se dozvěděl, že ho čeká pět  let perného komunistického žaláře: "Pět let? To vydržíme. A pak těm hajzlům zahrajem tak, že se z toho poserou!"

Jinak nic proti projekci vlastních mindráků do kohokoliv nebo čehokoliv - nakonec naši předkové také bodali do mamuta nakresleného na stěně, aby si dodali odvahy pro nadcházející lov. Nicméně je potřeba si přiznat, že bodám do představy vlastního strachu nakreslené na stěně, jinak se to může zvrtnout.

Mě fakt přijde méně podstatné, jestli lidé tvrdí, že mě nenávidí nebo milují - účelem umění je IMO reflektovat zajímavým způsobem zajímavé jevy a události, vzbuzovat emoce a s těmi, o to umějí pak diskutovat nějakým zajímavým způsobem. Jak říká Květoň, nejhorší odezva pro autora je lhostejnost publika. Jak se zdá, liším se od některých z vás hlavně v tom, že považuji vlastní osobu za nejméně zajímavou a podstatnou část celého toho procesu.

Tak zdar, zas někdy! ;-)


Let_it_go..
21. 03. 2022
Dát tip

Tak ona na tom může něco být, dávat tipy. Jejich smysl v zamýšlené podobě nefungoval nikdy, tak proč neupozorňovat na lidi a témata v duchu hesla Sem jsme došli? Umírání není hezké nikdy, tak proč by mělo být takové umírání literatury? Ještě před rokem bych se popral za víru v přetrvávání smyslu lineárního záznamu myšlenek. Dneska jsem chcípáček bez naděje a dokud sem chodím, nemám rozluku dostatečně vyříkanou a dokončenou. Snad se moje děti nedozví, že tu působím:(.        


Norsko 1
21. 03. 2022
Dát tip

Mě taky strhnul. Svou mladistvou výbojností


dávám tip. I když asi riskuju 3 roky vězení...


Janina6
21. 03. 2022
Dát tip

Jo, přijde mi to poměrně originální, ironické bych neřekla, ale nemám vhodné slovo – temně ironické snad. Je to první delší text na toto téma, napsaný z „nevítaného“ úhlu pohledu, který mě opravdu bavilo dočíst až do konce. Vypravěč stylizovaný jako Putin mě příjemně překvapil. Ale je pravda, že se ve čtení článků na toto téma zrovna nevyžívám (a nejsem žádná znalkyně politiky), takže můj pocit originality může být klamný. Jako povídku to ale beru všemi deseti.


PavelK
21. 03. 2022
Dát tip

Janina6: Autor se nepřevtěluje. Není to poprvé co tu prezentuje tyto názory. Ještě ráno tam bylo:

Stejné je to u doktorů - doktor se musí obrnit proti soucitu a uříznout nohu stiženou gangrénou, jinak pacient zemře. Obtížná volba - nic pro "lifestyle idealisty"

Autor asi sám uznal, že to zní jako by to vzal z úst Adolfu Hitlerovi a raději to smazal.


Luzz
21. 03. 2022
Dát tip

janino, tobě ten text opravdu přijde napsanej dobře? tyhle tisíckrát omletý kecy? je v tom něco snad něco originálního, ironickýho a podobně? jak to vystihl let it go - stačily by tři věty, to by se možná dalo vnímat jako satira... ale tohle je jen další sebestřednej výlev. a je úplně jedno, jestli čtenář s napsaným souhlasí anebo ne.

 


supizmus
21. 03. 2022
Dát tip a2a2a

Války tohoto světa nejsou bojem dobra se zlem. To jsou boje dvou fangliček v rukou Zla s velkým Z. Difůznost působí, že zlo se lavinovitě šíří, nejen ve vraždách a ničení, ale i v lidských myslích a srdcích - nenávist, neodpuštění, touha po pomstě. A i kdyby dobrý Bůh vyhnal vládce temnot, pevně usídleného v těle V. V. Putina, ta hořkost a nenávist hned tak nezmizí...


Silene
21. 03. 2022
Dát tip

Janina6: Osobně radši literaturu než manipulaci, ale samozřejmě se tu každý bavíme a účastníme podle svého rozhodnutí, občas se tomu kterému počinu či nicku ze zásad sleví, pro což mám samozřejmě pochopení. 


Janina6
21. 03. 2022
Dát tip

Stále ještě s jistou nadějí čekám na někoho, kdo se vyjádří k textu a ne k autorovi. 


Silene
21. 03. 2022
Dát tip

A to já si zase myslím, že by měl dorazit všespásný Kammamura nějak pořádně, ba i definitivně řešit hrozivou kauzu zmocnění se cizího jména. 


Janina6
21. 03. 2022
Dát tip

Mně to připadá dost dobré. Jde mi mráz po zádech z toho, jak uvěřitelně se autor dokázal „převtělit“ a jak působivě ukazuje tu nepříjemnou, drsnou a naprosto nevyžádanou druhou stranu mince. Zejména závěr se stylem hodně povedl.

Našla jsem jedno příliš rychle napsané souvětí, které by chtělo opravit: „A tihle lidé, kteří nevědí nic o obtížných volbách, které se kterými se musí potýkat ti, kdo musí opravu vládnout (tady by asi měla být čárka a za ní nějaké pokračování – a tihle lidé…co?)


Norsko 1
21. 03. 2022
Dát tip

Dneska slušností úplně překypuješ


Luzz
21. 03. 2022
Dát tip

pardon. 


Norsko 1
21. 03. 2022
Dát tip

Vole bylo na gou


Luzz
21. 03. 2022
Dát tip

norsko, vole, to se přece nevylučuje


Norsko 1
21. 03. 2022
Dát tip

Opravdovej


Norsko 1
21. 03. 2022
Dát tip Janina6

Je to Putin. To jsi nepochopil, vole?


Luzz
21. 03. 2022
Dát tip a2a2a

dopis kamamurovi (a všem jeho alterům zde, včetně tohoto):

milý kamamuro,

mě je tě fakt líto.

dřív jsem jen nechápavě koukala, co to tady vyvádíš, proč máš takovou potřebu všem dávat najevo, že ty jediný chápeš souvislosti světa, že chápeš motivace všech lidí, co tu píšou, že vidíš do jejich duše... a nechápala jsem, proč své názory prezentuješ zrovna tady, na zanedbaném literárním serveru... možná jsi chtěl povznést tento prostor, možná za tím bylo velikáštví, zahleděnost do sebe, možná jen touha si popovídat, být přijat komunitou, být vnímán, napadlo mě dokonce, že za tím je nějaká tvá psychiatrická diagnóza...

ale už neřeším. jen s tebou soucítím. musíš mít těžký život.

ale abych ti ulehčila, dám ti tip. kdybych byla redaktorkou, tak i výběr, milý kamamuro.

brzy se uzdrav.


Let it go, bro, just let it go... 


Let_it_go..
21. 03. 2022
Dát tip

Na Aničku třeba tří vět, na tebe by stačila jediná. I jen si buď dál sebou unešený.


Let_it_go.. - čtení není bezpečná kratochvíle, a tohle není text pro stádní zabedněnce. Ty tři minuty ti stejně nepatřily - uplynuly by stejně, zatímco by ses ládoval něčím, co by ti beztak zkrátilo život nejméně o další tři minuty. A další vteřiny jsi ztratil psaním svého zbytečného, nic neříkajícího komentáře, a tři holé věty ti na něj věru nestačily. Pro ovce naděje nebyla a není - na jatkách, ani mimo jatka. 


Let_it_go..
21. 03. 2022
Dát tip

Nikdo mi nevrátí tři minuty, po který jsem to četl. Pravda pravda, ale vešla by se do tří holých vět. I Putinů je třeba, nás vypisovačů ne. Zkazil jsem si ráno.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru