Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je to vrah

09. 04. 2022
21
40
492

,,V noci tu byla kuna," sdělil mi smutně manžel. ,,Zabila čtyři slepičky!"

,,To je hrůza," bylo mi do pláče.

Většině lidí asi přijde divné, že dokáží lidé truchlit pro čtyři slepice. Ale tito tvorové jsou milí a hodní, nikomu neškodí, sní vše a ještě nám dají vajíčka.

Nechají se pohladit a pokud je máte rádi, můžete si je i pochovat, stejně jako kočku nebo psíka.

,,A co ty zbylé dvě?" Napadlo mne, že jim musí být hrozně. Vidět umírat své kamarádky zákeřnou smrtí je velmi traumatizující.

Jedna byla v šoku, ale vypadá, že se vzpamuteje, druhá se dobře schovala a statečně si vykračuje na dvorku.

,,Proč tomu hajzlovi nestačila jedna? Potajmu, za tmy a zákeřně zakousnout víc než dokáže odnést a sníst, to je odporné." Zlobíme se oba.

,, Já to musím poslat všem," rozčiluje se dcera. Všechny děti z okolí, tedy i děti dceřiných přátel, chodí slepičky krmit skrz plot a rodiče se nemusí bát, že jejich ratolesti přijdou k úrazu.

Po víc než čtyřicet let sem chodí krmit celé generace dětí své slepičky. Pořád tu jsou pro ně a jsou tu znovu a znovu další pro jejich děti a děti dětí.

,,Jé, maminko, koukej, jak slepička papá."

,,Dáme jí travičku nebo starý chlebík, když ho nespapáš, nebo kousek jablíčka, co ti upadlo, nebo doneseme, co nám doma zbylo, aby se to nevyhodilo."

Jen, co fotografie se zabitými těly obletěly okolí, dostavily se soustrastné projevy. Mnozí nabízeli pomoc, při honu na pachatele, jiní alespoň vyjádřili soustrast.

,,Musíte pořídit nové slepičky, děti je potřebují!" 

Jelikož je jaro, brzy se toto přání vyplní. Za plotem budou kvokat další slepice a i ty se naučí, že tu jsou pro radost.

A co my? My jsme selhali. Zapomněli jsme zavřít dvířka do kurníku a ta hnusná kuna toho zneužila.

Musíme si dobře hlídat to, co máme, aby se to už víckrát neopakovalo.

My se musíme dobře postarat.

Pro naše děti a děti dětí.

 


40 názorů

To by byla, Lenochode, krásná povídka. My žijeme ve městě, ale u lesa. Už nám je kuna vybrala několikrát, ale pak se holky naučí do domečku a raději je na noc zavřeme. Náš psík v nosi spí ve svém pelíšku a možná by si kuna odnesla spíš jeho. Ale on by děsně ječel. :-)))


Lenochod
09. 05. 2022
Dát tip

Sestra žije ve městě a už jí kuna vyvraždila slepičky několikrát. Nám se to nikdy nestalo, i když žijeme na samotě v lese - kun, lišek, káňat a jestřábů je tu nepočítaně a dvířka od kurníku zavíráme jen výjimečně kvůli velkému mrazu, aby tam pipinkám v zimě netáhlo. Hlavní důvod je ten, že naši 3 pejsci (ovčák, pastevec a lovec) mají ke kurníku nepřetržitý přístup a nikdo si přes ně na pipinky nedovolí. Jen jednou v noci porušil tohle tabu veliký lišák. Vtrhli jsme všichni společně do křičícího kurníku, a pak se stali vrazi z našich psů... Lišák už svá liščata nenakrmil. Bylo nám to líto, ale slepičky volaly o pomoc, a jinou pomoc jsme neměli, než ty naše lovce... Slepičky přežily všechny.

Občas, když jdou pejsci na výlet, si káňata vyberou svou daň. Těm však na rozdíl od kuny stačí jediná oběť. A od té doby, co krahujec zkusil štěstí za bílého dne a za přítomnosti psů, už si k nám nikdy netroufá! Náš statečný belgický ovčák totiž skočil do řvoucího chumlu peří, udělal "chlamst" a výtězoslavně přinesl černobílou pruhovanou peruť.  Krahujec byl rád, že mu tahle ztráta ještě doroste. Slepičky přežily jen s malými šrámy.

Dokud jsme mívali plot s velkými oky, a naše nejšťastnější slepičky měly ještě 100% svobodu, stala se nám větší tragédie. Liška během jediného dopoledne odnesla ze 30 slepic rovných 15. Zjistili jsme to až když jsme při krmení počítali prořídlé hejno... Hustý plot byla nutnost a svoboda našich slepiček byla obětována.

Ve světě dravců a kořistí vždycky musí někdo umřít. Jednou zemře kořist a dravec nakrmí své děti, jindy umřou dravčí děti na nedostatek kořisti, a někdy podlehne v boji sám dravec. Pak už děti nikdo nenakrmí... A jiné bezbranné děti se mohou radovat, že se na nějaký čas ocitly v ráji bez dravců.


Jsem moc ráda, že to konečně někdo pochopil. 


snake_01
19. 04. 2022
Dát tip

Pěkné podobenství, jen abychom se z něj poučili...


Tak nějak to bylo i myšleno, díky Markel.


annnie
19. 04. 2022
Dát tip

Jamardi, kdo ví... Já bych se spíš přiklonila k tomu pudu. Krev je jistě výživná...

Tvou povídku jsem kdysi četla, je zajímavá.


Markel
19. 04. 2022
Dát tip

kuna má tu krvelačnost v sobě, člověk má možná na výběr


Jamardi
14. 04. 2022
Dát tip

Romane, pro to nemám vysvětlení.

annnie, třeba je to tak, že kuna jako mládě žije s rodiči někde v domě a tam kouše do všeho, co najde. Pak by to možná vysvětlovalo to moje setkání s kunou: https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=521915


PS: živě mi utkvělo v paměti  z dětství, jak nám (patrně kuna?; nemohlo to být veliké, jelikož  se to stalo v zavřené kleci, pouze dvířka příliš nedoléhala..) zakousla několik kuřátek, relativně čerstvě vylíhnutých; slepice (kvočna) sice seděla uprostřed, ale úkryt pod její širokou zádí našlo snad jen jedno (či dvě?) kuřátko..

 

;


PS: živě mi utkvělo v paměti  z dětství, jak nám (patrně kuna?; nemohlo to být veliké, jelikož  se to stalo v zavřené kleci, pouze dvířka příliš nedoléhala..) zakousla několik kuřátek, relativně čerstvě vylíhnutých; slepice (kvočna) sice seděla uprostřed, ale úkryt pod její širokou zádí našlo snad jen jedno (či dvě?) kuřátko..

 

;


annnie
13. 04. 2022
Dát tip

Zajímavé je, že jsem nejen nikde nenašla, proč to dělá, ale materiály na internetu tohle divné chování kupodivu vůbec nezmiňují. Tak nevím. Ráda bych to zjistila - jestli je to jejich přirozené chování nebo zda to dělají jen někteří jedinci. Ale říkám si - nějaký pud, který asi nemůžou ovlivnit, za tím asi je...


Annie, právě u té kuny bych čekala, že si jednu zabije a odnese. Je to zvíře. My, lidé jsme horší.


Je to život, trojorte, stejně jako vše okolo.


Aru, mohla jít k sousedům. Ti mají slepice zanedbané a smradlavé.


Jenže to se, Prométhee, nikdy nestane. Nejsou k tomu podmínky.


annnie
10. 04. 2022
Dát tip

Je mi moc líto slepiček. Ale na obranu kuny: myslím, že se to dá přirovnat třeba k tomu, když my lidé jíme kaviár... Ostatně pokud jde o potravu, je člověk daleko nemilosrdnější než kuna (víte, jak se vaří raci nebo hlemýždi, že jo?), a na rozdíl od kuny si člověk vybrat může...


trojort
10. 04. 2022
Dát tip

...to je prostě život...


Aru
10. 04. 2022
Dát tip

Evži, takže lidi neporážejí zvířata na jatkách? a když je jídlo prošlé, tak se v marketech ve velkém nevyhazuje? zatímco v končinách, kde lidé nemají takové štěstí, že nežijí v prvním nejbohatším světě neumírají hlady? myslíš že lidstvo se svými přebytky, masovým plýtváním a likdvidací fauny a flóry je lepší než zvířecí lovci? kvůli lidem už vymřelo mnoho zvířecích druhů, kuna se možná jen zhlídla v tom jak se svým domovem zacházejí sami lidé, nemyslíš? kde si má kuna podle tebe najít lovecké teritorium, když se lidi rozhodli zabra celou planetu, kde má lovit?

pokud je přehlídnuto, že svět stojí na dualizmu, pak bude pohled značně ochuzen


Odpoutaný Prométheus
10. 04. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Naopak, s každým dalším vynálezem jsme mohli být blíž utopii, ve které by nikdo nemusel ani hladovět, ani pracovat jako otrok, ani umírat ve zbytečných válkách, jen kdyby lidé poslechli Fridricha Nietzscheho a našli v sobě odvahu vyrazit na cestu od zvířete k nadčlověku po onom tenkém laně nad propastí, které se jmenuje sebevzdělávání a ochota vykročit z komfortní zóny vlastní omezenosti. 


Ne, Jamardi, jen prokousne a zřejmě se napije. Pak jde na další. Nechci vědět, jak jim je.


S každým vynálezem jsme blíž zkáze. To je jak od Verna.


Už se těším, Luboši,

že ti noví kuři,

nevypustí taky duši.


Přesně tak to bylo, Gábi, jen prokousne a jde na další. Kdo zbytečně zabíjí, sám by neměl žít.


Jamardi
10. 04. 2022
Dát tip

A co si vlastně z těch čtyřech slepic odnesly? Četla jsem, že si kuny odnášejí krky a zbytek nechávají. Jsem ráda, že takovou zkušenost nemám, je to hrozné.


Odpoutaný Prométheus
10. 04. 2022
Dát tip Zeanddrich E., Lenochod

Naše děti a děti našich dětí mají čas do konce století, než průměrné roční teploty stoupnou o deset stupňů, pokud se toho vůbec díky válkám o tenčící se suroviny někdo dožije. 

A kdo za to může? Generace "baby boomers" a ta před nimi, protože promrhala zdroje, které mohly stačit na celá staletí existence. Ať žije "trvalý ekonomický růst", největší nonsens, který kdy mohla myslící živá bytost vyprodukovat. 


Kočkodan
10. 04. 2022
Dát tip Lenochod

Plně chápu, duše zuří,

bude líp, až přijdou kuři,

díru v hejně zacelí,

radost dětem nadělí,

pak zas útlé, drobné ručky

budou krmit ptačí krčky.


bola to líška

„Vieš, keby ju zožrala, nenaštve ma to tak. Tak to v prírode chodí. Hlad je hlad. Ale tá p.ča ju len zahrdúsila, nahryzla krídlo a nechala tak. Chápeš to?!“ lomcuje ňou hnev.


smutné, spomenula som si na dcéru, ako našla zahrdúsenú sliepku "vedúcu", tú najprítulnejšiu


Evženie Brambůrková
09. 04. 2022
Dát tip Benetka

Tak nějak jsem to, Benetko, myslela. I když tento příběh je pravdivý a stalo se to včera. 


Evženie Brambůrková
09. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Jasně, Ivi. Pro děti budou zase nové kamarádky. Nejvíc práce dá je naučit, aby se večer ukryly do domečku :-)


Maruško....to je mi líto....jojo..... nové slepičky, děti potřebují!


Benetka
09. 04. 2022
Dát tip Aru

To nemusí být nikdo...

To zní jako srovnávání člověka s kunou. Hmmm... Možná že k sobě máme o dost blíže než si myslíme. To pak postačí jen zacítit pach krve a......


Nemusí být nenažraná. To nemusí být nikdo. 


Benetka
09. 04. 2022
Dát tip Aru

Bratříčku! Zavírej vrátka...

No jo no - stalo se. Ale! Tohle je pořád ještě příroda. Tohle je pořád ještě v pořádku. Kuna je šelma a dělá přesně to co má v genech... Ať se nám to líbí nebo ne...


Každý, kdo zabije a nená hlad, je vrah.


Evženie Brambůrková
09. 04. 2022
Dát tip dievča z lesa

A nyní, dievča, ještě víc než dřív.


Ono si to je, Renato, tak trochu podobné. A my máme jen malá vrátka a neuhlídali jsme své milované před bestií.


Čudla
09. 04. 2022
Dát tip

Je to smutné. Kuna je potvora. /*


tak ... treba sa starať a ochraňovať***


bixley
09. 04. 2022
Dát tip

Přemýšlela jsem nad názvem, kdo je vrah, první mě napadl ten pán od P...

Ale kuna je taky vrah, nebo spíš zabiják. A dost nenasytná. Čtyři slepičky! Dobře zavírejte vrátka! Přeju vám, ať je u vás zase veselo a plno kdákání...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru