Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pesto

13. 04. 2022
17
38
606

Parmazán 489,-

Bazalka 60,-

Pepř 20,-

Olej 550,-

Kešu 179,-

Buráky 40,-

Mixer 1 240,-

Celkem 2 558,-

Zrovna teď, v rozpuku jara, přijela nečekaně na návštěvu naše téměř již dospělá dcera Linda. Celá říčná vleče do kuchyně nákupní tašku plnou medvědího česneku. Odhadem tak pět kilo.

„Našly jsme s kámoškou místo, kde toho rostou celé lány! A je to zadarmo! Zadarmo! Tak vám ho vezu,“ snaží se rozezvučet ve mně strunu hamižného hrabivce a přidat tím stohu zeleného lupení na atraktivitě.

„Nejsem si jistý, jestli vlastnictví takového množství medvědího česneku není nezákonné,“ míním starostlivě. „Navíc nemám potuchy, co s tím.“

„Kámoška říkala, že z toho vyrábí pesto. Na těstoviny. Je lepší než kupované a hlavně nesrovnatelně levnější! Uvidíš, máma bude nadšená!“

„Pesto? Myslím, že jsem něco podobného zahlédl v regálu s luxusními delikatesami, který v krámě, na doporučení tvé maminky, obcházím obloukem a rychlým krokem. Nechápu, jak za nepatrnou skleničku zelené pasty mohou žádat sedmdesát devět korun. Šejdíři! Příprava takto vzácné speciality jistě nebude jednoduchá,“ snažím se nenápadně vzdorovat, ale Linda mě neposlouchá, dál si vede svou i přes můj monolog, jak už to v rodinách, kde převládají ženy, bývá.

„… přírodní antibiotikum, významný antioxidant a zdroj vitamínu C,“ drmolí nadšeně a vytahuje z kredence zadělávací mísu a tyčový mixér. „Taky je ideální pro starší lidi k odstranění škodlivých látek z těla, snižuje krevní tlak, podporuje trávení a ničí střevní parazity!“

„Nevzpomínám si, že bych kdy měl parazity, ale tlak se mi právě markantně zvyšuje. Tak co do toho zázraku přijde, ať to máme z krku?“ svoluji neochotně.

„Potřebujeme trochu bazalky, česneku, piniových oříšků a kapku oleje. Máte piniové oříšky?“

Příprava na přípravu se začíná nepatrně komplikovat. Sakra, co jsme to za domácnost, že nemáme piniové oříšky. Moment, co by na mém místě udělal Jirka Babica nebo Láďa Hruška? Improvizovali by! Pche, to zvládnu taky, ani na to nebudu potřebovat obě ruce. Místo piniových semen sypu do zadělávací mísy ořechy kešu, paličkový česnek pochopitelně nahrazuji větší dávkou medvědího, místo čerstvé bazalky dávám ještě víc medvědího česneku a celé to zakápnu olivovým olejem Extra virgin. Dobře, tak ještě trošku oleje… Tak jo, jedna flaška oleje mě nezabije, no. Stejně se mi zdá, že půl kila kešu ořechů bylo málo. Ještě přisypu trochu vlašských a pro jistotu pytlík buráků. A pro chuť sáček sušené bazalky. Nebo dva. A trochu nebo dvě trochy pepře, ať to má říz. Tyčový mixér začíná neochotně zpracovávat olbřímí kopec biomasy.

„A ještě jsem zapomněla, že do pesta patří nastrouhaný parmazán. Ten je tam nejdůležitější! Máte parmazán?“ vyzvídá dcera.

„Parmazán jsem si sice schovával na zvláštní příležitost, ale zdá se, že ke zvláštnější příležitosti už letos nedojde,“ dím truchlivě a na vršek přistrouhávám i kus vyzrálého sýra Parmigiano Reggiano. „Doufám, že už je to všechno,“ snažím se zaplašit obavy, že si dcera vzpomene ještě na lanýže, šafrán a kaviár z bílého jesetera. I tak hromada surovin skoro přetéká z mísy. Napínám všechny svaly, co jich jen mám, abych haldu nesourodé hmoty pokořil. Tyčový mixér vydává divné zvuky, zahřívá se a nepatrně jiskří. Po třech minutách usilovné leč marné námahy to přístroj vzdává a tenkým kouřem čpavého dýmu dává najevo, že konec je neodvratně zde. Nato v bolestech umírá.

Zesnul, zanechav po sobě truchlící pozůstalé – mě, Lindu a polotovar připomínající hromadu sloního trusu. Pesto mě do této chvíle stálo dva tisíce pět set padesát osm korun, nepočítám-li nutnost zakoupení nového tyčového mixeru s příklepem. A to jsme s jeho přípravou teprve na začátku. Už vidím, jak bude manželka nadšená.

 


38 názorů

Sakra, zase máš pravdu.


Silene
12. 05. 2022
Dát tip

I literární ochotník je zdařilá klasifikace. Šmankote, jsem už tak spřátelená, že snad dám autorovi i na chvíli pokoj, obávám se, že něco podobného má totiž doma, tedy vypravěč určitě.


Ovšem, jsou i takové fejetony, ale jde povětšinou o díla profesionálů a mistrů v tomto oboru. Já jsem jen literární ochotník.


Silene
12. 05. 2022
Dát tip

Ovšem příklep je vážně vtipný, ať je vidět, že jsem se nakonec zpronevěřila svému odhodlání plevelit tu obyčejnou přesličkou a dočetla až do konce. 


Silene
12. 05. 2022
Dát tip

Květoni, nemáš úplně pravdu, některé fejetony jsou láska na celý život! Ale jinak jsem moc ráda, že to bereš sportovně i že se mohu blýsknout svými znalostmi ohledně domácího soustružení součástek do pravověrných Et. No anebo teda vět. 

Kdyby Luzz jen bývala byla odtušila, že prací schopnost horké vody dosahuje padesáti procent prací schopnosti naprosto čehokoli, provalilo by se, že D-test opravdu čte. A to ona určitě musí zapírat, aby nepůsobila nějak... elitářsky. A zapraně jako já.  


Silene, naopak jsem rád, že diskuse mnohonásobně zvyšuje literární hodnotu díla a vlasně mu přidává bonus jakéhosi poselství.


Yss, máš samozřejmě také pravdu. Kdybych fejeton zkrátil na pět vět, mohl bych dílo dokonce přeřadit do kategorie Volné verše a tipy by se jen sypaly. Ale takhle je to jen fejeton. Prostě - přečtěte, chcete-li, a zapomeňte. Nic víc se od tohoto žánru ani nečeká.


yss
12. 05. 2022
Dát tip

No ono je celý problém tohto textu asi ten, že to mohla byť mala úsmevná príhoda na 5 viet, z ktorej zrazu chceme mať  fejtón. /Áno, vo fejtóne je nápad fajn ťažítkom, ale v tomto prípade už vlastne nešlo čo ďalej rozvíjať / Preto je to už len také "umelé doťahovanie dĺžky textu ". 


Luzz
12. 05. 2022
Dát tip

silene, právě jsem zjistila, že naše příspěvky do diskuze o mixérech se dostaly do zajímavých kritik na hlavní stránce! konečně se spolupodílíme na formování té vřele lidské tváře písmáka jakožto prostoru otevřeného všemu a všem. snad nás to v očích ostatních uživatelů polidští.

a mimochodem, na praní jedině prací gel z mýdlových ořechů s vůní levandule. značku opět z pochopitelných důvodů neuvádím.

 


Silene
12. 05. 2022
Dát tip

Luzz, už kdysi jsem se pokoušela neoblíbenému kverulantskému uživateli M. dobrotivě doporučit pod nějakou spotřebitelskou básní populárního uživatele Aššurbalit mýdlový sliz, ale vůbec jsem se nesetkala s pochopením, myslím, že v něm dodnes nepere. SZ pošli! Mrk, krk, smajlík. 

Autore, formulace téměř již dospělá mě zdravě zarazila, nejde o zbytečné nakupení? (Rovněž mívám sklon.)


Luzz
12. 05. 2022
Dát tip

silene, product placement tady nebudu riskovat! kdyžtak do zpráv, jo? mrk mrk, aby mě třeba někdo z něčeho neobvinil... člověk zde neví dne ani hodiny...

na druhou stranu, možná by díky upřímné diskuzi písmák získal kromě sociální a literární funkce ještě i funkci jakýhosi místa, kde si lze směňovat názory na fungování spotřebičů různých značek, mohlo by se diskutovat o tom, který prací prášek je nejlepší a který naopak zanechává bílé fleky, jaké jsou nejkvalitnější zahradnické nůžky... na základě zasvěcených komentářů a hodnocení by potom vznikaly žebříčky... prostě bezplatná varianta d-testu.


Luzz
12. 05. 2022
Dát tip

myslíš to "milé povídání"? - tak je to dobře, když nehledáš víc než milé povídání, nudíš se v práci, případně chceš nějak vyplnit čas, než se ti uvaří voda na čaj.

a je to "špatně", jestli na to koukáš z toho literárního hlediska... pro mě v tom textu není nic, k čemu bych se vracela, co by mě nějak víc zaujalo... prostě přečtu, pousměju se a zapomenu... i když v rámci žánru (?) nebo kategorie (?) je to asi docela slušně zpracoavné. jen to není to, co v literatuře hledám.

 


Silene
12. 05. 2022
Dát tip

Luzz: Kurnikšopa, ten musí mít ale suprový nože! Co je to, prosím tě, za značku? 

PS. Doufám, že je autorovi tak nějak šumák, že jsem si přišla pokecat tuhle s Luzz o jejím obdivuhodném mixéru a nějak si ani nevšimla literárního textu výše. To je ovšem tou lákavou funkcí zajímavých kritik, co písmák nabízí. Socializaci zdar!  


Luzz - ano, máš pravdu, akorát teď nevím, jestli je to dobře, nebo špatně.


Luzz
12. 05. 2022
Dát tip

autor stojí i nestojí o hlubší kritiku.

dobře písmák!

je to taková milé povídání, nic víc, nic míň.

a asi bych se měla taky přidat s nějakým svým zážitkem, abych konečně zapadla do kolektivu... takže - z čeho lze ještě vyrobit pesto: listy od ředkviček... mrkvová nať... máta... bršlice... jehličí... jo a místo kešu lze přidat i slunečnicová semínka... a s trochou chilli získá pesto ten správný šmrnc... a abych nezapomněla... můj mixér to všechno přežil...

 


K3 - já jsem vášnivým vařičem a každý neúspěch těžce nesu. Na druhé straně mám zase o čem psát. Někdy je to ale zatraceně drahý námět.


K3
05. 05. 2022
Dát tip

Taky jsem se párkrát s vařením spálil, ale to asi každy, jenom to většina nerada přiznává. T.



Gora
25. 04. 2022
Dát tip

díky, a avi PM


Jasně, souhlas.


Gora
25. 04. 2022
Dát tip

Květoni, mohli bychom dát Pesto do nominací do PM?


Markel
19. 04. 2022
Dát tip

mám to taky tak, myslím s tou úzkostí, co nedobrého se stane. Většinou se nestane nic a já si zhluboka oddychnu, dám si kafe a pár slastných minutek jen tak zírám, vypnu mozek, než se do něj opět zakousne nějaká ničím nepodložená obava :-))


Květoň Zahájský
19. 04. 2022
Dát tip Gora, Danny, annnie

Přátelé moji virtuální, udělali jste mi radost. Tolik zájmu o mou nešikovnost si snad ani nezasloužím. Mám rád bezpečnou zónu, žádná velká dobrodružství a změny. Když vím, že má přijít něco velkého, zachvátí mě úzkost, stále o tom dumám, vymýšlím krizové varianty a stejně nakonec dojde k úplně jiné zcela nečekané katastrofě. A kolikrát ani nemusí jít o velkou záležitost; stačí, když si to jako velkou záležitost definuju já sám.

Pokusit se samozřejmě mohu o cokoli, třeba vytesat lepší sochu Davida než Michelangelo, nebo namalovat lepší Poslední večeři než Leonardo, ale jistě cítíte, že v mém případě je to pouhé donkichotství. Ovšem čas se dá marnit i efektivněji, proto jsem se nedávno pustil do sestavování kuchyňské skříňky podle podrobného a zcela blbuvzdorného návodu od společnosti IKEA. Díky tomu vlastníme jedinou skříň na světě, která se otevírá dovnitř.

A doplnil jsem prolog.


Markel
19. 04. 2022
Dát tip

pobavena dávám *


Abakus
13. 04. 2022
Dát tip

ja to mám každú jar - a  to ešte musím ísť s dietkami zbierať medvedí cesnak.  Vraj naložením do oleja sa  to konzervuje. Nekonzervuje, po čase to začne smrdieť ešte väčšmi.


Andreina
13. 04. 2022
Dát tip

Květoni, většinou své sliby plním, ale protože to málokdo málokdy kdo ocení, tak se skromně připomínám, že jsem psané slovo dodržela a poctivě přečetla Tvé dílo podruhé. Když už tedy mělo být publikováno až dnes. Můj názor v komentu z 11.4. neměním.


vesuvanka
12. 04. 2022
Dát tip

Moc pěkně a vtipně napsané :-))) TIP. 


Kočkodan
11. 04. 2022
Dát tip

Ty můžeš mít z přípravy pesta mixed feelings, já je z tebou vytvořeného Pesta nemám.


annnie
11. 04. 2022
Dát tip

Nic neopravuj, máš to jedlý a výborný :).

Zapomněla jsem při tom na válku. Díky a.


Andreina
11. 04. 2022
Dát tip

Květoni, tak to se moc omlouvám a 13.4. si to přečtu znova.


yss
11. 04. 2022
Dát tip

Vidíš,my stvory neokrôchané!! Prečítam si ťa až v stanovený termín ..ako auto na STK.../ten humor kvitujem /


Plně souhlasím s výtkou ysss. Já si to, jako autor, který si váží svých čtenářů, po sobě ještě musím přečíst, opravit chyby, doplnit interpunkci, zvážit umístění prologu a to mi nějaký čas ještě zabere. Proto jsem se rozhodl, jak Písmák moudře umožňuje, zveřejnit dílo ve středu. To bude až za dva dny. Přesněji dne 13. 4. 2022.

Tak co mi sem lezete už teď!


gabi tá istá
11. 04. 2022
Dát tip Gora

žasnem, že máte nejaký zázračný tyčový, môj by to nezvládol...tak teda nie :)*


Andreina
11. 04. 2022
Dát tip

Tak tohle se bez Tipu určitě neobejde. Nejlepší na tom je představa, kdo to všechno po příchodu Tvé ženy odskákal. 

Jinak jsem si všimla, že yss má pravdu. V mých avizech je datum 11.4., ale v hlavičce k povídce je již 13.4.. Že by písmák jel podle jiného kalendáře?

Také ses zmínil, že ve Tvé rodině vládne převážně ženský element. U nás to bývalo podobné. Tři dcery. Když sestřičky dosáhly čtrnácti let a má maličkost deseti, tátovi došla trpělivost. Nelitoval fyzických sil ani peněz, přebudoval  půdu našeho domu na byt a vyhnal nás tam. Máma sice měla nějaké námitky, ale ty rychle utnul argumentem, že ve 3+1 se čtyřma ženskýma nebude.


yss
11. 04. 2022
Dát tip

tie dátumy zverejnenia má iritujú


Gora
11. 04. 2022
Dát tip

Květoni, to sis tedy zavařil!!


Diana
11. 04. 2022
Dát tip

:-)


Danny
11. 04. 2022
Dát tip Aru

:)) medvědí služba medvědího česneku, tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru