Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

traktor odjíždí

18. 04. 2022
18
16
467
Autor
snake_01

 

 

 

 

traktor odjíždí ---

najednou rozeznávám

drozda s brhlíkem

 

 

 

 


16 názorů

snake_01
06. 05. 2022
Dát tip

Díky, lenochode, kroužky, říkáš --- mám podobný problém s dýcháním nosem :o)


snake_01
06. 05. 2022
Dát tip

Loki, já jsem shodou okolností viděl haiku a jiné mi miniatury psané počítačem, a bohužel to není tak úžasné, jak píšeš. Mnohem líp si neuronové sítě poradí s hudbou, ta je abstraktnější než jazyk. Kdysi jsem na to téma připravoval odbornou práci a po konzultaci s odborníkem, který spolupracoval na Alexe, jsme došli k tomu, že od skutečné schopnosti počítače psát funkční poezii jsme ještě daleko. I když se počítači nějaký text skutečně povede, je to nakonec člověk, kdo musí vybrat kvalitní texty, protože počítač sám neumí literární hodnotu textu posoudit (a už vůbec ne v tak marginálním jazyce jako je čeština).


dobře Loki


Lenochod
06. 05. 2022
Dát tip

PS2: Možná bys mohl zvážit, že by se hned v prologu dala upoutat čtenářova pozornost na zvukovou stránku. Kdyby si totiž rovnou představil směs ptačího zpěvu, jistě by ho to uchránilo od té horší krvavé varianty ;0)


Lenochod
06. 05. 2022
Dát tip snake_01

PS: Já už zásadně nemedituji bez špuntů do uší. (To jen takový praktický tip. A také není k zahození maska na oči. A před pár dny jsem objevila tu nejlepší věc : kroužky do nosu ze silikonu - už mě teď nedusí moje křivá nosní přepážka po úrazu z dětství!) Nesmí mě tak ale nikdo vidět...


Lenochod
06. 05. 2022
Dát tip

Hned jsem to uviděla v barvách a plasticky! Odjíždějící traktor a za ním ve vyjeté stopě... placka peří! Po bližším ohledání : "Ach jo, chudák drozd". A po ještě bližším ohledání : "Ach ouvej, chudák i brhlík..."

Je to zkrátka tím, že drozda bys měl rozeznávat od brhlíka. Když rozeznáváš drozda s brhlíkem, pak jsi právě identifikoval jejich směs (vzniklou pravděpodobně průjezdem traktoru)... ;0)

Já vím, pak už by neseděly ty slabiky... ;0) Jinak pěkné, i s tím vysvětlením. Zvuky při snaze o meditaci - to je některým z nás velmi blízké téma :0). Tip


snake_01
23. 04. 2022
Dát tip

PavelK: máš pravdu, možná by byl vhodnější termín "rozjímání", ale já zas vycházím z toho, že anglicky se Aureliovy Hovory k sobě překládají jako Meditations  - tedy že meditace a rozjímání mohou znamenat totéž.


Norsko 1
23. 04. 2022
Dát tip

Zemědělské senrju. Až rurální


PavelK
23. 04. 2022
Dát tip

Ve čtení Dagmaram dokonalé senrjú.

:-)

Meditace, používám toho slova ve smyslu v jakém ho používal Krishnamhurti, nebo Chuej-neng. Vnitřní proces nezávislý na čemkoli vnějším. Já rád používám výraz prázdnota (která se spontánně naplní), v křesťanství ekvivalent, být chudý na duchu.


snake_01
19. 04. 2022
Dát tip annnie

Dag: Brhlík přejetý traktorem, to bych si nemohl dovolit, to by mi Bašó neuvěřitelně vynadal :o) Ale zajímavá alternativní interpretace, díky.

Taky díky všem, kdo se zastavili. Poznámka na okraj - už několik měsíců zkouším meditovat a první věc, která mě překvapila, je množství zvuků všude kolem. Doufám, že se to v tom textu povedlo alespoň trochu zachytit.


Dagmaram
19. 04. 2022
Dát tip

snaku, ja myslela, ze je ten traktor prejel. Po napovede od Janiny konstatuji, ze je to prima :-)


atkij
19. 04. 2022
Dát tip

... najednou se rozezvučí příroda sama:)


Kočkodan
19. 04. 2022
Dát tip Gora

 

Plác ji do hýždí

s nervy to hrozně mává

šéf je zvrhlíkem


Janina6
19. 04. 2022
Dát tip

po hlase


annnie
19. 04. 2022
Dát tip

:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru