Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moje vnitřní Sudety

29. 04. 2022
18
16
544
Autor
supizmus

Spálené mosty

vyhaslá naděje

bezduché přežívání jednoho dne za druhým

zničené sny

nekončící řetězec špatných rozhodnutí

ztracen ve vlastních přeludech

 

To jsou moje vnitřní Sudety

 

Prameny vod nenápadně svlažující vyprahlou krajinu

kvetoucí stromy od kterých už nikdo nic nečekal

nalezení nových cest uprostřed divočiny

východ slunce po noční bouřce a přívalových deštích

touha po velkých věcech

nečekaná setkání na nečekaném místě

z posledních uhlíků znova rozfoukaný oheň

 

To jsou moje vnitřní Sudety


16 názorů

Tam bychom se mohli najít všichni.


annnie
30. 04. 2022
Dát tip supizmus

Neměla jsem potřebu se k tomu vyjadřovat, byla bych jen dala tip. Ale vzhledem ke komentům výše nemůžu nenapsat, že to považuju za upřímnou introspekci a že použití stejného titulu mi zde nijak nevadí. Není tu propast jako u Banánových rybiček slavné Haliny... Tip a.


Thea v tramvaji
30. 04. 2022
Dát tip Gora

Já bych to taky ještě víc osekala. Na začátku mi trochu vadily známé fráze. Odstavec s nadějí je pro mne lepší, hlavně kvetoucí stromy, od ktetých už nikdo nic nečekal. To se mi líbí moc :)


yss
30. 04. 2022
Dát tip supizmus, Karpatský knihomoľ

Text vystavaný na kontraste,ako spomínala Luzz ,na báze protikladovt.Nepopieram že je v Tom istá nosnosť,ale mne osobne dosť vadí výstavba textu.

1.sloka zameraná na negativizmus je vystavaná na opakujúcich lex .prvkoch adjektivum+substantívum /konkrétne v 6.riadkoch verš v 5.tich prípadoch opakuje spomínanú výstavbu /  čím síce autor dosahuje istú linku výpočtu,ale v rámci poetického nádychu je to dosť stereotypné a mierne kŕčovité 

2.sloka pozitivizmu /optimizmus, nádej /je síce kvetnatá,ale vo výstavbe viac disciplinovaná,aj keď opatovne nachádzame pomerne veľký nános adjektiv.V druhej sloke by sa jednotlivé pasáže dali ešte učesať /druhý a tretí riadok...už nikdy nic nečekal uprostred divočiny nalezeni cest...atď 

Ako celok atmosféra a nosnosť osobnej výpovede fajn,určite jeden z tých lepších textov od teba /prípadne lepší z toho čo nám server ponúka /,ale jednak mi tam chýba nejako viac zachytený kontrast,možno až paradox,možno introspekcia,niečo čo by v texte viac vygradovalo emóciu autora. Asi toľko


Gora
29. 04. 2022
Dát tip supizmus, Karpatský knihomoľ

Bezduché přežívání... jsem od tebe už nejspíš četla /a zrovna to mi k tobě nesedí, ale.../... dalo by se ubrat, např. by bohatě stačilo přežívání, i bez bezduchosti každý porozumí... a první dva řádky jako spojení slov bývají také celkem často používané - a druhá strofa zas /u tebe/ nadobyčej květnatá... celkově však dobrý nápad, supíku, který má dost do sebe.


Silene
29. 04. 2022
Dát tip

(errata: Cílkovi, samozřejmě, mea cupla)On je ten název nesmírně sexy. Jo, tohle se Václavu Cílkovi zrovna fakt povedlo. Bezva termín. 


K3
29. 04. 2022
Dát tip

Má to parádní atmosféru.


supizmus
29. 04. 2022
Dát tip

Luzz: pravdou je, že jediná "ukrytost" je v tom, že výčet v první sloce má o jednu komponentu méně a velmi jsem dbal, aby těch negativních bylo přesně 6 a těch pozitivních přesně 7. Jsem trocha švihnutý přes čísla...


Luzz
29. 04. 2022
Dát tip

anebo ještě jinak - vystavět strukturu básně tímto způsobem (protiklady) mi přijde fajn, ale nemělo by to být hlavním "těžištěm" textu - prostě něco mi tam chybí... něco, co by trošku pootočilo, posunulo čtenářovo vnímání textu... možná nějaký překvapení? aspoň trošku. 

výše uvedeným ale nechci říct, že ten text je špatnej, to ne. osobně mě tyto analogie hodně baví, nacházím si... jen mě napadá, co by se ještě... mohlo... třeba někdy jindy...

ber to kdyžtak v tom smyslu, že o špatným textu bych se takto nerozepisovala.


Luzz
29. 04. 2022
Dát tip supizmus

(nebylo to tu už kdysi?)

jinak jo, náznaky atmosféry fajn, beru i ten patos, sudety jsou moje slabost. hezkej je i ten protiklad první a druhé části (byť je to taková relativně obvyklá struktura, kdy druhá sloka popírá tu první), kterej ale zároveň naznačuje bohatost / rozporuplnost / vrstevnatost (?) takového "území" - ale je trochu škoda, že text samotný zůstává jen u výčtu... čímž ten protiklad/bohatost atd. tak nevynikne. ještě mě trochu rušilo to opakování vereše na konci slok, je to už příliš (i na mě, která si na jistou dořečenost, ehm, potrpí).


Andělka1
29. 04. 2022
Dát tip

Krásné. Popsal jsi i moje ...


Norsko
29. 04. 2022
Dát tip

Moje vnitřní Sudety, krátil bych. Jinak fajne


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru