Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

- odejde v pravé poledne -

Výběr: Lyryk
12. 05. 2022
22
8
542
Autor
irem

 

 

 

 

 

 

 

maminka skládá střepy talířů
do mandal
a stříhá záclony
stříhá
sněhobílé nitě


v zrcadle vídá
neodžitý čas
promarněná příště    snad    a možná
           zítřek že možná bude jiný


a vrásky v zrcadle se nepohnou
ruce dál
drtí talíře
a na zdech
plesnivějí stíny



         co let už čeká na poledne    dnes

         do studny hází prášek
         s jedem

         nezamkne dveře

         ani jedinkrát
         se neohlédne


8 názorů

a2a2a
15. 05. 2022
Dát tip

Pro mne krásný text. Zamýšlím se nad komentářem Yss, kde zmiňuje použití častěji užívaných obrazů. Není ostatně sama v obecné rovině, i já občas na to poukazuji, ovšem při vědomí, jak jsou zasazeny do kontextu, atmosféry básně, a zde se mi jeví, že je to v pořádku, Příkladem je obraz s mandalou, samotný pojem je jistě zaužívaný a docela vyprázdněný, zde však mi spontánně naskakuje asociace vzpomínkového fotoalba. Lze říct, že i čitelnou přímočarostí, což jindy a jinde není vždy to nejlepší, přímo vtahují a umožňují rychle splynout k obsahově vypjatější a vygradované části druhé. Navíc verše působí, jak je ostatně pro tebe typické, velmi křehce a já to jako čtenář podvědomě vnímám v obavě, aby se neroztrhly a o to rychleji je vstřebávám.


Alenakar
13. 05. 2022
Dát tip

Za básničku dávám tip, i když se mi nelíbí ten jed ve studni. Lze odejít středem i bez pomsty.



Krásná, silná věc (a ten název!)


Silene
12. 05. 2022
Dát tip

No tak dobrá, yss, ještě víc se vyžvejknu, ale závěrem nutně přidám i recept na sušené šušně pro ostatní dobré písmáky, aby si i oni mohli tuto pochoutku uvařit; jinak nehrám. 

Seriózně, pro autorku:

Pokouším se přežít řezavě ezoterické mandaly, neboť se autenticky snažím rozumět, že s podobným výjevem by se snad měla dokázat sžít asi tak každá desátá sivá matka, která... která ovšem v mém čtenáři ze všech svých jak nitě napjatých sil zároveň odporuje fenomenálnímu závěru. 

Značka MEISSEN v oválném rámečku z rubu míjí druhý verš v první sloce; vynechává první dva verše ve sloce druhé a přes drcenou třetí sloku se přenáší jako apatická polednice k fatalismu v závěrečném prodloužení, kde namísto produktu z bohumínské BOCHEMIE vhazuje do branky puk s definitivní odpovědí a neváhá! Wow, to byla hra. 


yss
12. 05. 2022
Dát tip

aj keď text plynie veľmi ľahko a disponuje fajn myšlienkou a atmosférou, osobne sa mi viac páči druhá polka textu. V tej prvej je predsa len na môj vkus trocha väčšie použité už ošúchaných výrazov /mandaly, záclony, zrkadlo, neodžity čas..najmä  zrkadlo je použité skoro duplicitne za sebou, takže ten úvod mi príde trocha obohratý a istým spôsobom v rámci použitia jazyka "lacný."

k druhej polke v podstate ani nemám či povedať, je hutná, nosná, pekná, s priestorom pre čitateľa.Možno by som si to vedela predstaviť práve od druhej polky  s ukončením posl.dvoch riadkov v druhej sloke v závere,ale to sú už moje fantázie a interpretácie. Text tipujem najmä kvôli tej druhej polke, ktorá bola pre mňa určite fajn.


Silene
12. 05. 2022
Dát tip lawenderr

a vrásky v zrcadle se nepohnou a na zdech plesnivějí stíny jsou moc fajn, naopak neodžitý čas je prostě... obrat opotřebovaný až příliš. Text je možná pro radost, ale škoda tak, no. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru