Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Labyrint písku a slunce

16. 05. 2022
2
15
288

Two of Lanterns

 

Moaning Monday

 

Sky sinful from Monday sun,

dry desert of golden ghee,

lust counting from ten to one

screaming of how I crave thee.

 

Blurred visions (my mind is stunned)

Hours counted from one to ten,

Reason yields, thoughts on the run,

dying and trying to understand.

 

My body on the altar of your hips,

Will guiding my steps lies drunken and s|eeps...

Slunce v tajné královské zahradě už vyšlo více než stokrát, ale králova žízeň po neobvyklých příbězích neustávala, i pravila proto krásná Šeherezád:

'Můj vládče a manželi, Alláh je veliký a nanejvýše trpělivý, a Jeho vůle vládne proměnami, rytmy, jakož i osudy lidí a věcí. Z Jeho vůle se v dalekých krajích v jiném světě a čase zrodil veliký vypravěč jménem Jorge Luis Borges, který snad napsal, snad převyprávěl i příběh, který dnes chci vyprávět já Tobě, protože ráno je horké a ospalé, a z pouště vane horký vítr vybízející k zahálce a snění. Tedy poslyš slova z jiných světů, tak vzdálená našemu chápání, a přece tak blízká!

Žil kdysi dávno na ostrově Kréta pyšný a chytrý vládce, a jeho země v té době díky obchodu ze zeměmi dalekými i blízkými velmi zbohatla, i dal postavit obrovské bludiště plné dveří, pastí, žebříků a nástrah, aby tak dal okázale najevo své bohatství a svou moc. I stalo se jednoho dne, že na Krétu zavítal Tvůj dávný prapředek, perský šáh s mírovým poselstvem a nabídkou obchodu a spolupráce, protože z dobrého obchodu vždycky bohatnou všichni, kteří se ho účastní, takže není třeba vést války a nasazovat zbytečně psí hlavy lidem, kteří by docela dobře mohli být našimi přáteli, ale na dávné lekce z umění vládnout a vyjednávat mívají lidé tendence zapomínat, patrně proto, aby si je mohli stále dokola opakovat, neboť jak známo, opakování je matka moudrosti. 

Krétský král uvítal poselství s blahosklonnou vlídností, kterou však prosvítala pýcha. Přijal velkoryse nabízené dary - granátová jablka z kamene modrého jako obloha bez mraků, vzácné koberce a látky, zahnuté šamšíry broušené slunečními paprsky, které byly tak ostré, že dokázaly přetnout padající šátek utkaný z nejjemnějšího kašmíru. Po opulentní večeři, která uchlácholila i tu nejpodezřívavější mysl, protože těžká vína z athénských a marockých vinic stoupala do hlavy a dala hostům ve víru tance a radovánek zapomenout na obvyklou ostražitost, která je při podobných návštěvách na místě, zavedl vládce Kréty do svého Labyrintu. Když se host dost vynadivil složitým mechanismům, důmyslným lávkám nad propastmi plnými hrotů kopí a nad podivným, hrozivým řevem zaznívajícím z nitra bludiště, otevřel náhle Kréťan tajné dveře, o kterých věděl jen on, a zmizel užaslému Peršanovi z očí, jakoby se do země propadl, a zanechal tak svému osudu panovníka, kterého předtím hostil ve svém paláci, a jehož poselstvo vzal pod svou ochranu. Zchytralý král si totiž myslel, že jeho host najde jistě v bludišti smrt, a že on si bude moci umýt ruce tvrzením, že se opilý šáh zatoulal, kam neměl, a že z vůle Osudu nalezl smrt vlastní neopatrností, zatímco on, král Kréty, ho přece přijal tak vlídně a nelitoval nákladů na pocty a dary.

Po chvíli zmatku a marného volání a hledání si tvůj prapředek, můj králi, uvědomil, že byl zrazen, a že se nachází ve smrtelném nebezpečí. I modlil se k Alláhovi, neb On je slitovný a co se nestalo, Alláh vyslyšel šáhovu prosbu, a seslal do Labyrintu závan vlahého větru z daleké oázy, šeptajícího o životodárné vodě a zeleni palmových listů, a seslal i hluboký spánek na strašnou příšeru s tělem člověka a hlavou býka, kterou krétský král učinil strážcem svého děsivého Labyrintu a popravčím pro ty, které se zprotivili jeho vůli. Šáh tedy po třech dnech a třech nocích z bludiště vyvázl nezraněn, a v přestrojení doplul zpět do své vlasti. 

A jelikož Alláhova přízeň (On je dobrotivý!) Tvého prapředka neopustila, můj králi, dařilo se tenkrát Tvé zemi rovněž nadmíru dobře, a šáh proto dokázal shromáždit velké bohatství, které mu umožnilo postavit loďstvo, jemuž se nemohla rovnat ani flotila pyšného krále Kréty. Hned následujícího roku šáhovo loďstvo zvítězilo ve velké námořní bitvě nad loďstvem Kréty a šáhovi ozobrojenci vpadli na Krétu, jejíž obyvatelé, zlenivělí dlouhými léty bohatství a zahálky už neovládali válečné umění, a proto jejich města lehla popelem nebo byla odsouzena k placení tributu, jak se to poraženým stává od úsvitu věků. 

Krétského krále pak šáh odvezl do hluboké pouště, a pravil mu: "Dobře jsem si zapamatoval Tvou lekci z minulého roku, ó králi, a rozhodl jsem se proto, že podle starodávného obyčeje oplatím stejné stejným, a že dnes i já Tobě ukážu svůj Labyrint." S těmi slovy ukázal rozmáchlým gestem na spalující slunce na nebi bez mraků, na nekonečné písečné duny táhnoucí se až k obzoru, na jednotvárný zinat modré a žluté, kterému oko nemohlo uniknout. "Nenajdeš v něm sice důmyslné chodby a tajné dveře, pasti ani krvežíznivá monstra, ani zdi, které by bránily v rozletu Tvému zraku, ani Tvým krokům, a přesto věřím, že se Ti nepodaří zopakovat to, co se tenkrát podařilo mě z vůle Alláha, neboť On zná naše nejtajnější obavy a přání."

S těmito slovy zanechal perský šáh krétského krále v moři písečných dun, ve kterém po třech dnech a třech nocích klopýtavého bloudění nalezl Kréťan smrt, aby supi a písek v hodinách Času nakonec proměnil jeho ostatky v prach tak jemný, že splynul beze stopy s pouštním pískem, a ukončil tak mé dnešní vyprávění, můj milovaný manželi. Proto je možná lépe mít se na pozoru před Těmi, kdo místo zdí a dveří funkčního společenského uspořádání nabízejí jen bezedný pohár neomezené Svobody, neboť říši bez řádu nakonec nevyhnutelně zachvátí chaos, a z nekonečného labyrintu bez dveří a zdí není úniku ani pro sebevytrvalejšího poutníka. 

A napadá mě, že pokud bude i zítřek stejně parný a ospalý, budu Ti vyprávět příběh z dalekého severu ovládaného mrazem, ledem a sněhem, o zuřivých válečnících drancujících bohatá města na pobřeží, a o odpadlém bohu, potměšilém šprýmaři, jehož proměny neprohlédne ani nejbystřejší oko, a jehož kopí nalezne vždy slabé místo i v tom nejdůmyslnějším pancíři, o vypravěči neméně podivuhodných příběhů, jehož jméno je...'

Závěr věty ovšem přerušilo hlasité zachrápání, neboť král, ukolébán hřejivou blízkostí své krásné královské manželky, do jejíhož klína složil při vyprávění svou vladařskými povinnostmi obtíženou hlavu, jakož i hladce plynoucími větami jejího vyprávění, usnul tvrdým spánkem, neboť nebyl zvyklý na dlouhé mudrování o věcech zdánlivě jednoduchých, a gordické uzly složitých problémů Stvoření byl zvyklý roztínat jediným rázným sekem své královské vůle, takže si na další vyprávění budeme muset počkat, než se Jeho Výsost dosyta vyspí...


15 názorů

Aru
17. 05. 2022
Dát tip

nebyl to ale jediný muslimský šáh.

zajímavý, blíže jsem se o to nezajímal, ale kde je puč, tam je prakticky 100% jistota, že tam stojí někdo v pozadí a tahá za nitky, např. jistou partou scházející se v Davosu. lidi ale milují iluze, proto je potřeba nazývat všechno co popírá jakákoli zrovna vládnoucí figurka za konspiraci a hlavně nepropadat panice, člověk bez faktického politického/mocenského vlivu nezmění vůbec nic. jediné co má smysl je hraní videoher a ležení a koukaní do stropu, kdokoli se pokouší změnit daný stav je blázen, tím spíš, jestliže daný stav, který chce změnit na něm nezávisí, asi jakobys chtěl zbořit zeď tlučením vlastní hlavy do oné zdi, musel bys být stejně radikální, jako ti co se o puč postarali. na to jsou ale lidi příliš důvěřiví ve své vlády a proto nic nezmůžou, je to začarovaný kruh víry v nesmysly a stálemu se zklamávání a znovuvěření v nesmysly :D


Aru - až budeš někdy v Praze, zajdi do krámku jménem Anar Persian Art v  Charvátově ulici, prodává tam také jedna velmi moudrá a šarmantní Šeherezád, která se vdala za úspěšného českého byznysmena a byla dlouhá léta filmovou produkční a podobně jako jeden můj kamarád zprostředkuje kontakty mezi lidmi (díky ní znám lidi z Modal Music, se kterými jdu ve čtvrtek hrát na tombak), a nech si od ní vyprávět o tom, jaký ten poslední šáh byl (i.e. byl šáhem jen podle jména, figurkou, dosazenou americkými a britskými tajnými službami, které v roce 1953 vyvolaly v Íránu puč).

Legrační je, že když se o téhle události zmíníš před prozápadními fanatiky (a že jich je tu na Pásmáku hromada), tak Ti řeknou, že je to konspirační teorie. 

Ten termín se už posunul směrem k pejorativnímu významu natolik, že lidé úplně zapomněli, že některé konspirační teorie jsou zcela v souladu se známými fakty, protože - ať se nám to líbí nebo ne - konspirace jsou součástí dnešního světa. 


Lili.
16. 05. 2022
Dát tip

Při správné pohádce se má usnout, ačkoli to může působit jako neúcta k vypravěči...

...hezké a kouzelné jako každé pohádkové vyprávění.


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

já se nehádám, že to tak není, psal jsem že poslední šáh žil ve 20. století a že tento titul nebyl v muslimském světě zapomenut.

vyvracel jsem to, že by šáh nemohl být muslim. i když se tento titul ztrácel, znovu se objevoval přes písky času, nějak nechápu, proč nevěříš tomu co jsem dohledal, můžeš si to ověřit sám. výraz šáh znamená, že se příběh mohl odehrát klidně v r. 1970 ;)


... plus, kdybys uměl nějaký světový jazyk, Aru, tak by ses mohl dočíst, že:

"Shah is a very, very old persian word, predating islam by at least 1600 years and it directly translates as King. It has even been suggested that the western idea of kingship was inspired by the ancient shahs."

Překlad nechám na Tobě. ;-)


Lampa z džinem je původně import z Evropy, kde existovala co zlatá rybka plnící přání, kterou chytil jeden submisivní, zpodpantoflený rybář, jenže pak se z toho stala masová záležitost, Goldfish Open 2022, a tak se do toho vložili ochránci přírody a PETA, a zlaté rybky zvané "Džinovky všepřáňové" prohlásily za druh ohrožený vyhubením, takže se lovit nesmí už vůbec.

Zůstalo jen to utržené sluchátko Macha a Šebestové, ale ani to už nefunguje, protože všechny telefonní budky byly sešrotování, anžto má každý mobilní telefon. Kdo ale byl ten ochotný hlas na druhé straně? Hotline O2, nebo snad STB? 


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

to vím, ale tys to uvedl jako pohádku, proto jsem si odpustil to, že ony příběhy jsou starší, než alláh a pracoval jsem z nastíněným narativem.

co se týče šáhů, byli v Íránu např. ještě v minulém století, tudíž tento titul není směrodatný a neříká, že šáh nemůže být muslimem.

ona Šeheráda, nebo také Šahrazád byla nejspíše sama vládkyní kdesi v Indii, ale písky času vše zavály, že zbyly jen stopy vítězů a jejich výklad dějin, nehodící se škrtlo, jako se škrtá dodnes.

všude jsou jen stíny a mlžné stěny,... ale kde zůstala lampa s džinem? :D


Nečetl jsi pozorně, a jako obvykle zaměňuješ podstatné a nepodstatné, ale Tvojí potřebu si hrát plně chápu, neboť ji sdílím, a myslím, že i proto jsme pořád přátelé.

V příběhu jsou i další detaily, které patrně unikly Tvé pozornosti. Pokud by byl perský panovník muslimem, pravděpodobně by se o něm mluvilo jako o sultánovi nebo chalífovi, protože muslimové používají pro své vládce právě tato arabská slova. Výraz "šáh", který pochází z perštiny (a dal ostatně i jméno mně tak milé hře v šachy), naznačuje, že se příběh odehrál dávno před onou nocí v zahradě, kdy ho svému ospalému manželovi vyprávěla krásná a moudrá šeherezád. Když si otevřeš překlady dochovaných pohádek Tisíce a jedné noci, tak tam podobná zvolání velebící Alláha najdeš, protože původní perský zoroastrismus zanikl a byl nahrazen islámem, stejně jako si křesťané přisvojili původně keltský Bealtaine a slovanské obřady týkající se Morany a konce zimy, a vznikly dnešní Vánoce a pálení čarodějnic. 

Navíc je v příběhu jasně řečeno, že je z jiného světa, takže Tvá chronologie vůbec nemusí být relevantní. 

Ještě nějaké připomínky, příteli? ;-)

Mimochodem, dneska jdu obhlédnout tělocvičnu na pražské Klamovce pro klub bartitsu, který hodlám založit v září, což je vzkaz pro ty, kteří sem náhodou zabloudí a kteří měli zájem o účast - pokud se něco nezmění, v září se skutečně začne cvičit, ovšem jak to nakonec dopadne, to je ve hvězdách. No pain, no gain! 


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

vzýval-li peršan v době Mínotaura alláha, pak krétský vladař měl mít mezi svými poklady lampu s džinem, pak by příběh byl skutečně poučný, že předivo osudů nekončí tam, kde se jednomu pozorovateli z jednoho místa zdá, že končí ;))

občas se stane, že plazu upadne ocas a začne chodit po dvou, nebo pod horkým sluncem se změní barva kůže i jiné... :D


Záleží na tom?


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

ozvěny se špatně zapisují, jak víš odkud a od koho pocházejí, jsou-li to ozvěny? ;)


Osobně se ovšem domnívám, že důvod bude patrně ten, že kréťan žádnou podobnou lampu nevlastnil, a je možné, že ani neexistuje, že je to jenom vymyšlený předmět z nějaké pohádky, to víš, Aru, lidé toho napovídají...

Mimochodem včera jsem viděl konečně tu novou verzi Duny od Franka Herberta, a hodně se mi to líbilo, Javier Bardem v roli Stilgara byl neuvěřitelný, stejně jako v "No Country for Old Men", to ja Pan Herec. Jediné, co mě rozčílilo, že z imperiálního ekologa Lieta / Kynese, který byl v originále starý, pouští vysušený chlapík, udělali mladou černošku s dready na hlavě, patrně co úlitbu americké genderové hysterii, a potřebě se teatrálně omlouvat za všechny ty milióny utracených černošských otroků, kteří složili kosti v základech té jejich zaoceánské (u|dys)topie... 

Nicméně pěkný film, ale jen tak čtvrtina až třetina děje z knihy, což mi ale nevadí, Duna je doslova nabitá paralelami, úvahami a vizemi, za vše hovoří jen to, že Lietovy monology o ekologii z dodatku ke knize se dodnes citují na konferencích seriozních ekologů. 

... taková minirecenze jako bonus. Fantastický film, vřele doporučuji všem!


Zeptej se Šeherezád, až se probudí její královský manžel. Já jen zapisuji ozvěny slov ve větru...


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

proč nepoužil kréťan lampu k vyvoláni džina, aby ho přenesl do vlasti?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru