Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co vymělníš z kačeny - /Soutok/

20. 06. 2022
2
16
577
Autor
Báseň_roku

Soutěž v poezii - BR II./2022

Každý má možnost připsat nejvýše PĚT HLASŮ  NA OZNÁMENÍ O HLASOVÁNÍ soutěže, ne sem, pod báseň. Na tipy či hlasy přímo u díla nebude v součtu hlasů brán zřetel.

Vykostěné nebe nad mostem

má modrou krev

a livrej řeky



/střih/

ctná já z pětibrk

šmíruju vitrážkou

jsi doma? zvědavá hluboko hluboko …

a vzhůru holou řiť

pánbů je prostředník

račte se otočit

hlavu ven nejde to



ze setkání si pamatuju jen soutok

jak jednu přes druhou voda vypráví

čí jsou ta oblaka?

jdou rybám po krku

- kdo koho první potopí

slouží

tělem/ jsme nemocní

bez peří sper nás proud

nejde jen o to pít

- spíš jak se odtrhnout



kačení problémy s hladinou

letovou

zatlouct tě běhama

znáš kachny …

od nohou



možná jsme přišly ze třech břehů

rozhodit mapám řeky

ale ta, co se zdála labem nejvíc napitá

je kanál.


16 názorů

yss
02. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Ale law, budem nosomhorá...ale kdeže, myslím, že si na tom,sama si totiž vnímala, že text "nehrá"a snažila sa to tými "zbytočnosťami"len vysvetliť...čiže cit pre jazyk a báseň ti vonkoncom nechýba / rada


lawenderr
02. 07. 2022
Dát tip

yssss, moc děkuju! To je přesně to co jsem potřebovala, cizí objektivní oko - jsem v básničce už moc zakačeněná a mám své mantinely. Jak čtu tvůj koment, hlava mi sama kývá - jsi uvnitř básně a vidíš polámaný kosti, ty zlomeniny jsou tam. Když jsem text rovnala, na některých místech to bylo pořád křivé (přesněs trefila). Tenhle koment si vystřihnu a zarámuju, bo je se k čemu vracet. Sice nevím, jestli mi to pomůže, mám citelné limity - ale už vím, že minimálně stříhat se má jinak :) Nesoutěžila jsem nadarmo. Vyhrála jsem tvůj koment - Děkuju.


yss
02. 07. 2022
Dát tip

Tretia detto...možno v tej tretej tie úvodné dva riadky by som ja v svojej interpret.dala v závere tretej, pretože si to vyklopila hneď, potom už len rozpíjala... opätovne...zo stretnutia len sútok / uhladiť, prepojiť / atď atď...celkovo podľa mňa ako celok určite by som to očesala, sú tam krásne výrazy, ale takisto je tam možno ešte dosť tých "navyše"...záber obsahovo chápem, ale skús použiť lepší výraz pre sklamanie, alebo ilúziu...trocha úspornejšie, nech ťa pointa "kanálu" vynikne...niektoré časti "rytmicky" priam nonšalantne cinkajúce.. takže asi tak, zapracovať, prečesať, nápad máš fajn..


yss
02. 07. 2022
Dát tip

No ono to je trocha rozbité, akoby niektoré časti boli viac cez a nespolupracovali s motívom / komenty som nečítala, takže ak ti nepoviem nič nové, tak sry/..úvodná škola veľmi fajn / hutný obraz, fajn zapracovaný výraz,- možno by sa dalo ešte zamyslieť či je tam potrebné verbum, možno by sa linka napla/ čiže od opisu "scenérie" prichádzame k "aktérke" ..tam už asi ten odskok "strih"- evidentne si už sama vnímala potrebu nakorigovať nás na "iný obraz "..takže berlička strih...a poďme sa zamyslieť, ak by si tam nedala slovo strih...fungovalo by to ? Prečo nie? Je potom "stavba" ok ? ..v tej druhej sloke by som išla asi po zmene stavby, možno tým šnurovaním cez vitráže, možno otázkou si doma ?..pretože každý riadok v tej sloke je sám o sebe fajn, len by to potrebovalo dať tomu "ťah" 


lawenderr
02. 07. 2022
Dát tip

EditeM: byla jsem se podívat, jak vysvětluješ svůj vlak - máme to stejně :)) čert vem vlak - jen dopravník na myšlenky a emoce. Ta poslední vlaková strofka je best, ještě pořád mě lízne mráz, když dočítám


lawenderr
02. 07. 2022
Dát tip Janina6

Jannino :) to je právě to - ten soutok na Mělníku v básničce není vůbec důležitej - teda z mýho pohledu, je to jen ouško k hrnečku  (to mám z Kinga:)) - způsob, kterým se snažím podat myšlenku, přenést pocit ... ale já nejsem vhodný příklad na prezentaci, bo to neumím, jen bych chtěla.

Pro mě není důležitý, co je napsaný, ale co to přináší, jaký obraz to vytvoří.

Slova jsou pomalovaný kostky, chtěla bych umět postavit hrad. Ale musí být lepší než opravdovej, nebo nehraju! :))

Delfíne, pěkná storka, je vidět, že víš o čem je řeč :)) Na Mělníku vlastně nic moc není ... jen ten soutok, fajn místo na setkávání se, a víno tam chutná po opuce :)


Delfín
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

Tak v Mělníku jsem kdysi dávno byl na zájezdě od pidniku s VTS. V takové prosklené vinárně nad řekou s moc krásným západem slunce. 

Měli zavíračku ve 23 hodin, ale nakonec jsme personál rozespívali a od házeli na hotel ve tři ráno! Kolega sháněl ženskou a když žádnou neulovil, odněkud přinesl samorost, který se ženě podobal velmi věrně...A s tím prý i spal těch pár hidin, než se jelo dál. Ale byl jsem na jiném pokoji, v jiném patře, jen ten samorost jsem pak viděl, protože si ho vezl jako trofej! ;-)

Autorka tohoto dílka bude zřejmě taky temperamentní osůbka, co se nechá unášet řekou pocitů. Popravdě, podle kanálu jsem soudil spíš na Pardubice. Tam.nějaký kanál i je...


Janina6
01. 07. 2022
Dát tip

A víš, že jsem si to o tom kanálu nějak takhle představovala? Já jsem totiž v Mělníku nikdy nebyla... tak mě napadlo, že kromě toho soutoku řek tam možná byl i skutečný kanál, ale to se mi zdálo jako příliš realistické vysvětlení :-) Ale pro mě to bylo stejně hlavně čtení o "soutoku" dvou lidí, o setkání... snad nejsem tak úplně mimo. A je to úžasná báseň, můžu ji číst mnohokrát... a budu!


lawenderr
01. 07. 2022
Dát tip Gora, Philogyny

bylo moc fajn, dostat nějakou odezvu, tak děkuju, že jste tu nechaly slova :) moc si jich vážím a odnáším si s sebou

Jannino, mé vidění čehokoli je tak zbytečně složitý, že se prostě nedokážu jasně vyjádřit, chápu tě ... s tím kanálem se to má tak - že jsem si z prvního setkání se soutokem na Mělníku odnesla jen poznatek, že to, co obdivuju z hradeb, není žádná z řek, jen kanál - pravý soutok je tam, kam z hradeb těžko dohlídneš :D tak jsem to nacpala do básničky, bo byla o soutoku - i o všem ostatním (zbytečně složité vidění čehokoli :)

Philog, ty mě čteš víc pocitem, proto se v mích potížnostech i zbytečně víc dočteš :D láska je jen pocit!  - nebo ...? :D Jsem ráda, že mě tak čteš

Rybko, řeklas a já neposlechla - vílí palice, no :) Musela jsem tam mít to, co tam je (moc důležité Nic) - že to z skorobásně udělalo totální nebáseň, chjo, no :)) Psát je hezčí než to po sobě číst :) Ale tebe čtu vždycky ráda ... a i to po sobě přečtu ... kolikrát :)

 

Děkuju


Janina6
01. 07. 2022
Dát tip

Koukám, že tip mi nevyšel... na tebe jsem, law, taky pomyslela, ale zmátla jsi mě svým komentářem :-)


MMV
29. 06. 2022
Dát tip

Mě by to zní po: znáš kachny od nohou ....a šmitec :)  

Jinak ojedinělé, velmi osobité dílo:) díky 


Janina6
26. 06. 2022
Dát tip

Tady bych si i zkusila tipnout autorku - Silene?! Nevím, jestli je to víc o soutoku řek (u Mělníka), nebo o tom našem lidském proplétání... Líbí se mi to čím dál víc. Ale ten kanál si nechám po soutěži vysvětlit.


lawenderr
23. 06. 2022
Dát tip

četla jsem ji víckrát - a nelepší se to :) přijde mi docela kostrbatá, místy docela ponechaná napospas slovu, které se chytí první - ale něco na ní je ... jen to asi není úplně poezie. Možná ani souvislá linka, místy jen slova - ta určitě:) na hlas málo


Philogyny
21. 06. 2022
Dát tip

Mi právě závěr přišel brilantní. Četla pořád  dokola. Toto dokáže napsat jenom bolest. Můj pocit. 


Janina6
21. 06. 2022
Dát tip

Překvapivá. Tady jsem se nechala unášet proudem a užila si modelované tvary slov i obrazů... Závěr ale vůbec nepobírám, přiznám se .-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru