Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tam uvnitř jsem jiný...

20. 06. 2022
0
14
550
Autor
Báseň_roku

Soutěž v poezii - BR II./2022

Každý má možnost připsat nejvýše PĚT HLASŮ  NA OZNÁMENÍ O HLASOVÁNÍ soutěže, ne SEM, pod báseň. Na tipy či hlasy přímo u díla nebude v součtu hlasů brán zřetel.

 
 

Ač někdy netečným se zdám,

na odiv stavím hroší kůži,
citlivé srdce bije tam,
kde kapilár mých síť se úží...
 
Je jenom pouhou přetvářkou,
před světem když své city skrývám,
když žal se plíží duší mou,
do sebe ponořen víc bývám
 
A pak zas najdu důvod k žití,
zpívám a jásavě zní smích,
a uvnitř opět slunce svítí
na plátky růžových snů mých...

14 názorů

Delfín
01. 07. 2022
Dát tip

MMV, díky! 

I já jsem takový, no čestně, Gábi! ;-)


Delfín
01. 07. 2022
Dát tip

 

 

 


Delfín
01. 07. 2022
Dát tip

Na konec dát síť kapilár,

musel bych přiznat, že jsem stár,

že nejsem dítko téhle doby,

vrásky, snad moudrost též mne zdobí, 

 

pro radost jen tu zkouším psát,

ne pro tu kosmetiku snad

a když se to tak kolem vezme,

jsem členem pěchoty jen hvězdné...

 

A víc než výhra ceny skvělé

potěšit dokáže mne cele,

když občas spíchnu veršů pár,

bych potěšil či rozesmál...

:-D

I já mávám ploutví lawender! :-D

 

 


MMV
30. 06. 2022
Dát tip

plnocitná :)!


lawenderr
30. 06. 2022
Dát tip

:) autor metaforu trefil, to ano, určitě - pocit vyvolal :) zúžily se mi i zorničky -  jen to je na mě příliš pokroucené, to mi někdy na vázaném vadí, ti mrzáčci ... ( jak by to znělo krásně ... kde úží se síť mých kapilár  ... :)) ale nic proti vázanému, nic proti autorovi, ani nic proti básni :) díky za ni - jen můj názor. Chtěla jsem, aby si každý ze soutěže něco odnesl. Proto soutěžíme, no ne? :) Mávám, Delfíne


Delfín
29. 06. 2022
Dát tip

Janino, schválně jsem si teď našel pár článků a ten o anatomii krevního oběhu si i nasfílel na FB. No, pokud kapiláry zádobují cévy a žíly a do aorty vedou již věnčité cévy, tak i podle obrázků se ta rosáhlá síť kapilár musí zužovat, o tom, že ony vlastně mají své svaly a pumpují právě i tím zužováním, kdy svůj obsah posunují dále k cévám, pak se možná autor trefil, byť možná prvotně hledal rým a nezvyklou metaforu. :-D

Já zase díky tomu zjistil, že existuje i kapilární vytápění (německý patent) nebo kapilární rohože...Takže mne tahle kapilární poezie a diskuze pod ní obohatila o nové poznání, rozšířila mé obzory a dala námět pro podobné úvahy jako nad článkem, kde si chatař po 4 letech bádání vyrobil malou elektrárnu na potoku s mírným spádem Výkon je malý, 200 W, ale stačí k tomu, aby u kamaráda mohl chladit pivo, což byl účel.


Čáry máry,

mé jméno je Harry,

a až budu starý, 

ty, synku, zdědíš mé kapiláry!


Delfín
29. 06. 2022
Dát tip

Ty čteš i moji poezii, lawender? Jinak, nic se nesmí brát přehnané vážně, aby přetlak nám naše kapiláry nezničil! ;-)


Janina6
27. 06. 2022
Dát tip

law, to je zajímavé, taky jsem se při prvním čtení zarazila u těch kapilár. Říkala jsem si, že směrem k srdci by se cévy měly spíš rozšiřovat. Do a ze srdce vede už pořádné potrubí, kdeže kapiláry... Je to drobnost, ale člověk si uvědomí, že je to asi hlavně kvůli tomu rýmu s kůží.


lawenderr
27. 06. 2022
Dát tip

Sláva pokroku, milý Delfíne, věčná sláva - jen s takovýmhle šroubováním - kde kapilár mých síť se úží - mluvíme-li o citu, dokráčela bych max k infarktu :) chybí mi tu pocit, že ještě žiju ... - ale jen podle mě, nic významného - kapilární poezie nechť se ubírá svou spletitou cestou :) A tobě díky za poezii 


Delfín
27. 06. 2022
Dát tip

Copak se ti nelíbí na kapilárách, levandulová vílo? (Znám jinde přímo Levanduli!)

Což i staří básníci se nenechávali inspirovat světem vědy či techniky?

Nenapsal i Seifer sbírku "Na vlnách TSF", okouzlen vynálezem bezdrátové telegrafie? A nezkusili i jiní zamontovat do svých dílek různé novinky? Nebo Baudelaire se pro změnu zkusil odlušit "Květy zla", kde třeba v básni "Mrcha" píše o rozkládající se mrtvole, tuším, u cesty? (Četl jsem už dávno!) 

Co když i tento autor v tomto sebezpytu chtěl trochu ozvláštnit svůj styl? Nebo jeho filozofická úvaha (se snahou zakončit optimisticky!) byla něčím inspirována a neodolal touze napodobit ten styl?!  :-)

No, zatím jsem těch 17 dílek rychle prolétl, snad se se k nim vrátím a okomentuji je i vyberu své favority. Přednost budou mít spíš ty vázané a optimističtější... (Sice jsem se na poslední chvilku taky přece jen zúčastnil, ale má paní Músa dělala drahoty. )


lawenderr
25. 06. 2022
Dát tip

skončila jsem u kapilár a dál neprolezla :) - teda po chvíli jsem se vzmužila a protáhla se, ale je to (teda pro mě) zapeklité místo - i když vlastně nejzajímavější v celé básni ... ty jo, teď jsem na vážkách, chtěla jsem vytknout kapiláry a asi to bude jediné, co si z básničky budu pamatovat. Hezky se ale popisuješ, básníče, hezky ... nemám ráda moc hezké popisy :) ale ráda jsem četla (o síti kapilár se mi bude zdát)


Ptakopysk
21. 06. 2022
Dát tip

janina to napsala jak bych to napsal já


Janina6
21. 06. 2022
Dát tip

Takové srozumitelné, upřímné vyprávění. Některé obraty jsou trochu „opotřebovanější“ (žal se plíží duší, jásavě zní smích…) Jinak fajn, pěkně vázané.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru