Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ponořím se

23. 07. 2022
14
38
609
Autor
snake_01

 

 

ponořím se kamsi na dno

kde je oslizlo a chladno

 

kde visí všechno

jen ne okrasa

a kde se tne vždy přímo do masa

 

kde krev je hutná 

temná lepkavá

a kde se obyčejně nestává

 

že bys tam došel

vyhřátý a čistý

po rovné cestě pro turisty

 

 

 


38 názorů

Silene
30. 07. 2022
Dát tip

(Aleno, nemá to smysl, nedorozumíme se. Případně pod tebou, ale mám práci.) 


Alenakar
29. 07. 2022
Dát tip

Sil,

jsem hlavně komentátorka. Vždyť se stačí podívat, kolik komentářů píšu a jak dlouhé. Jako autorka tu jsem jen na vedlejšák.


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

Ještě samozřejmě přirovnání minuty ve válci k deseti hodinám. Závěr: text Vlada Krauzse si hraje s časem a jeho relativizací, rozpětím přítomného okamžiku hned z několika snímků


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

Pavle, rozumím, že tvůj záměr je jiný, kterak již jsem naznačila, jde v prvé řadě o písňový text a zdaleka ne každý obstojí sám o sobě jako báseň. Srovnání je opravdu až... matoucí, ale přesto si myslím, odhlédnuto od samotné techniky verše, která u textu není nic kdovíjak sofistikovaného, že je ve výsledku výstavbou něčím pozoruhodnější, zajímavější než právě tvůj kousek. Prolínání slovesných časů, relativní úspornost sdělení, přesto právě u V. K. spatřuji jistý náznak toho, o čem píše egil výše.  Nechci po tvém autoru Studnu 2, jen o Studni 1 přemítám coby o zdroji jisté inspirace propojitelné právě s animačním efektem prodlouženého haiku, když si tak lehkovážný příměr vystřihnu. Zda ti něco z toho není inspirativním, osobně si konkrétně tuto skladbu dost pamatuji, tvůj text nikoli, odnesla bych si asi jen vtípek s Klubem českých turistů, a to ještě nevím jistě, zda v dobrém, jako nápaditý však určitě. V tom srovnání mi např. připomínka, že studnu (s dosud nezkaženou vodou) již někdo zevnitř kdysi dávno viděl, z dočista jiných příčin, připadne tím pravým ořechovým. Pro mne nesmírně fascinující, přesto tak obyčejný moment textu, který jen konstatuje, že studna je lidský výtvor, výsledek počinu... avšak v čase... (trochu žába žbluňk). Teď a tehdy zrovna teď, ono časové rozpažení zachycené v přítomném okamžiku, však sám si lépe pojmenuješ. Niet už času na bublinky mi v rámci výše zmíněné svěžesti také přijde dalším veršem s haiku potenciálem atp. 

Jen pokud by se ti hodilo, egil možná myslí své sdělení ještě jinak. Mé vidění je v daném kontextu možná jemnější, nevím.

(edit. rozšíření, plus správka iniciály, nač jsem zase myslela... na bublinky)


snake_01
28. 07. 2022
Dát tip

Silene, poslouchal jsem. Nejzajímavější je ten popis ponoru/pádu, závěr by podle mě mohl být i lepší. Zároveň ale myslím, že příběhy vyprávěné tam a tady se výrazně liší. Tady jde o cestu, o které je možné uvažovat a zároveň i vyprávět, a tedy se z ní vrátit. V případě Studny jde o jiný příběh a návrat není cílem, možná i proto je závěr písně transcendentální. Takže vlastně nevím, jestli je to vůbec dobré srovnávat.


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

snake_01: Zkus porovnat svůj text s písní výše, pak samozřejmě nutno odříznout ne střeva, ale mohutný podpůrný efekt hudby a nechat jen holou textařinu, jak na tom s Vladom Krauzsom vzájemně budete. 

Haiku jako fotka, přítomnost... a něco přes... nahnutí. Žádný budoucí plán, ale čin. Haiku možná jako animace. 


egil
28. 07. 2022
Dát tip

Jen se ponoř! Napadá mě, že bys mohl i u takhle rozmáchlejších věcí využít některých principů, které dobře znáš - teoreticky i prakticky - z haiku. Moc o tom žánru nevím (trochu se míjí s mou teatrální podstatou), kdysi jsme si tu o tom něco psali, třeba ten princip fotky... by do básně mohl přinést nějaká ta konkrétna. Maso-krev-oslizlo-chladno. Kdyby do takového rámce vpadl nějaký nečekaný, třeba úplně běžný motiv (třeba kšandička - úsměv! -), vnesl by do textu prvek ozvláštění.  


snake_01
28. 07. 2022
Dát tip

Alenakar, díky za upozornění předem, příští týden sice budu opět částečně mimo. ale pokusím se do debaty zapojit.


snake_01
28. 07. 2022
Dát tip

Silene, neboj, diskuzi nikdy nevnímám jako útok, naopak, debata je potřebná, a to i o věcech (nebo právě o nich), které člověk nechce slyšet. 



snake_01
28. 07. 2022
Dát tip

Egile, díky za komentář, máš určitě pravdu, já sám jsem ostatně o tom textu uvažoval tak trochu jako o prologu potencionální sbírky. Jsem si vědom toho zklamaného očekávání... Zároveň se přiznává, že jsem přemýšlel, jestli se tam opravdu znovu nořit a podvědomě cítím, že se mi do toho nechtělo, takže zůstalo jen u mírně nabubřelého prohlášení :o) 


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

snake_01: vím to, dlouhodobě jsem to tu uživatelům objasňovala, a to i v nejkritičtějších chvílích (registrace nicku 2014). Jen se, Pavle, domnívám, žes na redakci prostě čas neměl.

Opakuji: soudobému písmáku v jeho komorním konceptu daleko více prospěje rovnost než nekompetentní redakce. A o tom to je. Nikoli o útoku na tvou entitu. 


snake_01
28. 07. 2022
Dát tip

Silene, máš pravdu. Když jsem vstupoval do redakce, domluvil jsem se s šéfredaktorem, že se budu věnovat především haiku, protože na jiné věci bych neměl dostatek času - ten závazek jsem se snažil plnit. Ve chvíli, kdy jsem nestíhal ani to, rezignoval jsem.

Ale uvědom si zároveň, že nic jako redaktor na plný úvazek neexistuje - vše je dobrovolné a ve volném čase, redakce je jen jeden ze zdejších klubů a pokud v ní nebudou lidi (z jakéhokoli důvodu), může přestat existovat.


egil
28. 07. 2022
Dát tip

Ponoř se, ponoř; a já si s chutí přečtu exkurzi z onoho "ponoru na dno", Info o tom, že to uděláš, mě zas tak neuchvátilo. 

Příliš mi totiž nedává smysl struktura básně: ponoříš se (budoucí čas - teprve tak učiníš), ale už předem víš, že je tam oslizlo a chladno, krev je tam jak ledvinkový puding - a že tam nevede cesta pro turisty (ale křivolaká stezka lemovaná vyvrženými nosorožci a po větvích rozvěšenými játry). 

Rád bych autora na jeho cestě následoval, ale báseň mi k tomu v podstatě nedává šanci. 

Hodně silové obrazy, nicméně příliš obecné (s lehce instantními symboly), než aby rozklenuly nějaký prostor. Ano, evokují. Nějaký emoční náboj. Ten se ale roztrácí do neurčitosti.  


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

Alena: Odpověď již u tebe, ano, máš ji tam? Musí být co komentovat. Nejsi dítě k vodění za ručičku, zrovna ty ne. Ty asi soustavně komentuješ, ale jsou to baťovské cvičky střílené pozornosti, v mém pohledu určitě, mohla bys ze sebe dávat více, ale proč bys tak činila, pakliže chceš psát. Pochop to, takto to má asi kdekdo. Takový styl práce pro mne konkrítně není zvlášť přínosný, leč opět: respektuji jej. Nejsem redaktor, obracej se na redakci, pokud ti připadne k něčemu (mně již ne, dlouhodobě to tu zmiňuji), staň se redaktorem atp. 

Pro písmák platí pravidlo dobrého písmáka 1 : 5. Na jedno publikované dílo pět komentářů. 

Sama se věnuji tvorbě v jiných intencích a jinde, písmáku jsem něco poskytla, chápeš? Písmák není rank, kde bych chtěla do smrti spravovat začátečníkům či ješitům chyby. 


Alenakar
28. 07. 2022
Dát tip

Sil,

nechci, aby to vypadalo, že se cítím ublížená... Nebudu komentovat, na které mé "skácelovské variace" zareaguješ a na které ne. Chápu, že tě zdaleka všechno zaujmout nemusí. Soustavnost ale vypadá tak, že člověk komentuje jedno dílko za druhým, jak to leží a běží.


Silene
28. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Publikované dílo autora snake_01 tradičně nese stopy jeho rukopisu i úspornějšího rozsahu vyjádření, text určitě nehaním, nemám ale ani důvod cítit se jím coby čtenář unešena, v čtenářské percepci preferuji jiný, sofistikovanější styl. Autor to své psát umí, podotkla jsem to pod jeho tvorbu již vícekrát. Jeho čtenáři (ve smyslu jeho Pražané) dílo ocení.


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

Aleno, vím, co je to soustavnost, věnuji se jí mimo tento prostor a tvůj koncept hry. Pouze jsem ti doporučila psát vlastní díla, pokud tě to naplňuje, namísto diskusí s uživatelem Litarts. Pokud sis představovala něco jiného, pročítej prosím pozorněji mé reakce. Ćtení s porozuměním.

Ty víš, že dlouhodobě uznávám tvůj řemeslný standard, sem tam ocením metaforu, ale víc nemám, proč bych se tvým dílem detailněji zaobírala. Na to jsou tu jiní, které zaujalo více. Sama si ho maximálně sem tam ráda přečtu, podpořím, když je to nutné, ale jelikož třeba tvorbu Williama Blakea znám, včetně iks překladů, nemám až takovou potřebu o nich s tebou diskutovat. Činila jsem tak v jiném časovém rámci než ty a nejsem ani zdejším redaktorem.


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

snake_01, když jsi redakci vzal, bylo to TEORETICKY fajn, ale bohužel ses pak této činnosti příliš nevěnoval. Spíš bych řekla naopak, což vážně škoda. To je lepší být řadovým uživatelem. 

Aleno, za uživatele egil ti to klidně sdělím. Nemá potřebu se zde nacházet, má potřebu nacházet se jinde. 


Alenakar
28. 07. 2022
Dát tip

snake,

mám - li být upřímná, dost mi vadí, že už v redakci nejsi a že tam není ani egil. Přecejen jsme literární server a tudíž by v redakci měli být aspoň nějací odborníci, respektive lidé z reálného literárního provozu, kteří by mohli amatérskou tvorbu hodnotit z nadhledu a srovnávat s profesionální produkcí. ( A to, že egil na Písmáku smazal všechny své básně, beru jako zásadní chybu...)

Na příští měsíc jsem si přichystala jakýsi "dialog" s Janem Skácelem. Dialog chvílemi vážný, chvílemi nevážný.  Takže - potěšilo by mě, kdyby ses do něj zapojil i ty. Myslím, že Skácel je básník notoricky známý na rozdíl třeba od Santóky nebo Alexandra Bloka.


snake_01
28. 07. 2022
Dát tip

Alenakar, shodou okolností jsem byl teď tři týdny mimo internet, takže jsem na avíza nereagoval (ani zpětně - nějak jsem na to neměl sílu), ale myslím, že máš mylné představy o redakci. Já osobně, dokud jsem v redakci byl, jsem se necítil nikdy nikým nijak omezovaný, ani jsem nemusel podepsat žádný  kodex redakce s tajným dovětkem pro zasvěcené :o) Redakce je jednoduše soubor lidí, kteří se rozhodli věnovat písmáku o trochu víc svého času, protože věří, že to, s ohledem na jejich osobní zkušenost, schopnosti a vzdělání, bude pro ostatní prospěšné - a to je všechno.


Alenakar
28. 07. 2022
Dát tip

Kupodivu máme tedy velmi podobné literární preference. Nikdy jsem si ale nevšimla u svých hlaváčkovských variací nějaké tvé kritiky, minulý týden jsem zde dokonce předložila šest haiku k diskusi, ale tvého názoru jsem se nedočkala a když jsem se zeptala a2a2a, zda četl Santóku, neráčil ani sestoupit ze svého autoritářského piedestalu a odpovědět mi na tak prostou otázku.

Ten, kdo se stane redaktorem, se musí ztotožňovat s tím, jak redakce funguje. Já tady budu i nadále vystupovat spíše jako určitá opozice.

Že by se mnou ovšem na Písmáku nediskutoval vůbec nikdo, na to si stěžovat nemohu. Safiánovi jsem vděčná za některé velmi obsáhlé dialogy. ...Silene naopak neví, co je soustavnost, něco vyprovokuje, nakousne a další týden už hraje jenom svou vlastní nejnovější hru.


snake_01
28. 07. 2022
Dát tip

Alenakar, myslím, že ten postoj je zbytečně odevzdaný, místy se daří vést celkem seriózní literární debata. Možná se ti ten příklad nebude líbit, ale v posledních letech se například dařilo diskutovat o haiku, a to velmi podrobně a na mnoha místech. Stejně tak by bylo možné se bavit například o sonetu (který je dlouho, nejen na písmáku, zanedbávanou formou s velkým potenciálem). Navíc v redakci poezie je, myslím, aktuálně hodně místa. Pokud to myslíš s literární diskuzí vážně, staň se redaktorkou, propaguj literaturu svými výběry. Já jsem se o totéž snažil u haiku a když jsem měl pocit, že už jsem svou práci odvedl, v redakci jsem skončil, třeba je teď řada na tobě. Mj. Hlaváčka jsem svého času zbožňoval a jeho sebrané spisy nosil všude s sebou...


Alenakar
28. 07. 2022
Dát tip

snake,

když tvoříš, určitě se v duchu neptáš, co tomu řekne právě Alenakar. Ale, když už se spolu bavíme o dekadenci, budiž.

Dekadence sice ještě úplně nevyšla z módy, tak jako nevyšel z módy gothic style, ale už to není, co to bývalo. I tady na Písmáku se čas od času objeví nějaká ta dekadentka nebo dekadent, ale vždy to jsou velmi mladí lidé, zatímco většinu komunikátorů na Písmáku tvoří lidé postarší a staří a ti dekadenci zrovna v oblibě nemají.  Dekadentní "hvězdičky" tedy brzy pohasnou. Já bych moc ráda psala jako Karel Hlaváček, ale nikdo by to nečetl.   Nedávno jsem se podrobně seznámila s dílem Alexandra Bloka, který byl v Rusku za dekadenta považován. Mnohé jeho básně se velmi podobají básním našeho Františka Gellnera, takže mně napadlo, že vlastně i Gellnera lze označit za dekadenta, který ovšem hýřil, na rozdíl od A. Bloka, velmi černým humorem.  Ale koho by na Písmáku zajímaly podobné souvislosti? Písmák, je hlavně sociální síť, na které se chtějí lidé pobavit. Kdo by se tady staral op nějakou literaturu?


snake_01
25. 07. 2022
Dát tip

Alenakar, říkal jsem si, že zrovna tobě se bude líbit (a taky že ti přijde málo dekadentní). I já jsem kdysi býval dekadentem, ale pak mě to nějak přešlo :o)


Alenakar
25. 07. 2022
Dát tip

Tip za ten málem dekadentní začátek.


snake_01
24. 07. 2022
Dát tip

Theo, na ponor do duše (nebo střev) je tenhle text moc krátký :o) 


snake_01
24. 07. 2022
Dát tip annnie

Annie, už od doby, kdy jsem začal psát, jsem bral psaní zároveň jako auto-psychoanalýzu. Pravda, že například při psaní haiku tenhle aspekt ustupuje, ale je dobré si občas oživit staré dobré kořeny :o)


Hloubkový ponor do duše? Nebo do střev? :) 

Každopádně dobře napsané.

 


annnie
23. 07. 2022
Dát tip

Psychoanalýza??? Sebezpyt???

Ať je to cokoli, přeju úspěšný průběh


Hezké..


LSDnaLDN
23. 07. 2022
Dát tip

Jo, přesně to jsem myslel. Aby mi zas redaktoři začli něco vysvětlovat. 


snake_01
23. 07. 2022
Dát tip

Myslíš na Lucy in the Sky with Diamonds? Standa Grof by souhlasil.


LSDnaLDN
23. 07. 2022
Dát tip

a uvědom si, že my s egilem máme i jiný prostředky


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru