Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O spořádaném kacířství

25. 07. 2022
4
7
243

"Thou shalt not suffer a witch to live!" - The Good Book (Christians have only that single one, you see; that's why they are so bleak and depressed all the time)

"Vědmo, plamen těžko počká!"

Řekla z pece černá kočka.

Vědma (ještě napůl spící)

spěchá proto k inkvizici!


7 názorů

Jo, Andreino, a Bačkovský - pokud někdo se svými schopnostmi výrazně vybočuje (vystupuje) z normálu, má to vždycky těžké..

Že k persekuci takových lidí bývala zneužita i  někdy nějaká církev, je smutné,..., nedá se ale rozhodně říci, že by se jednalo o nějakou primární činnost snad jakékoliv církve.. .

 

Nevím, jak je tomu kde jinde, ale např.  křesťanská církev tzv. katolická přinesla (a neustále samozřejmě přináší, i když těm, kteří to nechtějí vidět, to prostě asi nevysvětlíš) lidstvu tak podstatná pozitiva, že zatracovat celou církev kvůli dřívější dočasné chybné interpretaci něčeho podružnějšího (a  z toho vyvstávajícím chybným postupům) je prostě nesmysl .


Lili.
26. 07. 2022
Dát tip

To je mi zajímavé. Opravdu zajímavé.


Bačkovský
25. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Nedávno mi jeden historik řekl, že upalování čarodejnic je "antropologická konstanta" což prý znamená, že upalováni čarodejnic bylo obvyklé cituji "téměř ve všech kulturách i v předkřesťanských dobách".  Chybu církve vidí spíše v tom, že tomu "často nebránila" a já dodávám využívala. Zajímám se o historii native indians a např. Moravští bratři bránili upalování čarodejnic u kmene Šoniů, i Tecumseh  se snažil zabránit upálení tuším jedné indianské ženy, ani jeho velká autorita nepomohla, byl neúspěšný,  zbytek kmene ji upálil (negativní roli zde hrál šaman  kmene -  Tecumsehův bratr ).  Jen k doplnění diskuse. Není to obhajoba upalováni atd Chápu jsme na lit webu tak už mizím.               


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Prométhee, kouzlit neumím, ale nazývají mě různě podle oblasti. Kahuna, šaman, sahira, taky čarodějnice, ale třeba kapitán si myslí, že můžu být i mutant. To všechno jenom proto, že jsem dostala dar vnímat, co se děje zvířátkům v makovičkách. Neumím číst myšlenky, ale vnímám jejich emoce. Dokáži odhadnout, kdy loví, kdy jsou jen zvědaví, nebo zabránit jim v útoku. Většinou poznám, kdo se blíží a jak je daleko dřív, než se ten tvor objeví. Jen u lidí to nefunguje. Takže by mě před pár století asi inkvizice ugrilovala také. 


Andreina - a umíš nějaké kouzlo? Musíš ukázat kouzlo, jinak Tě neupálí - křesťani jsou strašní sobci, upalování nevinných Mudlů si prostě na svědomí vzít nemohou, protože by to u zpovědi znamenalo příliš mnoho otčenášů! ;-)


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Tak jo, už spěchám taky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru