Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jihočeská selanka

28. 07. 2022
3
7
236

Poznámka - toto je oddechový text určený k odpočinku a vyhojení předrážděné psýchy oněch čtenářů, které dráždí témata závažná. Jakési načechrané, levandulí navoněné nic, které je, jak jsem postřehl, ve vznešených kruzích literárních českého hobitína v trvalé oblibě...

...Jeroným si dodal odvahy, přistoupil k neznámé cestující, která se na něj před okamžikem usmála jako pelargoniemi rozkvetlá pavlač, a takto k ní pravil:

"Odpusťte, milostivá, nicméně měl jsem v průběhu tohoto odpoledne pocit, jako bych při pohledu na Vaši krásu pocítil nával těžko zvladatelného vzrušení, ale zaboha si nemohu vzpomenout, v kolik to bylo hodin."

Neznámá kráska se tentokrát neusmála, protože spala jako do řeky vhozené poleno. Jeroným při tom zjištění pocítil rovněž nával ospalosti, a než se nadál, spal jako dudek i on. 

V obláčcích nad Strakonicemi, jejichž nemožně malebně rurální krajinou zrovna projížděl vlak, procitl rozespalý, obtloustlý cherubín, a vymočil se s gustem přímo na střechu jídelního vozu.

Slunce se klonilo k západu, aby co vlakový výpravčí odeslalo další ospalý jihočeský den do fantaskní říše, které říkáme minulost...


7 názorů

Lili.
01. 08. 2022
Dát tip

Poetické, kvalitka! To je takový rozmarně čtivý Vladislav Vančura. 


Aru
28. 07. 2022
Dát tip

eeeeeeeeeee, noooooooooo...........

radši něco napiš, tohle je dobrej styl ;)


"Asi se mi postavil, ale nejsem si jistý - musel bych se podívat!" :-D


Aru
28. 07. 2022
Dát tip

ale ten lakonický, netečný nadhled je výborný ;)


Já Ti nevím, byla to spontánní improvizace, když jsme s jednou spřátelenou čarodějnicí probírali Brechtův efekt


Aru
28. 07. 2022
Dát tip

jako bych četl Jeroma Klapku Jeroma ;)

bude to mít i pokračování, nebo na díly?


Janina6
28. 07. 2022
Dát tip Odpoutaný Prométheus

Aneb jak se vyspat s kráskou ve vlaku. Hezky poetické...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru