Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzhůru dolů

11. 08. 2022
2
9
324

The Colonel

Bdění je ztráta čichu,

myšlení

je zase svědění

tam, kde máš prodlouženou míchu.

 

Konec každého růstu

(se) sešupem jednou příjde,

a po dlouhém nukleárním půstu

budou na Zemi pršet lidé. 

 

Vědomí zas je, když mozek opa

technologickou jámu sobě kopá.

Trvalý růst ke konci se nějak zvrt;

Poslední tržní trhák - civilizační smrt!


9 názorů

Philogyny
15. 08. 2022
Dát tip

Je to tak. Už roky jenom hraje a spí. Zamrzlý v židli. I s tou svou angličtinou. 


Aru
15. 08. 2022
Dát tip Philogyny

ale Prométhee, kdo nikam nechodí a s nikým se nestýká, nemusí znát žádný významný jazyk, ani se honit za blázny :D

až v této době začínám chápat vrstvy svého brnění, dává to překvapivý smysl ;)


Philogyny
15. 08. 2022
Dát tip

Tvou osobu mám ráda, jinak bych na Tebe nemyslela. Jenom text mi prostě přišel v tom okamžiku, kdy ho četla, špatný. Jsem někdy zbytečně vztahovačná, rychlejší než já sama, vím to a pracuju na tom... Fotila i průzory pro holuby, měla staváky, než přiletěl jestřáb. Nepřežil ani jeden. Teď jsou tam skořápky z vyjedených vajec, kuna, poznám podle trusu. Uložím na rajče a pošlu odkaz na ty nápisy, pořád  přemýšlím. Jsem za to psaní ráda, moc. 


Philogyny - naprosto nemám nic proti tomu, že se Ti nelíbí nějaký můj text, nebo celá moje osoba - obojí je legitimní, ve světě, ve kterém existují sympatie musí existovat i antipatie. Když to ale platí, proč jsi to smazala?!

BTW už Khalil Džibrán píše, že svět dětí je svět budoucnosti, a rodiče do něj za nimi nemohou - ale já jsem si dal tu práci a hraju kvůli dceři hru, která mě moc nebaví (Genshin Impact), ale díky tomu jsem se mohl účastnit akce, kdy se ona se svými kamarádkami fotografovaly na fiktivním náměstí města jménem Monstadt (herní verze Německa tak, jak jeji vidí čínští vývojáři ;-) a musím říci, že jsem za to odpoledne o světě své dcery pochopil hodně.

A pokud Tvůj syn mluví anglicky, kráčí správným směrem - angličtina je lingua franca moderního světa a kdo ji nezná, nemá vůbec šanci ho pochopit. Dřív museli vzdělanci umět řecky, latinsky, hebrejsky a arabsky (a možná ještě persky), dnes stačí znát angličtinu díky globální povaze světa - já se s ní domluvím s Turky, Gruzínci i Peršany, a bez ní bych nemohl dělat svojí práci ani se věnovat svým zálibám. 


Philogyny
12. 08. 2022
Dát tip

Mi se fakt nelíbí, no. Ten komentář, co smazala u svý básničky pořád platí. Seděla jsem zrovna pod střechou stodoly, oblíbené místo. Fotila si snad po sté zeď s hákovými kříži a všimla si dalšího nápisu. Napravo je Hittler. Nalevo Heil. To mi nějak uteklo... Jinak já hry ne, zůstal mi v nich syn. Je populární streamer a přimrzl i s tou svou angličtinou k židli. Nevím, kde je jeho život. Pátrám raději po tom svým, co jsem ztratila.

A budu se těšit na další text. 


Aru
12. 08. 2022
Dát tip

no ale i ostatní Fallouty to vystihují, nejlepší ze všech Falloutů je Fallout new Vegas, protože to nedělala Bethesda, ale Obsidian a je tam absolutní volnost jak plnit úkoly, ale i poslední čtyřka má něco do sebe, hlavně teda vedlejší úkoly, hlavní příběh je brutálně předvídatelný, naivní a úplně nereálný, ale to budování osad byl novej prvek oproti ostatním Falloutům a v režimu přežití to dávalo i smysl mít osady jako zastávku pro pití, jídlo a spaní, plus tam jde vyrábět svý vlastní roboty a mít je na ochranu osad, nebo jako společníka, nebo jako síť karavan, čtyřka excelelovala v tom v čem excelovat neměla a byla špatná v tom v čem měla být dobrá, ale dohromady to byla zábava :D


Už jsem na to koukala v těch komentářích pod původní básní. Super žes to dal jako samostatné dílo, tohle se HODNĚ povedlo, tip :) 


Janina6 - díky, kámo - myslel jsem na Tebe, když jsem to psal, a věděl jsem, že spřízněná duše se zálibou v (katastrofických) sci-fi si v tom něco najde. BTW pořád víc mě fascinuje, jak ten Mad Max byla celkem slušná vize budoucnosti - samozřejmě tedy až na ty auta, v podobném světě by prostě nebyla energie na drandění po poušti v motokárách, ale charakter toho světa, atmosféra, brutalita... to bylo celkem přesné.

Z počítačových her do výborně vystihly první dva díly Falloutu - platidlo ve formě zátek od lahví s Coca Colou - prekatastrofické artefakty, kterých byla omezená zásoba, to byl panečku nápad! ;-)


Janina6
12. 08. 2022
Dát tip

„Vědomí zas je, když mozek opa

technologickou jámu sobě kopá.“

Tohle je skvělé. K popukání tedy zrovna ne, ale brilantně řečeno.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru