Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Místo želvy

17. 08. 2022
12
20
297

5. Místo želvy

*

Akumal

„Usmívejte se! A teď vyskočte! Zamávejte! Vyplázněte jazyk! Udělejte stojku!“ fotograf nadšeně diriguje celou skupinu a mává kolem sebe všemi možnými fotoaparáty. Pozadí křivé palmy nad mořskou hladinou dává snímkům umělecký rozměr a bez přispění digitálních efektů či vybaveného studia nabízí dostatečnou kýčovitost. „A teď pozor! Vyndejte z kapes všechny peníze! Ne, to už nefotím, to dostanu za snímky těch vašich přiblblých póz,“ zubí se pro změnu zase umělec. Fotografování úsměvných, směšných a naprosto debilních scének zkrátka k výletům po Yucatánu patří.

Pro pracovníky podnikající v turistickém ruchu jste jako každý běloch jenom další gringo, tedy typický Severoameričan, a proto vám taky nabízejí přesně to, co uvedený sociální vzorek návštěvníka dle jejich názoru vyhledává. Pochopitelně za gringo cenu. Dnes je třeba platit i za to, že je cizinec cizincem, za průchod vesnicí, za přechod ulice, za vstup doleva, doprava, za pohled dolů do díry či nahoru z díry. A čím je místo turisticky profláknutější, tím jsou ceny vyšší a absurdnější.

Zátoka Akumal je vzhledem k masové návštěvnosti legračně malá, ale svůj turistický potenciál využívá bezezbytku. Nemalou měrou k tomu přispívá množství zákazů, příkazů a přísná organizovanost. Celá pláž, jako ostatně velká většina pláží tady, je důsledně obehnána linií budov, jen abyste se k ní sami nedostali. K příchodu na pláž přece slouží turnikety, jediné místo kudy se dá projít. U nich všechny platící turisty značkují oranžovým náramkem, aby měl personál přehled. Zaměstnanců je tu snad víc než turistů. Zaplavat si pár minut zrovna tady jen proto, že možná uvidím ve vodě želvu, je poměrně nákladnou záležitostí. A také značně adrenalinovou.

 „Teď si navlečte plovací vesty, masky a šnorchly,“ vyzývá nás mladá průvodkyně, nepamatuju si její jméno, ale míry má 90-60-88, „avšak ploutve ne, to se zde nesmí, to byste vířili písek. A hlavně byste plavali rychleji, než náš fotograf a on by vám pak nemohl prodat rozmazané fotografie. No šup šup, nastupte do člunu a u támhleté bóje vyskáčeme do vody, já vím, že rychleji byste tam doplavali sami, ale lodníci také musí z něčeho žít, že, hlavně dejte pozor, ať mi nešlápnete na korál, nebo na želvu, nebo na kuří oko, a držte se pohromadě, před námi jsou jiné tři nebo čtyři skupiny, tak ať se mi nepomícháte, no tak plavte, plavte, na záda už nám dýchá houf dalších klientů, hele támhle je želva, no tam dole, musíte se dívat pod vodu a ne mě na prsa, pane, a na ten provaz se mi nevěšte, za ním je chráněná zóna, no já vím, že vás už potřetí kopli do hlavy a topíte se, ale nebojte, už budeme u břehu a na pláži si uděláme závěrečné foto,“ chrlí slečna průvodkyně povely, prstem ukazuje na místa kde byla, nebo možná bude želva, obeplouváním v soustředných kruzích se nás snaží udržet v houfu a ještě kontroluje fotografa, jestli poctivě fotí. Neuvěřitelně energická, cílevědomá a nekompromisní ženská. S tou bych se nechtěl rozvádět.

*

Xtun Cenote - Xibalba

Na malém prostranství před vstupem na pláž Akumal je opravdu pěkná divoká skládka, také několik řad stolků přetékajících pestrobarevným zbožím ze dřeva, keramiky a plastu. Mezi tím náruživě křepčí prodejci pokřikujíce: „One dollar, sir, one dollar,“ a v neposlední řadě zde parkuje náš autokar. Na sedadla prostíráme ručníky, protože před cestou ani nesvlékáme mokré plavky. Po želvách nás čeká ještě plavání v obližní cenote. Samozřejmě už víme, že cenotes jsou zatopené krasové závrty, které mají tvar studní a otevřených jezírek. A něco podobného také očekáváme. Jaké je naše překvapení, když mikrobus zastavuje před vstupem do jeskyně. Tour managerka opět každému nutí plovací vestu, pořád něco mele o bezpečnostních předpisech, o utopených Američanech, o komplikacích s převozem mrtvol a mezi řečí nás postupně strká do díry. Temnotu sluje plaší pouze úsporná záře několika úsporných žárovek u vchodu a štíhlý proužek světla baterky slečny průvodkyně.

Takřka sto procentní vzdušná vlhkost, poletující netopýři, od stropu visící propletence krápníků a kořenů mohutných stromů, které se zrcadlí v nehybné hladině podzemního jezera, to vše působí na lidskou psychiku a zanechává v návštěvníkovi nedobrý pocit tísně a úzkosti. Není divu, že Mayové měli tyto prostory za brány do podsvětí, které využívali akorát ke krvavým rituálům a k uskladnění brambor. 

Musím přiznat, že při představě, jak ta jeskynní voda bude hluboká, ledová, že je úplně černá a nevidím, do čeho to lezu, mi na chvíli zatrnulo. To už ale ostatní členové výpravy proplouvají chodbou mezi krápníky a mizí kdesi v podsvětí, kde se mihotavý paprsek baterky snaží osvětlit úzké štěrbiny i rozlehlé dómy. Stíny postav plují řečištěm i procházejí mělčinami v řadě za sebou jako lumíci při velké migraci, zcela v zajetí endorfinů, nic jiného než další část jeskyně je nezajímá. Průvodkyně ustavičně něco vypráví, pravděpodobně o tom, že stropy i stěny jsou rozleptávány v sítivo žlábků, jen z vysokých komínů, dávno opuštěných vodou, splývají stalaktity, záclony a sintrové kaskády a oživují temná, ponurá podzemní jezera plná vírových jamek, obřích hrnců a kotlů do hladka vymletých, ale já jdu poslední, tak vůbec netuším o čem je řeč a k čemu se schyluje.

Konečně výpravu dostihuji v jedné z těch hlubokých propadlin, průvodkyně svítí baterkou na kamenný převis nad našimi hlavami, pak do vody pod námi a já odkojený lacinými horory si hned představuji, co všechno v těch stovkách kilometrů propojených jeskyní hladově číhá, někteří smělci toho nedbají a lezou po schůdcích nahoru na ten převis, koukají dolů na nás zbabělce pohrdavě a pak se bez rozmyslu vrhají do vody z výšky, ze které já dostávám závratě. „A teď pozor, skok do tmy!“ směje se průvodkyně a zhasíná baterku, pročež není vidět, že se od teď zbylí odvážlivci koukají dolů na nás zbabělce závistivě. Někteří přesto skáčou. Je pravda, že když hloubku pod sebou neuvidím, nemůžu z ní mít závrať, přesto se jako uvědomělý klaustrofobik raději křečovitě držím svého stalagnátu a čekám, až se ti pošetilci bez pudu sebezáchovy vydovádí.

Podle představ Mayů klesali obětovaní v okamžiku smrti do temnoty Xibalby, aby zde vybojovali souboj s pekelnými mocnostmi a po vítězství nad démony vystoupali na nebesa. Podle mých představ už bylo dnes už dosti osobních démonů poraženo, proto bych také raději vyfáral. Stačilo by zpátky na povrch. Nebesa ještě počkají.


20 názorů

Květoň Zahájský
19. 08. 2022
Dát tip blacksabbath

blacksabbath – kdybych se dotknul krápníku na Macoše, tak by mi ochranáři ruce urazili. V Mexiku je můžeš osahávat podle libosti a nikomu to nevadí. Ale brát si je domů nesmíš. To už by měli jeskyně holé.


napsané s humorem ...bavila jsem se!!!!

P.S. Doufám že ses svého stalagnátu nedržel až tak pevně, že bys ho urval :-)))....nemáš ho doma, že ne?!:-))))))


annnie
18. 08. 2022
Dát tip

:) :) :)


bixley
18. 08. 2022
Dát tip Květoň Zahájský

Květoni, jak říkáš, záleží na úhlu pohledu. Když mi přítel ukazoval na netu fotky míst v Makedonii a Řecku, která navštívíme, kontrovala jsem: "Tak už jsme to viděla, už tam nemusím. " :-)


annnie – vždycky se najde nějaký mudrlant, který nepochopí, že je to sranda, a s koniášskou zapáleností mě uvrhuje do klatby:

„To je snůška největších blbostí, co jsem kdy četl. Byl jste tam týden na dovolené, že?“

„Úžasné! Jak jste to tak přesně poznal, když to v textu není uvedeno?“

„Uhodl jsem to.“

„Tak vy vynášíte soudy na základě domněnek a spekulací?“

„Vyčetl jsem to mezi řádky.“

„Při hustotě řádkování 1,15 by tam taková informace ani nemohla vejít.“

„Nejste vy nějak moc chytrej?“

„Nejsou vaši rodiče náhodu sourozenci?“


bixley – vždycky jde o úhel pohledu. Jsou povahy, které zrovna tohle vyhledávají. Zrovna na této dovolené jsem poznal chlápka, který trpěl těžkou obezitou, ale všech výletů se účastnil. Vždycky někam s ostatníma přijel, vyhlédl si místo, kde se dobře sedí, nebo ještě lépe leží, všem řekl, že tady na ně počká a rozvalil se. Když se výprava po několika hodinách navrátila z túry, všichni špinaví, hladoví a unavení, on byl odpočatý, opálený, najedený a suvenýry měl nakoupené pro celou rodinu. Vždycky nás vítal se slovy: „Vy se jako blázni honíte po Mexiku a přitom Mexiko přišlo za mnou!“


Gora – speleologické výrazivo jsem pochytil v Moravském krasu. Je to od nás kousek a od dětství jeskyně navštěvujeme. V tom jsem doma. Za míry průvodkyně bych pravda ruku do ohně nedal.


Janina6 – nesmíš to vyprávění brát doslova, trošku jsem děj přizpůsobil formě fejetonu, ale poselství, které z textu plyne, vnímáš správně – radši sám v Bulharsku, než na organizované rekreaci v Mexiku.


Kočkodan – jsi vždycky vítán.


Květoň Zahájský
18. 08. 2022
Dát tip 8hanka

8hanka – moje představa ideální dovolené je sedět v zahradní hospůdce na břehu moře, pozorovat racky, pojídat mořské plody a ochutnávat vínečko. Někdy se mi to i na chvilku povede, ale vždycky mi to pokazí hyperaktivní manželka, která ví nejlépe, co je pro mě dobré.


annnie
18. 08. 2022
Dát tip

Dej si pozor, aby tenhle text někdo nepřeložil místňákům!!! Buď si jist, že bys byl přinejmenším zaživa rozčtvrcen a obětován... A s tebou i každý, kdo už to přečet... Brrrrrrrrrrr.... Tip a.


bixley
17. 08. 2022
Dát tip

Přiblížil jsi zdejším turismus velmi detailně a barvitě, tak to by pro mě určitě nebylo... :-)


Gora
17. 08. 2022
Dát tip

Květoni, obdivuji tvůj odhad /míry průvodkyně/ a slovní zásobu /sítivo žlábků, sintrové kaskády atd atd.../, nejvíc smysl pro legraci.


Janina6
17. 08. 2022
Dát tip

To je tak přesný... tohleto "organizování" zážitků je hrůza. Honem, honem, hlavně se všude desetkrát vyfotit a hlavně toho hodně stihnout, to je jedno, že ani nevíte, co jste vlastně viděli :-) A chudáci želvy. Tu jeskyni bych viděla ráda, klidně si v ní i zaplavala, ale ne v chumlu výskajících idiotů. A tak si můžu nechat zajít chuť.


Kočkodan
15. 08. 2022
Dát tip

Mně úplně stačí, když přilejzám ke tvým dílkům...


8hanka
15. 08. 2022
Dát tip Gora

podal si to pútavo, ako to len Ty vieš, ale...

plávať prakticky neviem, z akéhokoľvek organizovania pohybu  mojej osoby, uzavretých priestorov, množstva ľudí, hĺbky vody, výšky nad vodou, všetkého toho schovaného a nachystaného zaútočiť mám fóbie,  podobné laskominky nevyhľadávam a dávam prednosť prechádzke s kočiarikom v letný podvečer pri šumení mora...


Vesuv - velebících a lichotivých cestopisů jsou stohy, pak tam lidi celí natěšení přijedou a jsou zklamaní. Já píšu bedekry rovnou pro cestovatele - masochisty.


vesuvanka
15. 08. 2022
Dát tip

Květoni, moc dobře se mně četlo, ale pro mě by tyto "radovánky", jak s želvou, tak v jeskyni nebyly. TIP


Evži, nechci tě strašit, ale tohle bylo jenom letmé seznámení s jeskyní o fyzické a psychické náročnosti stupně nula, tedy vhodné i pro důchodce a maminky s kočárky. Bude ještě hůř.


V první části jsem se při představách radovánek zasmála, do dalších bych se nehrnula. Stačilo mi vlézt do Punkevních jeskyní a to jsme nemuseli do vody.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru