Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Originální...

08. 10. 2022
0
6
177
Autor
Kvothe

Píšeme texty, tvoříme básně, povídky, romány, popřípadě divadelní hry. Jsme však originální?

Nejsme všichni již epigony starých textů? Tato myšlenka jde proti veškerému snažení lidstva o nové texty. Jste pesimisté, nebo optimisté?

Já si myslím, že každý text nějak navazuje na to, co již bylo napsáno. Ale může přijít s nějakou alternativou, s nějakou, třeba i mírnou změnou. Může psát jiným stylem, používat jiná slova, jiné metafory, ač téma či motiv bude stejný. Je to však potom originální?

Není právě originalita zcela výjimečná, první, neopakovatelná a neotřelá? Myslím, že i originální dílo lze vytvořit, je to ale nesmírně složité.

Přeji všem spisovatelům, aby zplodili během života alespoň jedno originální dílo.


6 názorů

vesuvanka
před rokem
Dát tip

Zajímavá úvaha. Zdánlivě stejné téma se dá zpracovat různým způsobem, takže dílo každého autora je svým způsobem originální (pokud autor nepoužívá "profláklé" metafory).


K3
11. 10. 2022
Dát tip Kvothe

Na druhou stranu si myslím, že je literatura svázaná zkornatělými, psanými i nepsanými pravidly. Ale to by bylo na další úvahu.


Kvothe
11. 10. 2022
Dát tip

K3, Muamarku, Janino6, děkuji moc za komentáře....:-)


Janina6
11. 10. 2022
Dát tip Kvothe, lawenderr

Mně se líbilo vyjádření Stephena Kinga, že příběhy se neustále opakují. Pokračovalo to asi v tomto duchu: Řeknou mi: tudy už literatura šla. A já odpovím: ale ne se mnou.


Muamarek
11. 10. 2022
Dát tip Janina6, Kvothe

Inspirace minulým ještě nevylučuje originalitu. Ty nemusí být pouze v myšlence, ale i ve způsobu zpracování, například. A jak řeka teče, nikdy se nevstupuje do té samé. Je důležité, aby člověk hledal svou cestu - a nenechal se vláčet v již vyjetých kolejích... 


K3
08. 10. 2022
Dát tip Kvothe

Kvothe, myslím si že i dnes můžeš být originální. Mít svůj rukopis, v tom to tkví:).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru