Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlak

14. 10. 2022
4
4
182
Autor
Kristule

Navazuji na článek Metro, dnes budeme cestovat vlakem a popíšu vám, jak to chodí, když vozíčkáři cestují vlakem. To taky není žádný med, protože když chcete cestovat vlakem, tak to není tak, že přijedete na nádraží, koupíte si lístek a jedete, tak to opravdu nechodí.

Vždycky, když jedeme někam vlakem, musíme si vyhledat bezbariérový spoj a napsat na České dráhy, kam pojedeme, kdy pojedeme tam a kdy zpátky, a kolik nás pojede. Oni by pak měli napsat email, schváleno, nebo neschváleno. Protože když máte elektrický vozík, tak musíte v každém případě vždycky najet, aby bylo nástupiště zároveň s vagónem, abychom tam najeli bez problémů, a když není, tak můusíme využít plošinu.

V každém případě to musíme mít domluvené předem a jsou čtyři typy plošin. Jednou z variant je, že nádraží má svoji mechanickou plošinu na kolečkách a na kličku, kterou přivezou, abychom jsme se dostali do vlaku. V novějších vlacích jsou elektrické plošiny, které ale věčně nefungují, a v těch úplně nových jsou zabudované již plošiny mechanické, které jenom vezmou, natáhnou a my tam vjedeme. A ten čtvrtý způsob, se kterým jsem se setkala u starších typů vlaků je, že vlak má připoutané dvě plošinky, které si můžeme dát, abychom mohli vystoupit lépe z vlaku, ale to nemůže prý obsluhovat strojvedoucí, což nechápu.

Já občas jezdím s mámou a kamarádkami, jedna z nich je na vozíku a ony si řekly, tak co budeme dělat v létě, tak pojedete do Liberce. Máma s Radkou napsaly na České dráhy, podotýkám týden dopředu a máma říká v ten den, že jedeme do Liberce, ale oni to nepotvrdili. Tak jsme ráno šly na nádraží, a máma šla koupit lístky, ale ta paní říká, vy to nemáte schválené a tím důvodem bylo, že jsme dvě na vozíku. A máma říká, no ale to vy jste nenapsali email a co mám teď dělat? Ale my jsme se již těšily. Tak máma se ještě chvilku dohadovala na nádraží a víte, jak to dopadlo? Nakonec místo hodiny a půl rychlíkem do Liberce, jsme jeli tři hodiny osobákem ????. A to bylo ještě k tomu vedro …


4 názory

Kristule
18. 10. 2022
Dát tip

Děkuji za komentáře, já jsem ještě vlakem v cizině nebyla, ale věřím, to je jinde lepší než tady, ale všude je něco.


vesuvanka
16. 10. 2022
Dát tip

Není to jednoduché, když služby nefungují tak jak mají. Abakus to vystihla, je to  boj s větrnými mlýny. Držím palce, abys nad nimi zvítězila. 


Abakus
14. 10. 2022
Dát tip

Ja som precestovala kúsok sveta s vozíčkom a s  mamou - ale nebol elektrický a bol teda ľahší. Ale necestovali sme vlakom po Slovensku. Hlásila som dopredu a dopisovala som si iba s  letiskami a aerolinkami. Vlaky v Belgicku mali znížené plošiny  a teda  som mamu bez problémov dostala do vlaku.

Sakra nie je to jednoduché niečo podnikať proti večným veterným mlynom. Drž sa.

 


Benetka
14. 10. 2022
Dát tip

České Dráhy... Prej že národní dopravce. Docela by mne zajímalo proč si potřebují dělat reklamu a kolik milionů stojí? A pak... Jedeš někam a přijede vlak se starýma špinavýma vagonama. Tři z pěti dveří nejdou otevřít takže běžíš někam kde můžeš vůbec nastoupit. A to teda děkuji Panu že běhat můžu. A tak se ani nedivím jak píšeš že nefungují ty plošiny... Je to ostuda! A divím se že někoho nefackuje hanba. Jenže... Peníze až na prvním místě. Napřed si vyplatí milionovou odměnu generální ředitel čd a pak až co zbyde tak...

Fandím Ti.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru