Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vím

15. 10. 2022
1
24
334
Autor
Crazy Ema

VÍM

Pohled do tvých očí

Setkání dvou duší

Karlův most

Pod námi řeka

Vím, že tam čekáš


24 názorů

Crazy Ema
25. 10. 2022
Dát tip

Pane Prosecký, neutopil se ve Vltavě, ale v mých očích :) Čekal na mě na mostě. Vaše kritika mě fakt pobavila, děkuju za Váš vtipný komentář.  


Prosecký
25. 10. 2022
Dát tip Crazy Ema

Tak on se utopil?


Crazy Ema
25. 10. 2022
Dát tip

Aleno, moc děkuju za tip a za super kritiku. Líbí se mi o to víc, protože se kromě psaní věnuju primárně abstrakní malbě a kresbě a některé moje obrazy vypadají hodně podobně jako píšeš v tvojí kritice :)


Alenakar
25. 10. 2022
Dát tip Crazy Ema

Vzdušná kresba několika tahy. Tip.


Crazy Ema
18. 10. 2022
Dát tip

Silene, děkuju za informaci. U mě je potíž pravděpodobně s tím nestabilním připojením, mám wi-fi a občas mi vypadává.


Silene
18. 10. 2022
Dát tip

(Emo, čistě technicky, přijde-li vysvětlivka k duhu, a kdyby tě třebas zaujalo, proč se tak děje: pokud nejde o individuální potíž s pomalým nebo nestabilním připojením, potom nežádoucí repliky vloženého komentáře způsobuje pohyb po šipkách nebo refresh stránky v prohlížeči. Vyhnout se tomu dá pouze klikáním na jednotlivé záložky.)


Crazy Ema
17. 10. 2022
Dát tip

Silene, moc děkuju za úžasně kompletní rozbor a rady, jsi skvělá. 


Silene
17. 10. 2022
Dát tip Crazy Ema

Třeba právě Thea v tramvaji umí rytmicky pěkně nakládat s kratinkým veršovým úsekem, nedávno v komentářích proběhl další její pěkný kousek. Hudební sluch zkrátka znát.

Svého času zde působila uživatelka Cadmium, uživatelský účet odmazala, ale ta rovněž uměla na krátkém úseku pěkně tančit, škoda, že už nelze ukázat příklady její práce.  


Silene
17. 10. 2022
Dát tip Crazy Ema

Rýmová dvojice řeka/čekáš je fajn.

K rozpravě výše potom: Pro španělský jazyk tak typickou asonanci svým tvůrčím působením vymýtil svého času z povědomí českého čtenáře přivykajícího hispánským či románským poetickým útvarům zprostředkovaným překlady ponejvíce asi Jaroslav Vrchlický, který právě daleko víc podporoval tradici přesných eufonií, jaká je, resp. bývala v českém prostředí ceněna. 

U rýmové dvojice očí/uší je navzdor sykavkám efekt slabší, resp. v daném kontextu slabý. Drtivá většina českých rodilých mluvčích jej nevnímá jako dostatečně estetický. Češi jsou vyšlechtěni na takovou podobu ženského rýmu, u něhož dochází k samohláskové shodě aspoň ve dvou slabikách. (Percepce se lepší např. i použitím mozaikového rýmu, k čemuž v realizaci výše nedošlo.) Autorkou použitý rým by se klidně uplatnit mohl, ovšem potřeboval by obklopit další uvědomělou poetickou prací, kterak už bylo dříve nesčíslněkrát řečeno, na podobně kratinkém textu těžko co rozpoznávat. Na celé sérii autorčiných textů už to jde snáze.

Autorka dále kombinuje dvě metra, tím opět percepční dojem vázaného verše na velmi krátkém úseku nepodpoří.

Emo, možná zkus umístit vícero textů pod sebe, malou kolekci. 

Z mého pohledu češtině sluší rýmy všeho druhu, a to přesné eufonické, rýmy asonanční, ale i rýmy, kde se kombinuje nepřesné krytí spodob (ne/znělost, otevřené/zavřené samohlásky atp.). Musí se to umět, plus krnící český čtenář se asi ne vždy zvládne orientovat, ale to již nebývá chyba autora, bohužel. 

Zažitá úspěšná rýmová estetika je např. do hranice opakování rýmu po čtyřech verších, existují však rýmová schémata kombinovaná tak, aby šlo tuto hranici efektivně překročit, plus s ohledem na délku verše, užití čelního či vnitřního rýmu atp., atp.   


Crazy Ema
16. 10. 2022
Dát tip

Utgard - děkuju moc i za tvůj názor, já zatím píšu tak pro sebe a jsem moc ráda, že jsem tu našla i několik čtenářů a nemám to už jen ve svým počítači nebo poznámkovým bloku


Crazy Ema
16. 10. 2022
Dát tip

Theo, v obou případech se jedná se o tzv. neúplný rým, v případě řeka-čekáš je to rým překlenutý, kdy je na konci druhého rýmujícího se slova přidaná souhláska. Mně ty klasický rýmy v mým podání v češtině moc nesedí, i když to někdo zvládne i s nima :) Když jsem chodila do španělskýho literárního kroužku, tam mě naopak kritizovali, že se moje básně dost rýmujou a že už se to nenosí :) Já fakt nevím :) Ale přijde mi super slyšet názory druhých a nějak se dál posouvat. Děkuju za rady i za přečtení.


Emo to přece nejsou rýmy. Vždyť se to nerýmuje. Dej si s tím víc záležet a víc hledej! Neber to špatně - snažím se ti poradit :)


Crazy Ema
15. 10. 2022
Dát tip

Rýmy očí-duší (první a druhý verš) a řeka-čekáš (čtvrtý a pátý). Není tam toho moc, ale cítím to tak :)


Thea v tramvaji
15. 10. 2022
Dát tip Crazy Ema

Tady mi vysvětli to vázání :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru