Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

návrat na exkurzní lokalitu II

07. 12. 2022
12
21
687
Autor
Luzz

poznání je prý zločin

zločin proti nelidskosti

kdysi mořské dno

dnes nepříliš výrazný profil -

vrstevní sled rozlomený v čase

 

analyzuješ vzorky organických hmot

obnažené povrchy

i fosilie

 

radiokarbonová metoda

dendrochronologie

kosmonuklidy

berylium

a tak podobně

- arzenál těchto zbraní ti pomáhá

prosvětlit tmu

 

je třeba být důsledný

smést ze stolu všechny pochybnosti

na základě ověřených metodických postupů

vyslovit jasný závěr:

 

 

 


21 názorů

Silene
11. 12. 2022
Dát tip cvrcka

Ještě jsem samozřejmě opomněla podotknout, že prosvětlit tmu vyslovením jasného závěru na bianco listu mi připadne tak nějak... decentně ironicky potměšilé, možná s příměsí dalších prvků. Tudíž to s jasností nebude snadné. A co počít včíl. Nu, tak si asi...zkalibrujeme bílou. 


Silene
11. 12. 2022
Dát tip

Vrstevní sled rozlomený v čase vybízí k srovnání s textem návrat na exkurzní lokalitu. Arzenál těchto zbraní zase může odkazovat na text ideální báseň, a proto závěrečnou slokou důsledně cílím svou koncentrovanou čtenářskou pozornost na text kompromis. 


Silene
10. 12. 2022
Dát tip

(Jeden nick je tuším ještě pořád nezaregistrovaný, a to Mistr mizernýho vkusu. Omlouvám se autorce, opravdu mě incident rozesmál. Seriózně přijdu jindy, jsem odzbrojena představou nicku Ten druhej na bedně.) 


Lnice
10. 12. 2022
Dát tip

Je zvláštní,  že člověka pořád něco žene prosvětlovat,  jakoby o nic jiného v životě nešlo; paráda 


Luzz
09. 12. 2022
Dát tip

štírko, díky za návštěvu - on i ten "prostý rozum" často působí... nedorozumění.

norsko, profesionální nebo profesní? jinak... nějakou úchylku má asi každej... že ano.


Luzz
09. 12. 2022
Dát tip

kamamuro, ty jsi fakt impotentní ubožák - musíš nahodit všechny svoje altery, abys zjistil, který nejsou zablokovaný, že? chudáčku malej.

no neboj, ono se ti určitě podaří ještě nějakej zapomenutej najít a zasrat to tady, případně založit nějakej novej, že jo. tak do toho.


Luzz
09. 12. 2022
Dát tip

zmrde, vysmahni.


Jak lev v kleci jatý o mříže bije,

v čase zamrzlá fosílie.

Kdo mrazu vrátí příslib jara,

horník snad, co do nitra fóbií fárá?

 


Štírka
09. 12. 2022
Dát tip

Nebudu se tvářit že jsem pochopila co bylo smyslem – lhala bych všem i sobě – Ale stačí mi prolog- zcela jasné a stopro souhlas – a poslední sloka – ...spousta závěrů takhle pečlivě udělaných způsobí spoustu pohrom a pak stejně padne( a – možná je někdy lepší prostý rozum a dát přednost tomu co člověk cítí)   ?:


Luzz
08. 12. 2022
Dát tip lawenderr

a ještě speciálně pro Rem - díky za koment a asociaci - v tomto textu je pro mě první rovinou neustálé posouvání i proměny vědeckého poznání... vyvracení různých teorií, tezí... to, co platilo, už neplatí - osvědčené metody mohou selhávat anebo dávat rozporuplné výsledky...

samozřejmě přenositelnost do emočního světa jasná (další rovina)... proměny vztahových intenzit... jeden den vše - a pak naráz děsivě rychlý ochladnutí a naprostá ztráta zájmu... je to něco jako když ti někdo v jeden okamžik věnuje celou báseň a o pár týdnů později o ní napíše, že je to sračka... a jo, můžeme analyzovat, řešit, vracet se... a možná se i nějaké pravdy doberem, poznáme ji... dřív to pro mě mělo hodně velkej význam - pojmenovat, pochopit, znát důvody, znát pravdu... ale teď už nějak nevím, jestli to je vždycky prospěšný.

a závěr toho všeho (resp. epilog)? - žádnej. prostě prázdno. ticho.

ještě jednou dík. jsi skvělá čtenářka.


Luzz
08. 12. 2022
Dát tip lawenderr

Rem, law, Anas, Danny, jsem ráda, že vás dvojtečka pobavila... musím se přiznat že - 1) jsem to už někde musela vidět, takže jsem možná zkopírovala něčí vtípek nebo vykradla něčí nápad, 2) inspirací mi částečně byly některé seminární práce z geomorfologie, které jsem nedávno opravovala... studenti se s češtinou moc nekamarádí, nechávají stát o samotě vedlejší věty, používají nesmyslně interpunkci a tak dál...


Luzz
08. 12. 2022
Dát tip

koukám, že kamamura musel nahodit jeden ze svých nepoužívaných alterů, aby se tu vyblil.

no ve výsledku je to moje chyba; ach, ta nedůslednost! neměla jsem ho zablokovanýho. šup na seznam, tohle nemám zapotřebí. uklízím.

(případní zájemci o zvratky si rozkliknou smazané kritiky)

 


Norsko
08. 12. 2022
Dát tip

Tomu se říká profesionální úchylka


lawenderr
08. 12. 2022
Dát tip

ta dvojtečka je boží:D


Luzz
07. 12. 2022
Dát tip

f.m.r.c., klidně to příště lhostejně přejdi. zrovna tvoje tipy a rádoby vtipný komentáře mě moc... nezajímají... ech... nelze je prostě brát vážně. sry.


Lili.
07. 12. 2022
Dát tip

No výborně, i kdybych to z jakéhosi nepochopitelného důvodu nepochopil, ačkoli se domnívám, že jsem to pochopil, i tak nemohu jen tak lhostejně přejít obrovskou kvalitu tvého ctěného psaní. Tedy tip a jakési potěšení z tak zajímavého díla. Hmm...


Danny
07. 12. 2022
Dát tip

prázdný závěr, toť dobrá pointa :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru