Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mé Moáry - Hudebník

10. 12. 2022
3
3
168

Vyprávění kocoura Gimouše Velikého o jeho soužití s rodinou polokoček, totiž lidí

Předchozí díl: https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=537702

Audioverze: https://youtu.be/OpniwV_BtxA

Hudebník

Hudebník je podivnej tvor. Trvalo mi dlouho, než jsem se trochu naučil jeho řeč. On totiž neumí mluvit, jen zpívá a hraje na svojí harfu, se kterou ho přivezli. Až po nějaký době jsem pochopil, že Hudebník žil s krmičkou Vlastou a teď bude bydlet v mým domě.

Myslíte si, že se mě polokočky zeptaly, jestli chci novýho nájemníka? Doufám, že jste odpověděli správně! Jasně, že ne! Zázraky se nedějou.

Hudebník je takovej... jak to říct? Není moc chytrej, furt zpívá a hraje to samý. Žere jen pro mě nepochopitelný věci. Mrkev, salát, seno. Seno je uschlá tráva, hrůza, co? Živí se nejedlejma věcma. Ale přitom, i když by kočka řekla, že to není možný, velmi zajímavě voní!

Kdybych nevěděl co žere, tak bych ho tipoval na dobrý paštiky. Někdy se mi úplně sbíhají sliny, když k němu čuchnu. I Mia se o něm vyjádřila, že „velmi interesantně voní a jeho pach je velmi lahodný“. To je složitá cesta jak říct, že voní fajn.

Polokočky ho občas dávají do ohrádky na zahradě. Nahoru mu dají jeho brnkací nástroj, aby mohl hrát i tam. Přišla se na něj podívat i akrobatka Dorinka, co zná svět. Očuchala ho a povídá. „Hele, tenhle voní trochu jako myš, škoda že je velkej. Jinak bych ho sežrala. Bude tutově dobrej.“

Jak vidíte, existujou i kočky, který mluví normálně a ne v řeči zavázané, jak tomu říká Mia.

Já myš nikdy neviděl a spíš bych řekl, že mi Dorinka kecá, když mi o ní vypráví. Vážně mi tvrdí, že už hodně myší sežrala. Prý jsou o hodně menší než Hudebník, ale voněj podobně. Žijou v Napoli a jsou prý LEPŠÍ než paštika. Prostě kecá, jak to uměj jen kočky!

Za prvý. Z placky vím, že Napoli je město v zemi, co se jmenuje Itálije a je to strááášně daleko. A Dorinka mi normálně vážně  tvrdí, že v Napoli je plno myší. A že to je prý hned před domem. Tutově kecá!

Za druhý. Moje polokočky byly v divadle na něčem, co se jmenuje Elegance Manikuly nebo Molekuly. To je jedno, nevím co mojekula je a je to nepodstatný. Hlavní je, že v tý hře hraje myšička. A prý hlavní roli. Mluvěj o něm jako o polokočce, dokonce ta myšička má jméno, jmenuje se Martin. Z toho je zřejmý, že Dorinka kecá. Polokočka se ulovit fakt nedá! 

No a za třetí a za hlavní!! Myš je podle ní lepší než paštika!!! Je potřeba dál vysvětlovat, že má jen divoký sny a její myš je bájný zvíře, o kterým se jí zdá??? Tohle mi tvrdí někdo, kdo mi chodí užírat granule!

To ale nic nemění na tom, že Hudebník voní suprově. Dlouho jsem u něj vysedával a učil se jeho pískací řeč. Protože mě postihla  dokonalost, jak jste snad už pochopili, nakonec jsem jeho řeč zvládnul. On pořád dokola hraje na svojí harfu, kterou má  přidělanou na vršek jeho klece. A zpívá do zblbnutí svojí báseň. Přečtěte si jí a představte si k tomu harfí hudbu.

 

Óda na mrkev

Složil Hudebník

Dejte mi prosím pěkně mrkvičku,

dejte mi prosím pěkně salátek.

Já schroupnu je za maličkou chviličku,

pak vám budu brnkat na drátek.

 

Uznejte, že moje báseň o paštice je tisíckrát lepší. Chtěl jsem se s Hudebníkem poradit, když jsem skládal mojí oslavnou báseň o paštice. Domníval jsem se, že umí básnit.

Ale nebyla s ním rozumná domluva. Chtěl jsem v mojí básni použít rým Paštika je moje Slunce. A Hudebník? Vymyslel tohle... A mrkvička je moje blunce. Nemá cenu se s ním moc bavit, jeden si moc nepokecá. Ale občas se ho chodím načuchat. Voní znepokojivě dobře! Kdyby nebyl tak velkej, asi bych uvažoval podobně jako Dorinka.

O ní jsem vám ještě nepovídal, jdu to napravit, i když upřímně, o tý proradný kočce je stresující vyprávět.


3 názory

vesuvanka
10. 12. 2022
Dát tip

... Ale občas se ho chodím načuchat. Voní znepokojivě dobře! Kdyby nebyl tak velkej, asi bych uvažoval podobně jako Dorinka :-))). TIP


Ještě mám pár výtisků knížky Mé Moáry, pokud by měl někdo zájem, napište na mail karel_stefl@centrum.cz


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru