Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Poslední Vánoce

25. 12. 2022
0
6
196
Autor
Duch Vánoc

Bylo sychravé prosincové ráno někdy v první polovině jednadvacátého století. Holou, šedavými tóny industriálního odpadu zbarvenou zemi šveholivě šimral kyselý deštík, a přinášel dávno mrtvé šedozemi štědrou nadílku kysličníku siřičitého, arsenu, olova a sloučenin rtuti. Krajině dominovaly hory odpadků všeho druhu, ajfouny, herní konzole, defibrilátory, trosky aut, ruiny panelových domů, staré žvýkačky a láhve od piva, protože světové korporace už nebavilo hrát si na recyklaci (stejně vyšlo najevo, že se většina odpadu prostě vyhodí někam, kam se nikdo nedívá). 

Kdesi v dálce osaměle schnul poslední strom. U dna oceánu lapala po dechu poslední ryba. Monotonii šedého nebe narušoval pouze pád posledního orla, který za letu dostal infarkt, a co organický meteorit stvrzoval konečné vítězství gravitace nad chabými pokusy všemožných forem života ohrozit hegemonii neměnných přírodních zákonů. 

Tehdy se zbytky lidské populace, potomci nejbohatších oligarchů, přežívající v přepychových, luxusně vybavených podzemních palácích, modlili k Bohu, aby jim vyjevil, jak dál, a On se jim zjevil v podobě Santa Klause, celý v červené a bílé, v barvách společnosti Coca Cola Company, nos měl jako správný alkoholik celý červený, a volal "Hou, hou, hou, kdepak je Rudolf a ten druhý jelen, mám, děti, moc práce, co si tak udělat poslední mejdan? Zábava má končit ohňostrojem, to bylo vždycky moje krédo." A poté Santa bouchnul třílitrovou láhev Coca Coly (o vánocích 50 procent sleva!), a velebil osvěživou sladkost a bublavost toho Svatého nápoje, a lidé viděli, že to s nimi jejich laskavý Bůh Konzumu myslí dobře.  

I otevřeli Potomci Lidí své sklady a vyvezli všechny rakety balistické i s plochou dráhou letu, bomby atomové, vodíkové, neutronové, taktické i strategické, a další petardy a rachejtle - a odsunula se i Socha Svobody, a z podzemního sila vyjela obrovská planetoborná rachejtle natřená na zeleno ve tvaru vánočního stromku, zdobená světélkujícími radioaktivními izotopy, Ciolkovského záření a sekundární radiace byly vidět na míle daleko, takže obyvatelé New Yorku nemuseli ten večer svítit a ušetřili pěkných pár dolarů na měsíčních platbách za elektřinu.

A když obrovský hologram Marylin Monroe napočítal do tří, odpálili všechny národy světa své rachejtle, a obloha se na okamžik rozzářila všemi barvami duhy, a kdo měl to štěstí být v té zajímavé době naživu, ten věděl, že takový ohňostroj svět nespatřil a nespatří. Když petardy dobouchaly a světla zhasla, rozhostilo se nad definitivně mrtvou planetou hrobové ticho, a zdálo se, že to je konec příběhu, ale nebylo tomu tak.

Na souši totiž přežili škvoři, kterým radioaktivita vůbec nevadí, ba naopak - záření gamma jim báječně leští krovky a onduluje tykadla. V hlubinách moře zase přežily protoparyby, které již něco pamatovaly, takže je nějaká globální nukleární katastrofička jentak nemohla rozházet. 

Uplynulo pár milionů let, a škvoři a protoparyby se rozvinuli v moudré a ušlechtilé civilizace, neboť tvorové mající jen ploutve a kusadla nemohou nic popadnout, a tak v jejich světech neexistovalo soukromé vlastnictví, zdroj lidské zkázy a zmaru. Každý rok se paryby a škvoři scházeli na břehu moře a diskutovali o složitých ontologických problémech, zpívali písně o mořském příboji a hluchavkách, nebo hráli halmu a vrhcáby, a nic nerušilo jejich štěstí. A když se vydařilo počasí, bylo vidět Santa Klause, jak se prohání se svým sobím spřežením po obloze, šťastný, že má navěky dovolenou, protože již nebylo firmy Coca Cola Company ani jejich zákazníků. 

A tak všechno dobře dopadlo, jak se na solidně zkonstruovanou vánoční pohádku sluší a patří!

 


6 názorů

K3
26. 12. 2022
Dát tip Gora

Je to takové odfláknuté, mít ten čas, že? Ale ne druhou stranu, dali by se z toho vybrat témata.


Aru
25. 12. 2022
Dát tip

stačí nepsat téměř v každém díle totéž a nepředkládat ty samé předpoklady a čtenáři by třeba byli vstríčnější, než když čtou po xy ty samé předpovědi o tom, že lidé jsou zrůdy, které chtějí vsechno zničit a že jejich konáním směřuje vše ke konečné zkáze, to není literatura, ale ideologie


Duch Vánoc
25. 12. 2022
Dát tip

Různé druhy literatury kladou na své čtenáře různé nároky, a ne každý se může vždy kvalifikovat. Nevadí, přátelé - snad někdy příště. 


Aru
25. 12. 2022
Dát tip

politika a katastrofické vize, není horšího zločinu na vánoce proti lidskosti, než tento.

zkreslený a zploštělý pohled až na nejhrubší zrno jednince jenž leží zahrabán v politických, mediálních i jiných pohledech na globální vize budoucnosti lidstva, zjevně každý den, ale sám se tomu evidentně na profesionální úrovni nikdy nevjenujíc může nabídnout jen tento jakože zdrcující pohled z rychlíku, že každý jednotlivý člověk, každý jedinec na Zemi je tím nejhorším a nejodpornějším stvořením pro Zemi. autor je evidentně tímto pohledem zcela opojen do posledního svého póru a zcela si ho zamiloval se v něm rochnit, tak jak ho prezentují média a zaplacené zelené neziskovky, že svět je jedna katastrofa směrující lidským přičiněním do zkázy a přitom stačí jedna větší sopka, aby se klima vychýlilo směrem, který prognostici nepředpokládali.

co jsem četl např. od Andreiny, tak psala, že chobotnice jsou takové střádalky úplně všeho, z čehož vyplývá, že čim vyšsí inteligence, tím přinaší podobné problémy, jako svět lidí, tudíž konec je zcela nelogický a nesmyslný, jelikož inteligentní tvorové znovu narazí na ty samé mechanizmy a problémy, které mají současní lidé, autor si tedy poskládal svou zálibu a ideologické vyškolení v katastrofickém konci lidstva, aby ho předložil čtenáři, jako jedinou možnost, což je korunovaný nesmysl, nikdy není jedna jediná cesta, ani jediná možnost, samozřejmě v ideologickém vesmíru nejsou jiné možnosti povoleny a lidstvo je třeba kvůli ideologii, aby ji bylo dosaženo, zničit


Safián
25. 12. 2022
Dát tip

Podle mého názoru povídka dobře nedopadla. Stačilo by méně a adresněji.


Gora
25. 12. 2022
Dát tip

Hned ve druhém slově hrubka a několik dalších moc neláká ke čtení, i tak jsem četla a je to téma mnohokrát proprané... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru