Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Posledná káva

29. 12. 2022
3
2
190
Autor
janyrko

Pod modrým majákom - 321 slovné poviedky

vysvetlivnky:

- KOS - krajské operačné stredisko

Posledná káva

 

Bože, toto je už šiesty výjazd. S pocitom smädu a s prázdnym žalúdkom, mi hudci brnkajú na nervové zakončenia. Vlastné pocity potláčam. Nemám chuť v tomto podporovať ani kolegu, ktorý si neodpustil rôzne poznámky na adresu KOS. Tá najslušnejšia bola o vyvesení telefónov. Hm, zrejme sa to nedá. A tak cestujeme na koniec okresu do malej dediny, kde medvede križujú miestne komunikácie. Domáci si na ne zvykli. Sem tam, podľa rečí, hádžu po nich kameňmi. A medvede? Buď sa uhnú alebo sa odoberú naspäť do lesa. Tu by som si vedel predstaviť pokojný život.

Operátorská diagnóza: smrť bez svedkov, posielame políciu.

„Aké číslo?“

„Sedemnásť,“ odpovedám. Pri bráne nás čaká mladý chlap. Celý bledý. Akoby ho potľapkal duch a povedal tadeto. Vystúpime zo sanitky so všetkými prístrojmi. Poponáhľame sa k bezvládnemu telu v tráve, pred latrínou.

Telo leží fialovou tvárou k zemi. Studené, stuhnuté končatiny sa bránia pohybu. Poodkryté brucho pri zemi je taktiež fialové. Spodnou časťou. Nehmatám pulz. Opriem fonendoskop o hrudník. Ticho. Po napojení elektród a natočení EKG záznamu skonštatujem, že upúšťame od resuscitácie, pre jasné známky smrti.

„Vy ste kto?“ opýtam sa chlapa nado mnou.

„Sused.“

„Kedy ste ho videli naposledy?“

„Ráno o ôsmej.“

„A čo tu robíte teraz?“ pokračujem.

„Priniesol som mu opravenú kosačku.“

Do pamäte zadávam všetky informácie. Z cesty na mňa máva miestny schizofrenik. Točením ruky nad hlavou mi ukazuje, že máme stále zapnutý maják. Otočím sa ku kolegovi a ukážem na sanitku.

„Keď pôjdeš vypnúť maják prines plachtu na prikrytie tela.“

Zvedaví susedia sú čoraz bližšie a bližšie.

Náhle zahúka druhá siréna. Policajti. Z auta vybehnú dvaja chlapi a posielajú ľudí preč z dvora. Prikrývame telo, ktoré pred šiestimi hodinami vychutnávalo teplú kávu na letnej terase v pohodlnom kresle. A potom ...

„Ako?“ pýta sa ma policajt.

„Už som volal na operačné. Posielajú obhliadajúceho lekára, ale nevedia, kedy príde,“ odpoviem.

„Hm, ako vždy. Nejaké známky násilia?“

„Nevidno. Pravdepodobne dopil kávu a odišiel na večnosť.“

 

 


2 názory

K3
30. 12. 2022
Dát tip

Ještě jedno kafe bych si dal, než se vydám dolů do údolí.


Gora
29. 12. 2022
Dát tip

Píšeš realisticky, což je čtivé.

Možná by bylo dobré přinést jako bonus ještě nějakou nadstavbu, takhle vyzní i závěr - obmýšlená příčina smrti - spíš jako pouhé konstatování. To se hodí ve zdravotnictví, v literatuře by se okolnosti příhody daly dle autorovy fantazie nebo odpozorovaných podrobnějších detailů rozvinout...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru