Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sumec nebo štika?

15. 01. 2023
0
20
398
Autor
Charybdis

Prezidentské volby 2023

V prvním kole letošních prezidentských voleb jsem stejně jako kámoška volila kandidáta, který se do druhého kola nedostal. Kámoška se rozhodla k druhému kolu nejít. Šéfová, která volila jiného kandidáta, který se ovšem do druhého kola také nedostal, avizovala totéž. Já k druhému kolu jdu. Chci naplnit své volební právo, využít demokracii, která se mi nabízí. Při rozhovoru či diskuzi má člověk tři možnosti: souhlasit, nesouhlasit, mlčet. Při volbě je to to samé - mohu do volební obálky vložit lístek s prvním kandidátem, mohu vložit lístek s druhým kandidátem a mohu do obálky vložit útržky pečlivě roztrhaných obou lístků. A podle čeho se rozhoduji? Čtu a poslouchám. První kandidát v diskuzi zahlásil, že pokud se stane prezidentem, nebude jmenovat ministra z politické strany, kterou on osobně považuje za extremistickou. Mno. V ČR máme parlamentní demokracii a nadstranického a demokratického prezidenta. V parlamentu jsou strany zvolené výhradně v demokratických volbách. Má tedy první kandidát problém s nadstranickostí či demokracií? Poctivá odpověď je: S obojím. Zazní? Druhý kandidát je natolik iritující, že už absolvoval minimálně dva soudní procesy. Baví mě číst zápisy ze soudních procesů, snažím se vydedukovat, jaký bude rozsudek, nakolik se dokážu oprostit od emocí a osobních antipatií. Ze zápisu slovenského soudu si pamatuji vyjádření řídícího důstojníka, který zahlásil, že vytěžovaný byl takový matlák, že si řídící důstojník musel hlášení do spisu vymýšlet sám. Ze zápisu a zdůvodnění českého soudu se mi nejvíc líbila hláška soudce Šotta - soud se rozhoduje podle litery zákona. Jediný, kdo může změnit literu zákona, je zákonodárce. Ha včíl můžu začít mudrovat, jestli budu volit štiku nebo sumce.


20 názorů

FAV
30. 01. 2023
Dát tip

A je rozhodnuto. Sice můj hlas nový prezident nedostal, z osobních důvodů, které souvisí s jeho možná už bývalou profesní kariérou, ale na nového prezidenta jsem si v sobotu připila. Sympatické na něm je, že chápe, že jde o službu (teda pokud to nebylo jen plkání pro davy). Myslím, že za pět let obhájí, takže další emoční vlna nás čeká až za let deset. Přímá volba je správná, a jak už jsem psala dřív, stačilo by jedno kolo. Stejně se v tom druhém jen potvrdí to, co se rozhodlo už v prvním - zažili jsme to už třikrát.


FAV
20. 01. 2023
Dát tip

Generál Pavel si stěžuje, že dezinformační weby fandí Babišovi. Pokud si dobře vzpomínám, doporučil pan Pavel panu Babišovi, aby nefňukal. Co kdyby se pan generál začal řídit svými vlastními radami aneb ochutnal svou vlastní meducínku?


Charybdis
17. 01. 2023
Dát tip

Děkuji všem za jejich kritiky.


Charybdis
17. 01. 2023
Dát tip

Pan premér může jásat a slavit. Příklon k západním hodnotám už je tak výrazný, že se ve čtyřech volebních okrscích udál americký zázrak. Sečtených hlasů je v nich více než přišlo voličů. V Americe tento rozpor řeší tak, že se ubere počet hlasů všem kandidátům rovnoměrně alias vlk se nažere a koza zůstane celá. Přiznaných antivaxerů je v téhle republice patnáct procent, takže se lze domnívat, že počet lidí, kteří tento zázrak považují za naprostou sviňárnu bude stejný, tudíž si s tím vláda hlavu lámat nemusí.

Navrhuji oprostit se od tohohle brblání u píva a přestat přispívat na diskuze tj.nic dalšího nehledat. Internet se mění v kapradur, co se dával chudině, aby jim nevadilo, že jsou na tom tak blbě. A taky smrdí úplně stejně.


Bubulína
16. 01. 2023
Dát tip

Poslušně hlásím, že jsem znala ňákou Petronilu Pávkovou, která dopoledne souložila s hochem, kterého měla ráda a odpoledne s hochem, který byl bohatý. A když zjistila, že je samodruhá, to dá rozum, že tu šťastnou novinu oznámila tomu bohatému. Nechtěla totiž tomu, kterého měla ráda, zavřít dveře ke štěstí. Kdyby totiž oplodnil nějakou bohatou, tak aby se s ní mohl oženit.

Co podniknem? Budeme hledat další blázinec? Přimlouvala bych se za nějakej dezinformační, tam soudružky kádrovačky nelezou. Na těch tzv.seriózních jsou ty štěnice už všude.


FAV
16. 01. 2023
Dát tip

Volby by stačily jednokolové. Sněmovní jednokolové už jsou, senátní a prezidentské by měly být jednokolové také. Obzvlášť nyní se ukazuje nesmyslnost dvou kol. Ať si vybereš prvního nebo druhého vždycky to bude bývalý komunistický kádr, oba autoritáři. Mě zaujala hláška, že lidi mají volit rozumem a ne srdcem. Tato hláška o kandidátovi říká, že je zoufalec, který nikdy nezažil soulad srdce i rozumu. Smutné.

Smutný je i avizovaný konec Písmáku k 31.12.2023.


Aru
16. 01. 2023
Dát tip

mého kanditáta, ř. senátora Incitatuse nevolil nikdo, tudíž buď jsou lidé málo duchaplní, nebo věří pořád na zubní vílu :D:D:D

- co se týče demokracie, volič netvoří zákony, nedosazuje soudce nebo guvernéra banky, žádná vláda lidu nikdy neexistovala a nikde neexistuje, lid má právo pouze volit jemu dohozeného kanditáta, jež po možné výhře bude vládnout s malou částí lidí v parlamentu, volič se dalšího "zasahování" zůčastní až při dalších volbách opět aktem vhození lístku. ten kdo nemá politickou funkci stát neřídí, to je demokracie a prezident netvoří zákony, ale reprezentuje stát, jakožto přežitek z dob království, kdy monarcha na hradě měl ještě nějakou moc.


stromeček
15. 01. 2023
Dát tip FAV

K3

O tom žádná, ve svém věku o tom něco vím, ale je diametrální rozdíl mezi řadovým členem a aktivním rozvědčíkem s maximální možnou kvalifikací. Využíval ho Klaus v AČR, Zeman ho protlačil až do NATO (mimochom jeho kritika právě od tohoto pána je nehorázná drzost i když si jí nepochybně zaslouží) a nyní ho Fiala nominoval na hrad. Druhý kandidát je také kapitola sama pro sebe, ale momentálně představuje alespoň nějakou brzdu pro Kalouskovy pohrobky, kteří už minulosti ukázali jak dokážou republiku drancovat.


K3
15. 01. 2023
Dát tip

stromček, v těch letech byl u komunistů kde kdo. Kdo chtěl fungovat, neměl moc nazbyt. Nedá se to šmahem shrnout.


K3
15. 01. 2023
Dát tip

Tady s tebou zásadně nesouhlasím. Jednak mu nic nezávidím, a co bych taky měl? Jen mě štve kolik lidí mu skočilo na špek. Že by bez něho naše zemědělství téměř zaniklo? Zplundrovaly ho špatně nastavené parametry, co se týče velikostí celků a dotací. A jím vysévané monokultury kukuřice, řepky a jiných podobných plodin. Zrovna tak jako obchodní řetězce zplundrovaly drobné živnostníky. A krom toho, kapitalismus není jen zákon silnějšího, pokud jsou právě dobré zákony.


stromeček
15. 01. 2023
Dát tip

Čemu se tu vlastně divíme. Komunisté svého agenta perfektně naučili se infiltrovat do mocenských a politických struktur a nynější bezradná vláda v něm vidí poslušného salutujícího švejka. No a on bude zase jenom dělat to, k čemu je vycvičen. Problém je v tom, od koho bude dostávat rozkazy.


stromeček
15. 01. 2023
Dát tip FAV

Čemu se tu vlastně divíme. Komunisté svého agenta perfektně naučili se infiltrovat do mocenských a politických struktur a nynější bezradná vláda v něm vidí poslušného salutujícího švejka. No a on bude zase jenom dělat to, k čemu je vycvičen. Problém je v tom, od koho bude dostávat rozkazy.


Charybdis
15. 01. 2023
Dát tip

Myslím, že jsi to špatně pochopila, Bubu. Petr Pavel jezdí do Pentagonu. To jsou právě ty západní hodnoty = přesvědčení, že tak malý národ jako Češi-Moravané-Slezané je dobrý leda tak na spotřebu jejich výrobků či zbytků a jako kanónenfutr do jejich válek, ať šlo o Rakousko-Uhersko, Varšavskou smlouvu nebo NATO.

Děkuji za kritiku K3.

I když budu volit jednoho z nich, dokáži se smířit s vítězstvím kteréhokoli z těchto dvou. Generál umí mluvit čistě česky a miliardář chápe, že pro obchod je lepší mír. A každej kdo nezávidí, uznává, že bez Babiše by už české zemědělství téměř zaniklo, i když ty jeho kapitalistické metody jsou někdy nezohledné. Ale to je prostě kapitalismus, zákon silnějšího.


K3
15. 01. 2023
Dát tip Gora

Divím se, že se ho ještě nikdo nezeptal, kde vůbec sebral tu drzost kandidovat na prezidenta. Dělá si z nás ze všech blázny.


Bubulína
15. 01. 2023
Dát tip

Štika. Jednoznačně štiku, ať se ten českej rybníček krapet provětrá. Premiér Fiala údajně zahlásil, že druhé kolo bude o tom, jestli se země přikloní k Rusku nebo západním hodnotám. O tom, že Francie vyznává západní hodnoty nemůže být pochyb. Tenhle týden byl ve Francii Andrej Babiš. On se Petr Pavel chystá do Moskvy?? V každém případě budeme mít prezidenta, jakého si zasloužíme. ;-) Třiatřicet let po zřeknutí se socialismu volíme mezi dvěmi bývalými komunisty - rozvědčíkem a agentem. Doufám, že za pět let při příštích volbách už budeme schopni vybrat si kandidáta bez téhle morální zátěže.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru