Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztráta

21. 01. 2023
10
10
315
Autor
R. Kedar

Ta rána byla ještě příliš čerstvá.  Poslední dny býval úplně mimo.  Ani teď netušil, jak se dostal na hřbitov. Najednou byl tu a stál před jejím hrobem. Únava posledních dní se v něm mísila se smutkem, vztekem a bezmocí.  Tolik mu chyběla!

Bývala to právě ona, kvůli níž byl na světě šťastný a dokázal se radovat ze všech jeho krás, z každé maličkosti. Byla nespoutaná, živelná a opojná. Byli nerozluční, všechno podnikali společně. Jenom ona dávala jeho životu smysl.  Najednou byla pryč. Přišel o ni. Vzali mu ji!

Tváří tvář jejímu hrobu se v něm zase všechno zlomilo. Padl na kolena a z hrdla se mu vydral neartikulovatelný skřek. Oči mu zaplavily přívaly slz.  Hajzlové! Nedokázal ji ochránit a oni mu ji sprostě sebrali.  Neudělali nic proto, aby tu ještě byla. Byla jim úplně ukradená. Věděli, jak ho to sebere, jak bez ní bude slabý a bezmocný, přes to, nebo spíš právě proto, ji nechali odejít. Zabili ji!  Nenáviděl celý svět.

Po chvíli se trochu vzpamatoval a postavil znova na nohy. Viděl, jak se dvě starší ženy dívají jeho směrem a něco si starostlivě špitají, ale bylo mu to úplně jedno. Stejně nic nechápou! Rukávem si otřel slzy, které ho začínaly studit na tvářích, a podíval se směrem k náhrobku.  Najednou se zarazil. Něco bylo špatně!

Že by byl na špatném hrobě?  Ne! Byl si stoprocentně jistý, jako máločím v poslední době, že je tu správně. Byl to přece ten mramorový náhrobek, který pro ni sám vybíral a všechny květy, které sem donesl při pohřbu, ještě úplně nezvadly. Tak co tu sakra nesedí!?  Ještě jednou si osušil oči a pozorně se zadíval na nápis vyrytý do mramoru, obtáhnutý zlatým písmem. Teď už viděl trochu ostřeji.  Taky začínala na písmeno „S“, ale její jméno bylo jiné – byla to Soudnost.


10 názorů

Alenakar
17. 02. 2023
Dát tip

Obdivuji, jak lehce se ti daří psát prózu.

Pěkná moralitka. Jako z devatenáctého století. Tip.


K3
13. 02. 2023
Dát tip

Zajímavě pojatá mini.


R. Kedar
07. 02. 2023
Dát tip Gora

Ano, Irčo, souhlasím, R.


Gora
06. 02. 2023
Dát tip

Radku, můžeme nominovat tvou mini do soutěže Próza měsíce? napiš příp. souhlas sem, dík.


Tak to by mi nedocvaklo... jinak ale souhlasím. Tip. 


Dá se tu najít mnoho.


R. Kedar
21. 01. 2023
Dát tip Gora, Alegna, Zajíc Březňák

Ano Irčo, byla to ona. Už nějakou dobu pozoruju u některých lidí, kteří se odhánějí novou totalitou a ztrátou osobních svobod spíš ztrátu soudnosti víc, než cokoliv jiného. To byl impuls pro tuto miniaturku.


Gora
21. 01. 2023
Dát tip Zajíc Březňák

Nejmenovala se Svoboda?

Zajímavý text, Radku.


Kočkodan
21. 01. 2023
Dát tip

Snad mne nikdo nebude podezírat ze ztráty soudnosti, když tady zcela veřejně prohlásím, že se mi tvoje dílko hodně líbí. :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru