Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez názvu

09. 06. 2002
3
0
1110

Nijak jsem tuto věc nenazvala. Nenapadá mě žádný název. Je to tak trochu kombinace červené knihovny s mými úvahami, jež bych mohla snad nazvat mystickými. Psala jsem ji tak, jak mě napadala, tedy bez delšího uvažování. Původně jsem to chtěla zařadit do svého plánovaného souboru \"Mé soukromé vize pekla\", ale asi to neudělám. Přece jenom to začíná jako milostný román, a to mnoha lidem vadí. Snad tím proto nepohrdnete ((-:

Zšeřelá nevlídná ulice. Ve druhém patře starého měšťáckého domu se zabouchlo mřížové okno a pak se už neozval ani hlásek. Nehezky naložil nerudný mladý hoch se snědou černovlasou dívkou, nechaje ji stát na provlhlých kočičích hlavách před oprýskanými dveřmi. Čekala, ale mřížové okno zůstalo zavřené, ulice pustá a tichá. Snědá dívka nestála moc dlouho. Byla příliš velká zima na dlouhé postávání a nadto zde mrazivý vítr foukal mezi těsnými domy jako někde na pólu a měnil sporadické louže v led. Ochladilo se takřka z hodiny na hodinu. Konečně začala opravdová zima, která měla přijít už před několika týdny. Snědá dívka si přehodila přes hlavu pestrý šál a odcházela. Někam. Já nevím kam a ona taky ne. Chodila stmívajícím se městem. Kolem rozsvícených krámků s dobrotami ještě postávaly hloučky dětí v kabátcích, šátcích a čepicích, dospělí pomalu mizeli ve svých domech, aby užili slavnostního večera v kruhu rodinném. Odněkud zavoněla večeře.

- Co asi mají dobrého? nahlédla snědá dívka do rozsvíceného okna. V nazdobeném pokoji stál prostřený

stůl, na něm pečínka s nádivkou, mísa s polévkou, zákusky a víno. Svíce, vymydlení hosté, ve svátečních úborech, pan a paní domu v čele stolu… Olivrejovaný sluha prudce strhnul k sobě oba díly závěsu a snědá dívka pokračovala dál v cestě ulicí. Městský lampář rozsvěcuje lampy a z nebe se snášejí na zem první vločky sněhu. Veliké vločky. První letošní sníh. Kdyby všichni ti lidé kolem nedělali tolik hluku, mohli bychom slyšet jejich šumění, jak lehce, tiše a přece slyšitelně dopadají na zem, na střechy domů, na zápraží ozdobených dveří, na kamenná průčelí a schody, na hlavy a ramena chodců, na cokoliv, co není schováno pod ničím, než pod oblohou. A dost možná bychom mohli taky zaslechnout i lehké, ale srdceryvné vzdychání těch, kterým bylo hned po dopadu souzeno roztát a změnit se ve vodu.

Rozsvícený chrám. Začne večerní mše. Zvon odbíjí osmou hodinu. Snědá dívka stoupá ke kostelní bráně a vchází. Jedna bota klape podpatkem, druhá pleská utrženou podrážkou. Všichni věřící i tajně nevěřící, sedící spořádaně v lavicích, se pohoršeně otáčejí a prohlížejí si snědou rušitelku. Ale jsme ve chrámu Páně a za chvíli se všichni raději tváří, že ji nevidí. Ťuk, plác, ťuk, plác, dojde až před oltář. Drobnou snědou ručku namáčí ve svěcené vodě, pomalý kříž, spíná ruce, pokleká, chvíle bezhlasé modlitby. Právě vešel kněz v průvodu ministrantů. Snědá dívka se zvedá a, ťuk, plác, ťuk, plác, jde středem hlavní kostelní lodi ven.

- Proč nezůstala na mši? mumlá si pro sebe služebník Boží. Nenapadlo ho, že je třeba příliš zima na to, aby mohl jeden hodinu sedět jen v šatech a šále a rozbitých střevících. Ve studeném Božím stánku.

Snědá dívka vrhla poslední pohled k oltáři. Existuje ještě Bůh? Několik kamenných stupňů, ulice. Ode stěny kostela se odlepila postava v černém a v uctivé vzdálenosti kráčí za snědou dívkou. Ona ji nevidí, jde osamělou ulicí se zavřenými krámky, lucernami a vločkami sněhu, chvíli skoro běžíc, chvíli jen co noha nohu mine. Její jsou stopy v čerstvém sněhu. Prošla už několik ulic, více i méně honosných. V domech svítí světla, kouří se z komínů. Kočičí hlavy už není vidět pod bílou vrstvou. Úzká nevlídná ulička, mřížové okno zůstává zavřené. Dovolat se nelze živé duše. Několik dlouhých minut přešlapování, pak se snědá dívka otáčí a odchází. Postava v černém kvapně couvá do temného kouta a ona zahlédla pouze mihnuvší se stín. Znepokojil ji, přidala do kroku. Zamířila si to na nábřeží. Za kovaným zábradlím si teče řeka. Černá řeka s líným proudem. Brzy zamrzne. Dívka se rozhlédne. Nikde nikdo není, samojediné jsou její stopy na bílém koberci. Drobná snědá ručka se vzepřela o ledové zábradlí. Dlouhý pohled dolů a snědá dívka se vyhoupla až neuvěřitelně lehce na úzkou trubku. Útlé nožky v rozbitých střevících na ní stojí pevně a jistě jako na rovné zemi. Opět dlouhý pohled do nespěchajícího toku. Nejímá ji závrať ani nevrávorá. Zvon na kostele odbíjí půl deváté. Zavřevši oči, odrazila se snědá dívka od zábradlí. Zpod šálu vylétl cop černých hustých vlasů, který čísi ruka zachytila dříve, než stačil zmizet v hlubinách řeky. Postava v černém se vzepřela o zábradlí, aby ustála váhu dívčího těla. Ozval se bolestný výkřik, ale postava držela vlasy pevně a v příštím okamžiku přetáhla dívku zpět přes zábradlí. Temné oči pod černým obočím, plné slz, pohlédly na nevítaného zachránce. Muž v černém oděvu. Uhrančivý pohled, dlouhé vlasy, vousy, bledá tvář, černý klobouk. Se zvláštním výrazem ve tváři hledí na snědou dívku u svých nohou a snaží se pochopit výčitku v jejím obličeji.

- Není dobré umřít pár hodin před Novým rokem. zašeptal muž takměř neslyšně, sundal plášť, zabalil do něj

rozvzlykavší se snědou dívku a vzav ji do náruče, odnášel ji rychlými kroky pryč. Zpoza rohu vyjel černý kočár tažený černým čtyřspřežím. Zastavil. Muž v černém se posadil i se svým břemenem na sedadlo a kočár se rozjel. Kočí zřejmě i bez instrukcí věděl, jaký je cíl jejich cesty. Veliký dům na konci města. Vrata se jakoby sama od sebe otevírají, samy se rozsvěcují louče a svíce, sám od sebe se rozžíhá oheň v krbu. Muž v černém pokládá snědou dívku na kožešinu před krbem.

- Co jste zač? zeptala se ho, ale neodpověděl. Podivný sloužící přinesl horký nápoj. Muž v černém usedl, aby přiměl snědou dívku napít se.

- Ne. činí odmítavý posunek, ale jeho oči jakoby ji donutily splnit jeho vůli.

- Stačí, že této noci zemře jeden člověk. Nechci, aby jich bylo víc. Muž hovoří tichým ale pevným hlasem.

Dívka se posadila a odtáhla se od něj.

- Kdo dnes zemře? Místo odpovědi ji vzal za ruce.

- Jste prokřehlá. Služebné vám připravily koupel. Jako na povel vešly dovnitř dvě služky aby ji odvedly do koupelny. Snědá dívka se svlékla a vlezla do kádě s teplou vodou. Zaklepání na dveře. Muž v černém vešel, aniž počkal na vyzvání.

- Tady máte nějaké šaty. Odnesl hromádku na stolík za zástěnou.

- Snad mi prominete mou indiskrétnost. Ale dnes je zvláštní den, proto se chovám zvláštně. Posadil se vedle kádě.

- Kdo má dnes zemřít? ptá se znovu snědá dívka, ale o tom muž v černém mlčí.

- Jste mladá a krásná. Proč chcete umřít vy?

- Nemám nic, ani kde bych přespala. A je mi milejší, rychle se utopit v řece, než čekat do rána zmrznu.

- V tom případě je vaše starost vyřešena. Nemusíte zemřít. Můžete zůstat tady, jak dlouho budete chtít. Třeba až do smrti. Váš existenční problém tedy zmizel.

- Co po mně chcete? Proč jste mě sem vzal? Podezřívavě si ho změřila.

- Nic po vás nechci. Nebojte se. Nejsem násilník. Nežádám po vás naprosto nic. zavrtěl hlavou. Udiveně na něj pohlížela.

- To není možné. Něco přece musíte chtít.

- Ne. Opravdu nic nechci. Už mám svou odměnu. Nejste mi ničím zavázána. To já jsem zavázán vám.

- Čím?

- To vím jenom já. Nabral vědrem horkou vodu a přilil ji do kádě.

- Kdo jste? ptá se snědá dívka, ale muž v černém mlčí. Uhrančivé oči se pátravě dívají do snědé tváře.

- Jste moc krásná. říká nakonec. Neumírejte mladá.

- Pořád nemohu uvěřit, že nechcete abych se vám…něčím…revanšovala.

- Věřte.

- Pak byste měl ale něco vědět.

- Co?

- Já totiž… lehce zrudla v rozpacích. Podal byste mi ručník? Muž v černém jí podal bělostnou osušku a decentně se odvrátil. Dívka zaběhla za zástěnu. Když po chvíli vyšla ven, byla v noční košili a župánku a v rukou nesla zbylé šaty.

- Já…měla jsem vám to říct hned. Podávala mu oblečení. Budete muset sehnat trochu větší. Takhle se do těch šatů nevejdu. Položila si ruku výmluvně na zakulacené bříško.

- Bože, jak jsem si mohl nevšimnout. Muž v černém zůstal zaraženě stát a po tvářích mu stékaly slzy. Má odměna je dvojnásobná. Samozřejmě to na situaci nic nemění. Je o vás postaráno. I o dítě. Děkuji vám.

- Vy mně? chtěla něco říct, ale zarazil ji. Vzal ji kolem ramen a odvedl do ložnice.

- Potřebujete si odpočinout. Odhrnul pokrývku a přiměl ji, aby si lehla. Přikryl ji a odněkud přinesl tác s večeří.

- Nebude vám snad vadit, když zůstanu?

- Ne, samozřejmě ne. Vy… zeptala se mezi dvěma sousty… žijete tady sám?

- Ano.

- V tak velikém domě? Opravdu? Musí to být moc smutný dům.

- To je. připustil.

- Nemáte ženu? Děti?

- Ne. Nemám nikoho.

- Já…mám už teď taky jen to maličké.

- Pak jste na tom lépe, než já. Jste šťastné žena.

- Snad někdy budu. Teď… nedopověděla. Mlčky se napila horké čokolády a odsunula tác. Služebná přišla opět

jako na povel a odnesla ho.

- Měl bych vás teď asi nechat spát, ale…nezlobte se, mohu zůstat, než bude půlnoc?

- Jistě. Nezlobím se. Jak bych se na vás mohla zlobit? Zachránil jste nás.

- Nechci, abyste mi byla vděčná. Umožnila jste mi vykonat něco dobrého. To já jsem hluboce vděčen. Ale

nemluvme už o tom.

- Jak si přejete. Ale vděčná vám přesto navždy budu.

- Zakázat vám to nemohu. usmál se. Je to veliký dům. A je zde veliká knihovna. Čtete?

- Neumím ani číst, ani psát.

- Naučte se to. Někdo by ty knihy číst měl. A naučte číst i své dítě. Poznání obohacuje náš charakter. Božské

poznání, ne jiné. To ostatní vede…k utrpení. Přejel si rukama obličej, jako by ho náhle rozbolela hlava.

- Nerozumím vám.

- To nevadí. Jednou porozumíte. Celý dům vám dávám plně k dispozici, i služebnictvo. Nebudu tady už zítra, abych vám vše ukázal. Řekněte komorníkovi.

- Odjíždíte?

- Ano.

- Kdy se vrátíte? Zavrtěl hlavou a vzdychnul.

- Neptejte se na to. Položila hlavu na polštář a zavřela oči.

- Chcete spát? Zůstanu tu s vámi do půlnoci. Potom musím odejít.

- Tak brzy?

- Ano. Vlastně dříve, než jsem se nadál. Posadil se k ní na postel a položil si její hlavu do klína. Jemně pročesával její vlasy prsty, jako by to dělával odjakživa.

- Vaše dítě, řekl, bude zdravé a krásné, jako jste vy. Řekněte mu někdy o tom, co se dneska stalo.

- Ano. Určitě mu to řeknu. Nebo mu to řeknete vy sám. Něco vám chci povědět, než usnu. Snědá dívka upřela na muže v černém oči.

- Dnes jsem se snažila rozhodnout, zda je či není Bůh.

- A? Očividně ho to velice zaujalo.

- Bůh je.

- Opravdu si to myslíte? V jeho pohledu bylo napjaté očekávání.

- Ano. Bůh je. Vím to. Byla jsem v kostele, než jsem šla k řece a mluvila jsem k němu. Řekla jsem mu, že pokud doopravdy je, potom mě musí zachránit. A on to udělal. Vaší rukou. Muž v černém na ni zíral jako u vytržení.

- Myslíte, že…byl to vskutku Bůh? Nemohl to být třeba…

- Neříkejte to slovo, prosím. Samozřejmě, že to byl Bůh. Žádala jsem přece o pomoc jeho. Nikoho jiného. Jistě to byl Bůh, kdo vás poslal. Ale vy pláčete! Co se vám stalo? Řekla jsem něco špatně? Drobnou snědou ručkou utírala jeho tváře. Posadila se, aby mohla osušit jeho oči, které se na ni dívaly s nevýslovnou vděčností, jíž nerozuměla, ale která jí samotné vehnala slzy do očí.

- Já…já že bych byl rukou Boží? šeptal chvějícím se hlasem. To by snad ani nebylo možné. Vždyť jsem přece…

- Co? Řekněte.

- Ne, nemohu vám to říci. Opravdu nemohu. Ale děkuji. Děkuji vám z celého srdce. Vzal ji kolem ramen a

přitisknul ji k sobě. Nezapomenu vám to, ať budu…kdekoliv. Držel ji v náručí, když usnula. Pokoj ztichnul, jen uhlíky v krbu občas zapraskaly. Muž v černém se rozhlédl kolem, po všech těch známých věcech, které jakoby najednou ztrácely svůj význam a účel, jakoby zcela změnily tvar i úkol, jež jim byly dány těmi, kdo je vytvořili. Muži v černém se naráz zazdálo, že je na jevišti a toto vše kolem něj jsou jen pitoreskní kulisy pro jakousi pomatenou a nesmyslnou hru, v níž on hraje hlavní roli.

- Režisér musel být šílený. napadlo ho. Odbíjí tři čtvrtě na dvanáct. Muž v černém náhle pocítil intenzivní strach. Úžeji k sobě přitisknul dívku a s napjatými smysly čekal. Čas se vleče, hodiny odtikávají. Muž v černém sleduje jejich velkou ručičku s narůstající hrůzou. Je za deset minut dvanáct. Za pět minut dvanáct. Za minutu dvanáct. … čtyřicet devět, čtyřicet osm, čtyřicet sedm… počítá nekonečné vteřiny …třicet tři, třicet dva, třicet jedna… neuvědomuje si ani, jak mu na čele vyráží studený pot a srdce v těle že bije nepřirozeně rychle. Deset, devět, osm, sedm…tři, dva, jedna … měl pocit, že zvuk odbíjejících hodin ho sám o sobě zabil, ale nestalo se tak. Pouze ho na okamžik ochromil a on si uvědomil, že se nic neděje. Čekal cokoliv: hrůzné divadlo, rozpoutavší se peklo, smrt…a ono nic. Nic opravdu nečekal. Ale nakonec přece něco! V nohách postele, přímo naproti němu, se objevila postava. Tiše a nenápadně, že ji v první chvíli sotva postřehl. Neměla pevné obrysy ani barvu, nebyla stálá, měnila se. Muž v černém si s děsem uvědomil, že se a sebe dívají, ačkoliv ona nemá ani tvář ani oči. Její upřený pohled na něm visel jako těžký závoj.

- Takhle tedy vypadá smrt. řekl si v duchu muž v černém. Ale ještě než stačila myšlenka v jeho hlavě doznít, vyvstala jiná, o níž s naprostou určitostí věděl, že není jeho.

- Já nejsem smrt. říkala.

- Mluví. napadlo jej. Co tedy jsi? zeptal se, jat náhlou zvědavostí.

- Jsem cokoliv, co si představíš. řekla, dalo-li se to vůbec nazvat mluvou, klidně a věcně.

- Jak to, že ještě žiju? zeptal se muž v černém. Chceš mě snad ještě chvíli mučit?

- Já tě nemučím. Ty mučíš sám sebe vlastními představami.

- Jakže? Postava nepromluvila. Muž v černém nepromluvil. Dívka se ve spánku pohnula a její ruce ho

objaly, jako by jej, sníce, chtěla před něčím uchránit.

- Myslel jsem, že přijde ďábel, aby mě odnesl do pekla. řekl muž.

- Mám mnoho jmen. pravila postava.

- Ona, pokračoval muž v černém, mi řekla, že mě vedla ruka Boží. A já při tom ještě včera úpěnlivě prosil ďábla o splnění posledního přání. Chtěl jsem, aby můj poslední skutek, jejž jsem chtěl včera vykonat, byl dobrý. Jak to, že mně pomohl ďábel a jí Bůh? Jak to, že spojili svoje síly, aby splnili naše poslední přání? Je to snad nějaká léčka? Řekni mi, jak je to možné.

- Vždy, kdykoliv upřímně a s vírou prosíš o to, co chceš, dostaneš to. řekla postava.

- Je snad jedno, koho prosím? podivil se muž.

- Nejdůležitější je tvůj postoj k tomu, oč žádáš. A tvá víra.

- Jaká je má víra? Celý život jsem věřil, že jen ďábel mi může dát to, co chci. Celý život jsem prosil jeho, celý

život jsem vzýval jen jeho. Věřil jsem, že je silnější a mocnější, než Bůh. A taky jsem od něj všechno, co jsem chtěl, dostával. Bohatství, moc, vliv, jenom lásku ne.

- Kdybys věřil, že ji dostaneš, dostal bys ji.

- Co mi to tu povídáš! Celý svůj život jsem vědomě zaprodal zlu! Nemohl jsem dostat lásku od někoho, kdo je ztělesněním všeho, jen ne dobra a lásky! V tu chvíli se postava začala měnit. Trochu povyrostla a potemněla a v místech, kde jsou oči, jí zahořely plaménky. Hlas však zůstával stále stejný.

- Ano. To sis myslel. Celý život jsi žil v této představě a ani teď jsi ji ještě zcela nezměnil. Jsem opravdu to, co říkáš. Ale jsem mnohem víc, jsem nepředstavitelně víc.

- Víc? Jsi přece ďábel.

- Víš vůbec, co to znamená? Ovšemže to víš. Ale nechceš to vědět, protože by se zhroutila celá tvá představa o světě. Do základů by byla rozmetána.

- Mluv! Chci to vědět, ať už pak se mnou bude cokoliv.

- Víš, co je to Bůh? zeptala se postava.

- Vždycky mě učili, že Bůh je láska. Že je to otec, který trestá a odměňuje.

- Copak nevidíš, jak si protiřečíš? Opravdu se domníváš, že čistá láska může trestat a odměňovat? Trest by

znamenal, že Bůh nemiluje a odměna zase, že někoho miluje více, než druhého. Ne. Bůh je čistá Láska. Nemá zapotřebí ani odměňovat ani trestat. Obojí jste si pro něj vymysleli, protože to děláte sami. A myslíte si, že co je dobré pro vás, je dobré i pro Boha.

- Lžeš! Jsi ďábel a snažíš se mě svést! vzkřiknul muž, ale odpovědí mu byl pobavený smích.

- Mluvíš z cesty. Vždyť jsi už před léty svedl sám sebe. Proč bych tě měl svádět já?

- Protože prahneš po mé duši.

- Tvoje duše mi k ničemu není. Tak, jako přisuzujete své vlastnosti Bohu, přisoudili jste je i ďáblu. Je paradoxem, že oběma přisuzujete zrovna ty špatné. Nemyslíš, že alespoň Boha byste mohli ušetřit? Postava to říkala s jakýmsi nádechem ironie, ale ihned pokračovala dál.

- Trestáte sami sebe, ale abyste pro to měli nějakou omluvu, vymysleli jste si trestajícího Boha. Vedete sami sebe po špatných cestách, ale vymysleli jste si svádějícího ďábla, abyste měli omluvu pro své činy.

- Kdybych nevěděl, že jsi ďábel, skoro bych řekl, že máš pravdu. vzdychl muž v černém. Ale peklo mě nemine tak jako tak.

- Budeš mít jen to, co chceš. Ostatně, tvá představa se již dávno sama splnila. Chceš snad tvrdit, že jsi celé

ty roky v pekle nežil? A, věř mi, bylo to peklo přesně podle tvých představ. Byl jsi pálen v plamenech pocitu viny. Mrznul jsi v životě, do nějž jsi nevpustil ušlechtilé city. Žíznil a hladověl jsi po svobodě. Chceš snad říci, že toto není peklo?

- Ano. připustil muž v černém. Je to peklo. Ale ty…musíš mít přece radost z mého utrpení, ne snad?

- Radost? Proč bych ji z toho měl mít? Mohu obsáhnout jakoukoliv emoci či pocit, aniž k tomu potřebuji důvod.

- Řekni mi tedy, co to znamená, být ďáblem.

- Víš už, co je Bůh. Víš také, že Bůh na počátku stvořil první bytost. Jmenovala se Luciferos. Nositel Světla.

- Ano. Ale chtěl se vyvýšit nad Boha, proto byl svržen. Je to padlý anděl.

- Tak vás to vždycky učili. Ale jak se chceš vyvýšit nad Boha, když není nic než Bůh?

- Tvrdíš mi tedy, že Luciferos byl součástí Boha?

- Ovšem. Pokud není nic, než Bůh, jak by mohl pojít odjinud? Bůh je čistá Láska. Ale jak chceš poznat nějaký

abstraktní pojem, nemáš-li jeho protiklad? Proto byl stvořen Luciferos. Byl rovněž čistou esencí Lásky, stejně jako Bůh a právě z této Lásky se rozhodl stát se opakem Lásky, “neLáskou”. Stalo se tak proto, aby Bůh mohl prostřednictvím člověka prožít sám sebe. Proto je Luciferos Světlonošem. Aby bylo možno poznat, co je Světlo, stal se reprezentantem toho, co Světlo není. Aby bylo možno poznat Lásku, stal se “neLáskou”.

- Ne. To…není možné. Nevěřím ti. Zní to…příliš krásně na to, aby to byla pravda. Ne, ďábel je jistě zlý od přirozenosti. Nemůže to být tak, jak říkáš.

- Rozumím ti. Je těžké překonat tisícileté paradigma. Ale není to nemožné. I ty jsi přece nakonec začal věřit, že Láska zvítězí. Včera jsi téměř doslova “za pět minut dvanáct” změnil názor, aniž sis to uvědomil. Kdyby se tomu tak nestalo, byl bys zemřel úderem půlnoci a ocitl by ses ve své nejhorší představě pekla. Ale ty jsi se změnil. Změnil jsi názor, začal jsi pochybovat. Jen tomu vděčíš za pozemský život.

- To znamená, že si mě neodneseš do pekla?

- Ne. To by ani nebylo možné. Nikdo na světě ani mimo svět nemá tu moc odnést tě někam, kam sám nechceš.

Ať už do nebe nebo do pekla. Ty jsi dnes ze svého pekla vystoupil. Postava se během hovoru stávala stále neurčitější, až nakonec zmizela docela, jediným zábleskem oslňující záře. Muž v černém se opřel o pelest a zhluboka si vydechnul. Snědá dívka v jeho náručí se na okamžik probrala a tázavě se na něj podívala.

- Slyšela jsem odbíjet dvanáctou. Neměl jste už být na cestě? Muž v černém zavrtěl s úsměvem hlavou a políbil

ji na čelo.

- Před chvílí mi přišli říct, že nikam nemusím. Zůstanu. Na vždycky.


Dočetl jste, pane monsignore, alespoň do poloviny toho Saturnina? :o))) ...Výbuch...:o))))))))))))))))))))))

monsignore
26. 08. 2003
Dát tip
to protože sám nevím nikdy na čem sem.........:o)))...třeba z toho souboru vzájemných nejistot někdy vznikne nějaký opěrný bod :o))))))))))))))))))))))

Monsignore, u Vás člověk nikdy neví, na čem vlastně je :o)

monsignore
21. 12. 2002
Dát tip
omlouvám se madam,poslal jsem vám svoje vyjádření k jinému článku,měl jsem namysli zrovna tenhle....a propos frekvence "snědé dívky" mi na začátku připadala,že buď je do ní projekovaná autorka,nebo si děláte neuvěřitelnou prdel......:o)...takový prozaický absolutní rým :o)))))...ovšem ruku na srdce ,závažnost následujícího tématu by převálcovala i Českou sodu :o)))))

Deltex
11. 06. 2002
Dát tip
Je to příjemné čtení.... a dám tip. Jen musím souhlasit s Lucy... netu訚ím jakým účelem je neustálé zdůrazňování faktu, že dívka byla snědá... z toho mi málem praskla hlava... a zní to tam jako pěst na oko.

Proti gustu žádný dišputát :-D Berte to třeba tak, že se tak jmenuje :-) Ale zvážím :-)

Lucy
09. 06. 2002
Dát tip
Celkom fajn. Zaujímavé "mystické predstavy", kvôli nim to stílo za to. Ale aj ten "obal" bol celkom fajn. *** Len jedna poznámočka - na začiatku sa to len hemží slovným spojením "snědá dívka", až z toho ide poraziť...

Ta snědá dívka je účel :-D Ale dík :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru