Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

(auto)Portrét

Výběr: Biskup z Bath a Wells
29. 03. 2023
14
29
470

Snad se brzy vrátí jaro. :-)

Ostrý ledový vítr profukoval mezi masivními sloupy nesoucími střechu autobusového terminálu v malém okresním městě. Bylo pondělí dopoledne, všechny ranní spoje už byly pryč. 

Na sousedním vlakovém nádraží rovněž panoval klid. Ve výpravní budově posedávalo jen pár babek čekajících na městskou a několik ztracených existencí. Důchodkyně měly na hlavách pletené kulichy a ztracené existence se spokojily s kapucemi svých mikin a bund. Všichni se zde schovávali před nepohodou nepovedeného jarního dne na konci března. 

Jen jeden člověk seděl venku na lavičce za jedním z výše popsaných sloupů, kde tolik netáhlo. Tato osoba byla zjevně taktéž netáhlo, muž, který právě přišel z přilehlého supermarketu, kde si zakoupil jakýsi krájený salám a pár rohlíků. Vůbec nedbal na nepohodlí a dal se do jídla. Nevšímal si svého okolí, jeho pozornost se soustředila jen na jeho salám a rohlíky.

O bezdomovce nešlo, na to byl docela "slušně" oděný. Jeho nečištěné brýle prozrazovaly, že je roztržitý, nedbalý. Oblečen byl beze všeho stylu. Modré džíny už měly zjevně leccos za sebou. Jeho šedomodrá mikina s kapucí mu zřejmě dopřávala jistý pocit bezpečí. Nevzhledná černá bunda kromě vlastního stáří a kruté okolní zimy nevypovídala vůbec o ničem. Krátce zastřižené vlasy trčely do všech stran, na tvářích rašilo asi dvoudenní strnisko. Ze ztracencových očí šlo vyčíst špetku oduševnělosti a velkou dávku zoufalství. Mohutné břicho kontrastovalo s tenkými pažemi, na jejichž koncích visely útlé jakoby ženské ruce. Zato nohy se zdály být docela silné.

Muž se již nepočítal do řad bezstarostných mladíků, ale bylo by chybou jej řadit mezi starce, ježto mu bylo jen lehce přes třicet. Věkově nicméně spadal do kategorie, z níž se zjevně vymykal. Nikam totiž nespěchal, za ničím se nehnal, v klidu si jedl svou podivnou svačinu, přestože právě začínalo chumelit a muži jeho věku vesměs v tu dobu v potu tváře vydělávali na existenci svou, svých rodin, na všechny možné důchodce, na nenasytný stát a taky na pofidérní ztracené existence, které mají v pondělí dopoledne čas jen tak nic nedělat. 

Když konečně chlapík dosvačil, bylo všude kolem bílo, tolik sněhu stihlo napadat. Zvedl se a vydal se s prázdným igelitovým sáčkem a s plastovým obalem od salámu hledat nějaký odpadkový koš. Vyhodil do něj nejprve těžší tácek od salámu a až na něj lehoučký pytlík od rohlíků. 

Vítr však po malé chvilce vydoloval sáček z koše a počal jej při zemi unášet pryč. Muž udělal pár váhavých kroků tím směrem, ale to už pytlík tancoval na ploše mezi jednotlivými autobusovými nástupišti, náhle měnil směr a opět se vracel na původní trajektorii, občas se vznesl až do výšky jednoho či dvou metrů a zase padal k zemi. 

Muž to představení sledoval s podivným zájmem, v němž se mísila netečnost s ledabylou snahou a úvahami nad tím, zda by šlo uniklý odpadek ještě dostihnout. Příležitost je však třeba chopit za pačesy a ne nad ní dlouho uvažovat. Sáček se jako atlet přenesl přes zábradlí a skončil v kolejišti, tam se za ním muž již rozhodně neodvažoval. Přesto stále pozoroval, jak uhání mezi kolejnicemi směrem ke krajskému městu.


29 názorů

Zajíc Březňák
18. 04. 2023
Dát tip niniw

niniw, děkuji moc. Velice si vážím tvé stopy zde.


niniw
17. 04. 2023
Dát tip

taká zvláštna zádumčivá atmosféra z toho na mňa dýchla


Ano, zajímavý film.


Aru
13. 04. 2023
Dát tip

podobný výjev s "igeliťákem" byl i ve filmu Americká krása, viděl jsi ho?


Děkuji, Aru, a zdravím!


Aru
13. 04. 2023
Dát tip

taková malá milá momentka ;)


Lastgaspe, děkuji za tvůj komentář i za odkaz do slovníku.


Zeledo, moc díky. Jsem rád, že tě tu opět vidím.


lastgasp
05. 04. 2023
Dát tip

Svěží miniaturka při které je zima i zaujetí nad chutným salámem s rohlíky. Bejt línej je nádhera a potěšen je ten, kdo si může dopoledne posvačit jen tak, volně bez povinnosti a práce. Být netáhlo je určitě pro někoho libý pocit. Netáhlovsky tipuju!  

https://cestina20.cz/slovnik/netahlo/

 


zeleda
04. 04. 2023
Dát tip

Moc pěkně napsané! Příliš bych se v tom nešťoural. Je to v licenci autora a je to hezky napsaný minipříběh.


Ok. :-)


Ano, můžete, děkuji moc a vážím si toho.


můžeme nominovat do PM?


Blacksabbath, moc díky.


Zaujalo.....parádně odpozorované!


Janino6, děkuju za návštěvu. :-)


Janina6
30. 03. 2023
Dát tip

Výborně napsané, tohle pozorování se čte jako detektivka :)


Vesuvanko, také tobě děkuji za čtení.


Benetko, děkuji za čtení a za odkaz.

Evženie, děkuji.


vesuvanka
30. 03. 2023
Dát tip blacksabbath

Dobře se mně četlo. Zaujalo mě i pozorování sáčku, uhánějícího směrem ke krajskému městu. TIP


Dobrý je i mikrotenový sáček, ten, když nabere vzduch, se krásně vznáší.


Gora
29. 03. 2023
Dát tip

U nás se říká "netahlo" lidem, kteří nepracují. Moc se mi to oslovení nelíbí.


K3
29. 03. 2023
Dát tip

No jo tak pardon, ale slyším to poprvé:).



Děkuji všem za čtení.

Jamardi, to máš asi pravdu, že ještě mnohokrát změní směr.

gabi, je to tak, slovo "netáhlo" tu je jako synonymum pro "lenoch", "nemakačenko" a podobně. Autorská práva na něj ale úplně nemám, tohle slovo jsem zaslechl od kamaráda.


Ja som mala dojem, že druhé netáhlo sa vzťahuje k osobe, novotvar autora


Jamardi
29. 03. 2023
Dát tip

Třeba byl vyhládlý po noční směně. 

Zaujalo mě, že píšeš, že sáček uhání směrem ke krajskému městu. Říkám si, že ještě mnohokrát změní směr.


K3
29. 03. 2023
Dát tip

překlep - 2x netáhlo. Je to působivé. Odstavec s bezdomovcem je tam asi fakt navíc. To má Gora pravdu.


Gora
29. 03. 2023
Dát tip

Text, kde vyniká schopnost "pozorovatele" sledovat a posléze zpracovat zápiskem zdánlivě banální děj ze svého úhlu pohledu. Dobrá mini.

Jestli mohu poznamenat něco ke stylu, přílišná popisnost mu ne docela prospívá. Závěr je znatelně poetičtější...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru