Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prostě jen tak žít!

04. 04. 2023
3
8
302
Autor
zeleda

Milí Písmáci. Bohužel musím znovu opakovat, že na Písmáka nemám tolik času, jako dříve. Přesto vše ho nechci opouštět. Měl jsem hodně práce s mými posledními knihami. Zatím jsem vydal 15 knih, ta šestnáctá - Prostě jen tak žít - je glosář, je po korektuře a měla by vyjít v létě, či na podzim. Ta poslední, je moje klíčová, nese název Mnohotvárná tvář starověkého světa, a snaží se postihnout vývojové cykly starověkých civilizací a jejich podstatu. Ta je v korektuře a měla by ještě projít odbornou recenzí. A nyní něco zcela jiného. Začnu ale pouze úvodem své nové publikace. Další články budou následovat. Díky za pochopení.

Úvodní slovo

„Život je jako hra. Nezáleží na tom, jak dlouho trvalo představení, ale na tom, jak dobře bylo zahráno.“

Lucius Annaeus Seneca

*

Mám moc rád moudré myšlenky antických myslitelů, které se ve formě citátů objevují na nejrůznějších webových portálech. V drtivé většině jsou nadčasové a aktuální i v dnešní době. A citáty o životě patří k těm nejzajímavějším.

V průběhu celého svého života si člověk postupně začíná uvědomovat všechny jeho složitosti a snaží se je zdolávat a přizpůsobovat svým potřebám a možnostem.

Penzum všech úspěchů, neúspěchů i porážek, které jsem po drobných kouscích postupně ve svém životě a vědomí nastřádal, jsem se později snažil přenést i do svých knih. Lidé přicházejí a odcházejí, je to věčný koloběh života. V našem, již seniorském, věku spíše odcházejí. Odešla i moje žena, odešel bohužel i syn, ale život, byť bývá občas velmi tvrdý, tak ten běží stále dál, nehledě na četná úskalí času. Buďme za to rádi!

Publikace, kterou zde čtenářům předkládám, je trochu netradičně koncipovaná. Je to soubor glos a fejetonů, které byly postupně zveřejňovány na jednom webovém portálu v  průběhu minulých třech let, a je doplněný novými texty, které glosují současnou společenskou realitu, různé životní situace, cesty za poznáním a také nabízejí tvář města, ve kterém žiji.

Citátem jsem tento úvod začal, citátem ho také ukončím. Následující myšlenku vyslovil Herman Melville, americký romanopisec, povídkář a esejista.

    „Život je cesta, která vede domů.“

Tak šťastnou cestu!

Jan Zelenka

 


8 názorů

zeleda
13. 04. 2023
Dát tip

Přemku, díky, ale já jsem s Písmákem skončil. Ten absolutní nezájem o mé články má zřejmě nějaké pozadí a já o tom nehodlám bádat. Nejsem literární exhibicionista, přesto, že mám vydáno 17 knih. Vnucovat se nebudu. Hodně štěstí ve tvých literárních aktivitách. Zdravím Honza


lastgasp
08. 04. 2023
Dát tip Gora

Jsem rád, že tě zase potkávám. Já jsem Písmáka také delší dobu zanedbával a psal jsem do magazínu Seniortip.cz články, povídky a hlavně seriál s filmy neprofesionálních filmařů. Ten teď končí, protože onemocněl jeden se spolupracujících redaktorů. Zkouším to tedy zase tady. V únoru jsem byl pátý v soutěži povídek měsíce, za březen tam mám jednu nominaci. Líbí se mi citát: Život je cesta, která vede domů. Díky.


blacksabbath
06. 04. 2023
Dát tip Gora

„Život je proces, při němž zjišťujete, jak daleko můžete v tom či onom zajít, i když pravděpodobně i v hledání toho, jak daleko můžete v tom či onom zajít, můžete zajít příliš daleko.“ (Terry Pratchett)

Neodcházej:-(


zeleda
06. 04. 2023
Dát tip

Goro, ahoj. Sama vidíš, že o moje články není vůbec žádný zájem. A nemyslím si, že jsou tak špatné. Nehodlám zde zbytečně exhibovat články, které sice někdo přečte, ale s nezájmem jde pak ocenit něco jiného. Ještě počkám týden a pak z Písmáka definitivně odejdu. Tohle nemám zapotřebí. 


Gora
04. 04. 2023
Dát tip

Tak se na tvé glosy budu těšit, Honzo.


zeleda
04. 04. 2023
Dát tip

Danny, díky za info. Ale nebyl jsem tu tak dlouho, že jsem zapomněl, jak jsem články dříve vkládal. Nejsem žádný laik, na PC jsem už skoro 15 let. Vkládám text jednoduše pomocí CTRL C a CTRL V. Jde to rychle. Způsobem, který uvádíš, to nejde. 


Danny
04. 04. 2023
Dát tip

ahoj, autorka Abakus zrovna měla problém s formátováním textu a zeptala se mě v poště, poradil jsem docela složitou radu, vypadá to, že může pomoct i Tobě, tak ji sem zkopíruju a upravím, můžeš to podle toho zkusit:

nejlepší řešení pro Tebe jako pro počítačového laika je použít trik s odstraněním formátování pomocí Poznámkového bloku: laici to většinou neznají a Tobě by to mohlo pomoct - prostě spusť na svém počítači Poznámkový blok, to je malý prográmek na čistý text, předpokládám, že máš Windows, prostě klikneš na Start, začneš psát "Poznámkový blok" (bez uvozovek) a on Ti sám vyjede, na anglických Windows je to Notepad. Poté místo toho, abys text z Office kopíroval přímo do Písmáka, zkopíruješ ho do Poznámkového bloku, tam znovu označíš (nejlépe pomocí Ctrl+A, čili Vybrat vše) a znovu zkopíruješ. Tento postup odstraní officové formátování, takže se nebude tlouct s tím písmákovým.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru