Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dotaz pro ateistu

09. 04. 2023
4
19
556
Autor
Binka40

Dotaz pro ateistu

 

První předek je stvořen z hlíny

moje dítě zas z malé kapky

každý nový den se vrací zpátky

a pak ho zblajzne soumrak se svými stíny.

 

Neplakej za končícím dnem 

smrt je nám všem společná a blízká 

a všem se nám po světle stýská. 

 

Věříš, že Bůh tě stvořil z hlíny? 

Věříš, že Bůh stvořil kapku v muži a dal jí ženě, aby se narodilo dítě?

Nebo myslíš, že je to vše náhoda?

 

Myslím (tedy jsem), 

že kdo v tom vidí náhodu

nemůže být v klídku

a cítit věčnou pohodu.

 

Může mít svědomí, 

ale vědomí

že srdce tluče jen krátce  

je na nervy přece. 

 

Jaká může být pro člověka naděje, 

že se dá po smrti do kupy a ožije?  

Nechápu proč nevěříš? 

 


19 názorů

Binka40
17. 04. 2023
Dát tip

Díky moc


vesuvanka
17. 04. 2023
Dát tip Binka40

Zajímavé a k zamyšlení. TIP. Věřím, že existuje Bůh, který stvořil vesmír a všechny přírodní zákonitosti včetně zákona o zachování hmoty a energie. Takže určitě existuje po smrti nějaká forma přeměny energie, ale jaká, to nikdo nevíme. Chtěla bych věřit, že to není reinkarnace, která mě děsí - znovu bych se narodit nechtěla. Kdyby existovaly minulé životy a jejich účelem bylo postupné vylepšování duchovního života člověka (laicky řečeno), museli bychom si  pamatovat něco z minulých životů, hlavně chyby, jichž jsme se dopustili, abychom mohli v dalším životě na sobě pracovat. A to si nepamatujeme. Je to jen můj názor. 


Binka40
14. 04. 2023
Dát tip vesuvanka

Musím Prometea zklamat, já jsem si úplně jistá, že Bůh vše stvořil. :) Myslím, že tak krásné myšlenky jaké jsou ve svatých knihách nemohl člověk vymyslet. Prostě je to krásné a nemá cenu pochybovat o tom, že je za vším Bůh.. Pochyby nikam nevedou.

Filosofovat o smyslu života v rámci víry, to ano. Einstain věřil ve spinoza Boha. Tolstoj přijal islám. Věda bez víry nemá pravý efekt. Jan Hus byl úžasný. Aristotel....Víra je základem etiky... Proč pochybovat. Prostě uvěříš a pak v rámci toho zkoumáš svět, smysl, jak se nejlépe chovat a jak najít spokojenost, věř tomu že to je větší dřina dojít do takového spoznání než pochybovat a nalézat pro a proti.

Ale všichni máme právo na svůj pohled. Díky moc. Zdravím. 


Odpověď od ateisty - potřeba měřit svět vlastním nechápáním vždy vede k tragickým výsledkům. 

Náboženství je továrna na sebeklamy - poskytuje falešný pocit bezpečí (slibem jakési absurdní posmrtné existence, která odporuje všemu, co o světě víme), falešné sebevědomí (arogance věřících převlečená za pokoru), falešný pocit ctnosti (démonizace lidské sexuality vedoucí k prznění malých chlapečků, kterým katolická církev nechvalně proslula po celém světě). Kazatelé vždycky měli snahu mluvit o věcech, o kterých neměli ani ponětí - když srovnáme archaické představy o kosmogenezi, astronomii a biologii, které najdeme v Bibli se současným vědeckým poznáním, poklepe si i dítě školou povinné nechápavě na čelo. 

Kdokoliv, kdo odhodí své kritické myšlení do kostelní kasičky výměnou za tento "výhodný balíček sebeklamu" pak už pochopitelně nikdy nemůže pochopit "jaké to je nevěřit". Je to stejné jako s drogami (protože náboženství skutečně je opium lidstva) - pro uživatele je droga tím nejlepším, co může být, pro neuživatele pouze hrůzné divadlo plné závislosti a lží. 

Naštěstí podle statistik katolíci v ČR za poslední čtvrt století téměř vymřeli. Zaplaťpámbuch!


Rhodesie
12. 04. 2023
Dát tip Binka40

Aniž bych se pouštěl do větších debat - za mě dobrý a souzním s tím.


Binka40
11. 04. 2023
Dát tip

Ahoj všem. 

Vidim, že se vytvořila zajímavá debata. Je fajn, že jsme rozdílni,a po vašich komentářich, ráda vysvětlím svůj filosofický pohled. Pro někoho bude i dále směšný, ale v jednoduchosti je krása. 

Víra dává člověku sílu, aby překonal katastrofy, těžké chvíle a vše. 

Jako vzor jsou Boží proroci a většina opravdu věřících lidí protrpeli hodně zlých až ponižujících momentu od lidí. Ježíše, který léčil a propagoval dobro ukřižovali a odsoudili za nic, a ještě ho zradil jeho blízký apoštol. Mojžíše zas ponižoval Faraon...

Také jsem si kladla otázku odkud ve víře zlo... Ale víra mi to vysvětlila docela logicky. 

Všechny klasika víry (judaismus, všechny typy křesťanství i islám) vychází z toho, že Adam byl vyhnán za trest z ráje, kde mohl být ve věčném klidu, ale neodolal pokušení ďábla, a snědl zakázané jablko, uvěřil dablovu pokušení, za což ho Bůh pokaral a vyhnal ho na zemi, kde musí v potu jist svůj chléb a ďábla nechal, aby lidi pokoušel a navadel na zlo a smysl života je tento krátký život z hlediska věčnosti prožít tak, aby s námi byl Bůh spokojený, abychom dokázali čelit všem pokušením a byli dobří. Když jsme dobří cítíme Boží světlo a když někomu ublížíme nebo uděláme něco špatného(třeba i nevědomky, třeba z hlouposti) dostaneme se do tmy, kde se nás ďábel bude snažit udržet a odpoutat od světla. Když si vzpomeneme na Boha a poprosíme ho o odpuštění a podporu, Bůh nám vždy pomůže a máme naději že nam odpustí, a ve všech Svatých knihách je milost Boží popisována jako nezamyslitelna, ale musíme se snažit být toho hodní. Světlo a tma jsou duchovní samozřejmě. Pro všechny je jednodušší být lyny nebo zlý, ale být dobrý, hodný a pilny je práce, to bas nutí pracovat na sobě proti svým zlozvykum. 

Tak já vidím víru. Když člověk umře jako dobrý a věřící člověk což má právo posoudit jen Bůh a nikdo z nás nesmi druhého posuzovat zda je dobrý nebo věřící, protože i to je hřích, tak takový člověk má naději že ho Bůh pusti do ráje. Proto je pro člověka každé pokušení i když je na něj někdo zlý nebo se mu stane nake utrpení, tak je to pro něj test jak se bude chovat, jestli bude i dále hodný a věřící a ohleduplny a bude přát jiným víc než sobě jak to Ježíš řekl a což je smysl dobra. 

To je víra která dává sílu v každém utrpení i v katastrofa a kdo z nás přeje jiným víc než sobě? Kdo to dokáže? 

Katastrofa je většinou trest, když lidi hodně hřeší, jako potopa a Noe, Sodoma komora... ale kdo věří, bude vědět že to precijen jen Bůh ví a my se nemusíme zabývat těmito otázkami. Stačí být dobrý a věřit a člověk se cítí dobře,ale možná se cítí dobře i ten kdo nevěří a je jen dobrý.

Mě nikdy nenapadlo nevěřit, nějak mám pocit, že jsou všude kolem mě důkazy,že Bůh je, a že se na nás dívá. Nezvládla bych bez víry spoustu těžkých chvil, proto ta básnička a proto ta otázka. 

 

 


Danny
10. 04. 2023
Dát tip

(dílo se jmenuje Otázka pro ateistu tak jsem prostě vytáhl svého vnitřního ateistu, ať na ni odpoví :) nic dalšího v tom není :) )


Danny
10. 04. 2023
Dát tip

jinak, abych zase hodil kamínek na druhou stranu pomyslných vah, spíše než fungující srdcový sval mi existenci Boha evokuje existence vědomí, tedy lidského "já" - které se spíš chce zabývat svými věcmi a mít se dobře než evolučními danostmi :) a kdyby vesmír začínal nějak "materialisticky", jak by se takováto úplně jiná kvalita sama od sebe vykřesala? taky zkušenosti lidí z blízkosti smrti (třeba Moodyho knížka Život po životě) - a vůbec věci jako umění, krása, radost... tím "problémem utrpení" jsem rýpnul, protože situace není jednoznačná: viz třeba v buddhismu tvoří první vznešenou pravdu (k buddhismu mám zase rezervovaný vztah z jiných důvodů, jdou pak do hloubky svojí filosofie směrem, který se s mou zkušeností úplně neshoduje, i když sám Buddha tvrdí, že se mají pravdy poznávat na základě zkušenosti spíše než že to někdo, i on sám, řekl)


e.eucrow
10. 04. 2023
Dát tip

tak iste. keď o iracionalite hovorí niekto, kto vlastne hovorí, že za všetky nešťastia, vrátane tých, ktoré nedokáže ovplyvniť, môže konkrétny človek a teda je to jeho vina, tak to vôbec nie je iracionálne a zvrátené. 

ale racionálny skeptik a humanista je vrcholom iracionálna. ako inak. čau.


K3
10. 04. 2023
Dát tip

Jestli je, tak určitě ne proto aby se o každého staral.


e.eucrow
10. 04. 2023
Dát tip Gora

jasné, takže všetko si privolám sám. napríklad autonehodu či vlnu tsunami. lebo som bol "nesprávne" nastavený, takže keď zomriem, tak je to vlastne moja vina. geniálne.

ten váš boh ako správny sadista evidentne všeobecne rád trestá.


Danny
10. 04. 2023
Dát tip Janina6

Jak píše Mojše, nebývá všechno tak černobílé: vezmi si třeba "problém zla" či "problém utrpení": když je tu všemocný dokonale dobrý Bůh, proč jsou na světě zlo a nemoci a přírodní katastrofy? Lidské zlo jde vysvětlit svobodnou vůlí, ale nemoci a katastrofy už ne. V některých náboženstvích se toto svede na zlé duchovní bytosti, ale proč je potom Bůh nezničí a nechává působit? Pokud člověk např. zažívá dlouhotrvající depresi či úzkosti a neví, jak z nich ven, je pochopitelné, že je třeba ateistou. Já osobně to mám vysvětleno částečně tím, že pokud trpíme, je to něco jako "chybová hláška", že někde máme dělat něco jinak a Bůh už vyčerpal veškerou pozitivní zpětnou vazbu, takže mu nezbývá než použít tu negativní: ale i s tím se dá polemizovat.


Binka40
09. 04. 2023
Dát tip

Díky všem :) 


Benetka
09. 04. 2023
Dát tip Gora

Já se nechám překvapit. Buď naposled zavřu oči a dál nebude už nic_ A nebo se mi bude svatý Petr smát při klepání na nebeskou bránu... :)


e.eucrow
09. 04. 2023
Dát tip

neverím, áno, všetko je to náhoda, o posmrtný život nestojím


Janina6
09. 04. 2023
Dát tip

Možná proto, že mi Bůh dal schopnost pochybovat?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru