Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Persona 5 Royal: Recenze hry

16. 04. 2023
2
2
217
Autor
Danny

Když jsem hrál sérii Dragon Quest a "básnil" o ní, někdo na jednom fóru mi doporučil, že by se mi mohla líbit hra Persona 5. A taky že ano. Je to další japonská "hra na hrdiny", ale tentokrát taková těžší, komplikovanější.
Hra se skládá ze dvou částí. V jedné jste student střední školy v současném Japonsku, druhá je situována ve vnitřním světě lidí, kde máte lidem tento vnitřní svět změnit a tím je polepšit. V reálném světě nemá postava žádné zvláštní schopnosti, normálně pomocí mobilu komunikuje s dalšími postavami, chodí do školy atd. Po škole se socializuje a tím se jí zvedá něco jako ukazatel, jak blízko je si s daným člověkem: to zapíná různé dodatečné speciální schopnosti použitelné v bojové části hry.
Bojová část hry se odehrává v "palácích", což jsou právě patologické vnitřní světy různých lidí, které máte napravit, vaše postavy bojují proti "stínům", jejichž existence je autory hry vytvořena na základě znalosti různých světových mytologií, tarotu a Jungovy filosofie. Hlavní hrdina oplývá zvláštní schopností: může tyto "stíny" pojímat do sebe jakožto "persony", kombinovat je dohromady, přidávat jim schopnosti atd.
Každé bojové kouzlo je příslušné nějakému elementu, kterých je tu povícero, kromě vody, větru a ohně například i psychická či nukleární síla a různí nepřátelé, i persony členů vašeho týmu (kromě hlavní postavy, která má person víc, mají ostatní členové týmu každý jednu) mají na některé elementy slabost a na jiné naopak rezistenci. Bitvy se potom bojují strategicky, snažíte se vždy útočit na protivníka tím elementem, na který je náchylný, což by ho mělo hned vyřadit z boje a vám připočíst další kolo do souboje. Také jsou tu různé předměty, které si musíte šetřit a používat je v nejlepší možnou dobu.
Hra mě zcela vtáhla, v soubojích někdy stačí jediná chybička a je konec, proto člověk musí být ostražitý. Zároveň v reálném světě se odvíjí příběh hry, který nebudu samozřejmě prozrazovat, je třeba oklikat spoustu textu, který je ale zajímavý a neměl jsem s ním problém. Hru bych ohodnotil na 10 bodů z deseti, velmi mi vnikla pod kůži.


2 názory

Danny
před rokem
Dát tip

Utgard-Loki: Elden Ring mi ukazoval kamarád, když jsem byl u něj na návštěvě, grafika výborná, jen mě tam odrazovaly realtimeové souboje, já mám blbej postřeh, tak mě ty JRPG (Dragon Questy a Persony) vyhovují právě tím, že mají souboje tahové (jako např. kdysi v dosu Wizardry)

on tehdy argumentoval, že můžu dát obtížnost easy a dám to, no uvidím, rozhodně díky za doporučení


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru