Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kontokorent

17. 04. 2023
11
7
249
Autor
supizmus

   "Josefe, zase jsi nevyšel s výplatou a jsi v mínusu." Hlas, ve kterém nebylo ani náznaku zloby, ironie nebo výčitek. Josef přesto mlčel a s pocitem trapnosti koukal do země. "Tak jako minulý měsíc a většinu předcházejících", pokračoval monolog směrem k mladému muži. "Oba víme, čím to je Josefe. Ty umíš žít, ale neumíš vyžít." Josef stále hleděl do země a neodpovídal.

   Byla to pravda. Rád si uměl život užít. Když byla příležitost, udělal si lepší oběd. Často a rád si dělal výlet a viděl-li kde co dobrého a užitečného, koupil si to. V neposlední řadě měl mimořádně otevřené srdce a nejednou finančně pomohl přátelům nebo i cizím lidem v tísni. A poslední týden v měsíci pravidelně končil s účtem pod čarou.

   "Josefe, zase jsi nevyšel a teď tu se mnou mluvíš o tom, že sníš o cestě do daleké země, na kterou bude třeba dlouho a pečlivě spořit. A ke všemu je to země, o které ti její vlastní obyvatelé, když jste se před lety setkali, řekli, že Ty se rozhodně pro život tam nehodíš. Jak tomu všemu, Josefe, mám rozumět?"

   Josef pořád mlčel. Slova, která slyšel, sváděla nelítostný zápas s jeho touhou a splašené emoce fandily tu jedné, tu druhé straně. "Jsi zralý a dospělý muž Josefe, věřím Ti. Rozhodni se podle svého srdce. Svoje jsem Ti už řekl. Kdyby bylo potřeba další pomoci a znovu bys nevyšel - i tam daleko, kam Tě to láká, kontakt na sebe máme. Budu tu pro Tebe vždycky."

   Josef narovnal hlavu a chvíli hleděl mlčky a odhodlaně před sebe. Žádné další slovo už nezaznělo.


7 názorů

solomon
před rokem
Dát tip supizmus

ty vole, ž sví josef


sveřep
před rokem
Dát tip

Přála bych textu konec ve smyslu pointy.


Dát tip supizmus

Každý nemá v hlavě kalkulačku, ale má nějaké sny.


Philogyny
před rokem
Dát tip supizmus

asi se jmenuju Josef 


Zeanddrich E.
před rokem
Dát tip Gora, supizmus

 

O to jde - najít rovnováhu mezi našimi sny, a možnostmi..


Gora
před rokem
Dát tip supizmus, blacksabbath

Josef má prostě velké srdce / a sen /...


Kočkodan
před rokem
Dát tip supizmus

Dlužno říci, že já jsem byl s dílkem spokojen.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru