Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O klimatu

17. 04. 2023
14
16
313
Autor
Diana

O klimatu

 

Neporučíme větru, ani dešti,

jak kdysi věřilo se.

Počasí nám totiž věští

pravdu o zemské ose:

ta mění časem ráda sklon

a Země zase mění dráhu

okolo Slunce. Přírodní zákon

pro lepší rovnováhu?


16 názorů

Aru
20. 04. 2023
Dát tip

stačí asi tak jeden velký výbuch sopky a nastane klidně rok bez léta, stejně jako v roce 1816: "kdy si střední Evropa užila spolu se zbytkem světa proslulý rok bez léta, který byl výsledkem nevídaného výbuchu sopky Tambora v Indonésii"


Aru
20. 04. 2023
Dát tip

bylo mi jasné Loki, že mě podobný komentář vážné kritiky nemine, malá doba ledová je fakt, (pokud to chceš anglicky) není to konspirace ;)


 

(( ...)).

Stručně řečeno, chladné podnebí vede člověka k činnosti, ..., teplé ho naopak deaktivuje :) (a také proto nejpokročilejší civilizace se vyvinula na severu, a ne někde třeba v Africe :) )

´Mimo jiné proto pro nás tzv. malá doba ledová byla vesměs dobrá.


Mění pomalu, ale jistě.


vesuvanka
18. 04. 2023
Dát tip

Pěkné a milé, TIP. Také si myslím, že globální oteplování je přírodní jev, který směřuje k lepší rovnováze na Zemi.

Zoroaster, díky za odkaz.


Diana
17. 04. 2023
Dát tip

Kočkodane

Co zas blbneš chlape,

na mozek ti klape?

Rytíř, ten měl jinou práci,

než je kyslík, co se ztrácí....

Václav chtěl jen panovat,

za království díky vzdát.


Kočkodan
17. 04. 2023
Dát tip

Rytíři si v hoře klímaj

(spíš se tvrdě chrápe),

ano, myslím Blaník,

nezjišťují venku klima

sociální, přírodní,

Bůh se zjevil Václavovi,

jasný pokyn nastal slovy:

Na lidi se vybodni.

Snad neřekneš, Blani -

co zas blbneš, chlape! ;-)


Aru
17. 04. 2023
Dát tip

mě to taky překvapilo :D

když vezmeš segment dat od r. 1303, kdy se počítá nástup malé doby a za její ukončení je r. 1850, to uvádí wikipedie, takže jsou to velmi základní a povrchní data, přesto dává najednou smysl pojem globální oteplení, protože ty teploty šli ve 20. stol. skutečně nahoru, na grafu to vypadá jako nástup apokalypsy, ale to že před nástupem malé doby ledové tu bylo i oproti dnešku teplé období, kdy se tady pěstovaly citrusy, nebo Rusko bylo největším vývozcem Ananasů, či Vikingové podnikali cesty až do Kanady a měli osady v Grónsku (Zelený Ostrov), na to se nebere zřetel, jelikož na Emisních povolenkách se dá prostě vydělat daleko víc, než na tvrzení, že se katastrofa nekoná a není zase takové teplo a vlhko, aby se dalo sklízet dvakrát ročně, čehož by se mohli chytit giganti v zemědělství (pak by se oteplení najednou vehemetně podporovalo). samozřejmě to nebylo konstantně zamrzlé období, mělo své výkyvy, stejně jako počínaje r. 2020 skončila horká léta, jestli pamatuješ do r. 2020 ze zimy jsme šli rovnou do horkého léta, letos perfektně sedí ona kamnová pranostika s chladným březnodubnem, umíš si představit jak moc to musí ekoalarmisty srát? :D:D


Diana
17. 04. 2023
Dát tip

Marku, díky, jsi laskav.

Zoroaster moc děkuji, ráda si přečtu. Zajímá mne to!

Aru - opravdu? To všechno jsem nevěděla... Tak dík!


Aru
17. 04. 2023
Dát tip vesuvanka

ekoalarmisté pomíjí ten fakt, že 19. stoletím skončila tzv. malá doba ledová, tudíž oteplení je skutečně návrat k normálu před malou dobou ledovou, ekoalarmisté si defakto přejí dlouhé a tuhé zimy a krátká, nepříliš teplá léta (a nejspíš i hladomory, které postihly Evropu s příchodem malé doby ledové), nevím jak by se jim líbila zasněžená Praha s teplotami okolo -30/-40°C, ekoalarmisté tudíž soudím musejí být jacísi lidé zbožnující drsné zimy, nesnášející teplo a vše co roste a kvete v teplých údobích roku, nějak si nedovedu představit co lze pěstovat v zimních údobích, ekoalarmisté to zřejmě vědí :D:D


Muamarek
17. 04. 2023
Dát tip

Milé hravé dílko - umím si představit i pro děti. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru