Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak těžké je zabít

11. 06. 2002
2
0
1952
Autor
StvN

Vykloněn z okna, vdechoval jsem pouliční vzduch, který jsem v danou chvíli považoval za čerstvý. Dokonce příjemný a lahodně chutný. Ačkoliv ulicí proudily davy lidí, hromadným hlukem devastujíc fasády domů, neslyšel jsem víc, než ticho tajně se líhnoucí v hlubině mořské. Zvedal se mi žaludek. S nadějí, že jej větším množstvím vzduchu zatlačím zpátky, činil jsem dlouhé nádechy a se zavřenými víčky si přál ušetřit lidské hlavy pode mnou natráveného oběda. Trochu jsem se uklidnil. S hlavou venku, přišlo mi, že s tím, co se před chvílí odehrálo v mém bytě, nemám nic společného. Dlaně se mi zasychající krví lepily na parapet. Trochu krve jsem měl i na obličeji a na šatech.

 

Tak jsem to přece udělal. Těžko uvěřit, že se můj čin již na dobro zahryzl do proudu času jako tetování, které nejde smýt. I když bylo jen otázkou času, kdy k tomu dojde - po tolika letech odříkání. Už nechci žít na okraji společnosti. Přátelé na mě pro mou neschopnost hledí skrz prsty. Chci už konečně být jako oni - vykřikl jsem do svého nitra. Otevřel jsem oči a otočil se čelem do bytu. Chtěl jsem si důkladně projít co a jak se vlastně stalo. Teď, když nad tím přemýšlím, říkám si, že je to vlastně docela dobrý pocit.

 

Samotný akt vraždy byl nevyhnutelný. Taky jsem se mu za to omluvil. Je zajímavé, že ačkoliv jsem to dělal poprvé, neměl jsem s tím takový problém, jaký bych ze začátku čekal. Nenápadně, aby to neviděl - sám jsem měl zavřené oči - jsem ho vší silou praštil palicí do hlavy - ze zadu. Samozřejmě upadl na zem. Jak jsem ho zvedal, pořád sebou cukal. To mě vyděsilo asi nejvíc. Položil jsem ho na stůl - na zemi pracuji nerad - vzal jsem ten největší nůž, který jsem doma našel  - takovou menší mačetu - a začal jsem řezat. Nebylo to jako krájet chleba. Hned jak jsem ho nařízl, objevila ze první krev. Ta mi znemožnila dodržet čistý řez. Cukal sebou stále víc, tak jsem se o nůž opřel oběma rukama a celkem bez nesnází oddělil hlavu od těla. Když jsem ostřím narazil na dřevo, odskočila a skutálela se  na zem. Celý stůl byl od krve, podlaha taky, bál jsem se podívat na strop. Z místa, kde byla ještě před chvílí hlava, zely kusy masa a kosti. V momentě se mi zamlžil výhled; svět se otočil kolem dokola. Byl div že jsem našel cestu k oknu.

 

Nyní jsem již v pohodě. To nejhorší mám za sebou, i když mě čeká ještě hodně práce. Tělo musím naporcovat, obalit a řízky osmažit ve friťáku. Hlavu odnesu sousedce, která z ní udělá polívku. 


Kandelabr
05. 01. 2003
Dát tip
tohle mě nebavilo. mám rád retrospektivu a tak začátek mě zaujal, ale ta pointa je hrozně ohraná (ale fakt příšerně). Napsané je to docela dobře, ale to je řemeslo, které se dá naučit. Zajímat by tě měly právě hlavně ty reakce na pointu. Protože nic je nic i když je to dobře napsané. špatná stylistika se dá opravit. ale nápad je jádro povídky.

StvN
05. 01. 2003
Dát tip
Je to ten případ, kdy je pointa vyzrazená hned na začátku, ale chápu, že tomu něco chybí. Snad "označit vše" a "delete".

Sysa
02. 07. 2002
Dát tip
Když myslíš....ale já myslím že aby mě to zaujalo cele, muselo by mě zaujmout i to nad tou pointou...ale pointa zaujala, to jo:-)jinak:jo, přímo znamená srozumitelně.....a vůbec: konec slovíčkaření:-)

Sysa
25. 06. 2002
Dát tip
Pointička je super,ale jinak je to na mě až moc přímo napsaný, i když s ohledem na tu pointu to vlastně ani jinak nejde,že:-).Nevím, jinak mě to moc nezaujalo,ale pointa fakt dobrá

StvN
25. 06. 2002
Dát tip
Co tím myslíš, přímo napsaný? Možná myslíš srozumitelně, jestli ano, pak je to v pořádku, chci být srozumitelný. Myslím, že tě to zaujalo. Líbila se ti pointa - celý to je psaný jen kvůli pointě.

Josefk
24. 06. 2002
Dát tip
no jo, chyběla ti jistota, t.zn. slivovice a suchá utěrka :-))

Miki
17. 06. 2002
Dát tip
Aha .... jasné.

Lucy
13. 06. 2002
Dát tip
StvN: Tak sa ospravedlnujem, ale vidiet som to tam nevidela. Teraz to uz trochu lepsie chapem, ale aj tak je ta vrazda hnusna...

StvN
12. 06. 2002
Dát tip
Deltex - to nepopírám, ale řekni mi, líbilo se ti jak je to nepsaný? To je pro mě důležitější. Danny - díky, jsem rád, když se dá říct, že moje díla mají pointu Miki, Lucy - můžeš si pod tim představit, co chceš, ale pointa, je myslim jasná, jestli ne, tak mě to mrzí, ale líp už to nenapíšu. Anebo já to teda prozradim. Lucy, ten můj počin nebyl nijak nehumánní, vždyt jsem nepopisoval vraždu člověka, ale právě nechut cokoliv zavraždit, i když to byl obyčejný kapr - vánoční. Nebo alespon - mělo to tak vyznít.

Deltex
12. 06. 2002
Dát tip
Je to napsané velmi hezky, ostatně, to ty umíš, ale zakončení jse trochu těžkopádné.

Danny
11. 06. 2002
Dát tip
:]]] ***

Miki
11. 06. 2002
Dát tip
Asi jsem z toho měl něco pochopit, nebo se domyslet, ale nějak se nepovedlo :-((

Adams
11. 06. 2002
Dát tip
To je dobrý...líbí. Připomíná mi to jednu povídku nazvanou Guláš. Taky se podobným tématem zabýval v jedné ze svých povídek Alfred Hitchcock.

Danny
11. 06. 2002
Dát tip
a ta pointa: tu jsem tady viděl v jedné kombajnově básničce, ale to neva

Deltex
11. 06. 2002
Dát tip
Abych pravdu řekl, nepřicházíš s ničím novým... podobných povídek jsem již pár četl.

Android
11. 06. 2002
Dát tip
Dobrý!

Lucy
11. 06. 2002
Dát tip
Moje dojmy : viď Miki. Zaujímalo by ma, ako si odôvodňuješ tento počin vzhľadom na svoju snahu o humánny prístup v literatúre (viď poznámky u Android:Znamení Kruhu II.)... :oP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru