Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chyba 330

08. 05. 2023
4
5
204
Autor
Danny

Charles Elfing pozdvihl číši s vínem. Rozhlédl se po sluncem zalitém sále, pohledem se lehce dotknul lidí jemu nejbližších, kteří seděli u dlouhého stolu vedle něj: byla to jeho přítelkyně Nicol a jeho nejlepší kamarád Adam. Nadechl se, že pronese řeč - když vtom zkolaboval.

"Zavolejte doktora!" vykřikla Nicol, i když ani nemusela: u nejbohatšího a zároveň nejstaršího muže na světě byl robot držící lékařskou pohotovost na místě okamžitě. Charles Elfing, ten, který lidem daroval nesmrtelnost, že by - zemřel? Pro většinu lidí na světě nemožné, absurdní. Charles si změnil jméno na "Elfing", stejně jako jméno jeho závodů, které upravovaly lidské tělo tak, aby se jej nedotklo stáří - aby tím učinil poctu spisovateli Tolkienovi, jehož elfové právě nesmrtelnými humanoidy byli. Teď ale Charles ležel na zemi a nejevil známky života.

"Co mu je?" zeptal se Adam, v místnosti, kde byl Charles napojen na přístroje a stál u něj muž v bílém plášti.
"Vůbec netušíme," odvětil lékař, "zdá se, že jeho mozek přestal předávat orgánům povely, co mají dělat. Udržujeme ho naživu uměle."
"Zrovna na oslavě jeho třista třicátých narozenin. Jaká ironie osudu." vzdechl Adam.

O čtrnáct dní později stejným způsobem zkolabovala Cynthia, Charlesova první žena, se kterou se již dávno rozvedl. Také ji napojili na přístroje a nadále analyzovali situaci.

"Nicol, je tam až nečekaná shoda: Cynthia zkolabovala stejně jako Charles deset dní po svých třista třicátých narozeninách!" deklamoval Adam později.
"Ano, vždyť on byl první, kdo na sebe nechal aplikovat nesmrtelnost a jeho tehdejší žena byla hned druhá: a byli přibližně stejně staří. Já bych řekla, že tohle je případ pro Myslitele. Můžeme si ho dovolit." odpověděla Nicol.

Myslitel byl obrovský počítač, používaný pro nejsložitější zapeklité záhady, jimž lidstvo čelilo. Lékaři dali stroji k dispozici veškeré informace o případu.

"Tak jak to jde s Myslitelem?" zeptala se Nicol Adama týden poté.
"Vyžádal si mozkový scan všech lidí na světě. Podivné." odpověděl Adam.
"Měli bychom mu věřit, už dostal lidstvo z daleko horších šlamastyk."

Za týden si Myslitel vymohl přístup k vysílacímu času hlavního světového televizního okruhu. Všichni sledovali, s čím přijde.

"Vážení a milí," promluvil počítač, "pan Charles Elfing byl první, kdo si nechal aplikovat svůj vlastní vynález, postup zamezující stárnutí. Cynthia byla druhá. Oba zkolabovali týden po svých třista třicátých narozeninách: to jsou fakta. Nechal jsem si předložit mozkové scany, zároveň jsem monitoroval mozek obou pacientů a výsledek je takovýto: lidský mozek se svou myslí je v podstatě něco jako počítačový program. Masivně paralelizovaný přes neurony, ale přesto program. No - a po třista třiceti letech běhu je u všech lidí v programu chyba. Evoluce chybu neopravila, protože v pravěku se lidé dožívali průměrně jen kolem třiceti let věku, maximálně se někteří dožili sto až sto dvaceti: takže chybu jsme odhalili až díky Elfingově nesmrtelnosti."

"A jaký bude další postup?" zeptal se, přes přímé spojení s Myslitelem, prezident světa.

"Bude nutná malá mozková operace všech nesmrtelných lidí. A v případě těch dvou, kteří již zkolabovali, ještě malý impuls, aby znovu nastartoval program. Naštěstí se věda dokáže vypořádat se vším, co život přinese."


5 názorů

Aru
před 11 měsíci
Dát tip

"CML. Hovoří CML, Centrální Mozek Lidstva, nebezpečí. V hvězdném prostoru AL 36 propočten neznámý objekt směřující k Zemi, kontrola nutná, vyřadit běžné programy."

podobných příběhů zpracovávajících nesmrtelnost bylo zpracováno mraky, lidstvo sní o nesmrtelnosti od počátku civilizace, kdy první král usedl na trůn. samotný centrální počítač už použili i naši filmaři v seriálu Návštěvníci v r. 1983. příběhu chybí překvapivé rozuzlení, určitá jiskra, ten správný odpal, který vtáhne do příběhu.

závěr je takový nijaký, stroje a věda všechno zvládnou o všechno se postarají a všechny zachrání, nic moc tedy.


Tak to mám ještě čas.


Vynikající rozjezd, text je krátký a svižný, ale zasloužil by si nějaký překvapivější závěr. 


niniw
před 11 měsíci
Dát tip

napísané to nie je zle, ale očakávala som iný, prekvapivejší  záver  (ako píše Janina6 - výraznejšiu pointu)

takto ukončené to pre mňa stratilo čaro

určite si však od teba ešte niečo rada prečítam


Janina6
před 11 měsíci
Dát tip

Zajímavý nápad. Tak trochu jsem očekávala výraznější pointu... že půjde všechno snadno napravit, je sice šťastný konec, ale... 

Sem tam bych opravovala, např.: Pohledem se dotknul lidí jemu nejbližších.

Nejevil stopy života - tady bych dala spíš známky. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru