Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POZNÁMKY O QUIRKOVITOSTI (3.)

10. 05. 2023
0
0
129
Autor
tak-ma-byt

STEFAN HEIDEN

THE QUIRKY IN THE WORK OF WES ANDERSON.

METAMODERN OSCILLATIONS AT THE BASIS OF A QUIRKY SENSIBILITY“

"QUIRKY V DÍLE WESE ANDERSONA.
METAMODERNÍ OSCILACE V ZÁKLADECH QUIRKY SENZIBILITY"

Diplomová práce.

Univerzita Vídeň, prosinec 2012.

https://services.phaidra.univie.ac.at/api/object/o:1294186/get

 

 

2. Co znamená quirky?

 

Studovat historii slova není nikdy ztráta času.
- Lucien Febvre (219)

Výraz "quirky" jistě nepatří k těm nejpřesněji definovaným. Ve skutečnosti je to jedno z těch slov, která mohou vyvolat dojem o široké škále předmětů, osob, postojů, emocí atd. Snad právě proto je tento přívlastek, který se používá k popisu tak odlišných jevů, jako jsou povahové rysy, jazykové předměty, stolní hra nebo kategorie uplatňovaná v marketingu a filmové kritice, tak pozoruhodně oblíbený. V průběhu roku 2000 se stále častěji používalo slovo " quirky" pro označení zvláštního druhu filmu nebo knihy, zatímco dosud se používalo pro určitý typ osob a jejich chování. Je zřejmé, že toto adjektivum existovalo již před přelomem tisíciletí. Ve skutečnosti slovo v základní, jmenné podobě "quirk" vzniklo již v 16. století ("Quirk").

 

2.1. Jak se z quirky vyvinul odborný termín

 

Slovo "quirk" se jako sloveso používalo na počátku 16. století, ještě předtím, než bylo v roce 1560 vytvořeno podstatné jméno (Stevenson). Dodnes není znám původ jak podstatného jména, tak slovesa. Douglas Harper, autor online etymologického slovníku, však předpokládá, že slovo by mohlo mít společný původ s německým přídavným jménem "quer" (tj. šikmý, vodorovný) a bylo by tak příbuzné s anglickým "queer". Kromě toho Harper uvádí domněnku, že slovo bylo nejprve využito k označení "zákrutu nebo výkvětu při tkaní". V prvních letech jeho používání jako podstatného jména v 60. letech 15. století znamenal tento výraz přibližně "kudrlinku" nebo "úhyb". Kromě toho se slovem "quirk" v 16. století označoval také pojem "slovní úskok nebo záludnost". Ve smyslu zvláštnosti se tento termín začal používat až od roku 1600. Poté, v průběhu 17. století, se k významu podstatného jména přidal pojem náhlého obratu nebo zvratu (Stevenson). Postupně se však prosadil sémantický význam, který je nám nejbližší, tj. quirk jako podivínství se chápe jako zvláštní stránka povahy nebo chování člověka.


Podle online etymologického slovníku se přídavné jméno "quirky", které bylo odvozeno od podstatného jména, používá teprve od počátku 19. století, kdy bylo poprvé zaznamenáno. Tehdy označovalo typ chování, které bychom dnes nazvali podezřelé, kradmé nebo stínové. Tato sémantická hodnota přetrvala až do poloviny 20. století, kdy se v 60. letech 20. století začal s přídavným jménem spojovat pojem svérázný, popřípadě výstřední. Ten je navíc dnes převažujícím významem slova " quirky". Podle Oxfordského slovníku angličtiny je slovo "quirky" v současné podobě definováno jako "mající nebo vyznačující se zvláštními nebo neočekávanými rysy či aspekty: Her sense of humour was decidedly quirky". Kromě toho lze toto slovo použít jak adjektivně, tak adverbiálně (Stevenson).
Výraz "quirky" nedospěl ke své současné pozoruhodné popularitě před přelomem tisíciletí, kdy se pomocí tohoto slova začalo hovořit o široké škále jevů ve vztahu k populární kultuře. V té době začali toto slovo používat akademici, filmoví kritici i uživatelé internetu, aby zhruba kategorizovali filmy, televizní pořady, hudbu a knihy.
Dnes se objevují vlákna a příspěvky na témata jako např. "Prosím, uveďte dobré quirky indie (nezávislé) filmy, na které bych se měl podívat?". (st.jwil) nebo "Jaké filmy vydláždily cestu quirky stylu?". (TheBallDontLie) lze nalézt na internetových fórech a blozích cinefilské komunity. Jen na webové stránce questions.yahoo.com lze nalézt vlákna s celkem asi 100 příspěvky, které se opírají o quirky jako filmovou kategorii, např. "Potřebuji doporučení dobrých quirky filmů, prosím". (M F) V současné době existuje deset různých seznamů "Listmania!" na serveru amazon.com, které se zabývají bizarními filmy. Kromě toho se pojem quirky často vztahuje na ženy a muže. Například Huffington Post nedávno zveřejnil takzvanou video časovou osu s názvem "Historie quirku od Hepburnové po Deschanelovou".

Skládá se z klipů na YouTube zachycujících scény, které mají být pro tyto "quirky dívky" reprezentativní. Doprovodný článek spojuje pojem quirky s takzvanou "manic pixie dream girl". Ženou, která je prý jedním z nejvýraznějších příkladů této kategorie, je americká herečka, hudebnice a zpěvačka a skladatelka Zooey Deschanel. Je prý součástí trendu, který neschvaluje jeden blogger ve svém příspěvku "Zooey Deschanel Stars in 'Quirk is Killing Indie Movies'" ("Deschanel"). Také tvorba Wese Andersona je často uváděna jako typický příklad této kategorie. Nedávno byl dokonce označen za "kmotra quirky amerického indie" (Utichi).

Pokud jde o filmové recenze, setkáváme se s články jako například "Quirked Around" od Michaela Hirschorna, který kritizuje "quirk", jak má tendenci tento fenomén nazývat, a navíc konstatuje, že jde o "vládnoucí senzibilitu indie kultury generace X". Jeho článek inspiroval k protestům např. článek Phila Hoada. Kromě toho se zdá, že každý nový film, který se objeví v kinech a který je trochu příbuzný s předchozími příklady " quirky comedy", vyvolává nové diskuse o umělecké hodnotě, omezeních i potenciálu této kategorie kinematografie.
V oblasti filmových a mediálních studií můžeme najít "Poznámky o quirky" (MacDowell) a pojednání o "Vzestupu quirky indie" (Perren), "'Quirky' nové vlně" (MacDowell, "New Wave") atd. Každý z těchto a mnoha podobných časopiseckých článků a prací zdůrazňuje význam díla Wese Andersona jako typického představitele nové filmové kategorie. Anderson je "jedním z hrstky amerických filmových tvůrců, na které se pravidelně vztahuje přívlastek "quirky"" (Orgeron 18).
Po tomto krátkém přehledu etymologických počátků a jeho současného používání se nyní/příště podíváme na konceptuální a filozofický kontext, který pojem quirky obklopuje.

 

 

.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru