Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POZNÁMKY O QUIRKOVITOSTI (6.)

16. 05. 2023
0
0
172
Autor
tak-ma-byt

AYAAN PAUL

INTERNET SE KVŮLI TRENDU WESE ANDERSONA DUSÍ SYMETRIÍ
DAILY
02. května 2023 | 08:00
https://www.dailyo.in/entertainment/the-wes-anderson-trend-has-the-internet-in-a-symmetry-obsessed-chokehold-39598

 


Sociálním médiím generace Z se podařilo proměnit Wese Andersona ve virální senzaci prostřednictvím nejnovějšího trendu funky krátkých videí, která ukazují režisérovo jedinečné estetické cítění, jež přitáhlo množství fanoušků.

V Andersonově exkluzivním stylu je jistá nadpozemská esence, která diváka zdánlivě přenáší do jiné doby, a právě tato nadpozemskost vedla k jeho obrovské popularitě na internetu.

Výrazný estetický styl filmové tvorby Wese Andersona se vyznačuje vysoce stylizovaným a svérázným přístupem, který ho odlišuje od jeho současníků. Jeho filmy se vyznačují precizním, až obsedantním smyslem pro detail a zálibou v symetrii, jasných barvách a odvážných vzorech, které jsou pro jeho fanoušky okamžitě rozpoznatelné.

Jeho vytříbená citlivost si získala zástupy obdivovatelů na internetu, od stránky Wes Anderson Palettes na Tumblru, která vzdává hold jeho schopnostem v oblasti koordinace barev, až po účet Accidentally Wes Anderson na Instagramu, který sdílí obrázky rozkošných andersonovských vizuálů z celého světa.

Jedním z nejvýraznějších rysů Andersonových filmů je používání vizuální symetrie.

 

Symetrie je v Andersonově tvorbě opakovaným motivem, který vytváří pocit rovnováhy a řádu, od pečlivě komponovaných záběrů až po pečlivou výpravu. To je patrné i z jeho statických záběrů kamery, které často zdůrazňují soustředěnost scény. Symetrii používá jako způsob, jak do svých kompozic vnést pocit vizuální rovnováhy, a často tak vznikají scény, které působí jako složitá, pečlivě vytvořená dioramata.

Zeptal jsem se jedné AI (umělé inteligence), jak by to vypadalo, kdyby Wes Anderson režíroval Grand Budapest Hotel pic.twitter.com/4SyxYiJQgD

- Sammy "Elvis" Fabelman (@hankofjuly) 30. dubna 2023
Nejnovější trend však naznačuje, že k tomu, abyste se ponořili do rozmarného světa Andersonových filmů, není nutné vlastnit špičkovou kameru nebo bezchybně komponovanou estetiku. Na různých platformách nedávno explodoval tag #WesAnderson, pod kterým uživatelé sdílejí videa ze svých všedních životů, vyzdobených Andersonovým stylem.

Sociální sítě zaplavily miliony klipů, které napodobují Andersonovo charakteristické symetrické rámování a barevnou paletu. Tvůrci na internetu využívají charakteristické znaky Andersonových filmů, jako je použití titulkových karet k představení prostředí, symetrie a záběrů zepředu a shora, k vytvoření vlastních krátkých filmů.

Andersonovy filmy se vyznačují také použitím typografie a grafického designu. Do svých filmů často začleňuje text a ručně kreslené ilustrace, čímž vytváří osobitý, ručně zpracovaný vzhled, který připomíná obálky starých knih nebo plakáty. To je vidět na úvodních titulcích jeho filmů, které jsou často doprovázeny hravým, rozmarným písmem, jež udává tón nadcházejícímu příběhu.

Řada videí začíná jazykovými nápovědami, jako například "Doufám, že se dnes nebudete chovat jako ve filmu Wese Andersona".

Kromě těchto vizuálních prvků se Andersonovy filmy vyznačují také použitím hudby. Jeho dlouholetá spolupráce se skladatelem Alexandrem Desplatem často využívá směsici původní hudby, popových písní a klasických skladeb a vytváří tak eklektický a zároveň hluboce emotivní soundtrack.

Některá videa používají Desplatovu skladbu "Obituary", která zazněla v Andersonově filmu Francouzská depeše, k naladění diváků.

Nejnověji se stal virálním trailer k filmu The Galactic Menagerie (Galaktický zvěřinec), video na YouTube z kanálu Curious Refuge (Zvědavé útočiště), které připomíná osobitý styl tohoto tvůrce. Upoutávka se zamýšlí nad tím, jak by mohl vypadat film Star Wars, kdyby ho režíroval Anderson, a vyznačuje se všemi jeho charakteristickými rysy.

Ve fiktivním obsazení se objevují Andersonovy stálice jako Scarlett Johansson, Jeff Goldblum, Bill Murray, Adrien Brody, Willem Defoe, Ed Norton, Timothée Chalamet a Owen Wilson v roli Darth Vadera.

Ačkoli byl film Galaktický zvěřinec zveřejněn 29. dubna, získal si širokou pozornost, když byl tento víkend sdílen na Twitteru a nasbíral miliony zhlédnutí, lajků a komentářů. Někteří uživatelé vyjadřovali nadšení z toho, že Anderson režíruje film ze světa Star Wars, zatímco jiní naznačovali, že horší než nedávná produkce Disneyho a Star Wars to snad ani být nemůže.

Osobitý estetický styl filmové tvorby Wese Andersona měl zásadní vliv na současnou kinematografii a inspiroval novou generaci tvůrců obsahu k přijetí stylizovanějšího a svébytnějšího přístupu k vyprávění příběhů.

Andersonův další celovečerní film, který natočil se společností Searchlight Pictures, Asteroid City, bude mít premiéru tento měsíc na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes a do kin se dostane ještě letos.

Naposledy aktualizováno: 02. května 2023 | 08:00

 

.

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru